начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Въпрос за НП от КАТ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за НП от КАТ

Мнениеот malchev_86 » 31 Яну 2010, 15:46

Здравейте бъдещи колеги,

В КАТ ме чака НП за акт направен в друг град на 09.2007 (Преди повече от 2год.) за отнемане на свидетелство и огромна парична глоба.

НП е за акт за управление без рег. номера на 30м от автокъща от която излязох за да пробвам автомобил :oops:

Знам, че НП ще отпадне по давност, но доколкото знам, трябва да си дам книжката, за да ми връчат НП, после да пътувам до другия град за да пусна жалба в тяхното РПУ и да се върна обратно със заверено копие от жалбата за да си взема книжката.

Това ще отнеме доста пари и време и се чудя дали не мога да си взема НП без да предавам свидетелството за управление?

Чл.58. ЗАНН (1) Препис от наказателното постановление се връчва срещу подпис на нарушителя и на поискалия обезщетение.

Мога ли с личната карта да си взема НП за отнемане на книжка?
malchev_86
Нов потребител

Re: Въпрос за НП от КАТ

Мнениеот Гост. » 31 Яну 2010, 16:15

Прочетете чл. 189, ал.6 ( за да не цитирате в бъдеще отново ЗАНН) и ал.8 ( за връчване на НП) от ЗДвП, колега.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот malchev_86 » 31 Яну 2010, 16:20

Значи трябва да си дам книжката и да ходя с автобуса до другия град да пускам жалба :?
Ами тази ал.2: Редовно съставените актове по този закон имат доказателствена сила до доказване на противното.
Това не значи, че давността няма да е изтекла, нали?
malchev_86
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 31 Яну 2010, 16:35

Хайде, върнете се и прочетете ЗАНН, колега. Нямам знания за степента на завършеност на образованието ви, но все пак погледнете и в НК.

И ако все още не сте наясно- ще го коментираме.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот malchev_86 » 31 Яну 2010, 16:46

По средата на образуванието си съм, но не съм сигурен дали не пропускам нещо и за това се надявах на отговор от някой с опит.
malchev_86
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 31 Яну 2010, 17:13

Пропуснали сте, но все още можете да наваксате с четене.
Успех.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот malchev_86 » 31 Яну 2010, 17:33

Значи първо в моя град си давам книжката и си получавам НП:
ЗДвП чл189. ал.8 При връчване на наказателното постановление водачът задължително представя валидно свидетелство за управление на моторно превозно средство.

След това отивам в града, в който съм направил нарушението и там обжалвам НП:
ЗАНН Чл. 59. (1) Наказателното постановление подлежи на обжалване пред районния съд, в района на който е извършено или довършено нарушението

След това се връщам в своя град с копие от жалбата и си връщам свидетелството докато тече делото и акта отпадне по давност:
ЗАНН Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право

poli_g, моля те помогни ми ако се позовавам на членове, които не важат в случая.
malchev_86
Нов потребител

Мнениеот hristo2834 » 31 Яну 2010, 17:54

Между другото давностния срос започва да тече от момента на влизане в сила на НП. Във вашия случай то още не е влязло в сила тъй като не сте си го получили.
hristo2834
Потребител

Мнениеот malchev_86 » 31 Яну 2010, 18:09

ЗАНН Чл. 82. (2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието...

Това не значи ли акта, съставен от пътния полицай в деня на нарушението?
Или значи, че започва да тече от връчването на НП?
malchev_86
Нов потребител

Мнениеот hristo2834 » 31 Яну 2010, 18:20

Започва да тече от връчването.
hristo2834
Потребител

Мнениеот Гост. » 31 Яну 2010, 18:21

82 не ви ползва
Вижте чл. 11 от ЗАНН, който ще ви препрати в НК ( наказателното преследване се погасява.... там си огледайте детайлите)
По отношение отнемане на СУМПС и депозиране на жалбата- свидетелството ви няма да напуска РУ, където ви е постоянното местоживеене. Факт. Жалбата можете да депозирате, с доста условности, пак там ( адм. орган е длъжен да препрати по компетентност). :wink: Но наистина ще ви е нужно доста четене, за да аргументирате, и да приемат аргументите ви.
Още един вариант- жалбата можете да адресирате по пощата- директно в компетентния РС.
Това са все еквилибристики, но правно позволени.
Ако това е нарушението( което сте визирали)- допълнете си в жалбата и чл. 28 от ЗАНН( няма как - ще ви се наложи да прочетете и ТР по текста)
Не отделяйте внимание на давността, в тази насока, която сте поели :arrow: мнението на Христо.

И, четете. АП и процес се изучава във втори курс!

п.п. допълвам, но Анди е прав- няма да се сетите за НА.
Гост.
Старши потребител

Назад към Административно право