начало

Президентът: Настоящият ВСС нееднократно демонстрира, че е изтъкан от зависимости Президентът: Настоящият ВСС нееднократно демонстрира, че е изтъкан от зависимости

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ КОЛЕГИТЕ АДВОКАТИ

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ КОЛЕГИТЕ АДВОКАТИ

Мнениеот Melly » 21 Май 2016, 15:15

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ АДВОКАТИ,

Нагледахме се, наслушахме се на всякакви писания от определени юзъри в какъв ограничен периметър законът ни е предоставил да упражняваме адвокатската професия. Не виждам смисъл да противопоставяме доводи относно несъстоятелноста на твърденията им. Уважавайте себе си, за да ви уважават другите.

В тази връзка ви приканвам да се оттеглим временно от даване на правни консултации по поставени от вЪпросителите теми, пък нека Пейчо и подобните нему юзъри да им отговарят. Този форум отдавна не е това, което беше.

Разбира се, доколкото е запазена територията на "форум за юристи" само за такива участници, нека там да водим дискусиите помежду ни.

Останалите да не очакват съдействие от нас.
За себе си достигнах до този извод. Дори за в бъдеще, по поставени теми ще се въздържам от корективни коментари относно дадени явно неправилни отговори.
Не искам да се чувствам виновна за несъвършенството на другите. Всеки носи глава на раменете си и нека отговорността за неправилния подход в избора му към кого да се обърне за съвет и съдействие да си е негова.
Стига толкова!

Поздрав,
Melly
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8012
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ КОЛЕГИТЕ АДВОКАТИ

Мнениеот astika » 21 Май 2016, 17:54

подкрепям и не !
Ще се опитам да дам плюсовете и минусите.
Няма да ми се налага да се изнервям, когато чета Пейчовите мнения (което слагам към графа +)
От друга страна, хубаво или не, но тук влизат и хора, които наистина имат нужда от насока (нямам предвид консултация по правен казус), което ще е минус, ако четат само Пейчовите мнения.
Лошото на въпросните мнения е, че те не представляват "мнение", а назидателно обяснение, което има претенциите да е единственото вярно и не подлежащо на коментар съдържание на пост. Това е и основната причина да се дразня (меко казано на Пейчо). Неговите "професионални" отговори подвеждат питащите, което е не коректно.
От трета страна: това е форум и както ти и аз можем да пишем каквото си решим, така и Пейчо има същото право.
Така че......разтроен съм....
astika
Потребител
 
Мнения: 116
Регистриран на: 04 Фев 2015, 18:21

Re: ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ КОЛЕГИТЕ АДВОКАТИ

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Май 2016, 19:34

Моето мнение, че се дърпа чергата на гилдията на адвокатите - просто безсмислено е упражнението. Ленин, онзи от мавзолея е адвокат, 70 години пристрастени към комунизма, не знам, не е той е единственият двигател - ама точно е той май.
Не ни обичат, не ни искат, мразят ни, вече това е дискриминация. Добре, кой друг ще ти напише заявление за изпълнение, ще ти отиде до съда, ще ти следи движението, ще ти ходи на призовкари, ще ти влиза-излиза.
Свободно падане.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5361
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ КОЛЕГИТЕ АДВОКАТИ

Мнениеот Pause » 21 Май 2016, 21:03

Дали изпита на форума ще издържи пред изпита на практиката да е това което беше,значи и модераторите и администраторите също да съблюдават за предложените правила.
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14

Re: ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ КОЛЕГИТЕ АДВОКАТИ

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Май 2016, 21:18

Аз оттук не черпя клиенти толкова, интересното е че, просто е занимавка, но и това е преодолимо.
Ние тук във форума не сме фактор, аз съм адвокат. То не е една работа.
Нека се успокоят нещата - явно Мелли трябваше да го каже изрично, педагогично, стриктно.
Не знам какво да добавя.
Имам доста натоварени задачи - и все пак се държа.
В същото време паралегални юристи се домогват до канчето и те.


То не беше Бургаския свободен университет, преживяхме го, не беше Тракийския, преживяхме го, не беше платено право - горе-долу. Задочното го подкрепям - иска им се на хората - нека да го имат. Ако ще се вулгализира бранша, а той е вече в дълбока вулгаризация - тогава - аз какво правя тук.


Моята лична битка е - за здравето на клиента, иначе - не ми пука - кой колко получава, за колко пари, с какви приходи се облагодетелства.


Търсим вълка.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5361
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ КОЛЕГИТЕ АДВОКАТИ

Мнениеот ivanov_p » 22 Май 2016, 08:56

Никой не мрази адвокатите, поне аз не съм забелязал. Огромното болшинство не само, че не ги мрази, а им вярва безусловно. Никой не е тръгнал да взима нещо от адвокатите, те искат да вземат от другите или поне в техните представи. Няма какво и от кой да се вземе или поне с работа, да не казвам изтърканото "с честен труд". Търси се комисионна на база въображаем монопол.
За форума. По принцип всички форуми западат, мина им модата по много причини.
Отделен е въпросът, че в един форум влизаш за да научиш нещо, а тук това е много трудно. Спокойно на бутона "форум" може да се сложи текст - "марш на адвокат", защото до това се свеждат съветите. На хората обаче в момента им е дошло на главата и искат да знаят нещо, като се ориентират ще отидат на адвокат, няма да отидат при попа. Друг път са ходили при няколко адвокати и са чули все различни мнения и т.н. и т.н. Тук отговори няма, няма и за какво форумът да е интересен. Затова е неразбираем призивът да не се отговаря на питащи, той е актуален от времето, когато форумът е взел да запада и западането е следствие от това.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4492
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ КОЛЕГИТЕ АДВОКАТИ

Мнениеот bird_of_paradise » 22 Май 2016, 12:30

Не знам.... разбирам причината, която е инициирала темата, но мисля, че се пропускат съществени детайли:
1. Форумът, като платформа, не е собственост на никого от писалите тук. Е, в този случай, каква грижа имате по отношение този бизнес? Не разбирам мазохистичният ви алтруизъм.
2. По дефиниция, това би трябвало да е място, където различни хора ( не е задължително да са юристи) обменят/ изразяват мнения по различни въпроси. Доколкото си спомням ОУ на лекс-а, никъде не ми е вменено задължение да пиша/ отговарям на поставените въпроси, респективно там няма изискване отговарящите да са само и единствено юристи. Приемете този факт!
3. Поставените от трети лица ( изключвам колегите, които уважавам ) въпроси в различните теми не са част от мое съдебно дело, по което аз лично имам отговорности, ерго с чиста съвест бих ги подминала без оглед факта, кой, какво е писал в нея. Дали е истина или не, това не е мой проблем. Не би трябвало и да е ваш.
4. Обстоятелствената част на питанията, често (да не казвам винаги), е написана по начин, който генерира десетки евентуални възможности, но често ( да не казвам винаги) те не съответстват на предложените решения по една единствена причина- некоректно изложена фактология. Което от своя страна обезмисля времето и усилията на отговора и предопределя репликата: посетете адвокат ( колкото и да не се харесва на питащия, или Пейчо- когато държиш документите в ръка, знаеш истината, а не това, което трети, повякога неправилно, е интерпретирал) Това не се отнася за колегите юристи, с които се говори на един език и недоразумения не би трябвало да има. Противопоставянето на тези е различна ситуация :) .
5. За да има уважение към гилдията, нашите клиенти трябва да свикнат, че могат да получат "не" или "да" 1.- възмездно ( защото дори едносричният отговор е плод на зверско четене-труд, който струва пари), 2.- от човек, който се е афиширал като специалист с цялото бреме на това афиширане.
забележка:
Дори да са налице тези две предпоставки, знаете добре, че законодателството и правораздаването ни са динамични величини и не винаги отговорите дадени днес са валидни и утре.
Всеки от нас адвокатите има различни методи на работа- едни четат до умопомрачение, за да са в крак с последната партийна линия, а други са ..... глашатаи с добри финансови постъпления. Пазарът това не може да регулира, ние пък не искаме да се конфронтираме с некоректните ( демек, да си изчистим обора), следователно ще търпим критиката на всеки, решил да каже две думи за гилдията. Ако приемете този факт, животът става по-лесен.
6. Всичко това ми се струва като буря в чаша вода :) . Пейчо е дразнител, дотолкова, че защитава неговата си камбанария ( да си събере цедираното вземане на ВСЯКА цена, да има повече права и т.н.), но от Пейчо не зависи приемане на ЗИДЗА, така че не разбирам вниманието, което му свидетелствате.
Отделно, колкото и да е болезнено, трябва да признаем, че самият законопроект не е никак брилянтен ( това е дълга и тегава тема, защото когато се пишеше всеки от нас имаше възможност да изрази становище по текста, но инерцията създава удобство, което ще плащаме сега).

Излезте навън, времето е прекрасно, срещнете се с близки, пийте по едно кафе, обяд, разговори и забравете, че съществува това място. Когато имате нужда да " си сверите часовника" може да кажете по едно дзак и тук, ама надали часът ще е верен. И, така... докато установите, че адвокатстването е занимание самотно.

Ако имате нужда от колегиална помощ- домакините са ни предоставили раздел само за юристи- питайте там, където знаете, че ще бъдете прочетени и някой ще отдели време и знания.

п.п. Мелка, приятел си, обичам човешката ти прямота, уважавам мислите ти на колега, но мисля в конкретния случай хабиш нерви за излишни неща.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ КОЛЕГИТЕ АДВОКАТИ

Мнениеот ivanov_p » 22 Май 2016, 14:25

Отговорът на въпросите витаещи напоследък в общественото пространство по отношение на адвокатурата ги е дал Стамболов преди 130 години. Тогава е имало мераци да се приеме конституционно аристократични титли. Та иначе дълбоко неуважавания от мен Стамболов станал и приключил дебата с думите:
Не може да е граф някой, чиито родители пасат свине в Балкана!
Ние не сме страна на аристократите, нито по произход, нито по професия и Адвокатурата няма да намери съмишленици.

Наистина промените не зависят от мен, но те не зависят и от колегията. Докато вие се мислехте за аристокрация, нотариуси и бирници набиха врат и без да вдигат шум започнаха да печелят колкото 100-150 адвокати накуп. Да не говорим, че на власт не са партии с адвокатско лоби, а диви селяни за които "Колегия" е обръщение към бисексуална колежка. Закони минават само с яка пачка, а бранша, както поповете и митничарите, няма навик да вади от джобовете.
Даже и да минат няма да променят нищо. Аз лично бих предложил други, които население и фирми ще приеме като благо и които ще докарат много повече пари, но с кандидат аристократи няма как да се говори, те се изживяват като богоравни, а не могат вързано куче да нахранят.
Като казвам тези неща някой се дразнят, вместо да се замислят, то и от тях не зависи нищо, но лаф да става.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4492
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ КОЛЕГИТЕ АДВОКАТИ

Мнениеот nk7702n » 22 Май 2016, 14:57

Сега прочитам темата.От известно време не съм писала във форума и се чувствам прекрасно! :) Не знам откъде дойде това име " Пейчо", ама предвид изказа и асоциацията ми с :" Като ми пееш,Пенке ле,..",изобщо не ме трогват тия постове.Аристокрация или не,в тая държава отдавна духовните ценности не са това,което бяха, а Сульо и Пульо се тупа в гърдите и се пише специалист по всичко.Да си изчистим собствения двор за мен означава да престанем ние самите да обезценяваме труда и професията си. Уважението към гилдията ще бъде заслужено,когато всеки стане наясно,че няма безплатен обяд,че всеки труд струва време,усилия,четене и запознаване с казуса,а не пазарлък и шмекеруване на дребно.Когато глашатаите станат по-малко от тези,които четат и знаят,когато реално бъде извършена съдебна реформа и престанем да се чудим как да обясняваме на хората защо едно съдебно решение противоречи на императивни норми на закона и на правилата на житейската логика или защо институциите не работят и дори и да разполагат с предвидени от закона ефективни способи за защита,не могат винаги да получат защита на личните и на имуществените си права.Да,гилдията е лоша за тези,които се намърдаха във всички сфери на адвокатска дейност и извършват адвокатска дейност,без да имат нужната правоспособност.Затова и беше потулен законопроектът за изменение на ЗА.
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6457
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Re: ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ КОЛЕГИТЕ АДВОКАТИ

Мнениеот lexy21 » 22 Май 2016, 20:05

Мелка, извинявай моята разсеяност, ама кой е този Пейчо? Явно вече отдавна съм се оттеглила :lol:
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2607
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34

Re: ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ КОЛЕГИТЕ АДВОКАТИ

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Май 2016, 20:31

Колега ни е, но има протяжност в изказа и някаква точка на разсъждения, че адвокатите сме на изчезване. Биле е адвокат на времето, сега печели много пари от счетоводни гамбити по изпълнителни дела - тоест - нещо като месит е. Събира вземания, които са по изпълнителни дела. Всеки сам си избира попрището жизнено.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5361
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ КОЛЕГИТЕ АДВОКАТИ

Мнениеот lexy21 » 22 Май 2016, 21:02

Ахааааа... с две думи - сега печели, ама гине от скука поради естеството на източника на доходи и тук се ангажира с протяжност и напеви около вече чужди нему професии, за да ни убеди, че загиват, защото, докато ги е упражнявал, не е печелил?
Ами това си е лечебно за човека, един вид кални бани си прави. Тежки времена настават - сега прочетох, че точно преди празниците и чешмите с минерална вода в центъра на кв. Горна Баня били спрени. Трудно е, лечебен масаж си трябва и нагревки, ако не помагат - неке пише човекът, после вече картината ще стане клинична.
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2607
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 110 госта


cron