Уважаеми юристи,бихте ли ме посъветвали по следния казус:
Аз и баща ми имаме по 50% в ООД.Баща ми иска да ми прехвърли 49% от неговите,като дарение, възможно ли е това?
Благодаря на всички отзовали се!
- Дата и час: 02 Дек 2024, 15:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
дарение на дялове?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Re: дарение на дялове?
Благодаря ви, а плаща ли се данък дарение и в какъв размер?Какви са също съответните такси които ще трябва да платим при това дарение?
- Малин
В случая не се плаща никакъв днък, а само се извършва изкупуване на дялове. Единственото което ще трябва да изплатите, това е адвокатско възнаграждение ( според наредбата за минималните адвокатски възнаграждения )+ такса за вписване в търговския регистър ( 20лв.) . Не съм абсолютно сигурен, но мисля че трябваше да се обнародва в ДВ решението на съда. Покупката на дялове се извършва с договор. Адвоката ще ви консултира по - подробно.
- dinev
- Потребител
Не се опитвай да правиш неща, които не са ти ясни. Пиши ми каква ти е целта, за да ти кажа кай вариант е най-удачен. Аз не виждам никакви преимущества в прехвърлянето на дялове чрез дарение. reboot@mail.bg
- ГБ
Dinev, какъв договор за покупко- продажба , човека те пита за прехвърляне на дялове чрез дарение! Чети по-внимателно!
- jur
ГБ,
представи си ,че човека се развежда и иска тези дялове да не са предмет на бъдеща делба,та затова иска дарение.
представи си ,че човека се развежда и иска тези дялове да не са предмет на бъдеща делба,та затова иска дарение.
- jur
Може да се извърши дарение на дружествени дялове.Местен данък не се дължи, защото такъв данък се плаща само придарение на имущества и недвижими имоти.
Дължат се още нотариална такса за заверка на подписите на договора за дарение на дялове. Тя се определя според Тарифата за нотариалните такси, 20 лв. държавна такса за вписване в съдебния регистър, 45 лв. за обнародване в Държавен вестник, 1,50 лв. за препис от съдебно решение, адвокатско възнаграждение, ако е нает адвокат.
Дължат се още нотариална такса за заверка на подписите на договора за дарение на дялове. Тя се определя според Тарифата за нотариалните такси, 20 лв. държавна такса за вписване в съдебния регистър, 45 лв. за обнародване в Държавен вестник, 1,50 лв. за препис от съдебно решение, адвокатско възнаграждение, ако е нает адвокат.
- Тета
към Dididi : при придобиване на дялове с покупко-продажба те стават също СИО, а с дарение това се избягва !
- jur
Аз не съм Диди, но ще те насоча да прочетеш внимателно чл. 19 от СК, защото нещо не си наясно със съпружеската имуществена общност.
СИО са вещите, правата върху вещи и паричните влогове на съпрузите, придобити през време на брака.......... Дружествените дялове не са нито вещи, нито вещни права, нито пък пари. Затова не ги набутвай там, дето не ги е сложил законодателя.
СИО са вещите, правата върху вещи и паричните влогове на съпрузите, придобити през време на брака.......... Дружествените дялове не са нито вещи, нито вещни права, нито пък пари. Затова не ги набутвай там, дето не ги е сложил законодателя.
- Baba Yaga
благодаря на всички отзовали се.Аргумента на баща ми беше ,че по този начин ще ни излезе по-евтино придобиването на дяловете чрез дарение ,но дали е така? Вие какво ще ме посъветвате?Посъветвайте ме кой начин ще излезе по-евтин чрез дарение или,чрез покупко-продажба (тя ще е фиктивна евентуално).ООД-ето е с капитал 5000 лв. Благодаря Ви още веднъж!!!
- Малин
:) Не се бъркайте, колегата има предвид казус, при който бащата дарява, за да не стане съсобственик жената на сина.
- ГБ
Най-евтиният вариант наистина е прехвърляне на дяловете чрез дарение.
Разликата с продажбата е в стойността на нотариалната такса.
Друго предимство е, че на прехвърлителят няма да му се натрупат облагаеми лични доходи - във Вашият случай най-вероятно фиктивни.
По отношение на спорът дали дела е СИО ...
Дяловото участие в дружеството е изключено от СИО по силата на закона.
Съпругът има право единствено на иск по чл.29 от СК за част от стойността на този дял.
адв.Гроздев
Варна
Разликата с продажбата е в стойността на нотариалната такса.
Друго предимство е, че на прехвърлителят няма да му се натрупат облагаеми лични доходи - във Вашият случай най-вероятно фиктивни.
По отношение на спорът дали дела е СИО ...
Дяловото участие в дружеството е изключено от СИО по силата на закона.
Съпругът има право единствено на иск по чл.29 от СК за част от стойността на този дял.
адв.Гроздев
Варна
- m_grozdev
- Младши потребител
Безкрайно съм изненадана, че някой насериозно твърди, че дяловете в ООД се включват в СИО. Мислех, че това е едно от малкото безспорни и ясни неща в правната ни система. Ако тезата, че дяловете са СИО, можеше да намери опора в закона, много съпруги биха подскочили до небето от радост, а нещастните им съпрузи, собственици на дялове, биха оскубали косите си. Ами нали (Е)ООД са една от най-популярните офшорки за бягство от чл.19 на Семейния кодекс.
Изключването на дяловете от кръга на СИО следва не само от буквалния прочит на СК, но и от цялостната уредба на ООД по ТЗ. Ако в комплект със съпругът ex lege вървеше и "половинката", решението на ОС на ООД за приемане на нов съдружник би могло да се редактира и така "Приема сем. Петрови за съдружници".
Всичко гореизложено е в рамките на шегата и с безкрайно уважение и добро чувство към пишещите във форума. А насериозно- имаше страхотна статия по темата, мисля на Кристиан Таков, май в "Съвременно право" през 1996, 1997 или 1998г.
Изключването на дяловете от кръга на СИО следва не само от буквалния прочит на СК, но и от цялостната уредба на ООД по ТЗ. Ако в комплект със съпругът ex lege вървеше и "половинката", решението на ОС на ООД за приемане на нов съдружник би могло да се редактира и така "Приема сем. Петрови за съдружници".
Всичко гореизложено е в рамките на шегата и с безкрайно уважение и добро чувство към пишещите във форума. А насериозно- имаше страхотна статия по темата, мисля на Кристиан Таков, май в "Съвременно право" през 1996, 1997 или 1998г.
- Dididi
Жената на сина(снахата) ще стане собственик на дружествените дяловете на свекъра си само, ако той й ги прехвърли лично на нея, без значение каква ще е сделката. Дружествените дялове не са съпружеска имуществена общност.
- Baba Yaga
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|