начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

ПТП и алкохол

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ПТП и алкохол

Мнениеот Гост » 06 Дек 2005, 10:54

Станах участник в ПТП, вината за което е безспорно на другия водоч. За съжаление бях консумирал алкохол и кръвната проба отчете 0,7 промила. Не мога да ползвам застраховка ГО, заради наличието на алкохол, но щетите по колата ми са значителни /около 1000 лв./ Смятам да заведа гражданско дело срещу водача на другото МПС за нанесени имуществени щети, но не знам дали имам шанс да спечеля, след като пробата ми за алкохол е над допустимото, макар и минимално. Моля за съвет - струва ли си да водя дело? Каква е съдебната практика при подобни случаи?
Гост
 

Мнениеот Гост » 06 Дек 2005, 11:58

Обяснете първо какви са били констатациите на пътна полиция по повод ПТП-то. Съставили си ви АУАН. Какво е нарушението вписано в него.
Гост
 

Мнениеот Гост » 06 Дек 2005, 12:02

Освен това при съставянето на акта на другия водач, вас вписаха ли ви като лице претърпяло имуществени вреди?
Гост
 

Мнениеот Гост » 06 Дек 2005, 12:06

Ако вината за ПТП е изцяло на другия водач, няма пречка да се обърнете към неговия застраховател. Обстоятелството, че сте управлявали с алкохол, не е основание за отказ от тяхна страна или приемане на евентуално съпричиняване, а свързано с вашата административно-наказателна отговорност - ще си платите глобата. Предтставете на застрахователя копие от Акта/Наказтелното постановление, за да е видно какво ви е нарушението.
Гост
 

Мнениеот Гост » 06 Дек 2005, 17:11

Благодаря ви, че се отзовахте. Ще поясня - съставеният ми Акт е за шофиране с алкохол в кръвта. Упоменато е, че съм участник в ПТП, но като нарушение е посочено наличието на алкохол. Не зная какво пише в акта на другия водач, тъй като в момента на съставянето му бях в Бърза помощ. При иницидента служителите на РДВР отказаха да ми дадат протокола за ПТП-то с мотива, че макар да нямам вина за самото произшествие, протоколът не ми трябва, тъй като нямам право на никакви претенции за застраховка ГО, заради алкохола. Сега чакам от РДВР да ми издадат копие. Наистина ли е възможно да съм имал право на ГО? Какви са сроковете за предявяване на претенции към застрахователя, защото ПТП-то беше преди месец и половина?
Гост
 

Мнениеот Гост » 08 Дек 2005, 08:27

МОЛЯ ВИ, ПОМОГНЕТЕ! Трябва най-после да реша какво да предприема. Казаха ми, че след като съм шофирал с алкохол, по презумпция съм виновен, което обезсмисля всякакни съдебни искове - така ли е?
Гост
 

Мнениеот Tod » 08 Дек 2005, 09:35

Имаше ли повреди от ПТП и по другия автомобил?
Tod
 

Мнениеот Peg » 08 Дек 2005, 09:45

Съветът ми е възможно най-скоро да се снабдите с протокола за ПТП, защото без него няма да можете да си предявите претенциите по ГО пред застрахователя на другия водач. Това, че сте управлявал автомобила си с алкохол над допустимата норма за Вас няма значение /освен за налагането Ви на админстративно наказание/, защото не Вие сте причинил ПТП. Това, което полицаите са Ви казали, че не Ви трябва протокола са пълни глупости. Във Вашия случай застрахователят на виновния е длъжен да Ви изплати обезщетение. Ако в протокола за ПТП е отразено, че двамата водачи сте причинили инцидента, то тогава обезщетението ще Ви бъде намалено наполовина.
Но пак Ви отбелязвам - първо си вземете протокола за ПТП /при всички положения трябва да Ви се даде екземпляр от него, назависимо какво сте причинил и не полицаите са теза, които ще преценяват на какво имате право и на какво не!!!!/, след това вижте кой е застраховател на виновния и отидете да си подадете уведомление за щета по ГО в най-близкия офис. Отттам нататъка всичко ще Ви бъде придвижено от застрахователя. Успех!
Peg
 

Мнениеот Гост » 08 Дек 2005, 09:47

Както Ви казах по-горе - имате право. Срокът е 5 г. от ПТП. Трябва да поискате обезщетението от застрахователя по ГО на виновния, а не от Вашия. Отидете в централата им и те ще Ви кажат какви документи трябва да представите - със сигурност Протокол за ПТП/оригинал/ и Акт/Наказателно постановление. Ако Ви откажат, обърнете се към адвокат.
Кой застрахователят на другия водач може да видите от Протокола за ПТП.
Гост
 

Мнениеот Гост » 08 Дек 2005, 11:18

Много благодаря, ще си диря правата. Между другото, оказа се че протокол от КАТ изобщо не е съставян и сега, след като го поисках, го пишат ...
Гост
 

Мнениеот Гост » 02 Фев 2006, 10:46

:D
Много благодаря на тези от вас, които ме посъветваха да си диря "гражданската отговорност" - изплатиха ми обезщетението!
И един СЪВЕТ ... никога не вярвайте на служителите на КАТ за това какви права имате - или нямате ... И на застрахователите агенти не се предоверявайте - в началото положиха много усилия да ме убедят как "няма смисъл да подавам иск за щета, защото и без това при наличие на алкохол щяло да ми бъде отказано от централата" ...
Гост
 

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 16:51

Всичко зависи от това какво е констатирала пътна полиция при ПТП.
Гост
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 30 госта


cron