начало

Ибрямов е следен със СРС извънпроцесуално и затова не се изисква разрешение от парламента Ибрямов е следен със СРС извънпроцесуално и затова не се изисква разрешение от парламента

Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнаграждения

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнаграждения

Мнениеот Biby » 04 Май 2016, 18:25

Какво ще кажете за това, колеги?

http://legalworld.bg/52832.prokuraturat ... orari.html
Изображение
Biby
Потребител
 
Мнения: 329
Регистриран на: 28 Яну 2002, 20:25
Местоположение: София

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот ivanov_p » 04 Май 2016, 19:23

Дрън-дрън! Такава наредба не може да има, противоречи на правилата на конкуренцията. Преди време такава бяха направили проектантите, но съдът се разправи с тях за 10 минути.
След като адвокатите от дълги години съсипват с безумия професията си е добре, че прокуратурата се е заела да оправи сектора.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4492
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Май 2016, 21:10

Значи, по принцип всеки може да дава консултации. ВКС не възпира такава дейност. То и Маг Деси дава консултации. Наистина няма пречка. Всеки да си преценява сам за себе си. Защото професията ни е просто много ниско платена.
Говоря от личен опит - трябва да си наистина лъжец и изпечен тарикат, да не казвам мошеник, за да печелиш. Говоря така чисто повърхностно. Разбира се - кой както се уреди. Но - с тези ниски минимални тарифи ние далеч няма да стигнем.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5361
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот ivanov_p » 04 Май 2016, 22:03

Винаги е имало два начина на търговия - продаваш на високи цени, оборотите са по-малки, но са по-малки и разходите, а надценката е голяма. Другият е с малки надценки, но големи обороти и много разходи за персонал, магазини, складове. Общо взето вторият начин е за големите.
Проблемът при масовите адвокатски услуги е, че те не са хляб или ток, може да не ги ползваш - да се откажеш от вземането, когато няма гаранция, че ще си върнеш парите, а разноските за адвокат са минимум 650 или 950 лв. и то трябва да ги дадеш предварително или да дадеш на някой "консултант" или ти самия да ги пишеш. Виждаме как се търгува със стотици хиляди вземания които са извън адвокатския оборот, защото няма кой да плати 300 лв. заповедно +300 за евентуален иск по 415/422 ГПК +350 лв. изпълнително, за вземане от 30-40 или дори 500-800 лв., т.е. големите пари по наредбата ги няма на терен.
Парите ги няма, ама разходите ги има!
Колко пъти са ви възложили да смените адрес или име на ТД при 300 лв. за промяна в ТР? От адвокатската работа изцяло изчезна ваденето на документи, проверки и много други дребни неща, които разбиращ човек върши за няколко часа, а клиента за няколко дни, но вече всеки е съгласен да загуби 2-3 дни вместо да даде 300-400 лв. Парите от тези дейности може да са били по-малко навремето, но покриваха разноските на персонала в офиса, който реално ги вършеше.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4492
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот bird_of_paradise » 05 Май 2016, 01:56

Biby написа:Какво ще кажете за това, колеги?

Както казват:
Светът е пълен със закъснели глупаци :!:

... а един от тях реши да се изока в тема, чиито адресат не е, само за да демонстрира знания ....по въпроса с алъш-вериша.

Намирам, че е крайно време прокуратурата да си изпълнява абсолютно всички законодателно вменени и задължения- да почистят собствените си обори :idea: или сектора, както искате ( `щото, без да ме прощават имат доста за лъскане- къде нечии син, дъщеря, къде все по-често колега), после да се поучат от опита на колегите си от Румъния ( само за 2015г. събрали близо 3 МИЛИАРДА ЕВРА от борба с корумпция, ако се вярва на медиите, а нашето обвинение събира... грънци), щото у нас всеки обвиняем политик с присъда е признат за НЕВИНОВЕН!( абе не ви ли прави впечатление тази странна, случайна/тенденциозна? последователност?!?), и защото идеята за равенство харесвам- да, нека упражнят правомощията си по чл. 127 т.5 от К ( тук ще падне доста работа, така `щото, е-хей колко НА страдат от пороците, на които се позовават).
Пред закона всички трябва да са равни, а не някои по-равни измежду равните, каквото статукво непрекъснато демонстрира обвинението. Чета в лекса, че за 2015г. АДФИ изпратили на прокуратурата 123 доклада за резултатите от извършените проверки и ревизии... Хубу, да се обзаложим, на колко от деятелите ще бъде повдигнато обвинение? -1/3? хехе, оптимисти; 1/5- не мисла, по-вероятно не повече от 1/6, при това от тях дали половината ще бъдат осъдени. Тоя идиотски стандарт ме влудява, но с годините и при този ВСС и ЗСВ установих, че положението е неспасяемо.

Апропо, §2 от НМРАВ бе прогласен за нищожен на съвсем друго основание!, подхвърлено на ВАС от ВКС..., но това е съвсем друга и дълга тема. Уви, трябва да признаем, че като краен резултат е правилно и лоша атестация за дейността на ръководството ни.
До тук ясно, остана да прочетем и Р на КС по КД № 3/2016г., за да стане ясна максимата: внимавай, какво си пожелаваш. :lol:

За тея дето скачат ( визирам Пейчо, ако не се е разпознал)- с голяма степен на вероятност мога да прогнозирам изхода от спора. Наредбата ме задължава да не слизам под цифрите посочени в нея, но отношенията ми с доверители се определят от договор, където Н-ската прокуратура, респективно съд нямат дума за размера на сумата. Съвсем отделен въпрос е присъждането и.

Дошло е време разделно и всеки от гилдията, при сгоден казус ( разровете вехтите ДП и ще видите, колко е свършена работата от "господаря на фазата"- спрените дела ги проверяват с периодичност два пъти годишно, когато едни срокове бавно, но фатално са изтекли), да насочи копието на ЗОДОВ към обвинението, за да види Санчо, къде се намира свободата :) .
Проблем, по дяволите, се явява факта, че косвено обезщетенията се плащат от моите данъци, а не от личния джоб на нечия червена роба.

п.п. Гневна съм, но не толкова на обвинението- работят, колкото могат, но ако след време се окаже, че от адвокатурата не можем да извървим правилно процедурата по приемане на една наредба... какво, по дяволите, изобщо претендираме, че ние можем и сме?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Май 2016, 08:20

Става въпрос за потомствени оядени котараци, които са свикнали да има хранилка някъде и те да папкат. Специално в моя Съвет са страхотно наплетени нещата. Едно, че са крайно нелюбезни, второ, че са чиновници, сега на частна гилдия, бюрокрация? Да създадеш частна фирма все едно и да назначиш бюрократ, един вид.
Има нужда някой да събира вноските, но то е направо - нямам думи. Има счетоводство, каса и то с 4 касиера, личен състав, моля ти се. Дисциплинарен отдел, па някакви там секретари. Знам, че навън вали, че навън е студено, но наистина - ние плащаме за уюта на някакви служители от администрацията на съвета. Добре, явно така трябва. Сега даже не се знае кой ни е председател. Ценова поне беше разпознаваема. Този новият даже не се сещам името му. Ама му се цака месечно. Освен това - преди две години ни отрязаха в ТР за хонорарите и аз изгоряз с близо 50 000 лева. С най-голямо уважение към съдии и висши магистрати, но просто - не знам. С такава злоба са към нас, адвокатите, че нямам думи.

Сп."Адвокатски преглед" има в един брой отчетно-изборното събрание за 2013 мисля - не знам, когато се очакваше въпросното ТР на ВКС, където ни орязаха хонорарите, та там пише и поименно кой е отговарял да следи за тази тема от адвокатския съвет. Отговарял е доста, щом така ни орязаха.


§2, не знам какво.
Сега трябва да вдигнат до тавана тарифите, не знам защо не го правят.

Не може да искаш да се возиш на ферари - които метафорично или алегорично представлява адвокатската услуга, да не платиш, пък и да ти е 20 лв. тарифата. Това е луксозна, скъпа услуга, частен бизнес, консултациите са жизнено-важни, изготвяне на договори - също, пред съда - също, особено при днешната ранна преклузия.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5361
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот enter » 05 Май 2016, 08:58

Приемете нещата така-протестът на прокуратурата-при този спор, с предизвестен край има възпитателно значение. Точно с оглед на изминаването на каналния ред на елементарната процедура по ЗНА-ама другия път....Аргументът, при една изрично прогласена нищожност-"ми те една валидна наредба не могат да изпишат ", "а искат да заверяват документи , да имат минимуми, да има задължително участие на адвокат и тн." е самоподразбиращ се.
Прогноза-веднага, след като падне увеличението, от ВадвС ще "спуснат" наново увеличението, вероятно и като отговор-и с по-високи размери, като изцяло и коректно се измине процедурата, и следващото увеличение ще е валидно, поне от гледна точка на...несложната процедура, която през 2014 г е погазена до там,че наредбата, в частта за увеличението е очевидно нищожна.
А да, форумът се чете... viewtopic.php?f=3&t=60001
А че по принцип, и по същество-минимумите са незаконни-това да оставим за...следващото оспорване-след 2-3 години вероятно. Всъщност,част от наредбата вече "падна " при оспорване по същество,а не по процедурни причини-относно двуктратния(преди трикратен размер) по параграф 2.
enter
Потребител
 
Мнения: 182
Регистриран на: 08 Окт 2008, 14:32

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот ivanov_p » 05 Май 2016, 09:30

До тук ясно, остана да прочетем и Р на КС по КД № 3/2016г., за да стане ясна максимата: внимавай, какво си пожелаваш. :lol:


Което показва, че при сегашното положение точно Пейчо трябва да е доволен от високите цени в Наредбата, но винаги ги е критикувал, защото е знаел до какво ще доведат - недоволство, което рано или късно ще намери политическо решение. За съжаление гилдията не е така далновидна и не само не е далновидна, а живее в един измислен свят, на измислена планета.

Аз никога не клатя лодката иначе ако отменят юрисконсултските просто ще пусна обява, че дружеството изготвя документи за заповедни и изпълнителни срещу 50-100 лв. Няма да направя това, защото знам, че след няколко месеца ще се намери хитрец, който ще предложи 30-40 лв. и накрая ке пишем за по 10 лв. или една кокошка, както е било навремето.
Ами ако отидем на варианта на Манолова и не искам адвокатски? При мене някой дава фактурите и без да плаща нищо взима при събиране определен процент, а при адвоката трябва да плати напред 650 или 950 лв.? При кой ще отиде? Даже адвоката да пусне пълномощно без да взима парите(резултатно) при изгубено дело аз ще съм вътре с 2 х 25 лв., а той с 2х25 и данъците върху 2 х 300 лв.
Затова се чудя на мерака на Адвокатурата да прави само и единствено магарии вместо да следва правилото: "Сговорни калугери и на пости блажат"! Като има 5 човека на една софра няма как да блажи само един, колкото и да му се иска, затова като дойде време за председател, началник, войвода или каквото седи начело на АК - знаете кой е за поста!
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4492
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот 11111111111 » 05 Май 2016, 09:57

А аз мисля, че с тези цени плюс липса на реална помощ, компетентност и резултатност, е дошло времето хората да се защитават в съда сами, особено тези, които горе-долу си имат понятие от тези неща. В последните години много повече неща съм свършил сам, които никой адвокат не би могъл да ми свърши. Не само, че не могат да ми свършат работа, но и ме тласкат в грешна посока, че и пари ми искат, и то в последно време нечувано много.

Който вземе да издаде няколко самоучителя за самозащита в съда за населението, ще ги продаде добре!
11111111111
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 30 Апр 2016, 12:13

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Май 2016, 10:11

Аз нямам властови амбиции, наистина, но все пак трябва да управлява и насочва някой околните - дори оперативно. Сега бил съм касиер на входа 10 години и съм наясно.
Все едно да си капитан на кораб и да си бъркаш в носа. Това направиха нашите колеги и от всякакво ниво.
Просто по депримирана професия няма от адвокатската - говоря за майсторите като мен. Шарлатаните винаги преуспяват, правят си рецитала и айде хонорара. Общи приказки на пазара, общо - взето. Нали лъснаха доста от колегите - просто да не ти се случва. Сега - аз хонорар съм получавал и под формата на продукти, на мляко, на съестни продукти. Както и да е.
Хонорар е от латинската дума - чест. Тоест колкото дадеш. Но тарифата, това което счита Доковска, обслужва младите адвокати. Просто хвани едно разводче, една делбичка, да си оправиш малко настроението с едни там пари. Беше правилен курс навремето повишаването на тарифите.
Аз съм по високите тарифи - но нямам избор - имам персонал, роднини, костенурка за домашен любимец.


Все пак - ние не сме администрация. Каква наредба ни гони, верно че ВАС е узаконил статуквото. Но по правило съдиите ни мразят - по принцип това че ние свободно си ходим наляво-надясно, верно - това е много стар проблем - всеки мрази юрисконсулта, който излиза от службата с папчицата и ходи по задачи. Товае от соц-а още. Сега е пренесено донякъде в днешни времена, защото съдията е роб, както и да е - ми роб е - прислуга. Трябва да си маскиран като Гепард, за да оцелееш, при такива стагнации, просто не ми се говори.

Да правят каквото щат, няма никакъв шанс да ни подчинят на нормалите, които са всъщност - ненормали.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5361
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот teogeo » 05 Май 2016, 10:28

11111111111 написа:А аз мисля, че с тези цени плюс липса на реална помощ, компетентност и резултатност, е дошло времето хората да се защитават в съда сами, особено тези, които горе-долу си имат понятие от тези неща. В последните години много повече неща съм свършил сам, които никой адвокат не би могъл да ми свърши. Не само, че не могат да ми свършат работа, но и ме тласкат в грешна посока, че и пари ми искат, и то в последно време нечувано много.

Който вземе да издаде няколко самоучителя за самозащита в съда за населението, ще ги продаде добре!


"Кардиохирургия for dummies*. Да си поставим байпас сами." (издадена със щедрата подкрепа на погребална агенция "Харон").

(for dummies - за глупаци / начинаещи / лаикци. Има такава поредица от книги).
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот ivanov_p » 05 Май 2016, 11:02

И когато нямаш пари да платиш какво правиш? При положение, че има достатъчно адвокати, които са съгласни да водят делото ти и на много по-ниски тарифи, защото е добре известно, че казус за 500 лв. може да е много по-сложен от такъв за 5 милиона. Кое определя заповедно по ЗЗ да струва повече 100 лв.? Ако записът е за 50-100 - 500 хил. да вземеш 500-1000 лв. за 20 минути работа и не защото си много харен, а защото вместо да даде 5-6 хиляди на адвокат поемателят ще седне и ще си напише заявлението сам, а ти си и без тези 500-1000 лв. Има дела за по 5-7 милиона по ЗЗ, които са с хонорари от десетки хиляди при пределно ясни правила относно ЗЗ и без никаква трудност.

Най-правилно е съдът да определя хонорара по своя преценка, според трудността и участието на адвокатите на страните!
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4492
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот 11111111111 » 05 Май 2016, 11:16

teogeo написа:"Кардиохирургия for dummies*. Да си поставим байпас сами."

Е, да, така ще кажеш ако имаш интерес, но нека хората да си преценят сами. А всъщност в някои случаи ако адвокатите вземат последните пари на човека, че и отгоре (да трябва да тегли кредит), нещата за него така или иначе са на живот и смърт.
Други неща пък, далеч не са толкова фатални в случай на неуспех. И мен би ме било яд ако 5 години здраво съм учил нещо, а после никой не иска да ми плаща за ученото. Но пък ако знам, че тази ниша не е печеливша, бих учил друго. Нали пазарът затова е измислен.
В САЩ например нотариус е една ниско платена професия и се упражнява като допълнителен труд. Което е следващата тема, по която трябва да се поработи:

http://notary.bghot.com/realprice.php

http://notary.bghot.com/index.php
11111111111
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 30 Апр 2016, 12:13

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот teogeo » 05 Май 2016, 11:17

ivanov_p написа:Най-правилно е съдът да определя хонорара по своя преценка, според трудността и участието на адвокатите на страните!


Поздрав:

http://www.vbox7.com/play:12658716



Ако не излиза - тия псевдо-ИТ специалисти от Лекса пак са оакали нещо. Поздрав и за тях.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот teogeo » 05 Май 2016, 11:19

11111111111 написа:
teogeo написа:"Кардиохирургия for dummies*. Да си поставим байпас сами."

Е, да, така ще кажеш ако имаш интерес, но нека хората да си преценят сами. А всъщност в някои случаи ако адвокатите вземат последните пари на човека, че и отгоре (да трябва да тегли кредит), нещата за него така или иначе са на живот и смърт.
Други неща пък, далеч не са толкова фатални в случай на неуспех. И мен би ме било яд ако 5 години здраво съм учил нещо, а после никой не иска да ми плаща за ученото. Но пък ако знам, че тази ниша не е печеливша, бих учил друго. Нали пазарът затова е измислен.
В САЩ например нотариус е една ниско платена професия и се упражнява като допълнителен труд. Което е следващата тема, по която трябва да се поработи:

http://notary.bghot.com/realprice.php

http://notary.bghot.com/index.php


Ти кога беше за последен път в САЩ и си има работа с тяхното правосъдие? Казвам ти го съвсем приятелски - пожелавам ти НИКОГА да не опираш до "американската" правосъдна система. Цялата тя е изградена върху един абсурд. Те самите го усещат и почват малко по малко да дърпат към т.нар. "Континентална".

Ако искаш ръководства за правно самообслужване - ще те насоча. Литература дал Господ.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот 11111111111 » 05 Май 2016, 12:00

teogeo написа:Ти кога беше за последен път в САЩ и си има работа с тяхното правосъдие? Казвам ти го съвсем приятелски - пожелавам ти НИКОГА да не опираш до "американската" правосъдна система. Цялата тя е изградена върху един абсурд. Те самите го усещат и почват малко по малко да дърпат към т.нар. "Континентална".

Ако искаш ръководства за правно самообслужване - ще те насоча. Литература дал Господ.


Това е абсолютно вярно. За всичко друго освен нотариусите, в Америка няма правосъдие за огромна част от населението. И въпреки разликите, има огромни прилики между двете страни в това отношение. Но, тук дадох пример с нотариусите.
Иначе, ако зависи от мен, изобщо бих отменил римското право.
Разбира се, че се интересувам от литература. В последните години просто не намирам адвокати, които да ми свършат работата, а понеже следващият клиент е след 5 минути, а те са достатъчно оядени, не си и дават зор да се постараят да ми предложат решение.
11111111111
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 30 Апр 2016, 12:13

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот teogeo » 05 Май 2016, 13:30

Напълно споделям казаното от bird_of_paradise. Мога да добавя и много. Като цяло прокурорите са най-голямата юридическа измет. Казвал съм го, повтарял съм го, натъртвал съм го и ще продължавам. То башкъ голяма част от тях нямат юридическо образование в истинския смисъл на думата. Ей, така... влизам аз при един такъв чешит и си говорим.

Прокуроро: А Вие къде сте завършили право?
Язе: У Габровския.
Прокуроро: ???????
Язе: ?????????
Прокуроро: Е, че той е технически. И там ли право почнаха да преподават?
Язе: Е, то и "Симеоновския рабфак" е милицайски, ама я какъв коскоджамити прокурор сте излезли оттам.
Прокуроро: Напуснете кабинета ми!

Като са се загледали в камъчетата в адвокатската градинка, да погледнат собствения си двор (миниран целия с огромни купчини ла*на). И адвокатурата може да поиска намаляване на възнагражденията им и отписване на тази привилегия с 20-те заплати. За работата, която вършат са им неоправдано много. И съдебните помощници могат да пишат споразумения и да прекратяват преписки с клишето: "Няма данни за извършено престъпление по общ характер. Касае за гражданскоправен спор от частен характер".

Всичко за тях е гражданскоправен спор от частен характер. Кражбите и грабежите - вещни искове. Изнасилванията - неуредени отношения по СК. Ако им махнат "алкохолите", не знам въобще какво ще правят (освен прекратяване на преписки)

Пък ако случайно се решат да внесат ОА, леле какво мръщене и гледане накриво е, когато адвокатът си защитава клиента и не е съгласен на споразумение. Приемат го като псуване на майка.

Откак се помня като човек, не помня да е имало читав главен прокурор. То не бяха алкохолици, не бяха шизофреници, мятащи пепелници (ако няма рима - наеби ма, ама понеже има - пропусни ма), не бяха педофили...

А проблемът с качеството на адвокатурата не се решава с пипане по хонорарите. Има много по-лесен начин - забрана на "вратичката" за придобиване на адвокатска правоспособност БЕЗ МИНАВАНЕ ПРЕЗ АДВОКАТСКИЯ ИЗПИТ. Бил някой-си 5 години не-знам-къде-си юриконсулт. Ам, хубаво бе. Като си усвоил толкова добре материята за тия 5 години - яла, яви се на изпита, шашни ги тия нещастници от комисията и върви си продължавай адвокатстването.

А всички мерзавци, които вече са се прошмугнали като плъхове през канал - на изпит и тях! Бил 15 години адвокат - е, хубаво. Хайде да го видим какво е научил за тия 15 години практика.

Ама бил пенсиониран съдия? М'чи ко от това? Яла седни да те видим какво правосъдие си раздавал досега. Страх ли те е от изпита?

От ЕК хич не сочат с пръст към Адвокатурата. Към Прокуратурата са им насочени докладите. И оня безпринципна гмеж там.... от ВСС.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот enter » 26 Май 2016, 09:00

Протоколът от заседанието : http://www.sac.government.bg/court22.ns ... enDocument
Решили са да защитават наредбата, не с аргумент,че не е нормативен акт-при друго оспорване, но на отделен текст от наредбата този аргумент не мина,, а с аргументът,че (този път) не оспорват,че е нормативен акт,и видите ли имало е публикация на проекта :shock: , но следа от публикацията няма по технически причини -изготвили нов сайт :shock: .
Тоест остава сега съдът да прецени, имало ли е или нямало публикация на проекта...
enter
Потребител
 
Мнения: 182
Регистриран на: 08 Окт 2008, 14:32

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот astika » 26 Май 2016, 13:15

ivanov_p написа:И когато нямаш пари да платиш какво правиш? При положение, че има достатъчно адвокати, които са съгласни да водят делото ти и на много по-ниски тарифи, защото е добре известно, че казус за 500 лв. може да е много по-сложен от такъв за 5 милиона. Кое определя заповедно по ЗЗ да струва повече 100 лв.? Ако записът е за 50-100 - 500 хил. да вземеш 500-1000 лв. за 20 минути работа и не защото си много харен, а защото вместо да даде 5-6 хиляди на адвокат поемателят ще седне и ще си напише заявлението сам, а ти си и без тези 500-1000 лв. Има дела за по 5-7 милиона по ЗЗ, които са с хонорари от десетки хиляди при пределно ясни правила относно ЗЗ и без никаква трудност.

Най-правилно е съдът да определя хонорара по своя преценка, според трудността и участието на адвокатите на страните!


Пейчо, Пейчо...Има си договор. Някой предлага услуга, друг му я заплаща и така. Как съда ще ми определя какво да се разбера с клиента ? Това е свързано и с основното ти питане по сложността на казуси с нисък материален интерес. Обикновено Пейчо, разрешаването на тези казуси не зависи от материалния интерес, който е по тарифа. В повечето случай, клиента си заплаща каквото си му поискал, защото за него е важно (морално или строго лично) казуса да се разреши в негова полза. Това, че вместо платените 1000лв. ще му бъдат признати разноски за 500лв. въобще не е толкова важно в случая.
А инак: по тезата ти за "безтарифието" Нека приемем, че си прав и Тарифата бъде уредена по начин, че да няма долна граница или ако има - тя да е символична. Това, знаеш ли какво ще означава Пейчо ? Че, горния пич от примера ми, ще си плати онези 1000лв. и ще си търси не 500лв., а 1000лв. (т.е колкото е дал), щото......тарифата урежда минимума, а не максимума на възнагражденията.
astika
Потребител
 
Мнения: 116
Регистриран на: 04 Фев 2015, 18:21

Re: Прокуратурата атакува наредбата за мин. адв. възнагражде

Мнениеот ivanov_p » 26 Май 2016, 14:10

Във всяка една професионална общност с времето се появява инфантилност към света извън сферата й на работа. При някой професии е по-силна, напр. военни и учители в много държави преди не са можели да гласуват, поради откъсването им от реалността. При други е по-слаба, като за мен адвокатите са в средата. Ако трябва да го обобщим на шопски: Ти му говориш, оно рупа ли рупа!

каквото пиша от месеци го е казала и присъединилата се страна:
Тарифата е висока, хората не могат да си я позволят, работата намалява с пъти, много адвокати работят на много по-ниски цени. От всичко това колегията вижда изход не в намаляването на цените, които така или иначе 80% от адвокатите не взимат, а в установяване на нов монопол, който да им осигури клиенти при тези цени.

Наистина това няма отношение към делото, което е за формални нарушения, но е добре известно на всички. Разбира го и колегията, но обхваната от професионална инфантилност тропа с краче и си иска играчката.

Принципно - държавен монопол - държавни изпити за адвокат - определени от държавата правила за осъществяване на адвокатската дейност във всички аспекти - определени от държавата тарифи. Никоя държава по света не е дала монопол на някой, който след получаването му да си прави каквото знае. Навсякъде монополните дейности са най-строго контролирани.

Тарифата има минимални цени, определени от монополиста, няма какво да се обсъжда повече, те са незаконни. АК може да предложи цени, които да се одобрят от парламента, както се одобряват цените на други монополисти. По-високи, по-ниски, няма значение - държавно определени.

Между другото защитата на ответника е слаба, типичните адвокатщини: бавно и тържествено преразказване на общоизвестни факти, все едно току що открити, подробно цитиране на закони и наредби, които съдът знае, безсмислено оспорване на доказателства (което всъщност не е оспорване, а шум за пред публиката). Не е поискана техническа експертиза, която да свали от сървърите доказателствената информация, ако въобще я е имало, да не говорим, че представените документи са нямали характер на електронни такива и т.н. и т.н.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4492
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Следваща

Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 95 госта


cron