начало

Все така няма кандидати за председател на ВАС Все така няма кандидати за председател на ВАС

Прехвърляне на фирма или всичко от нулата?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на фирма или всичко от нулата?

Мнениеот Цони » 08 Дек 2005, 15:11

Здравейте!
Интересувам се от следното:
В момента работя в магазин за който плащам наем на собственика на помещението и ползвам неговата фирма. Решихме да прекратим отношенията ни и аз да започна на ново. Как е по лесно? Да открия на ново фирма или да ми прехвърли дейноста към мойта фирма. Ако започна ново, ще трябва ли да правя нов проект за помещението и другите процедури /ВИК/, Енерго,ХЕИ и т.нт.
Благодаря предварително на всеки, който ми помогне!
Цони

Мнениеот Гост » 08 Дек 2005, 16:18

Не е ясен въпросът. В какъв смисъл " на ново" ? Той не иска да работите от неговата фирма, или не иска магазинът да е в неговото помещение?
Гост

Може и двете...

Мнениеот prnedev » 08 Дек 2005, 17:05

... ако човека иска да си запази старата фирма ;-)
Но наистина, ако искате да си спестите другите там лицензи, патенти, разрешителни и т.н. ще трябва да му купите предприятието
prnedev
Активен потребител

Мнениеот Койчо от Конаре » 08 Дек 2005, 17:17

Не е сигурно дали тези лицензи, разрешения и т.н. са прехвърлими. И тогава няма полза дори от покупка на предприятие.
Ако е дружество - лицензите и всичко останало са на дружеството и може просто да купи дяловете, но ако става дума за ЕТ, при положение, че тези права не са прехвърлими, няма как.
:-Р
Койчо от Конаре

Спокойно

Мнениеот prnedev » 08 Дек 2005, 17:28

Разрешителните за търговски обект, ХЕИ, ДВСК, Пожарна и други нормални такива са прехвърляеми. Зависи от общината колко пари ще вземе за "смяна на партидите" и дали изобщо ще вземе парички за това. За останалите институции е идентично, не се вадят нови, само се презаверяват.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот Койчо от Конаре » 08 Дек 2005, 17:29

Опааа, това за енергото, ХЕИ и т.н. не се ли отнасят за самото помещение? Значи от никакви прехвърляния няма нужда?
Койчо от Конаре

:P :P :P

Мнениеот Благой от Мостстрой » 08 Дек 2005, 21:25

Отнася се за дейността, извършвана във въпросното помещение :twisted: :twisted: :twisted: :P :lol:
Благой от Мостстрой

отговор

Мнениеот Цони » 09 Дек 2005, 10:39

Наистина се отнася за помещението в което работя. Ние не искаме да закрием фирмата на собственика, а да ми прехвърли дейноста на мойта фирма, като той си запази също дейноста. Дано не съм го написала малко объркващо, защото не разбирам и за това питам.
Цони

Мнениеот Гост » 09 Дек 2005, 11:51

Много объркващо сте го написали. На мене поне нищо не ми стана ясно от въпроса.
Гост

отговор

Мнениеот Цони » 09 Дек 2005, 15:00

Ще го напиша по друг начин.
Аз имам фирма и шефката ми има фирма, на която се води и помещението.Тъй като тя е в София, а аз в провинцията искаме да ми прехвърли дейноста/ или както се казва/, като не прекратяваме нейната фирма.Може ли?Тъй кати и помещението се води на нея трябва ли да се прехвърли на мое име или може само с някакъв договор?
Цони

Мнениеот Гост » 09 Дек 2005, 19:39

фирма, не значи нищо повече от наименование и то комай в случая не е от значение, важен е вида на търговското предприятие, дружество, едноличен търговец и пр.
Гост

отговор

Мнениеот Цони » 10 Дек 2005, 10:58

Аз се извинявам наистина, че не съм пояснила каква е фирмата. Става въпрос за ЕТ.
Цони

Назад към Търговско право