начало

Алтернативен поглед към въпроса за репутацията на юридическите лица и защитата от публикации с невярно съдържание Алтернативен поглед към въпроса за репутацията на юридическите лица и защитата от публикации с невярно съдържание

ПТП Казус

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ПТП Казус

Мнениеот silvetocv » 05 Фев 2018, 20:26

Здравейте,

Набедена съм като избягала от ПТП. Ситуацията е следната: на 18-Декември-2017, в паркинга на Мол София се засичаме с друга кола на завой (аз правя десен и го засичам, той идва насреща за ляв завой). Колите се разминават доста близо, но без да се докоснат. Той слиза от колата, оглежда неговата - няма абсолютно никакви следи от допир (праха си стои по колата му), аз поглеждам през прозореца до мен (точно така сме спрели) - няма никакви следи от допир. Той е разгневен, че го засичам, снима ми номера на колата, при въпроса ми - защо я снима като няма щети, отговаря - застрахователите ще кажат няма ли. Прибира се в колата и тръгва, тръгвам и аз.

Днес разбирам, че след случката той се обажда на КАТ и заявява, че съм напуснала ПТП. От КАТ съставят протокол, на който пише щета на лява джанта (може да е имал от преди, не знам). Към момента не съм виждала и не знам дали има снимков материал на щета.

Въпросът ми е в тази ситуация какво мога да направя? Не съм избягала, дори работя в района и колата е била паркирана на същия паркинг часове наред? Но - ПТП не е имало.

Благодаря за съветите!
silvetocv
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Фев 2018, 19:44

Re: ПТП Казус

Мнениеот ch3oh » 05 Фев 2018, 20:32

Колкото и банално да звучи - ВЕДНАГА при адвокат.
От написаното - просто сте "нарисувана". Ще ви лишат за няколко месеца от "книжка".
ch3oh
Активен потребител
 
Мнения: 1022
Регистриран на: 21 Ное 2007, 12:03

Re: ПТП Казус

Мнениеот doondie » 06 Фев 2018, 12:58

silvetocv написа:Ситуацията е следната: на 18-Декември-2017, в паркинга на Мол София се засичаме с друга кола на завой (аз правя десен и го засичам, той идва насреща за ляв завой).
[...]
Oт КАТ съставят протокол, на който пише щета на лява джанта

Можеш ли да цитираш какво точно пише в този протокол дума по дума? Номера на коли и имена можеш да ги цензурираш, не са важни. Акт не са ли ти написали, задето си "причинила ПТП" и си "избягала"?

При тази ситуация, как точно ще му пострада лявата джанта? Той от завоя ли е излизал или е влизал в него заедно с теб? Ако ти завиваш надясно, значи ти си с предимство и той ти го е отнел, предизвиквайки измисленото ПТП. Съответно няма как да го засечеш от страната, която няма досег с теб. Не ми е ясна много ситуацията. Виж прикачената скица и кажи дали правилно съм разбрал. А неговата версия каква е?

Не виждам как ще докаже нещо, при положение че няма свидетели. Също така каква ще да е тази измислена щета на джанта - не просто на таса, а на самата джанта? Ударът трябва да е бил нелек, съответно по твоя автомобил също трябва да има следи от удар, които евентуално да докажат действително сблъсък някога, някъде, с някого. Не знам какво цели този гневен господин, но ако мисли, че ще изкара пари на твой гръб с лъжливи обвинения, се лъже. Не виждам как такива обвинения биха издържали в съда. Неприятното е, че ти губи времето, съответно средствата, ако наемеш адвокат. Има и градски транспорт, но ако не можеш да си позволиш да останеш без книжка в случай че загубиш, най-добре наеми адвокат да те защитава. Ако спечелиш, трябва да ти покрият разноските.

А на този паркинг камери няма ли?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 539
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: ПТП Казус

Мнениеот silvetocv » 08 Фев 2018, 21:18

Здравейте,

Все още нямам Акт, тъй като първо поискаха потвърждение кой е карал колата. Тогава разгледах документите, но не ми дадоха копие от тях. Общо взето към момента има Докладна от двамата служители на пътна полиция към началника им, че са отишли на повикване и другият шофьор твърди, че има ПТП, от което съм избягала и че прилагат протокол за ПТП, на който отново пише, че другият шофьор "твърди", че съм причинила нещо и съм избягала. В протокола от ПТП на увреден елемент е записано задна лява джанта.

За съжаление записи от камери в мола вече няма - пазят се 1 месец, а КАТ се свързаха с мен 45 дни след случката.
Ако от КАТ са направили снимки на джантата на другата кола и е имало стара щета - аз по какъв начин мога да докажа, че не е от мен? Малко ми изглежда дума срещу дума и нищо конкретно? По моята кола няма и драскотина (тъй като допир не е имало).

Ето и схема на ситуацията:
Untitled.png
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
silvetocv
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Фев 2018, 19:44

Re: ПТП Казус

Мнениеот doondie » 09 Фев 2018, 11:54

Това беше и другият вариант, но не ми се правеше втора скица. хаха

Е, те от КАТ да бяха изчакали още 2 месеца... Боже!
Ако ще ти пишат акт, ще го направят на база свидетелските показания на другата страна, съответно ще отбележат, че не са присъствали. Той онзи може да каже каквото иска. Съдът ще иска доказателства обаче, иначе е неговата дума срещу твоята и нищо, което да потвърждава неговата версия. Това че и ти нямаш доказателства не е проблем, тъй като той обвинява, съответно негова е отговорността да докаже твърденията си, а не твоя да ги обориш. Ти си невинна до доказване на противното. Актът съответно не е доказателство, тъй като най-малкото актосъставителят и свидетелите при написването на акта не са били на мястото на случилото се точно тогава. Онзи мъж не може да е свидетел очевидец, тъй като е „засегната страна” и съответно е заинтерсован от изхода на обвинението/делото.

Да, неговата дума срещу твоята. Това че той се представя за пострадал не дава повече достоверност на неговите твърдения, тъй като спокойно може произволно да е избрал твоя регистрационен номер и да е скалъпил обвинението. И ти имаш права, които не могат току-така да бъдат нарушавани. Как да докажеш, че колата ти не се е сблъскала с неговата? Първо, не трябва ти да доказваш, че не си виновна, а той да докаже, че си. Второ, съдът може да назначи автотехническа експертиза, която да установи има ли щети или скорошни ремонти по твоя автомобил в предната лява зона, която се твърди, че се е сблъскала с неговата задна лява джанта.

На твое място не бих се притеснявал. Каквото има да става, ще стане. Ти имаш инструменти за защита, така че върви по каналния ред и обжалвай на всяка стъпка. Имай предвид, че КАТ може и да преустанови производството поради липса на доказателства в подкрепа на твърдяното нарушение. Мисля, че липса на съставомерност се води. Не съм на „ти” с правния изказ. Така че до наказателно постановление и прочие може изобщо да не се стигне. Иначе акт може и да съставят на база сигнала на другия човек.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 539
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 135 госта


cron