начало

Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни

Брак с чужденец

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Брак с чужденец

Мнениеот petya_dicheva » 03 Май 2020, 12:07

Здравейте. Скоро се омъжих с чужденец, който не е от територията страна членка на ЕС. Запознахме се от университета, след повече от 2 годишна връзка се решихме да се "вземем". Чрез брака той получи документ за пребиване в България за срок от 1г. Вече ще може да пътува свободно в държавите членки на ЕС. Заради по-високият стандарт на живот(също и повечето възможности), често ми предлага да отидем да работим в чужбина. Аз категорично съм против това. Притеснявам се, че без мен може да отиде на сезонна работа. Въпросът ми в подобна ситуация(ако си събере багажа и отиде да работи за 3-4м.) как мога да поискам развод и какво ще стане с издаденото му разрешение за пребиваване за срок от 1г.
petya_dicheva
Нов потребител

Re: Брак с чужденец

Мнениеот doondie » 03 Май 2020, 14:16

Здрасти,

Първо, честито! Надявам се, че връзката ви ще устои на предизвикателствата, пред които е поставена. Ако ли не, ще се стигне до логичния ѝ край. Няма как.

Правото на пребиваване е валидно, докато е налице основанието за получаването му или се получи право на друго основание. Самият документ би трябвало да е с продължителност 5 години, но може би в нашата татковина и това е писано с 2 леви ръце. Както и да е.

При евентуален развод правото се губи, освен ако вече не е придобито на друго основание. Развод обаче не се разрешава от днес за утре, ако не е по взаимно съгласие. Съответно моят съвет е да не бързаш, ако не си на 100% сигурна, че това е, което желаеш, защото вероятно няма да има връщане назад за бъдещето на вашата връзка. Комуникацията е от ключово значение в една връзка. Правенето на компромиси – също, стига да не са предимно от едната страна.

За мъжа ти вероятно я няма привързаността към България като родина, към езика, историята ѝ и прочие, затова за него е много по-лесно да я напусне. Докато ти имаш тук и роднини и т.н. Това обаче не бива да те спира да опознаеш света, в случая Европа. Кой знае, може пък да си по-щастлива някъде другаде. А може и да не стане така и да се върнеш – сама или заедно. Решението ще е твое.

На последно място, дори да се стигне до тотален срив във връзката ви, би могла от човещина да продължиш да поддържаш брака, докато той се установи някъде и уреди статута си. Не безкрайно, разбира се, защото не си му длъжна в крайна сметка. Междувременно, докато все още траят ограниченията и препоръките за (не)пътуване, можете да се възползвате от момента и опознаете малко повече България. Немалко чужденци живеят тук, дошли от държави с "по-висок стандарт на живот и повече възможности". Ако все пак се стигне до развод, е препоръчително да се обърнеш към адвокат.

Всичко добро! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Назад към Семейни казуси