начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

Имаш ли право да откажеш да си поемно лице?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Имаш ли право да откажеш да си поемно лице?

Мнениеот tomov2 » 07 Май 2023, 13:39

Вижте тази статия-лице е принудено да е поемно лице, въпреки несъгласието му, под заплахата,че ще бъде глобено.

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/14399686

Задължително ли е да си поемно лице, дори и да не желаеш? В наказателния процес имаш задължение да свидетелстваш, под страх от глоба, но има ли глоба за отказ да си поемно лице. Общия текст за неизпълнение на полицейско разпореждане дали е приложим? Може ли съдебна практика-какво се случва ако откажеш да си поемно лице?

Доброволно или доброзорно се става поемно лице.
Има ли последици по закон-ако откажеш?
Дали описаното в статията-лице накарано да отиде в РПУ-то, и да стане поемно лице, под страх от глоба, ако откаже е законопослушно? Дали-да отидеш в РПУ-то ,без да го желаеш, и без да си нарушил закона, за да си поемно лице е законно. Няма ли опасност това да се изроди като форма на задържане-без заповед за задържане-ставаш поемно лице в РПУ-то за часове, без избор да си тръгнеш ,без да желаеш да си там, без да имаш свободната воля и избор какво да правиш?
tomov2
Младши потребител
 
Мнения: 45
Регистриран на: 05 Яну 2015, 10:42

Re: Имаш ли право да откажеш да си поемно лице?

Мнениеот ivanov_p » 07 Май 2023, 13:52

Това е станало в Пловдив а за там и Варна не питайте за законност, ако съдът реши ще ги обеси, ако реши ще ги прати да гребат на някой танкер.
Отдавна съм спрял да чета поредния НПК, защото докато го прочетеш приемат нов, но много отдавна, когато в България имаше наказателно право, поемното лице се питаше дали е съгласно да стане такова и му се обясняваха правата.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4493
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Имаш ли право да откажеш да си поемно лице?

Мнениеот tomov2 » 08 Май 2023, 06:33

Офтопик-заради дискусията-

какви са последиците, ако поемно лице-гражданин, направен на поемно лице,без да го желае, и при изрично несъгласие откаже да подпише протокола-в качеството си на поемно лице, например ,ако не му бъде позволено да напише забележки и възражения по това ,което е видял, или е отвратен от действията на репресивния апарат-като в случая със събличането на хора на обществено място-вж линкът от 24часа? Да приемем,че не се спори ,че е поемно лице-и без да го желае, явява се когато го повикат, присъства на съответните действия и тн. но не подписва-например предвид грозната ситуация, описана в статията от 24часа?
tomov2
Младши потребител
 
Мнения: 45
Регистриран на: 05 Яну 2015, 10:42

Re: Имаш ли право да откажеш да си поемно лице?

Мнениеот ivanov_p » 08 Май 2023, 08:55

Какви са последиците казва съда. Ваше задължение е да се явите при призоваване и да кажете как е преминало претърсването или обиска, съответно да обясните защо не сте написали възражения при съставяне на протокола.
Основните неща, които защитата трябва да бори са - присъствало ли е поемното лице от начало до край на съответното процесуално действие, ако е намерено нещо, то видяно ли е в момента на намирането от ПЛ, намереното веществено доказателство предявено ли е на ПЛ за оглед и то същото ли е като представеното пред съда? Може да се загуби време в глупости, напр. за четене на права, защо няма възражения и други неща, които някъде по света може да имат значение, но тук нямат. То не, че ако ПЛ е пиело ракия вкъщи на село по време на обиска ще промени решението на пловдивския или варненски съд, но все пак трябва да участваме в цирка, а и другаде може да мине.
Избягвайте всичко, което може да ви донесе неприятности, смисълът на нашия НПК се свежда до един член: "Един обвинен - един осъден".
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4493
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 34 госта


cron