начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Клевета ли е?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Клевета ли е?

Мнениеот mr_mor12 » 29 Апр 2008, 23:14

Дали мога да заведа иска за клевета срещу длъжностно лице написало ми акт а впоследствие да съм оборил в съда този акт.
В конкретния случай наистина не съм съвсем сигурен че полицаят би трябвало да си бърка в джоба (той е нечия маша) а истинските виновници няма как да ги "накажа". Но в крайна сметка заради подписа на въпросното полицайче на акта се занимавам с глупости...
Абсурдното е това че иска да ми "взима" парички за нещо което нито съм извършил нито пък съм бил там.
Мисля че е опасно да се дава власт на такива типове!
mr_mor12
Нов потребител

Re: Клевета ли е?

Мнениеот Inspector_MBP » 29 Апр 2008, 23:26

mr_mor12 написа:Дали мога да заведа иска за клевета срещу длъжностно лице написало ми акт а впоследствие да съм оборил в съда този акт.

Не.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот mr_mor12 » 29 Апр 2008, 23:58

Inspector_MBP написа:
mr_mor12 написа:Дали мога да заведа иска за клевета срещу длъжностно лице написало ми акт а впоследствие да съм оборил в съда този акт.

Не.

Да на би да имаш пристрастия?

Чл. 147. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.
(2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.

Мисля, че на полицайчето ще е много трудно да докаже че съм извършил нарушението... най-малкото не съм бил там!
mr_mor12
Нов потребител

Мнениеот mishi_83 » 30 Апр 2008, 00:54

Правите ли разлика между престъпление и административно нарушение?

Ако все пак твърдите, че въпросното длъжностно лице Ви е съставило АУАН, злоупотребявайки със служебното си положение и с намерение да Ви причини вреда, то можете да сезирате съответната Военна прокуратура, но дълбоко се съмнявам, че някой ще Ви обърне внимание. :roll:
mishi_83
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 30 Апр 2008, 19:40

mr_mor12 написа:Да на би да имаш пристрастия?

Мисля, че на полицайчето ще е много трудно да докаже че съм извършил нарушението...

Да, имам. Но това си е мой проблем.
Отговорът ми, обаче е точен и обективен. Ако не Ви харесва, това вече си е ВАШ проблем.

Би било добре, ако в годините преди да порастнете и да заговорите за "полицайчето", Вашата майка Ви беше дала малко възпитание, но уви. :roll:

И не ми говорете на "ТИ". Не съм от приятелите Ви в кръчмата.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 30 Апр 2008, 22:14

В конкретния случай наистина не съм съвсем сигурен че полицаят би трябвало да си бърка в джоба (той е нечия маша) а истинските виновници няма как да ги "накажа". Но в крайна сметка заради подписа на въпросното полицайче на акта се занимавам с глупости...
Абсурдното е това че иска да ми "взима" парички за нещо което нито съм извършил нито пък съм бил там.
Мисля че е опасно да се дава власт на такива типове!

Да "събаряш" Катаджийско НП на някой Началник РПУ си е наистина едно приятно удоволствие за всеки един адвокат.

В кратката си практика до момента съм имал 2 такива дела ,и за моя изненада и двете дела приключиха с решения с диспозитив "ОТМЕНЯ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ №......НА Началник РПУ .......КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО".

Много интересен беше казуса на единият от клиентите.В случай,че наказателното му постановление беше потвърдено от съда човечеца щеше да остане без работа,тъй като със шофьорската си книжка си изкарваше заплатата.Та там положих много-много усилия та да стигнем до желания резултат.

В случай,че от това НП сте претърпели имуществени или неимуществени вреди /които разбира се подлежат на установяване и доказване/ за Вас няма пречка да предявите граждански иск срещу причинителят им по ЗОДОВ.Постановеното решение по НАХД-то ще Ви бъде едно от доказателствата.Но имайте в предвид,че за такова дело ще Ви е нужна компетентна адвокатска помощ !!!!

А това с клеветата просто не си губете времето и нервите.....
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот mr_mor12 » 30 Апр 2008, 23:01

Административното нарушение може да не е престъпление но преписването на такова за мен е позорно. Едно на ръка е че тебва да се пиле време и пари за да "отпадне".
За Военна прокуратура както и за имуществени или неимуществени вреди не се вълнувам, аз да го осъдя искам и не за 1 - 2 лева. Че да си помисли дали така да продължава.

ПС. "полицайчето" немога да го наричам полицай, защото би било обида за останалите служители. За мен не е проблем да общувам на "ТИ".
mr_mor12
Нов потребител

Назад към Наказателно право