начало

Ибрямов е следен със СРС извънпроцесуално и затова не се изисква разрешение от парламента Ибрямов е следен със СРС извънпроцесуално и затова не се изисква разрешение от парламента

2010г: Условни присъди за убийството на ромско момче

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


2010г: Условни присъди за убийството на ромско момче

Мнениеот 111888 » 12 Юли 2015, 15:51

Условни присъди за убийството на ромско момче
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=693121


Мощни възгласи “Корупция”, “Беззаконие”, “Мръсници”... отекнаха в Съдебната палата след решението на окръжния съд на София да “пожали” с условни присъди тримата обвинени за смъртта на Аспарух Асенов (17 г.).
Мургавото момче издъхна на 21 юли 2007 г. след безмилостен побой до самоковската дискотека “ВИП”, а присъдата по делото беше произнесена едва днес. Председателят на Наказателното отделение Пламен Петков и колегите му постановиха Георги Стругански (21 г.) и година по-младите Стефан Ангелов и Стефан Цонев да останат на свобода, като им отредиха по 2 г. условно лишаване от свобода. За жестокото престъпление бе обвинен и Кристиян Ангелов. Но преди месеци той получил мозъчно разстройство след тежка катастрофа и делото срещу него било прекратено.
В понеделник Стругански, Ангелов и Цонев за първи път дали обяснения в процеса. Те стоварили цялата вина върху Кристиян и обяснили как той е изритал с кубинка Аспарух. При падането момчето си ударило главата в асфалтов бордюр и починало. След новите показания прокуратурата променила обвиненията срещу тях от убийство в причиняване на средна телесна повреда и смърт по непредпазливост. Стругански, Цонев и Ангелов бяха признати за виновни за причиняване на средна телесна повреда и оправдани по обвинението за смърт по непредпазливост. Те ще трябва да платят обезщетение от 90 хил. лв. на родителите на Аспарух - Иво и Верка.
“Толкова ли струва детето ми. Човешкия живот е обезценен”, плачеше бащата на Аспарух - Иво Асенов. “В ръководството на партията сме убедени, че момчетата не са тръгнали с намерението да убиват и затова не сме очаквали те да бъдат осъдени на 18-20 г. затвор, което щеше да съсипе младостта им. Но да не забравяме, че и петимата полицаи също не бяха излезли с намерението да убиват Чората. Общото между двата случая е, че е настъпила смърт. Няма да коментираме присъдата за убийството на Аспарух, но ще я обжалваме”, заяви Цветелин Кънчев. Лидерът на “Евророма”, едва успя да укроти близките на Аспарух, които крещяха обидни думи по магистратите.
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: 2010г: Условни присъди за убийството на ромско момче

Мнениеот 111888 » 12 Юли 2015, 16:00

Въпросът ми е,кой наказателен закон е приложен, и къде са държани изпити по наказателно право съдниците, за да бъде наложено условно наказание за убийство на дете(Съгласно ЗЗДетето лице под 18 г е дете-чл 2), от четирима нападатели, и защо е удобно дадена вяра на защитната теза-видите ли, убиецът е четвъртия, а тея юнаци само нанесли СТП, и така са причинили смъртта по непредпазливот-тоест вероятно присъдата е по 124-и то към минимума, и то се прилага условно осъждане? Дали такава щеше да е присъдата, ако нападателите бяха роми, а жертвата не от ромски произход, при същата фактическа обстановка? Има ли значение тук,че убийците са българи, а жертвата е ромско дете, за да бъдат оправдвани убийците-защото две години условно за убийство е оправдателна присъда!
За този случай разбрах днес в коментар под статия в дневник, и се оказа такъв случай има, и присъдата е условна. Четирима(или петима) българи нападат през 2007 г без причина момче на 16(според други източници на 17г) в Самоков, и с ритници го убиват по жесток начин, а присъдата за убийците е ...условна, като по отношение на един от убийците наказателния процес е прекратен, по данни от медиите.
Не съм защитник на ромите, даже напротив, но случаят е гнусен. А присъдата-още по-гнусна. Това е най-мекия епитет.
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: 2010г: Условни присъди за убийството на ромско момче

Мнениеот 111888 » 12 Юли 2015, 16:30

Вижте за случая в сайта на хелзингския комитет http://www.bghelsinki.org/bg/publikacii ... o-priznae/

Убий­ство­то на 17-го­диш­ния ром в Са­мо­ков е на ет­ни­чес­ка ос­но­ва - ни­кой не ис­ка да го приз­нае



За защитната теза разбрахме-на нея е дадена вяра. А да видим тезата на другата страна


http://www.bghelsinki.org/bg/publikacii ... o-priznae/
"Т. М.,
14 г., еди­н от пре­би­ти­те прия­те­ли на Ас­па­рух: Гле­дах как ги пре­би­ват с рит­ни­ци и юм­ру­ци.

На 21 ав­густ (***)око­ло 21.00 ч. аз, Ас­па­рух, Рай­чо, Са­шо и Стоил тръг­нах­ме към цен­тъ­ра, на кон­церт. Трябва­ше да пеят поп-фолк из­пъл­ни­те­ли за праз­ни­ка на Са­мо­ков. Пос­ле се ока­за, че е са­мо слух и ре­ших­ме да си тръг­нем. Ас­па­рух поис­ка да си ку­пи па­ла­чин­ки и тръг­нах­ме. Няма­ше па­ла­чин­ки. Аз, Ас­па­рух и Стоил си ку­пих­ме сла­до­лед, а Рай­чо и Са­шо си взе­ха сан­дви­чи. Сед­нах­ме на пей­ки­те да ядем. След ка­то при­вър­ших­ме с хра­на­та, си тръг­нах­ме. Пре­ди за­ве­де­ние­то ВИП, усе­ти­х, че зад нас има хо­ра. Объ­рна­х се да видя кой е. Бяха че­ти­ри­ма­та убий­ци. Те за­бел­яза­ха, че се обърна­х и ме заг­ле­да­ха злоб­но. То­га­ва ка­зах на прия­те­ли­те ми: мом­че­та, да­вай­те да по­бър­за­ме, че те­зи бъл­гар­че­та­та ме гле­да­ха гад­но, да не се за­ка­чат с нас. За­бър­зах­ме се, но и дру­ги­те мом­че­та (бъл­гар­че­та­та) се за­бър­за­ха. Не усе­тих­ме ко­га ни нас­тиг­на­ха. На­пад­на­ха ни в гръб. Съ­бо­ри­ха ни всич­ки­те на зем­ята, ри­та­ха, уд­ряха с ръ­це. Са­шо и Стоил ус­пяха да се из­коп­чат и из­бяга­ха. След тях и аз побя­гнах. Спрях се на око­ло два­де­се­ти­на мет­ра, за­що­то не ми се ис­ка­ше да за­ре­жа Ас­па­рух и Рай­чо. Гле­дах как ги пре­би­ват с рит­ни­ци и юм­ру­ци. След то­ва Рай­чо се из­мък­на и ос­та­на са­мо Ас­па­рух. Гле­дах как жес­то­ко го пре­би­ват. Ко­га­то тяло­то на Ас­па­рух ос­та­на без­жиз­не­но, до­вол­ни, че ни пре­би­ха, си тръг­на­ха. До­ка­то ни бие­ха не го­во­ре­ха по меж­ду си, ни­то пък псу­ва­ха. Бяха об­ле­че­ни със суи­чъ­ри и с ка­чул­ки на гла­ва­та. Но еди­ния­т от тях го видях и мо­га да го поз­ная. Раз­це­пи­ха ми гла­ва­та, има­х от­ток, ох­луз­ва­ния и си­ни­ни по ръ­це­те и кра­ка­та. Ще ги съдя. От БХК ве­че пое­ха ан­га­жи­мент за за­щи­та."


Бащата казва, още през 2007 "Има­ме ос­но­ва­ние да се при­тесн­ява­ме, че убий­ци­те няма да по­лу­чат обе­ктив­на при­съ­да.", и посочва защо. Оказва се прав http://www.bghelsinki.org/bg/publikacii ... o-priznae/


*** в труд месецът е юли
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: 2010г: Условни присъди за убийството на ромско момче

Мнениеот doc03 » 12 Юли 2015, 22:39

111888 написа:"Т. М.,
14 г., ... То­га­ва ка­зах на прия­те­ли­те ми: мом­че­та, да­вай­те да по­бър­за­ме, че те­зи бъл­гар­че­та­та ме гле­да­ха гад­но, да не се за­ка­чат с нас. ..."

Ромът дели гражданите! Той за какъв се счита? За патагонец? Да ... ще го гледат гадно, българчетата!
От тук нататък все по-гадно ще им става ...

П.П. По-горе, е написано "Ромът". Аз написах М А Н Г А Л Ъ Т ! Явно автоматично думата се подменя.
Горното за сведение!

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=36807
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: 2010г: Условни присъди за убийството на ромско момче

Мнениеот 111888 » 13 Юли 2015, 10:49

Няма значение как ще ги наричаш. Недопустимо е шпиц команди да убиват безнаказано по улиците, макар, и според тази присъда да излиза друго-пример за безнаказано убийство.
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 80 госта


cron