начало

Алтернативен поглед към въпроса за репутацията на юридическите лица и защитата от публикации с невярно съдържание Алтернативен поглед към въпроса за репутацията на юридическите лица и защитата от публикации с невярно съдържание

Казус за деклариране на максимален осигурителен доход

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Казус за деклариране на максимален осигурителен доход

Мнениеот desert_rose1001 » 30 Авг 2024, 17:45

Здравейте,
Казусът е следния: имам основна работа на 8 часа и работодателят ме осигурява на реалното възнаграждение. Брутната заплата е над максималния осигурителен доход.
От скоро започнах втора работа на половин работен ден с трудов договор и всичко както си е по закон. От втория работодател разбрах,че съм длъжен да декларирам пред тях,ако доходът на първата работа или консултативно от двете е над максималния осигурителен доход,за да може тези осигуровки да ми ги превеждат нетно. Вътрешната им процедура изисквала всеки месец до Х число да им изпращам фиша си от първия работодател един вид като доказателство,за да знаели и те щели да си правят изчисленията в счетоводството.
1) първият ми работодател не ми дава/изпраща фишове за преводите. Знам,че е мое право и съм повдигал въпроса няколко пъти ,но примерно да са ми изпратили веднъж и след това пак спират под предтекст,че счетоводството не ги знаели и разбирали тези неща;
2) дори и да получавам фишове ме притеснява това,че ако предоставя тази информация на втория работодател се вкарвам в правно нарушение спрямо трудовия си договор от първото място относно конфиденциална информация (включително и заплащането)
3) втория работодател има ли право изобщо да изисква тази информация?
4) ако без съгласието и/или знанието на първия работодател давам фишове на втория с цел законното деклариране на дохода си към тях,за да могат да са изрядни те..това нарушение ли е?

П.с. звънях на НАП и те ми цитираха съответното законово основание за възползването от случая да не се плащат изискуемите данъци над МОД. Изрично ми подчертаха,че аз съм длъжен пред всеки следващ работодател да декларирам (не доказвам) обстоятелството. Било то дори в декларация свободен текст. От втория работодател твърдят ,че си имат вътрешна процедура и това е.
П.с.2
Има и краен вариант да не се декларира доход,да се платят през годината съответните данъци и в края/началото на годината да се направи декларация към НАП за изплащането на разликата,НО служителката каза,че това е крайно нежелателно, защото ще направят проверка на двата работодателя и мен за изясняване на обстоятелствата и т.н..

Съвети? Или адвокат за консултация?
desert_rose1001
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 30 Авг 2024, 17:40

Re: Казус за деклариране на максимален осигурителен доход

Мнениеот dimist » 30 Авг 2024, 17:58

Нямате нужда от консултация, при своенравни счетоводители нищо не помага. От НОИ може да си вземате справки за заплатени по вашата партида осигуровки, и да ги представяте. С ПИК на НОИ е най добре.Наистина няма нужда да доказвате дохода,а вътрешните правила не могат да противоречат на закона
dimist
Потребител
 
Мнения: 697
Регистриран на: 26 Ное 2007, 14:58

Re: Казус за деклариране на максимален осигурителен доход

Мнениеот guest1 » 30 Авг 2024, 19:07

dimist ето какво се получава, когато има две еднакви теми в различни раздели.
Вие отговаряте тук, аз - там.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 2255
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта


cron