начало

Конкурсът за апелативните прокуратури ще започне почти от началото, процедурата била опорочена Конкурсът за апелативните прокуратури ще започне почти от началото, процедурата била опорочена

Отменения конкурс

Дискусии на тема съдебната власт в България

Re: Отменения конкурс

Мнениеот Иван » 17 Фев 2005, 16:31

Разбирате, че не бих искал да посочвам това във форума. По-скоро е, отколкото предполагате.
Иван

Мнениеот pnb » 17 Фев 2005, 16:32

2004 iskate da kajete moje bi :)
pnb

Мнениеот Иван » 17 Фев 2005, 16:35

Не, става дума за 2003 г. /ДВ бр.60 от 2003 г./
Иван

Мнениеот 41 » 17 Фев 2005, 16:45

Разбира се, извинете ме за въпроса. Наистина е доста скоро.
41

Мнениеот liu » 17 Фев 2005, 16:57

след като прочетох изписаното от вас и решението на ВАС мисля, че и те са "попретупали" работата, хубаво, намерили са основания да отменят целият конкурс / за което мотиви не видях /, но защо не са отменени и решенията на ВСС, с които са назначени съответните кандидати спечелили конкурса?
liu
Младши потребител

Мнениеот R » 17 Фев 2005, 16:57

Kolegi,ku4etata si laqt,kervana si varvi.....samo se qdosvame i VSS si pravi kakvoto iska.Stigam do izvoda 4e ne e vajno kolko znae6 i moje6 d nd kogo si detence! Uspeh!
R

Мнениеот вариант » 17 Фев 2005, 17:08

За отменения конкурс е действала друга Наредба на ВСС. Не я съм в течение дали безумията не са били заложени още в нея, но сегашната Наредба е мисля от юли 2004г. и там са се постарали регламента да е по-прецизен.
вариант

Мнениеот Иван » 17 Фев 2005, 17:10

Към "R"

Съгласен съм, но в такъв случай която и тема да бъде започната, най-често се стига до същия извод. И все пак, винаги е имало "кучета", които все пак лаят по "кервана". Въпросът е това да не става просто "за спорта", а все пак нещата да бъдат поставени на някаква конструктивна, нормална основа. Нали затова е правото. Иначе как да стане по-добре? Още повече, че този форум е преди всичко обмяна на мнения, а не е с цел да повлиява на някого.
Иван

Мнениеот Иван » 17 Фев 2005, 17:19

В тогавашната Наредба имаше много особени моменти, но тя бе създадена специално за конкретния конкурс. Бе обжалвана и като нормативен акт пред ВАС. Естествено, тогавашния ВСС намери елегантен изход от ситуацията, като прие следваща Наредба и делото пред ВАС се прекратило поради липса на предмет. Но всъщност според мен проблемите бяха заложени в самия Закон за съдебната власт.
Иван

Мнениеот изненадан » 17 Фев 2005, 17:33

Знаеш ли номера на делото, с което предишната наредба бе обжалвана пред ВАС?
изненадан

Мнениеот вариант » 17 Фев 2005, 17:36

Кои разпоредби на ЗСВ имате предвид?
вариант

Мнениеот Иван » 17 Фев 2005, 17:44

Номера на това дело е 633/2004 г. Прекратено е с определение №3572/21.04.2004 г.
Иван

Мнениеот Пионерче » 17 Фев 2005, 17:45

Браво Иван!

У Вас ми харесват 2 неща:
- това, че се борите за правата си;
- че се опитвате да накарате другите да разберат гледната ви точка.

Но в моята малка глава възникват няколко въпроса от процедурен характер:

1. В крайна сметка целта е да се отмени конкурсът по отношение на неправилно класиралите се. Правилно ли съм разбрало?
2. Искате това да доведе до отмяна на назначенията, които се основават на неправомерностите в конкурса?
Ако до тук е така (въпроси 1 и 2), тогава:
3. Тези магистрати нямат още статут на несменяеми, нали?
4. Ако междувременно бяха придобили ст. на несм., решението на ВАС би ли дало основание за "уволнението" им.
5. Ако отговоът на 4 е не, какво се прави? Разширяват се щатните бройки ли?
6. Ако тези магистрати, влезли в длъжност, бъдат отстранени, могат ли те да искат обезщетение от ВСС, че са били измамени, назначени без основание от него, загубили време, през което могли да си намерят работа etc.?

[%sig%]
Пионерче

Мнениеот Иван » 17 Фев 2005, 17:51

Имам предвид разпоредбата на чл.127 ал.1 във вр. с ал.5, както и старата разпоредба на чл.127а ал.4 във вр. с чл.127ал.1 изр.2 от ЗСВ.
Иван

Мнениеот ... » 17 Фев 2005, 17:52

и 7. какво става с произнасянията на тези колеги?
...

Мнениеот Пионерче » 17 Фев 2005, 17:58

Бъдещ колега, забивате ме да търся из ЗСВ!

Ще поровя, а после ще кажа какво съм разбрало...
Пионерче

Мнениеот Иван » 17 Фев 2005, 18:12

Към "пионерче"
Целта на делото беше да се промени извършеното класиране за мястото в Севлиево, като петитумът на жалбата ми съдържа няколко точки и всеки може да го види в интернет. Като краен алтернативен вариант съм искал отмяна на конкурса в частта му относно РС Севлиево, в случай, че съдът не намери възможност да се произнесе по предходните точки от петитума.
По втория въпрос. Назначението само за посоченото място бе блокирано по силата на закона във връзка с подадената жалба. Нито съм имал правен интерес, нито съм искал, а и не съм имал правна възможност да искам да бъдат отменени назначенията за останалите места. Считам, че въпросът за несменяемостта е практически неотносим в случая, тъй като ако се разсъждава по тази линия, то диспозтива на съдебното решение, такъв какъвто е, заличава факта на самия конкурс - тогава на какво основание е възникнало правоотношението, когато към онзи момент назначаването на съдиите ставаше само с л е д проведен конкурс? Нормално е да има неизяснени въпроси от това, тъй като няма практика, още по-малко теория. Но както се постарах да обясня по-горе, и във връзка с въпроса за наличието или не на несменяемост, самият съд ще реши проблема - нещо, което аз приветствам.
Чисто теоретично, разбира се, що се отнася до последния въпрос, всеки може да претендира вреди, когато е претърпял таква, стига да успее да обоснове претенцията си.
Иван

Мнениеот Иван » 17 Фев 2005, 18:30

Колега, искам да поясня основните проблеми по това дело.
Чл.127 ал.1 от ЗСВ гласи: "За съдия в районен съд....... се назначава лице, което има най-малко 2 години стаж. По изключение може да се назначи лице и без изискуемия стаж". Комисията на конкурса реши да елиминира всички, които са допуснати до участие в конкурса, издържали са изпитите, постигнали с най-висок бал, но към момента на подаване на документите за участие, на са имали 2 пълни години стаж. Е, кажете ми, ако, както беше според ВСС, до класиране се допускат само и единствено лица с пълен стаж, как и в каква хипотеза ще се приложи второто изречение на чл.127 ал.1 ? Такава хипотеза няма.
И откъде ВСС извади аргументи, че стажът, дори да е абсолютен критерий, следва да е налице към момента на подаване на документите за конкурса? Конкурса е само предварителен подбор, той не се включва във фактическия състав на назначаването, тъй като точно ВСС е отказвал да назначи спечелили вече спечелили конкурсната процедура лица. Законът говори за "назначаване", а не за "подаване на документите". Разпоредби на тогава действащата наредба, дори и да се намерет такива, които да предвиждат момента на подаване на документите, все пак не могат да противоречат на закона, който като юридически акт с по-висша сила, следва да се приложи.
И откъде накъде конкурсната комисия, която имаше за задача само да изпита кандидатите и да събере едни числа, си присвои правомощието да преценява дали да прилага "изключението" по чл.127 ал.1 ЗСВ или да не го прилага, след като това по закон е правомощие само на назначаващия орган - именно ВСС ? Комисията не е назначаващ орган. Нали за да бъде назначено лице без наличието на 2 пълни години стаж, то следва да бъде излъчено от комисията и предложно на ВСС, който да го назначи. Защото пък назначението следва след предложение.
В общи линии това бяха основните отправни аргументи. Значи допускат те до конкурса, спечелваш го, но дори и да си изкарал оценка 10, нямаш никакъв шанс да бъдеш класиран, да не говорим да бъдеш предложен за назначаване. Съдът в случая прие аргумента относно правомощията на комисията. А акт, постановен извън компетентност е не само незаконосъобразен, той е нищожен.
Иван

Мнениеот Пионерче » 17 Фев 2005, 18:34

аха,
обяснихте го като за идеоти, за което благодаря много!
Пионерче

Мнениеот Наблюдател » 18 Фев 2005, 15:32

Шефче, ти си Цар !
Наблюдател

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт