начало

Военният прокурор Адалберт Кръстев може да бъде повишен, след като не беше уволнен Военният прокурор Адалберт Кръстев може да бъде повишен, след като не беше уволнен

УДАЧНА ФОРМА ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ ЛИ Е ДОЗНАНИЕТО?

Дискусии на тема съдебната власт в България

УДАЧНА ФОРМА ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ ЛИ Е ДОЗНАНИЕТО?

Мнениеот девятка » 18 Ное 2005, 17:47

Уважаеми колеги, много се взима отношение по форумите относно статута и ефективността на дознанието. В различните държави, разследващите органи са структурирани по различен начин, и имат различен по вид и обем компетенции. Отчитайки съществуванието на този сравнително нов институт, бих искал да дискутираме по темата дали той е удачната за нашата държава форма на разследване, какви са позитивите и негативите му. Без значение, че НПк придаде нова "тежест" на полицейското разследване, моля за Вашите мнения по следните въпроси:
1/Конституционосъобразно ли е съществуванието на института на полицейското разследване в България?
-Нарушен ли е със създаването му принципът за разделение на властите / с прехвърлянето на разследването изцяло в изпълнителната власт/ ?
- Представлява ли практическото отнемане компетенции от конституционно легитимиран орган на разследване и "прехвърлянето " им на изпълнителната власт, промяна на формата на държавно управление, в смисъла, вкойто бе даден на това понятие в ТР на КС от 2003 г.

-Може ли да се приеме, че дознанието е форма на особена юрисдикция?

-Липсата на конституционен статут на този вид разследване може ли да доведе до искове срещу държавата за разследване, проведено от нелигитимен орган?

-Възможно ли е да се даде конституционен статут на дознанието, предвид упоменатото ТР на КС?

2/ Необходимо и оправдано ли е въвеждането на полицейското разследване у нас, ако-да-защо?

3/Следва ли да се даде отново право на "нещатните"-неюристи-дознатели да провеждат разследване.

4/Оправда ли надеждите за последните пет-шест години полицейското дознание.

5/как следва да се структирират от гледна точка оптимално качествено и бързо разследване, разследващите органи у нас?

Надявам се да се получи дискусия, а не -взаимно "себедоказване". Проблемът е интересен, и явно никой в държавата няма готови отговори. Нека ги потърсим.
девятка

до девятката

Мнениеот някоя » 18 Ное 2005, 17:55

Знаеш ли в полицията на кои казват "девятки"? :)
някоя

Re: до девятката

Мнениеот Гост » 18 Ное 2005, 21:51

някоя написа:Знаеш ли в полицията на кои казват "девятки"? :)

В полицията това понятие не се употребява вече, защото е много остаряло. "Девятка"=доносник идва от 9-и отдел за вътрешно разследване.
Девятка , много въпроси задаващ. Да не правиш дисертация или соцпроучване?
Гост

Мнениеот Гост » 18 Ное 2005, 21:54

допълвам:... соцпроучване или разузнавателна беседа?
Гост

Re: УДАЧНА ФОРМА ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ ЛИ Е ДОЗНАНИЕТО?

Мнениеот expertyt » 18 Ное 2005, 22:03

девятка написа:
2/ Необходимо и оправдано ли е въвеждането на полицейското разследване у нас, ако-да-защо?

.
А има ли неполицейско разследване?Какво е то?
Девятка, моля отговори на въпоса каква е разликата между Врат и Шия?
expertyt
Потребител

Мнениеот Следовател по млад » 21 Ное 2005, 21:14

Г-н Експерт, все още има разследване провеждано от следователи, които са магистрати.
Относно въпросите:
1Вярно е , че разследването от полицията не е конституционно закрепено/за това е ставало въпрос и в други форуми/.
2. Вярно е също , че с новия НПК се заобикаля конституционната разпоредба и фактически Следствието се закрива.
3. Според мен за да има добро разследване Следствието не трябва да е в Полицията, а в самостоятелно обособен отдел към МВР както е било ГСУ до 1995г. с териториални поделения. Това е така защото ще има по-голяма бързина и оперативност по делата
4. Като е важно да се подчертае , че следователите трябва да имат пълна оперативна самостоятелност ,приравнени заплати на съдиите и прокурорите и да бъдат на двойно подчинение на министъра на МВР и Главния прокурор
5. Важно е къде ще бъде разследването, но още по- важно е по какви процесуални норми ще разследва. В новия НПК има безумни текстове според които след законоустановения срок не могат да се събират доказателства . Това означава , че порочни следствени действия няма да може да се санират последващо. Това е безумие!!!
6. Според мен възможността за разпит пред съдия , който от изключение се превърна в правило трябва силно да бъде редуциран . От Прокуратурата много често връщат делата на това основание което допълнително забавя наказателната репресия и затлачва делата .Но докато редакцията на закона /277 и 279 от НПК/ е такава прокурорите за да са сигурни , че обвинителните им актове ще издържат в съда ще ползват това основание.
6.Мудността по делата идва и от това , че много инстанции могат да връщат делата от фазата на предварителното производство .
Следовател по млад

Мнениеот 123 » 21 Ное 2005, 22:52

По - горе прочетох:
"6. Според мен възможността за разпит пред съдия , който от изключение се превърна в правило трябва силно да бъде редуциран . От Прокуратурата много често връщат делата на това основание което допълнително забавя наказателната репресия и затлачва делата .Но докато редакцията на закона /277 и 279 от НПК/ е такава прокурорите за да са сигурни , че обвинителните им актове ще издържат в съда ще ползват това основание."

Може би трябва отделна дискусия за разпитите пред съдия, но истината е, че без разпит пред съдия прокурорът няма сигурни гласни доказателствени средства в съдебната фаза на процеса. Мисля, че е оправдано съществуването на разпит пред съдия само за обвиняеми.
123

Мнениеот Гост » 21 Ное 2005, 23:35

До следовател млад.
Всичко з тези неща, за които пишеш, а именно ГСУ в МВР, са ми до болка познати още от 1982 год.
Преди 1989 г, та и до 1995 ни събираха веднъж годишно на зонални и на два месеца на окръжни сборове, където ни съобщаваха новости и ни набиваха по манерките за слабостите които допускаме, а също така и за грубите грешки на следователите при изземване на веществени доказателства и формулиране на въпросите за експертизи изготвяни в НИКК. Даже ни казваха гледайте внимателно следователите какво пишат в огледните протоколи(ако ги попълват на местопроизшествието) и им помагайте да си формулират правилно въпросите при назначаване на експертиза.
Забележка! И сега ми се предлагат за подпис непопълнени протоколи за следствени действия, в които съм участвувал. А, когато ми назначат експертиза, след време, разбирам за какво съм се подписал.
Нищо ново под слънцето. А?

За заплатите: Спомням си, че през 1988 заплатата на старши експерт беше 360 лв. чисто възнаграждение, а за старши следовател 380 лв. Поносима и търпима разлика. Сега струва ми се относителната разлига е значително по-голяма и предизвиква неодобрение. Работил съм доскоро, в непосредствено съседство със следовател от моя йерархичен ранг и имама преки впечатление от неговата независимост, дисциплинираност и професионализъм. Определено не си заработваше добрата заплатата, но я получаваше.
Ако трябва да разказвам цели дни трябва да пиша. Не идеализирам миналото, но имаше някои неща, които по -добре бяха структуирани.
Гост

Мнениеот Следовател по млад » 22 Ное 2005, 09:34

До "123"
Прокурорът няма сигурни доказателства защото такъв е закона . До изменението на НПК през1999г. и въвеждането на разпита пред съдия ,припротиворечие на показанията между тези в досъдебната фаза ит ези в съдебно заседание се е давало предимство на тези от досъдебната фаза. Сега закона може да дадевъзможност съдията/съставът/ да прецени коипоказания да кредитира като се мотивира за това.
Относно разследването в МВР ще има предимство това , че разследващият ще има оперативен и информационен апарат, който ще може да организира. Защото в много отношения работата на следователя при разследването е организационна. Слабост е , че ще бъде подложен на по- голям натиск от началниците си и би имало възможност те да влияят върху вътрешното му убеждение.
Следовател по млад

Мнениеот следователка » 22 Ное 2005, 12:30

До 123. Разпитът пред съдия е безумен институт,който трябва да отпадне. На първо място- пише се искане и съдът насрочва дата. Никой не пита разследващия как ще смогне да призове тези хора, камо ли ако са от различни краища на страната. Пристигат-с влакове и автобуси -по-рано. Срещат се, чакайки пред съдебната зала. Няма кой да спре това. Съществува реална възможност за договаряне, заплахи. Падали са разпознавания и очни ставки. Без да говорим, че съдиите изнемогват и, че в много райони, което е абсурдно, но факт, разпитват едновременно няколко души пред единствения съдия. Абсолютно процесуално нарушение, що се касае до протокола.В крайна сметка следователят или дознателят не са машинописки. В крайна сметка, незапознатият с казуса съдия, който обикновено бърза и претупва едва ли се справя по-добре с разпита. Пренебрегва и важни детайли, именно защото не е запознат.
По темата. Дознанието няма и според мен е невъзможно да има конституционен статут. Това ТР на Кс, което споменава автора на темата изрично сочи, че закриване, сливане, вливане, създаване на нови органи на съдебната власт, промяна в конституционно установените и правомощия е от компетенциите на ВНС. С настоящото решение грубо се "заобикаля конституцията", като практически се "закрива" следствието, което е ЕДИНСТВЕНИЯТ орган, оторизиран да разследва. В посоченото ТР на КС е посочено също така, че дейността по правоприлагане и правораздаване се извършва само и единствено от съдебната власт, която контролира актовете на изпълнителната власт. А сега разследването се отнема от единствения оторизиран орган, с конституционен статут и се дава ИЗЦЯЛО на изпълнителната власт. Това вече е груба норушение на принципа за разделение на властите. Че е противоконституционно разследването да мине в изпълнителната власт-така е. Но, че е и нецелесъобразно-също е така. Няма традиция в тази насока. Дознателите нямат ценз, опит, стаж, обучени кадри, материална база. Защо ще трошат 2 000 000 евро държавна пара да ги обучават в Бавария, като си има обучени кадри, които си го могат. Пък и досега традициите ни в тази насока са реципирани от френската система? Изказването на бившия ни зам.директор Андреев в тази връзка е повече от комично. Той казва, че не можело да се повишат дознателските заплати и да се разграничат от тези на оперативните работници, "за да нямало привилигировани касти в МВР". Пълна глупост, честит да ви е, че го наследихте. Ако не заплатиш добре разследващ орган, той е демотивиран да работи, и далеч по-податлив на корупция. Щото като децата ти се лишават, не мислиш много за моралните си ценности. Затова западните магистрати не се поддават на корупция и с чест и гордост си носят званието, мислят за името си. Що за тъпотия дознател да взима колкото оперативен. Лекаря колкото мед.сестра ли получава? Затова ли е учил? А пък затова, че двамата общо не получават толкова, колкото на една мутра охраната, изобщо да не говорим. Че и ние сме така. Едва през последната година получихме повишение. Иначе-въпреки мнението на дознателите бяхме абсолютно на един хал в заплащането. И сега разликата не е много висока, и не всички получават максимален размер. Така или иначе, като искат тези хора да работят да ги мотивират материално. За родину и Сталину нещо поостаря. Ако такава е визията на ръководството на МВР за техния труд и бъдещето им занапред, жалко за онези от дознателите, които имат желание да работят. Явно самото им ръководство ще ги третира или като всички, или още по-зле. А ще искат от тях резултати. И ще са подчинени на някой - едва скърпил средно образование, който ще може по всяко време и безконтролно да ги гази, мачка, уволнява, влияе. А те ще му носят отговорността. Е, щом такова ще е подчинението, щом такова ще е заплащането, щом такова ще е отношението, що за резултати ще искат от тези хора? А въпросът с подчинението е един от основните, между другото. Нямаш ли процесуална самостоятелност, независимостта ти, при постановяване решенията ти не е ли гарантирана, нямаш ли право да възразяваш прокурорски актове, което прави прокуратурата тотално безконтролна-няма незивисимо разследване. Няма и резултати. Не съм оптимист. Погазихме основния си закон. Явно -можем. Хвърляме обучени специалисти на улицата-щели да ни подсигурят работа. Ама аз от години това си работя и това искам. Е, в МВР ли да ида-при посочените по-горе обстоятелства? Няма да стане. Да ни чака Андреев. Ще почака още, явно и да се научи що е достойнство и професионална чест. Ако ги знае тези понятие. Пък, ако си мисли, че някой в МВР ще му работи заради черните му очи, се е пообъркал. Защото - ако тези хора ще поемат разследването, въпреки че е противоконституционно, въпреки, че е неоправдано, то-създайте им условия. Всъщност само преливаме от пусто в празно. Никой не мисли кое е оптималното. Е, това е жалкото, а не само погазените закони.
следователка

Мнениеот Гост » 22 Ное 2005, 12:37

Какво говорите, хора. Вижте що ни чака докато "улегнат".
Гост

Пуснато на: Пет Ное 18, 2005 3:28 pm Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

Уважаеми г-жи/г-да прокурори. Представям ви визията на дознател за реформа в прокуратурата, копирано от темата "Конкурсът за дознатели". Моля, вземете отношение по темата, правилна ли е трактовката на колегата. Ако има кандидати да обсъдят идеите му, могат да влязат и във всички други форуми, касаещи разследващите органи. Посочен ви е пътят, ако имате сили, оценете го.

ludi

Пуснато на: Вто Ное 15, 2005 5:08 pm Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

Прокурора да не се притеснява за разследването.По- добре да научи как се извършват отделните следствени действия/не на теория ,а на практика/за да не стане за смях след шест месеца.
Отново се обръщам към колегите ,който желаят да станат дознатели: не вярвайте на това което пишат за нас във форума.Дознателите са толкова юристи ,колкото и прокурорите и следователите.Някой от колегите дори са с повече стаж от мнозинството прокурори в Районна Прокуратура.За предпочитане е като дознател да бъде назначен млад юрист имащ готовност за работа ,желание да се научи и да се докаже/нищо ,че в началото ще му бъде трудно и ще допуска грешки/,отколкото да пратят някой тарикат ,който е научил лесното на работата/да затлачва и прекратява делата,най-вече от мързел/.
Гост

Мнениеот ludi » 22 Ное 2005, 20:12

Стига с тези комплекси бе човече.Докога смяташ да го разнасяш това изказване по темите.Който иска ще го прочете и ще види от какво е предизвикано.Ако се опитваш да ме засегнеш ,отвори специална тема и там можем да поспорим/въпреки ,че се бях отказал да дебатирам/.Явно търсиш подкрепа,но да си призная и аз съм учуден ,че не я получаваш.Замисли се над това.Много неща мога да напиша за прокуратурата и все реални факти,но не искам.Не искам защото ще засегна всички,а не трябва тъй като повечето от прокурорите са свестни.Ти обаче слагаш всички дознатели на едно място-при некадърниците.Това не мога да приема.Аз лично работя много добре с прокуратурата и мисля ,че се ползвам с известно уважение.Дори днес бе разпоредено от прокурор образуване на дознание /по случай изнесен на първа страница в регионален всекидневник/и аз бях определен да водя разследването включително и по настояването на прокурора/без да съм дежурен /.Пак ти казвам промени си отношението към дознателите,с тези хора ще работиш занапред .
ludi
Потребител

дознание

Мнениеот прокурор » 22 Ное 2005, 23:40

Не може да има спор,че разследване,провеждане от полицаи е противоконституционно и в тази връзка,какво ще стане,ако бъде уважена първата от стотиците жалби в Страсбург от лица,осъдени по дознания? Редуцирането на материалната компетентност на следователите е плод на неграмотността на Станков и неговите приятели-милиционери от МВР. Същият този плешив провинциалист, като съдия не беше разглеждал дори и едно дознание,но беше много "компетентен" относно правораздаването. Настоящите дознатели и представа си нямат как изглеждат следствени дела от 5000 до 10000 страници,разследването по които е проведено от следователи при НСлС,например. По тези производства,обикновено стопански дела, заключителното постановление на следователя е по-дълго от повечето дознания. Много от тежките следствени дела не издържат в съда не защото следователите са глупаци,а поради това,че обвиняемите са интелигентни банкери и други подобни и не могат да бъдат сравнявани с неграмотен циганин,откраднал овца или управлявал МПС след употреба на алкохол. Приказките на политиците,че въвеждането на фигурата "наблюдаващ прокурор" ще подобри разследването,са пълни глупости. 90% от прокурорите и хабер си нямат какво означава да разследваш,нито пък как се извършва разследване. Защото разследването е занаят,на който не може да те научи прокурор,а само опитен следовател /подобни кадри няма в МВР/. И работата на следователя е най-творческа,най-сложна и трудоемка,в сравнение със съдийската и прокурорската. И въпреки това,колегите от следствието винаги са били гаврошовците на българското правораздаване,третирани от прокурори и съдии като втора ръка магистрати,при все,че следствената работа е най-трудоемка,а условията при които работят колегите от следствието са най-лошите в българската правораздавателана система. През последните години нито един български прокурор или съдия не защити истински /а не с половин уста/ своите колеги от следствието по начин,по който съда или прокуратурата биха получили подкрепа от следователи при нападки от политици.
Твърдението на милиционерите,че следователите не трябва да получават по-големи възнаграждения от оперативните са толкова нелепи и несъстоятелни,че не заслужават коментар. Напротив, колегите от следствието заслужават заплати,идентични с тези на прокурори и съдии,а защо не и по-високи. Един следовател може да изработи дело от 150 страници след подадена жалба,което в последствие прокурора ще приключи за половин или един час в 2-3 страници. И в заключение - преди дознателите да обясняват колко са подготвени,нека питат някой следовател с десетина години стаж дали тича при прокурора да пита за кфалификацията,да пита кой да разпитва и защо и т.н.? P.S. Може би съм малко пристрастен,защото съм бивш следовател. Сърдечни поздрави на колегите от следствието и кураж! Чакаме ви при нас!
прокурор

дознание

Мнениеот mastan4o » 23 Ное 2005, 09:46

Дознаниеито като форма на разследване може да бъдеефективно ако се спазват основните принципи в наказателния процес.Първо дознателите трябва да са независими при провеждането на самото разследване .Важно е прокурора да бъде основния разследващ орган и със своите действия да ръководи самото разследване.Все пак в края на ппоизводството той внася обвинителния акт.По този начин не се нарушава баланса между изпълнителната и съдебната власт.Дознателя каго орган на изпълнителната власт провежда самото разследване , прокурора като орган на съдебната власт дава задължителни указания на дознателя.Така се запазва баланса между двете власти.Най-важното за едно разследване е то да бъде ефективно, а това се постига когато всички власти си взаимодействат без да си прехвърлят топката една на друга...
mastan4o

Мнениеот Гост » 23 Ное 2005, 17:51

ludi написа:.Пак ти казвам промени си отношението към дознателите,с тези хора ще работиш занапред .

Че нали това ме плаши искрено, колега. Не съм казал, че всички са под един знаменател. но много вече видях и май ми стига.
Гост

Мнениеот следователка » 23 Ное 2005, 17:58

ludi написа:Стига с тези комплекси бе човече.Докога смяташ да го разнасяш това изказване по темите.Който иска ще го прочете и ще види от какво е предизвикано.Ако се опитваш да ме засегнеш ,отвори специална тема и там можем да поспорим/въпреки ,че се бях отказал да дебатирам/.Явно търсиш подкрепа,но да си призная и аз съм учуден ,че не я получаваш.Замисли се над това.Много неща мога да напиша за прокуратурата и все реални факти,но не искам.Не искам защото ще засегна всички,а не трябва тъй като повечето от прокурорите са свестни.Ти обаче слагаш всички дознатели на едно място-при некадърниците.Това не мога да приема.Аз лично работя много добре с прокуратурата и мисля ,че се ползвам с известно уважение.Дори днес бе разпоредено от прокурор образуване на дознание /по случай изнесен на първа страница в регионален всекидневник/и аз бях определен да водя разследването включително и по настояването на прокурора/без да съм дежурен /.Пак ти казвам промени си отношението към дознателите,с тези хора ще работиш занапред .

Колега, не е там въпросът, кой бил по-добър.Ако си говорим като юристи, създаването на този институт е противоконституционно. Всеки един момент има възможност някой да осъди държавата. ще се създаде прецедент и ще падат актове за последните няколко години. Прочети какво писах по-горе за условията, които ви създават, и ми кажи-реално виждаш ли такива. Значи, освен незаконно, е и недоизкусурено. А нито ние, нито вие печелим от това.
следователка

Мнениеот seneka » 24 Ное 2005, 10:45

Не е толкова до формата, а до съдържанието.
Обаче когато и формата е малко нещо противоконституционна, тогава трагикомедията е завършена.
seneka
Младши потребител

Мнениеот Гост » 24 Ное 2005, 12:03

не се пише девЯтка, а още по-малко девЯтки, неграмотнико
Гост

До "прокурор"

Мнениеот Гост » 24 Ное 2005, 23:17

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Гост

ДО ПРОКУРОРА

Мнениеот Гост » 24 Ное 2005, 23:26

Аха! :twisted: Избягахме от следствието - в прокуратурата. Много мишки направиха това. И сега съчувстваме на колегите, като си стоим на топлото местенце?! Много удобно!
Гост

Следваща

Назад към Съдебна власт