- Дата и час: 04 Дек 2024, 22:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл. 293а НК
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
чл. 293а НК
Въпросът ми е съвсем кратък: Мислите ли, че ако осъденият е ЕТ, а не конкретно посочено в съдебния акт физическо лице като такова, то би имало състав?
Например: осъден да изпълни парично задължение с влязъл в сила съдебен акт е ЕТ "Иванчо - Иван Иванов", принципно възможно ли е да се осъществи наказателно преследване за престъпление по чл. 293а срещу Иван Иванов?
Например: осъден да изпълни парично задължение с влязъл в сила съдебен акт е ЕТ "Иванчо - Иван Иванов", принципно възможно ли е да се осъществи наказателно преследване за престъпление по чл. 293а срещу Иван Иванов?
- RinTimTim
- Потребител
Според мен да. Уточнявам (ако не си личи ), че наказателното право не ми е стихията.
Едноличният търговец за мен се отнася към "физическото лице" така, както се отнасят към "физическото лице" например адвокатът, занаятчията или земеделският производител (всички те се регистрират като такива, идентифицират се с разни номера и други белези и т.н.).
Едноличният търговец за мен се отнася към "физическото лице" така, както се отнасят към "физическото лице" например адвокатът, занаятчията или земеделският производител (всички те се регистрират като такива, идентифицират се с разни номера и други белези и т.н.).
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Моето мнение се покрива с това на Портокал. ЕТ не е различен от ФЛ правен субект, а качеството му на ЕТ само разширява правосубектността на ФЛ, т.е. кръга от правновалидни действия, които може да извършва.
Май не го казах много научно
Май не го казах много научно
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Напълно като portokal и kalahan 2008/ макар че по ТП съм "гола-вода"/- ЕТ е дееспособно ФЛ ,регистрирано по ТЗ, правният субект е един.От НП, от ГП гл.т.едно лице не изпълнява.Ако всичко друго му е наред- осъд.титул, влязъл в сила, 1 година неизпълнение , доказателства за наличие на имущ.права в същия период от 1 година?
И онези възражения за несеквестируемост/ т.е. ФЛ-нетърговец има нещичко, но то не е секвестир./ дето се отправят, при ЕТ май не стават.Сега в ГПК пише за несекв.на имущество на длъжника ФЛ, не знам това сигурно изключва ЕТ,преди нали имаше такава изр.разпоредба в някакви ПЗР, за ЕТ и строителни предприемачи, но не помня къде и коя, тук трябва kalahan да ми помогне за тия въпроси /.Тъй че мисля, че може да е ЕТ и е в по-незавидно положение.
Ако ЕТ се заличи междувременно, задължението си остава на ФЛ, същото, субектът не е несъществяващ?
И онези възражения за несеквестируемост/ т.е. ФЛ-нетърговец има нещичко, но то не е секвестир./ дето се отправят, при ЕТ май не стават.Сега в ГПК пише за несекв.на имущество на длъжника ФЛ, не знам това сигурно изключва ЕТ,преди нали имаше такава изр.разпоредба в някакви ПЗР, за ЕТ и строителни предприемачи, но не помня къде и коя, тук трябва kalahan да ми помогне за тия въпроси /.Тъй че мисля, че може да е ЕТ и е в по-незавидно положение.
Ако ЕТ се заличи междувременно, задължението си остава на ФЛ, същото, субектът не е несъществяващ?
- kpavlova
- Активен потребител
Правилно
ЕТ си е ФЛ ...
Все едно да се каже осъждам адвокат Х и той е ФЛ ...
Но ще оставя една резерва, че много зависи за какво иде реч - дали не се касае за предприятието на ЕТ ???
В случая на чл.293а НК мисля, че няма пречка да се образува нак.преследване срещу "Ванката"
ЕТ си е ФЛ ...
Все едно да се каже осъждам адвокат Х и той е ФЛ ...
Но ще оставя една резерва, че много зависи за какво иде реч - дали не се касае за предприятието на ЕТ ???
В случая на чл.293а НК мисля, че няма пречка да се образува нак.преследване срещу "Ванката"
- inspectora
- Активен потребител
Няма такава разпоредба за ЕТ вече по новото ГПК, каквато имаше в старото ГПК (§ 9 ГПК /отм./), поради което и несеквестируемостта за ЕТ е същата като за ФЛ.
- kalahan2008
- Активен потребител
Според мене напълно защитима е и обратната теза.
Осъден е ЕТ "Иванчо - Иван Иванов" и на примерно единадесетия месец от влизане в сила на съдебния акт, Иван Иванов прехвърля предприятието си на Петър Петров. Задължението вече е на Петър Петров, той ще трябва да удовлетвори кредитора, нали така. Но той не би могъл да носи отговорност по чл. 293а, защото не той е осъденият. Отговорност не би могъл да носи и Иванов, защото пък той вече няма задължение. Но не е ли, че няма задължение, защото всъщност не той е бил осъденият, а задължението си върви с предприятието му?
Просто излиза, че няма припокриване между "който" и "задължението си".
Осъден е ЕТ "Иванчо - Иван Иванов" и на примерно единадесетия месец от влизане в сила на съдебния акт, Иван Иванов прехвърля предприятието си на Петър Петров. Задължението вече е на Петър Петров, той ще трябва да удовлетвори кредитора, нали така. Но той не би могъл да носи отговорност по чл. 293а, защото не той е осъденият. Отговорност не би могъл да носи и Иванов, защото пък той вече няма задължение. Но не е ли, че няма задължение, защото всъщност не той е бил осъденият, а задължението си върви с предприятието му?
Просто излиза, че няма припокриване между "който" и "задължението си".
- RinTimTim
- Потребител
To...при прехвърляне на предприятието на ЕТ...не трябва ли и фирмата да се смени? И...освен това присъдата се отнася за точно определен момент, когато предприятито на ЕТ все още е било на стария собственик /Иванчо/ и той е имал задължения към онзи момент /на влизане в сила на присъдата/, нали така
- kalahan2008
- Активен потребител
Така е, прав си.
Всъщност, сега като се замислих по-задълбочено , на практика излиза, че когато осъденият си е осъден като физическо лице, което почине и наследниците му приемат наследството, задължението остава за тях. Тогава към по-късния момент също не би имало припокриване между "който" и "задължението си", но това не означава, че осъдено не е било именно конкретното лице към онзи момент.
Добре, тоя въпрос го изяснихме.
А продължено ли е престъплението по чл. 293а ?
Всъщност, сега като се замислих по-задълбочено , на практика излиза, че когато осъденият си е осъден като физическо лице, което почине и наследниците му приемат наследството, задължението остава за тях. Тогава към по-късния момент също не би имало припокриване между "който" и "задължението си", но това не означава, че осъдено не е било именно конкретното лице към онзи момент.
- RinTimTim
- Потребител
RinTimTim написа:Така е, прав си.
И според мен същият е наказателно отговорно лице.
Колкото до престъплението на чл. 293а НК - смятам, че е продължено и на просто извършване. Правя аналогия с чл. 183 НК и "изящната" разпоредба на чл. 227б НК
- mishi_83
- Потребител
По същите причини -по които мисля, че 227 б не е продължено - мисля, че и 293 а не е продължено, и е на просто извършване..Продължава да не изпълнява, но престъпл.е извършено и довършено
Иванчо като си прехвърли предприятието на ЕТ на 11-тия месец не продължава ли да отговаря солидарно, т.е. той си е и осъдения, за единия оставащ месец от 1-та година ... , тъй че и задълж.си е негово все още ?
Иванчо като си прехвърли предприятието на ЕТ на 11-тия месец не продължава ли да отговаря солидарно, т.е. той си е и осъдения, за единия оставащ месец от 1-та година ... , тъй че и задълж.си е негово все още ?
- kpavlova
- Активен потребител
kpavlova написа:По същите причини -по които мисля, че 227 б не е продължено - мисля, че и 293 а не е продължено, и е на просто извършване..Продължава да не изпълнява, но престъпл.е извършено и довършено
Престъплението ще е извършено и довършено ако в продължение на 1 година задължението не е изпълнено. Иванчо е осъден с влязло в сила съдебно ръшение и дори да прехвърли ЕТ преди изтичането на този срок той си остава длъжник. Що се отнася до приобретателя - от него може да се търси единствено гражданска, но в никакъв случай и наказателна отговорност.
Явно пак е започва със спора относно продълженото престъпление
- mishi_83
- Потребител
А, аз се предавам.В смисъл, не че признавам, а нищо повече, та камо ли умно, не мога да измисля .
И сигурно този спор може да се реши само де да знам и аз как - или с т.р, или с указания на ВКП, или с партия канадска борба.
Трябва да изляза, до скоро, напускам битката .. .
И сигурно този спор може да се реши само де да знам и аз как - или с т.р, или с указания на ВКП, или с партия канадска борба.
Трябва да изляза, до скоро, напускам битката .. .
- kpavlova
- Активен потребител
Е, чакайте сега... вярно, че търговското много ми е избледняло , обаче солидарната отговорност на отчуждителя при прехвърляне на търговско предприятие не беше ли поставена под някакви условия... в смисъл не отговаря солидарно във всеки случай?
Но дори и да продължава да отговаря солидарно и след прехвърлянето на предприятието, просто е ужасно абсурдно от житейска гледна точка да носи и наказателна отговорност, след като задължението вече не е само негово. Какво, ако Пешо плати, Иванчо няма да осъществи състава!? Или по-скоро дори по-логичното е, че пак ще го осъществи, защото той е осъден, той има задължение и всъщност не той го е изпълнил!?!? Плащането от Пешо ще превърне Иванчо в престъпник.
Като цяло съставът е много абсурден и просто доказва докъде водят опитите за уреждане на типично граждански отношения с наказателна репресия.
Но дори и да продължава да отговаря солидарно и след прехвърлянето на предприятието, просто е ужасно абсурдно от житейска гледна точка да носи и наказателна отговорност, след като задължението вече не е само негово. Какво, ако Пешо плати, Иванчо няма да осъществи състава!? Или по-скоро дори по-логичното е, че пак ще го осъществи, защото той е осъден, той има задължение и всъщност не той го е изпълнил!?!? Плащането от Пешо ще превърне Иванчо в престъпник.
Като цяло съставът е много абсурден и просто доказва докъде водят опитите за уреждане на типично граждански отношения с наказателна репресия.
- RinTimTim
- Потребител
RinTimTim написа:Е, чакайте сега... вярно, че търговското много ми е избледняло , обаче солидарната отговорност на отчуждителя при прехвърляне на търговско предприятие не беше ли поставена под някакви условия... в смисъл не отговаря солидарно във всеки случай?
Е става много сложно, защото се преплитат и много институти на облигационното право и е въпрос на конкретна преценка
- mishi_83
- Потребител
принципи
Относно тесктът на чл. 293 буква А на НК можем да се отдалечим за по удобно от търговската материя и ЕТ и да се върнем към първи курс на обучениет она специалност "право". След това да минем във втори. където има останала една норма на закон - законът за задълженията и договорите , свързан с дължими вноски при война и т.н. 'чл.115. Давност не тече:
Ако давностният срок изтича по време, когато кредиторът или длъжникът са военно мобилизирани, искът може да бъде предявен до изтичане на 6 месеца от демобилизирането им.
оше в древния Рим има право , извоювано от гражданите на хълма Анцио, че за дългове не може да се влиза в затвора. цитираният от Вас казус сочи обратното , че за дълг може да се влезе в затвора. Това значи, че ако не си платиш доброволно на нкого дължимата , изискуема сума , примерно 201 лв. ще трябва да бъдеш осъден. Наказанието включва и лишаване от свобода. просто специално за пари , този член от НК Е АБСУРДЕН. противоречи на доста основни принципи на правото. зА ТОВА ,ЧЕ ДЪЛЖИ НЯКОИПАРИ И НЕ ГИ ВНАСЯ ИМА ИЗЪПЛНИТЕЛНО ПРОИЗОВДСТВО И Т.Н. Дали отговаряш с имуществото си като физическо лице, ЕТ и дяловете ти в дружество , регистрирано по търговския закон е безпредметно. Така изложеният казус обесмисля цялото изпълнително производство.
редное обаче , ВКС да даде някакво становище по този закон, за да не лежи рано или късно човек в затвора заради него.
Ако давностният срок изтича по време, когато кредиторът или длъжникът са военно мобилизирани, искът може да бъде предявен до изтичане на 6 месеца от демобилизирането им.
оше в древния Рим има право , извоювано от гражданите на хълма Анцио, че за дългове не може да се влиза в затвора. цитираният от Вас казус сочи обратното , че за дълг може да се влезе в затвора. Това значи, че ако не си платиш доброволно на нкого дължимата , изискуема сума , примерно 201 лв. ще трябва да бъдеш осъден. Наказанието включва и лишаване от свобода. просто специално за пари , този член от НК Е АБСУРДЕН. противоречи на доста основни принципи на правото. зА ТОВА ,ЧЕ ДЪЛЖИ НЯКОИПАРИ И НЕ ГИ ВНАСЯ ИМА ИЗЪПЛНИТЕЛНО ПРОИЗОВДСТВО И Т.Н. Дали отговаряш с имуществото си като физическо лице, ЕТ и дяловете ти в дружество , регистрирано по търговския закон е безпредметно. Така изложеният казус обесмисля цялото изпълнително производство.
редное обаче , ВКС да даде някакво становище по този закон, за да не лежи рано или късно човек в затвора заради него.
- bisotipa
- Младши потребител
Re: принципи
bisotipa написа:Относно тесктът на чл. 293 буква А на НК можем да се отдалечим за по удобно от търговската материя и ЕТ и да се върнем към първи курс на обучениет она специалност "право". След това да минем във втори. където има останала една норма на закон - законът за задълженията и договорите , свързан с дължими вноски при война и т.н. 'чл.115. Давност не тече:
Но не и когато защитаващ всискателя нали?!
- pepelanka
- Младши потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|