начало

Сарафов назначи ревизия на прокурор – не настоявал за по-тежка присъда за смърт на пътя Сарафов назначи ревизия на прокурор – не настоявал за по-тежка присъда за смърт на пътя

Електронен фиш от 2020

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Електронен фиш от 2020

Мнениеот suprise » 15 Яну 2024, 13:42

Здравейте разгледах доста теми във форума но така и не ми стана ясно дали в моят случай, фиш може да бъде обжалван. Днес получих съобщение че е регистрирано нарушение в системата на МВР *дата на нарушението 20.09.2020* тоест преди 3 години и 4 месеца.
Прилагам линк към скрийншот в сайта на МВР.
https://ibb.co/86GPQrk
Ако такава тема съществува ще се радвам да ме насочите натам.
suprise
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Яну 2024, 12:54

Re: Електронен фиш от 2020

Мнениеот guest1 » 15 Яну 2024, 14:23

Здравейте.
Пишете
suprise написа:Днес получих съобщение че е регистрирано нарушение в системата на МВР ...

но не казвате - как сте го получили? Вариантите са изброени в
Чл. 186а. (Нов - ДВ, бр. 66 от 2023 г., в сила от 01.08.2023 г.) (1) Електронни фишове и наказателни постановления, издадени от органите на Министерството на вътрешните работи, се връчват по един от следните начини:
1. лично срещу подпис на нарушителя:
а) от контролните органи по чл. 165 при изпълнение на контролните им функции по този закон;
б) от служители на Министерството на вътрешните работи извън контролните органи по чл. 165;
2. по електронен път:
а) чрез информационната система за сигурно електронно връчване като модул на Единния портал за достъп до електронни административни услуги по смисъла на Закона за електронното управление;
б) чрез Портала за електронни административни услуги на МВР;
3. с препоръчано писмо с обратна разписка чрез лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга на постоянния адрес на нарушителя, съответно на адреса на управление, чрез лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга.


Но ... това е след 1 август 2023 година. Преди това е действал само
Чл. 186. (4) При нарушения, установени с техническо средство или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на моторното превозно средство, на собственика, съответно на ползвателя, посочен в свидетелството за регистрация на превозното средство, а когато то е собственост на или се ползва от юридическо лице - на управителя му, се изпраща покана с препоръчано писмо с обратна разписка да се яви в съответната служба за контрол в едномесечен срок от получаването и, за да му бъде издаден фиш или за да посочи лицето, на което е предоставило управлението на моторното превозно средство, с което е извършено нарушението. При неявяване в определения срок или при непосочване писмено на лицето, на което е предоставено управлението на моторното превозно средство, на собственика, съответно на ползвателя или на управителя на юридическото лице - собственик или ползвател на моторното превозно средство, се издава фиш в негово отсъствие, който се смята за връчен от датата на издаване на фиша, като първият екземпляр се изпраща на собственика.


От скрийншота се вижда, че опцията за отстъпка е активна - значи все още сте в срок.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 2258
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Електронен фиш от 2020

Мнениеот suprise » 15 Яну 2024, 14:32

Получих съобщение по вайбър:
https://ibb.co/dbYHq6Z
Предполагам това означава че е връчен фиша.
Въпросът е дали мога да го обжавам за изтекла давтност? Понеже в доста сайтове прочетох, че 3 години след заснемането давността изтича. Това така ли е?
suprise
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Яну 2024, 12:54

Re: Електронен фиш от 2020

Мнениеот doondie » 15 Яну 2024, 21:18

suprise написа:Получих съобщение по вайбър:
https://ibb.co/dbYHq6Z
Предполагам това означава че е връчен фиша.
Въпросът е дали мога да го обжавам за изтекла давтност? Понеже в доста сайтове прочетох, че 3 години след заснемането давността изтича. Това така ли е?
СМС или чат съобщение не означава, че фишът е връчен. Това е само с информативна цел.

Бихте могли да обжалвате, но шансът за положителна развръзка според мен не е голям, въпреки че това е безумно забавяне. Действително са изминали 3 години от издаването на фиша и още няколко месеца допълнително от извършване на нарушението, но съдът е много вероятно да отхвърли евентуална жалба, като се позове на абсолютната давност, която е 4,5 години. При това положение глобата ще се дължи в пълен размер, плюс евентуални допълнителни разходи (адвокат и/или юрисконсулт, а може и за вещо лице, ако искате някакви експертизи или съдът сам реши да назначи).
За мен 3 г. бездействие от страна на държавата е прекалено дълго време за постигане на каквито и да е законови цели.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 539
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Електронен фиш от 2020

Мнениеот guest1 » 15 Яну 2024, 22:22

suprise написа:Получих съобщение по вайбър

Точно Viber е най-неудачния начин за комуникация между непознати.
Защото идентификацията е по телефонен номер, без гаранция, че абоната е същия.

Ако имате възможност - направете си справка в Системата за сигурно електронно връчване или в местното РПУ.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 2258
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Електронен фиш от 2020

Мнениеот suprise » 17 Яну 2024, 13:02

Здравейте, имам ъпдейт над ситуацията. В полицията ми казаха че фишът е изтекъл следователно е отпаднал. Жената с която говорих сподели че предават неплатените глоби в НАП, но там нищо не казаха по въпроса, така че би трябвало всичко да е наред. Не знам как работи всичко това следователно нямам детайли по случая.
Благодаря за всички отговори.
suprise
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Яну 2024, 12:54

Re: Електронен фиш от 2020

Мнениеот bvoykov » 17 Яну 2024, 13:38

Щом така са Ви казали от полицията, значи е така - отпаднал е. 3 години е "обикновеният давностен срок", който се прилага, ако от полицията не са Ви търсили за фиша. Щом казват, че е отпаднал, най-вероятно не са полагали никакви, дори и елементарни усилия да Ви го връчат, иначе биха си държали на тяхното. Поне местната "провинциална" полиция така прави, в СДВР с фишовете според мен са доста мудни. Ако не бяха ме спрели случайно, бях и пътник в колата тогава, не шофьор, за проверка, въобще нямаше да ми връчат един фиш, издаден от СДВР преди година, а никой не ме е търсил. Имам от ОД МВР - Плевен връчен фиш по пощата, който съм го получил на постоянния си адрес, и то почти след около месец от датата на нарушението, затова оставам с впечатление, че в СДВР спят, но то като цяло институциите в София са в един деловоден хаос. В НАП няма как да знаят или да им е бил изпращан този фиш, защото най-вероятно такъв не е изпращан въобще. Съобщенията, които сте получил, са само с уведомителен характер и не са приравнени на връчване. За да отиде нещо в НАП, фишът трябва да е влязъл в сила, а за да е влязъл в сила - трябва да е бил връчен. Случаят явно е приключен и няма да дължите нищо. Не знам "жената" на какво основание е счела, че фишът е изтекъл, ако е видяла, че няма отразявана информация за опити за връчване, тогава преценката ѝ е правилна.

П.П. Всъщност, като се замисля, това, че е "отпаднал" фишът, означава ли, че същият е или ще бъде анулиран и никой няма да Ви търси и да прави опити да Ви го връчва?
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 568
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Електронен фиш от 2020

Мнениеот endzhov » 17 Яну 2024, 14:52

Здравейте!

Електронният фиш Ви е връчен по реда на чл. 180, ал. 8 НПК, където е уредена възможността за електронно връчване чрез системата за сигурно електронно връчване. Вероятно линкът във вайбър съобщението препраща там, където при отварянето му, ще се счита за връчено и получено. Нормата се прилага по силата на чл. 84 ЗАНН, който изрично препраща към НПК по отношение на връчването на съобщения, призовки и други процесуални действия.

Електронният фиш е с изтекла давност. Давността е 3 години по реда на чл. 80 НК във връзка с чл. 11 ЗАНН, който изрично препраща към НК за неуредените въпроси. Възможно е да е спиран срока на давността или дори прекъсван, но това е в тежест на административно-наказващия орган да установи. Ел. фишовете по принцип са половинчато уредени в закона, но това е дълга тема.

Практически можете да срещнете проблем с данъчните служители, които могат да се опитат да Ви убедят, че трябва да си платите глобите, за да се ползвате от данъчни облекчения или други ваши права. Първо, това е абослютно НЕПРАВИЛНО. Вашите права в качеството на данъчнозадължено лице не са предпоставени от плащането на глоби за адм. нарушения. Второ, публични вземания, чиято давност е изтекла не могат да бъдат събирани при направено надлежно възражение за изтекла давност от страна на длъжника. Затова при опит да ви накарат да си платите, казвате, че давността е изтекла и искате да Ви дадат вариант да обективирате писмено Вашето възражение за погасена давност.

Успех!
endzhov
Младши потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 14 Апр 2022, 16:17

Re: Електронен фиш от 2020

Мнениеот guest1 » 17 Яну 2024, 15:08

suprise написа:Жената с която говорих сподели че предават неплатените глоби в НАП, но там нищо не казаха по въпроса, така че би трябвало всичко да е наред. Не знам как работи всичко това следователно нямам детайли по случая.

Това, което ви е казала служителката е вярно. Неплатените в срок задължения от глоби и санкции се предават в НАП и повече не фогурират в системата на Пътна полиция. Но ...
Не трябва да се предоверявате и да разчитате само на тази давност.
endzhov написа:Електронният фиш е с изтекла давност. Давността е 3 години по реда на чл. 80 НК във връзка с чл. 11 ЗАНН, който изрично препраща към НК за неуредените въпроси. Възможно е да е спиран срока на давността или дори прекъсван, но това е в тежест на административно-наказващия орган да установи. Ел. фишовете по принцип са половинчато уредени в закона, но това е дълга тема.

Най-добре влезте в портала на НАП (с КЕП, ПИК или Е-АВТЕНТИКАЦИЯ) и си направете „Справка за задълженията и плащанията“.
endzhov написа:Практически можете да срещнете проблем с данъчните служители, които могат да се опитат да Ви убедят, че трябва да си платите глобите, за да се ползвате от данъчни облекчения или други ваши права. Първо, това е абослютно НЕПРАВИЛНО. Вашите права в качеството на данъчнозадължено лице не са предпоставени от плащането на глоби за адм. нарушения. Второ, публични вземания, чиято давност е изтекла не могат да бъдат събирани при направено надлежно възражение за изтекла давност от страна на длъжника. Затова при опит да ви накарат да си платите, казвате, че давността е изтекла и искате да Ви дадат вариант да обективирате писмено Вашето възражение за погасена давност.

Практически ... те не създават проблеми - проверено много пъти.
Задълженията „си висят“ там, по някое време образуват ИД и ги разпределят на ПИ и толкова. Докато мине всичко - срокът на абсолютната давност (10 години) е изтекъл.
Обаче това е моментна ситуация, като нищо нещата могат да се променят.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 2258
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Електронен фиш от 2020

Мнениеот hristev » 17 Яну 2024, 15:21

Аз считам, че това съобщение не представлява връчване. Това съобщение, според мен, представлява покана да се логнете в системата за сигурно електронно връчване, където да си отворите съобщението, като след отварянето - чак тогава ще Ви е връчено.

Логиката ми изхожда от там, че няма как да се счита, че електронния фиш Ви е връчен, при положение, че не сте виждали същия. Основанието ? Нарушената норма ? Мястото и часа на извършване на административното нарушение ? Нищо от това не е ясно от съобщението по имейла и по вайбър. Как да си организирате защитата с такова връчване ? Не можете... Ми нормално, то това не е връчване.

Екземпляр от фиша ще имате в системата за сигурно електронно връчване, респективно ще можете да го отворите, респективно ще се удостовери, че сте го получили, респективно ще Ви бъде чак тогава връчено.

Чл. 180, ал. 8 от НПК говори за съобщение, което Ви информира от къде да си изтеглите книжата -от ССЕВ или от ЕПЕП. Допълнителни аргументи - следващата ал. 9.

Давността не се прилага служебно. Това, че същата е изтекла не означава, че не могат да Ви запорират сметките.

За сега е редно да си чакате, да си живеете живота, и чак (някога си) след като получите покана за доброволно изпълнение от НАП, чак тогава да входирате (чрез ССЕВ или на гише в НАП) възражение за изтекла погасителна давност, което е по образец и ще намерите в сайта на НАП или в гугъл.
hristev
Потребител
 
Мнения: 433
Регистриран на: 14 Юни 2022, 10:07

Re: Електронен фиш от 2020

Мнениеот guest1 » 17 Яну 2024, 15:55

hristev написа:Аз считам, че това съобщение не представлява връчване. Това съобщение, според мен, представлява покана да се логнете в системата за сигурно електронно връчване, където да си отворите съобщението, като след отварянето - чак тогава ще Ви е връчено.

До тук съм съгласен, но ... Питащия няма полза от отлагане на връчването.
Едно, че всички срокове текат от датата на връчване, второ - цитирах чл. 180, ал. 4, последното изречение
„При неявяване в определения срок ... се издава фиш в негово отсъствие, който се смята за връчен от датата на издаване на фиша, като първият екземпляр се изпраща на собственика.“

hristev написа:Давността не се прилага служебно. Това, че същата е изтекла не означава, че не могат да Ви запорират сметките.

И тук една корекция - с изключение на абсолютната давност, когато задълженията се заличават служебно!
10 години, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 2258
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Електронен фиш от 2020

Мнениеот doondie » 17 Яну 2024, 16:10

hristev написа:Аз считам, че това съобщение не представлява връчване.
И напълно основателно. Както казах по-горе, то има само и единствено информативна цел.
Чл. 189 от ЗДвП
(4д) (Нова - ДВ, бр. 66 от 2023 г., в сила от 01.08.2023 г.) Уведомлението има информативен характер и не е предпоставка за ангажиране или освобождаване от административнонаказателна отговорност.

suprise написа:В полицията ми казаха че фишът е изтекъл следователно е отпаднал. Жената с която говорих сподели че предават неплатените глоби в НАП, но там нищо не казаха по въпроса, така че би трябвало всичко да е наред.
Почвам отзад напред, макар повечето вече да е коментирано, но не всичко е казано. В НАП се предават неплатените глоби по влезли в сила наказателни постановления или фишове, т.е. нищо не отива в НАП, ако все още е висящо в КАТ (невръчено, в процес на обжалване или все още невлязло в сила), така че НАП няма как да имат каквато и да е информация на този етап.

По отношение на изтеклия, следователно отпаднал фиш... Не бих се доверил на нито една дума от това. Към момента фишът е видим в публичната система на МВР и не ми изглежда "отпаднал", а невръчен.
Изображение
Линк, ако снимката не се визуализира, понеже форумът отдавна е бъгнат: https://ibb.co/3s5Jvf0

Предполагам, че в близките 2-3 седмици ще Ви потърсят да Ви го връчат, след като сте получили електронно уведомление, или ще Ви изпратят препоръчано писмо. Оттам насетне можете да решите дали да обжалвате, като се позовете на 3-годишната давност, ако не са предприемани никакви изпълнителни действия, откакто е издаден фишът (напомням, че абсолютната давност е 4,5 г.), или да платите в намален размер, без да обжалвате.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 539
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Електронен фиш от 2020

Мнениеот endzhov » 17 Яну 2024, 16:35

hristev написа:Аз считам, че това съобщение не представлява връчване. Това съобщение, според мен, представлява покана да се логнете в системата за сигурно електронно връчване, където да си отворите съобщението, като след отварянето - чак тогава ще Ви е връчено.

Логиката ми изхожда от там, че няма как да се счита, че електронния фиш Ви е връчен, при положение, че не сте виждали същия. Основанието ? Нарушената норма ? Мястото и часа на извършване на административното нарушение ? Нищо от това не е ясно от съобщението по имейла и по вайбър. Как да си организирате защитата с такова връчване ? Не можете... Ми нормално, то това не е връчване.

Екземпляр от фиша ще имате в системата за сигурно електронно връчване, респективно ще можете да го отворите, респективно ще се удостовери, че сте го получили, респективно ще Ви бъде чак тогава връчено.

Чл. 180, ал. 8 от НПК говори за съобщение, което Ви информира от къде да си изтеглите книжата -от ССЕВ или от ЕПЕП. Допълнителни аргументи - следващата ал. 9.

Давността не се прилага служебно. Това, че същата е изтекла не означава, че не могат да Ви запорират сметките.

За сега е редно да си чакате, да си живеете живота, и чак (някога си) след като получите покана за доброволно изпълнение от НАП, чак тогава да входирате (чрез ССЕВ или на гише в НАП) възражение за изтекла погасителна давност, което е по образец и ще намерите в сайта на НАП или в гугъл.


THIS!
endzhov
Младши потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 14 Апр 2022, 16:17


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 70 госта


cron