начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Заповед на кмет на община

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заповед на кмет на община

Мнениеот tany_ivanova » 12 Дек 2009, 22:30

с която ограничава достъпа на граждани до работещите в общината и аз по-точно се чувствам меко казано дискриминирана понеже не се опитвам да влизам с връзки, нито знам личните телефони на работещите в общината и не мога да контролирам как ми вървят преписките . не е тайна че у нас все още трябва да 'подпираш' администрацията за да си върши работата в срок - скарана е със сроковете.

Заповедта на кмета е издадена на основание ЗМСМА. Мога ли да я обжалвам в съда по чл. 65 и следващите от АПК.
tany_ivanova
Потребител

Re: Заповед на кмет на община

Мнениеот tany_ivanova » 12 Дек 2009, 22:44

И да добавя, за да не пиша нова тема . Пред кого да пиша жалба ( а може ли и до съда да я напиша) , че шефа на един отдел в общината е забравил да изпрати до друга държавна институция писмо . Копие на въпросното писмо беше изпратено и на мен. Проверих при получателя , който трябваше да отговори и се оказа ,че до тях не е било изпратено писмото и те нямат основание да пишат отговор . Аз обаче си настоявам за отговора и искам да санкционират шефа на отдела в общината , който е забравил да им изпрати писмото и ми губи времето . Не мога да се свържа с въпросния шеф на въпросния отдел поради 'странния' пропускателен режим в общината и пусто не си падам по 'връзките' , нито мисля че трябва да влизам в бастиона ' община' с връзки. А, да и телефоните в общината не ги ползват - така че опитът за телефонна връзка отпада .
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот sadiata » 05 Яну 2010, 14:43

На казуса отговарям
Заповедта подлежи на съдебен контрол за законосъобразност съгласно чл.120 ал.2 от Конституцията,която конституционна разпоредба е тълкувана в решение 91 от 1995 г. от Конституционния съд, в диспозитива на което се казва,че на съдебен контрол подлежат всички административни актове с изключение на актовете които със закон са изключени от съдебно обжалване и вътрешно служебните актове подлежат на съдебен контрол ,ако засягат законни интереси на гражданите.В този смисъл и заповедта на кмета подлежи на съдебен контрол за законосъобразност.В случая обаче не споделяте какво точно се разпорежда със процесната заповед. Кои правосубекти имат право на жалба срещу заповедта е казано в чл.147 от АПК.
sadiata
Потребител

Мнениеот laridii » 05 Яну 2010, 19:34

Това кой кога и как ще влиза и излиза от сградата на общината си е част от вътрешния ред. като искате да подпирате чиновниците правете го в приемния им ден - веднъж седмично!!! Редът в 90% от общините е точно такъв и можете да влезете в неприемен ден само ако има някой, който да се обади, за да Ви пусне охраната. Причините за това са прозаични, чиновниците следва да си вършат работата 4 дни седмично и да се занимават с граждани 1 ден седмично. Не мисля, че имате някакво основание да се жалите от въпросната заповед с подобен характер. А, ако все пак го направите, бъдете сигурна, че вратите на някои администрации дори в приемен ден ще бъдат затворени за Вас и някои кратки процедури ще станат мъчително дълги.
laridii
Потребител

Назад към Административно право