начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

отново за Записа на заповед

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отново за Записа на заповед

Мнениеот петьо » 03 Ное 2004, 15:19

Като разглеждах предишната тема се сетих че имам и аз такъв срещу един мой клиент, който трябваше да ми плати още през септември. Тъй като досега не съм опрял до тези пари реших да го изчакам тъй като има финансови затруднения. До кога мога да отложа предявяването, все пак не мога да го чакам вечно. Как се извършва самото предявяване, т.е. какво точно трябва да направя.
петьо

Re: отново за Записа на заповед

Мнениеот danbe » 04 Ное 2004, 12:47

Считам,че във вашият случай ако в издадения запис на заповед е записано"Без протест и без разноски"както най-често се пише и нямате предварителна договорка за предявяване(напр.писмо в което уведомявате издателя за настъпване на падежа с искане за плащане,което най-често се прави за периодични вноски)би било добре с нотариална покана да уведомите издателя за горното,като му определите дата и час за явяване при конкретен нотариус.Ако не се яви по ваше искане нотариуса ще ви състави протест който се изготвя по правилата за менителницата.Въз основа на тези документи и заверен препис(в някои случаи съдиите искат и самия оригинал на записа на заповед)образувате дело по чл.237 от ГПК за издаване на изпълнителен лист на извънсъдебно основание.Струва ми се че давността на вземания по силата на запис на заповед е тригодишна.
Пък може да имате късмет длъжникът да Ви плати още след получаване на нотариалната покана.И в двата случая Ви желая успех.Няма да е лошо да подадете обратна информация.Това което Ви пиша съм го пробвал и е сработвало до издаване на изпълнителния лист.От там започват мъките по събиране на вземанията ,ако сте попаднали на някой тарикат.
danbe

Назад към Търговско право