начало

Предприемач е осъден за измама за 500 000 лева по дело на Европейската прокуратура Предприемач е осъден за измама за 500 000 лева по дело на Европейската прокуратура

ЧСИ да връщат разноските за жалене пред съд на незаконни так

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ЧСИ да връщат разноските за жалене пред съд на незаконни так

Мнениеот 111888 » 04 Апр 2015, 14:34

ЧСИ да връщат разноските за жалене пред съд на незаконни такси по принудителното изпълнение


Предлагам:
ЧСИ да връщат разноските за жалене пред съд на самоопределените от него такси, когато съдът обяви таксите на ЧСИ за незаконно/неправилно начислени. Днес ако ЧСИ "надпише" таксите-за да жалиш пред ОС-трябва да му платиш такса от 48 лв -на ЧСИ-то, 25 лв-такса за съда, банкова комисиона за плащанията, и ако си с адвокат-вероятно и 300 хонорар . Ако съдът обяви,че ЧСИ е определил незаконно таксите-всичките разходи за обжалване остават в тежест на жалещия се-тоест в дадени пример ще платиш около 400 лв за жалене, дори и резултатът да е в твоя полза-ЧСИ няма задължение да ти върне платеното за да жалиш незаконния му акт за "само"-определяне на таксите му. А ЧСИ печели дори от незаконните си действия-печели въпросните 48 лв(без ДДС-40 лв). Тоест ЧСИ има интерес от незаконно надписване на такси-ако длъжникът не жали таксите-те влизат в сила, и подлежат на събиране, а ако жали-печели 48 лева, дори и съдът да отмени постановлението за таксите.
Несериозно е да смятаме,че за въпросните 48 плюс 25 лева длъжникът ще заведе отделен иск. Считам,че в акта на съда, ако бъдат обявени такси на ЧСИ за незаконни, за неправилно изчислени и начислени и ги отмени или измени, със самия си акт съда да осъжда ЧСИ да върне разноските за жалене. Ако ЧСИ е законосъобразно изчислил таксите си-няма да има притеснения за нищо-няма да връща пари, нали?

При днешната уредба е безмислено да жалиш(дори и сам да си подадеш жалбата, без адвокат)-ако ЧСИ е надписал суми от 100 лв-ще платиш толкова за жалене, дори и съдът да отмени надписването.

Затова-Предлагам, ако съдът отмени начислени такси от ЧСИ, или ги редуцира, защото са неправилно начислени-тоест ,ако жалещия се е бил прав в жалбата си, ЧСИ да бъде осъждан в самия отменителен акт на съда да връща всички разноски за жалене-за Д.Т, за такси за ЧСИ и за 1 адвокат, ако е имал такъв. Елементарна законодателна промяна от 1 изречение, примерно в 435 ал 6 -"при обжалване на таксите на ЧСИ, ако съдът ги отмени или измени съдът осъжда ЧСИ да върне на жалбоподателя направените от него разноски за обжалване"
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: ЧСИ да връщат разноските за жалене пред съд на незаконни

Мнениеот ilian_todorov » 25 Апр 2015, 21:16

По принцип си прав, но миналия месец един хубостник обжалва действията на ЧСИ с жалба писана от него на ръка и след подадена декларация (пак писана на ръка) съдът го освободи от такси. :D
ilian_todorov
Активен потребител
 
Мнения: 1358
Регистриран на: 08 Юни 2013, 13:34


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 71 госта


cron