начало

Предприемач е осъден за измама за 500 000 лева по дело на Европейската прокуратура Предприемач е осъден за измама за 500 000 лева по дело на Европейската прокуратура

Нов тип съдии

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Re: Нов тип съдии

Мнениеот danieldimov » 02 Сеп 2014, 21:55

Първоначалния ми въпрос не беше за България, а за всички държави.
danieldimov
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 29 Авг 2014, 15:44

Re: Нов тип съдии

Мнениеот nk7702n » 02 Сеп 2014, 23:20

Имате хубава професия, няма нищо лошо да проявявате интерес към компютрите като средство за облекчаване и заместване на човешкия труд в определени области, но има сфери на дейност като правото, в които се изисква боравене не с точни категории, понятия и изчисления, а се изисква по - абстрактно, комплицирано мислене, което не може да бъде заместено от машина. Преценката за това доколко едно обвинение е доказано, / пр. в наказателното право/, или доколко е доказан един иск за неоснователно обогатяване по основание и по размер, / в гражданското право/, не може да бъде извършено чрез някаква математическа формула с определени показатели, които да заместим. Трудно е създаването на писани правила / закони/, а още по - трудно е приложението им в практиката. :!:
Ще Ви дам един елементарен пример : плащам държавна такса по едно дело чрез ПОС - терминално устройство, машината блокира пет или шест пъти и ние се чудим със служителката от съда каква е реалната причина. Накрая ми хрумна, че може проблемът да е в стотинките и предложих да закръгли сумата, за да може устройството да приеме операцията. Като написа точна сума без стотинки, машината взе, че прие сумата и издаде бележка. Та, от тоя прост пример и то други подобни съдя, че всяка една машина, - творение на човека, - е несъвършена, и това е причината тя да не може ефективно да прилага правните норми и да замества аналитичния процес на формиране на вътрешното убеждение на конкретен съдия и да изпълнява ръководно-решаваща функция.
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6457
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Re: Нов тип съдии

Мнениеот julyanvonemona » 03 Сеп 2014, 09:32

danieldimov написа:Първоначалния ми въпрос не беше за България, а за всички държави.

Никъде по света никога няма да се случи правораздаването да се съсредоточи изцяло в изкуствен интелект.
Логиката е много проста. Казали са го още в ROMA - tempora mutantur, nos et mutamur in illis(за тези които не могат да си преведат "ectr" ето превода - Времената се менят и ние се променяме с тях).
Ще разкажа един мой спомен от за някой далечната 1978г. На гости съм на приятелско семейство в едно кюстендилско село. Ще се коли свиня. Аз също трябваше да взема участие в акта. Имам известни познания по въпроса, но те са свързани с промишлена технология от ДСО "Родопа" и въобще не се обаждам. Задачата ми се свеждаше да държа притиснати към земята двата предни крака на животното, докато екзекутора забие ножа във врата му. През цялото време на пребиваването ми там, по разни поводи ми се подмятат шеговити реплики от типа, "Вие Софияне не ги разбирате тези работи". Шеговити шеговити, ама там съм сам и единственото което мога да направя в своя защита е да се "усмихвам с разбиране". И така екзекутора заби ножа във врата 130 килограмовото животно. То скочи не - можах да го удържа - и със забит нож се понесе из изпълнената с кал, свинска урина и изпражнения открита кошара. Селяните ме гледаха със студен и съвсем разбираем упрек в очите. Обзе ме мигновена ярост докопах една къса но тежка секира и се втурнах в кошарата. С плонж за който сигурно ми би завидял и Шмайхел се хвърлих въхру обезумялото прасе и с един удар му разбих главата. Нанесох и още удари - вече напълно излишни. Станах целия в лайна и кръв и погледнах към бързо приближаващите се към мен селяни, в чието изражение вече се четеше удивление и възхита примесено със истинска загриженост за случилото се (повече към прасето отколкото към мен). После ядохме, пихме и се веселихме!
И така драги ми danieldimov според днешната легислатура са нарушени хигиенни норми, както и норми за хуманно отношение към животните. Ако това се беше случило днес аз имам право на справедлив процес. Бих желал да впрегнете целия искуствен интелект на NASA, IBM, Пентагона и каквото там с сетите за да произнесе присъда над мен, относно хуманното ми взаимодействие с прасето. Като имате предвид че ще ви противопоставя тезата че в момента на разправата ми с него чрез брадвата в мен е проговорил дивия животински инстинкт от преди 40000 години и пр. аргументи. Кажете ми как всичко това ще го обвържете в програмен продукт и как микропроцесорните гиганти, с който разполагате ще го смели. В социума всичко е изменчиво, винаги релативно във времето и ориентирано от човека към човека. Просто няма как електомагнитното недоносче да предвиди и сравни реагирането в дадена обстановка от страна на човека и да даде адекватна присъда дори и да приемем че в него пак човека, отнапред е заложил необходим алгоритъм.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5489
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: Нов тип съдии

Мнениеот julyanvonemona » 03 Сеп 2014, 11:47

Забележка: Извън системата на Lex.bg получих оспорване че изразът "Мисля значи съществувам" не е на Кант а на Рене Декарт. Приемам оспорваното, още повече че то идва от лице което освен юридическо има и друго хуманитарно образование насочено към философското разбиране на света.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5489
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: Нов тип съдии

Мнениеот danieldimov » 03 Сеп 2014, 15:59

Значи никой от вас не вярва, че някой ден компютър ще може да мисли, да чувства (да изпитва чувства каквито изпитват хората), да съобразява, да измисля нещо ново?! Това е наистина странно при положение, че всеки ден наблюдаваме прогреса в науката и техниката!

Предполагам, че не всички сте на някаква преклонна възраст - моята прогноза е, че ще станете свидетели на това нещо?

Не мога да прогнозирам дали някой ден хора ще бъдат съдени от компютри не заради това, че няма да е възможно (ще е възможно и още как), а може би заради съображения, че машини не трябва да се намесват в проблеми между хора. Така както ние не се намесваме в междуличностните отношения на горилите, така и машините няма да се намесват в междуличностните отношения на хората.
danieldimov
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 29 Авг 2014, 15:44

Предишна

Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 68 госта


cron