начало

Президентът: Настоящият ВСС нееднократно демонстрира, че е изтъкан от зависимости Президентът: Настоящият ВСС нееднократно демонстрира, че е изтъкан от зависимости

Изсичат българските гори съвсем законно

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот 111888 » 05 Фев 2015, 10:59

Изсичат българските гори съвсем законно
http://www.blitz.bg/news/article/317967


Огромен брой проверки на Държавното горско стопанство в Бургаска област - 33 103 за последната година не са показали нарушения и изсичането на българските гори изглежда е напълно законно, показа репортаж на Нова телевизия. Хората от региона определят случващото се в Странджа и други райони с гора като „узаконена сеч”.
Тонове дървесина от Странджа се изнасят с кораби и камиони от България към съседните Турция и Гърция, това много лесно може да се установи от регистъра на пристанището или на митницата в Капитан Андреево, казват кметове от района.

Ситуацията изглежда безнадеждна, щом и държавните органи дават зелена светлина на масовото и дивашко изсичане на българските гори. Според проф. Михаил Константинов намаляването на горите е основната причина за наводненията в страната и проблемът ще се задълбочава в следващите години. /БЛИЦ
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот petttto » 05 Фев 2015, 19:32

Напълно съм съгласен изсякоха горите.







Новини безплатни програми
petttto
Младши потребител
 
Мнения: 77
Регистриран на: 12 Ное 2010, 15:48

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот bird_of_paradise » 06 Фев 2015, 17:39

Глупости.

Докато българина не спре да се прави на всезнайко и не ограничи коментарите си по въпроси в сфера, в която е компетентен ( в случая математиката), до тогава ще се говорят само глупости.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот lakavitsa » 06 Фев 2015, 19:27

тръгнете по бълг. гори и ще видите колко е прав проф. константинов. Камиони без номера са най-честото явление. Каруци необезпокоявани доставят евтини безплатни дръвца. Или заработват от това немалко. Като доставят на обособените пазари
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот bird_of_paradise » 06 Фев 2015, 21:01

Професора е първо политик, после математик, но политически експлоатира темата. Тая експлоатация провокира презрението ми.
lakavitsa написа:......Камиони без номера са най-честото явление. Каруци необезпокоявани доставят евтини безплатни дръвца. Или заработват от това немалко. Като доставят на обособените пазари

Когато ги "виждате" тея неща не разигравайте "не знам, не чух, не видях", а сигнализирайте!
http://www.iag.bg/
Сигнали за корупция и нарушения в горите може да подадете на телефон
0800 20 800 или подайте сигнал онлайн


Има създадени мобилни групи, на които точно това им е работата- да проверяват в кратко време( незабавно) подадените сигнали, отделно, че същите се записват. Ако се съмнявате в тяхната безпристрастност има и нацинален телефон 112 ( също записват разговорите) и изисквайте, пазители на природата.
Сигнализирайте и изисквайте, по ягодите- няма друг начин.

Това с каруците е в рамките на 1 пространствен кубик максимум ( той коня/магарето не може и повече, завалията), отделно, че все е "дейност по занятие" ( не в правния смисъл) на бай м`ангал( без извинения към последния). Заради ниската стойност прокуратура отказва да образува наказателни производство и нещата се размиват в парична глоба.
Купувач на тази дървесина често пъти са възрастни хора, заради по-ниската и цена, които впоследствие я заплащат неколкократно- веднъж, когато им бъде доставена, втори път, когато проверяващите установят, че е без законен произход и трети път, като платят солените глоби по НП ( от цялата верига са най-неотговорни за мен, но като мълчат и не казват кой е доставчика- такива са правилата на играта). Е, вярно- повече никога не купуват от там, а и помнят, че им е необходим документ- общо взето не повтарят, но трябва време. Гори най-слабата брънка от веригата.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот doc03 » 06 Фев 2015, 23:09

:-)
Птиче, птиче ... бедните духом се кефят, когато има зрелища, щото ... насъщният го няма :-) ... (и духовния такъв имам предвид :-) )
... Няма да ги убедиш! ... н'ъл веСника така е написал, ерго - тем е истината :P

Знаеш, и не само ти, че всичкото ТОВА са ПЛАТЕНИ репортажи и статии. Както при всяка смяна на властта.
А някой ги списва и тук ... че то това ако го събереш, си е едно цяло работно време, не мислиш ли, м? Дали е толкова .. социално и ... морално ангажиран да ни "светне" :roll:

... а помниш ли как ми се караше когато аз се палех, защото лаиците не познават нещата от "моята" си кухня :roll:

Изображение
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот REVOLUTION » 07 Фев 2015, 09:40

Не знам за какво кефене иде реч и дали съм беден духом , възможно и това да е. И все пак да ми развивате реферати как всичко е наред в българската гора , цъфнало и вързало , когато отвсякъде достига информация за злоупотреби , незаконна сеч - битова и за търговски цели е все едно да слушам лозунгите на Големия брат:

ВОЙНАТА Е МИР
СВОБОДАТА Е РОБСТВО
НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА . :lol:

Може и с други думи:
Българската правосъдна система работи като немска машина , недоволните от нея са загубилите делата и тези, които не разбират законите.Българската икономика работи прекрасно , ако има бедни те са такива заради това, че са мързеливи и с нисък коеф. на БВП.Здравеопазването е отлично , пациентите са прости и озлобени и затова вечно недоволни от обслужването. :lol: Няма незаконно изсичане на гората и злоупотреби в горските стопанства , Константинов иска да прави зрелища , за да храни собственото си его и в услуга на политическата си партия/коя ли е тя?/. :mrgreen: :mrgreen:
REVOLUTION
Активен потребител
 
Мнения: 4455
Регистриран на: 25 Сеп 2007, 11:26
Местоположение: гр.Пловдив

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот 111888 » 07 Фев 2015, 10:47

bird_of_paradise написа:Глупости.

Докато българина не спре да се прави на всезнайко и не ограничи коментарите си по въпроси в сфера, в която е компетентен ( в случая математиката), до тогава ще се говорят само глупости.

При такова очевадно изсичане на горите да говориш,че изсичането е глупост , и една ли не ние си въобразяваме -имам едно подозрение-да не би да си правен съветник на някое горско стопанство? Познах ли? :mrgreen:
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот bird_of_paradise » 07 Фев 2015, 13:58

Не ви знам как си водите диалозите с околните, респективно как спорите, но ще замолА без ниски топки- какво значение има дали съм или не някакъв съветник някому, като аргумент в тази тема?
Изразила съм мнение, а вие до тук сугестирате четящите ( ръкопляскат безрезервно с цел реклама или просто за идеята) и ми опонирате с папагалничене.

Според него, първата причина е свързана с престъпленията на дървената мафия, която унищожи българските гори и няма кой да поеме водата при силен валеж.

Някой да даде дефиниция за "дървена мафия" така популярно определение напоследък.

Гората не е унищожена- изсича се това, което е планувано по ЛУП- всяка площ е районирана в отдел и подотдел ( за по-нагледно може да си представите всички УПИ в ПУП), който има таксационна характеристика, където е разписано за отдела какъв е дървесния вид, година на залесяване, бр. дървета, кога и какви мероприятия са провеждани в това насадение ( прореждане, осветляване), кога и от какво е "боледувало" насаждението, какви препарати са ползвани за "лечение", кога да се сече, кога и какви мероприятия да се проведат за възобновяването и, и прочее детайли, които не знам.
Проблем не е сечта, защото тя е предвидена в този план от преди 10г. и се сече толкова, колкото е написано в библията на горските, а в това, че поради липса на средства залесяване се извършва в минимални площи или се разчита на естествено възобновяване ( последното не гарантира добри качества на дървесината след време, но върши съща работа за екологичната среда).
Толкоз с моите оскъдни познания- вие си попълвайте останалото.

Накратко- проблем не е ползването/добива ( сечта) на дървесина. Отделно ми се струва нелепо твърдението, че за всичките наводнения в страната виновни били от горския сектор, защото се неглижира първопричината: съществуващо незаконно строителство, позволено/толерирано от някого по някакви/всякакви, вкл. политически причини ( вота за избор на бай м`ангал е сигурен), липсата на всякакъв контрол върху стопанисване на язовирите, поради безхаберно държавно управление сведено до липса на информация за собствеността им, безконтролното изпускане на вода от тях, нанесените щети, загубени животи ... и най-удобен виновен не са всички тези хора по веригата, допуснали да се случи описаното, а работещите в горския сектор?!?
Нещо да ви се струва изкривено в тази логика.

п.п. защо се сече?- всеки дървесен вид след 20г. за акация, 40г. за цер и прочее достига дървесна зрялост и когато дойде това време, по-умни хора са написали - трябва да бъде отсечено, защото след тази възраст насетне става вредно за гората ( развива болести, заразява останалите дървета, изсъхва, гние... и т.н.).
За да си го представите ще опитам по-простичко( няма да е много коректно, защото сравнявам ябълки с круши, но все таки гоним образност в представите)- пшеницата се жъне август ( или когато там), царевица и слънчоглед се събират септември или малко по-късно, но никой не ги оставя на полето за някоя следваща година. При земеделските култури времето от засаждане до жътва е доста кратко, за разлика от горските насаждения, където този процес отнема години- сега се ползват (секат) насаждения от преди 20, 40 и повече години, само защото специалисти преди години са казали, че това трябва да се прави точно в определена година, в точно определен отдел.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот doc03 » 07 Фев 2015, 15:04

REVOLUTION написа:.... когато отвсякъде достига информация за злоупотреби , незаконна сеч - битова и за търговски цели ...

Ха дойдохме си на думата!
И? В едно място, което дори не е гора, а е парк, почти в центъра на София, за 2013г. съ съставени има-няма 1000 акта за незаконна сеч (на половин кубик, 0,700 или ... ей такива количества). И да не би някой да ги плати? Щото бай ром в кв. "Факултета" официално наброява 40000 души (в същност е двойно) ... а след като на адрес "Братска Дружба" №8 са регистрирани 5000 човека? Ето ти ситуацията само в един софийски парк. Смятай нататък за останалите места ... където секачите-роми работят с камиони, но дори нямат адресна регистрация в близките 200 километра ... Това май не на всички е ясно ... както и факта, че при "драконовски" мерки спрямо този феномен ще се загуби една армия избиратели ...

REVOLUTION написа:... Константинов иска да прави зрелища , за да храни собственото си его и в услуга на политическата си партия/коя ли е тя?/. :mrgreen: :mrgreen:

И защо точно "износа на дървесина"? М? Замисли ли се поне малко? И дали не ти е ясно коя е партията, и кое е лобито? М? Абе що се правите на ощипани госпожици?! :?
Глобализиране и хиперболизиране на проблема, само защото на някого това му е угодно, и ползването на проблема с цел извличане на всякакви, включително и икономически дивиденти, и това да се пробутва по терлички и тук, еми извинявай, ама ... нещо много ми изпростяха писаници от рода "Видяхте ли - ТИЯ съсипаха гората, а ние искаме да я запазим и възродим, щото сме добри ... " ... при това от лаици, които хал хабер си нямат за какво става дума
... ама то в България сме, да, нормално е ...

Горският фонд е апетитна хапка, и войната за нея няма да спре скоро ... поне не и до законодателни промени, основно в НК-то. Но в държава, в която обвиненията и присъдите за наркотици се базират на оценка на "стойност при производител", какво искаш за кубик дърва за 45 лева ... Как ще го докараш до МРЗ?

П.П. "/коя ли е тя?/" ... и питаш? :roll: .... Просто ме е яд като ми пробутват платените репортажи и тук, че сякаш само в медиите не стигат ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот REVOLUTION » 07 Фев 2015, 16:01

bird_of_paradise написа:Не ви знам как си водите диалозите с околните, респективно как спорите, но ще замолА без ниски топки- какво значение има дали съм или не някакъв съветник някому, като аргумент в тази тема?
Изразила съм мнение, а вие до тук сугестирате четящите ( ръкопляскат безрезервно с цел реклама или просто за идеята) и ми опонирате с папагалничене.

Според него, първата причина е свързана с престъпленията на дървената мафия, която унищожи българските гори и няма кой да поеме водата при силен валеж.

Някой да даде дефиниция за "дървена мафия" така популярно определение напоследък.

Гората не е унищожена- изсича се това, което е планувано по ЛУП- всяка площ е районирана в отдел и подотдел ( за по-нагледно може да си представите всички УПИ в ПУП), който има таксационна характеристика, където е разписано за отдела какъв е дървесния вид, година на залесяване, бр. дървета, кога и какви мероприятия са провеждани в това насадение ( прореждане, осветляване), кога и от какво е "боледувало" насаждението, какви препарати са ползвани за "лечение", кога да се сече, кога и какви мероприятия да се проведат за възобновяването и, и прочее детайли, които не знам.
Проблем не е сечта, защото тя е предвидена в този план от преди 10г. и се сече толкова, колкото е написано в библията на горските, а в това, че поради липса на средства залесяване се извършва в минимални площи или се разчита на естествено възобновяване ( последното не гарантира добри качества на дървесината след време, но върши съща работа за екологичната среда).
Толкоз с моите оскъдни познания- вие си попълвайте останалото.

Накратко- проблем не е ползването/добива ( сечта) на дървесина. Отделно ми се струва нелепо твърдението, че за всичките наводнения в страната виновни били от горския сектор, защото се неглижира първопричината: съществуващо незаконно строителство, позволено/толерирано от някого по някакви/всякакви, вкл. политически причини ( вота за избор на бай м`ангал е сигурен), липсата на всякакъв контрол върху стопанисване на язовирите, поради безхаберно държавно управление сведено до липса на информация за собствеността им, безконтролното изпускане на вода от тях, нанесените щети, загубени животи ... и най-удобен виновен не са всички тези хора по веригата, допуснали да се случи описаното, а работещите в горския сектор?!?
Нещо да ви се струва изкривено в тази логика.

п.п. защо се сече?- всеки дървесен вид след 20г. за акация, 40г. за цер и прочее достига дървесна зрялост и когато дойде това време, по-умни хора са написали - трябва да бъде отсечено, защото след тази възраст насетне става вредно за гората ( развива болести, заразява останалите дървета, изсъхва, гние... и т.н.).
За да си го представите ще опитам по-простичко( няма да е много коректно, защото сравнявам ябълки с круши, но все таки гоним образност в представите)- пшеницата се жъне август ( или когато там), царевица и слънчоглед се събират септември или малко по-късно, но никой не ги оставя на полето за някоя следваща година. При земеделските култури времето от засаждане до жътва е доста кратко, за разлика от горските насаждения, където този процес отнема години- сега се ползват (секат) насаждения от преди 20, 40 и повече години, само защото специалисти преди години са казали, че това трябва да се прави точно в определена година, в точно определен отдел.


Ти сериозно ли? :lol: :lol:
Не знам дали 111888 ти пуска ниска топка ама твоята зари към земното ядро.Малко звучиш като БНБ и компания, които громяха няколко дни преди да затворят завинаги КТБ , лошите неразбращи от финанси политикани , които разспространяват зловредни и неверни слухове около иначе намиращата се в отлично състояние банка.Та и ти , режели само по план-"узрелите" дървета... :lol: :lol:
Последна промяна REVOLUTION на 07 Фев 2015, 16:09, променена общо 1 път
REVOLUTION
Активен потребител
 
Мнения: 4455
Регистриран на: 25 Сеп 2007, 11:26
Местоположение: гр.Пловдив

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот REVOLUTION » 07 Фев 2015, 16:08

doc03 написа:
REVOLUTION написа:.... когато отвсякъде достига информация за злоупотреби , незаконна сеч - битова и за търговски цели ...

Ха дойдохме си на думата!
И? В едно място, което дори не е гора, а е парк, почти в центъра на София, за 2013г. съ съставени има-няма 1000 акта за незаконна сеч (на половин кубик, 0,700 или ... ей такива количества). И да не би някой да ги плати? Щото бай ром в кв. "Факултета" официално наброява 40000 души (в същност е двойно) ... а след като на адрес "Братска Дружба" №8 са регистрирани 5000 човека? Ето ти ситуацията само в един софийски парк. Смятай нататък за останалите места ... където секачите-роми работят с камиони, но дори нямат адресна регистрация в близките 200 километра ... Това май не на всички е ясно ... както и факта, че при "драконовски" мерки спрямо този феномен ще се загуби една армия избиратели ...

REVOLUTION написа:... Константинов иска да прави зрелища , за да храни собственото си его и в услуга на политическата си партия/коя ли е тя?/. :mrgreen: :mrgreen:

И защо точно "износа на дървесина"? М? Замисли ли се поне малко? И дали не ти е ясно коя е партията, и кое е лобито? М? Абе що се правите на ощипани госпожици?! :?
Глобализиране и хиперболизиране на проблема, само защото на някого това му е угодно, и ползването на проблема с цел извличане на всякакви, включително и икономически дивиденти, и това да се пробутва по терлички и тук, еми извинявай, ама ... нещо много ми изпростяха писаници от рода "Видяхте ли - ТИЯ съсипаха гората, а ние искаме да я запазим и възродим, щото сме добри ... " ... при това от лаици, които хал хабер си нямат за какво става дума
... ама то в България сме, да, нормално е ...

Горският фонд е апетитна хапка, и войната за нея няма да спре скоро ... поне не и до законодателни промени, основно в НК-то. Но в държава, в която обвиненията и присъдите за наркотици се базират на оценка на "стойност при производител", какво искаш за кубик дърва за 45 лева ... Как ще го докараш до МРЗ?

П.П. "/коя ли е тя?/" ... и питаш? :roll: .... Просто ме е яд като ми пробутват платените репортажи и тук, че сякаш само в медиите не стигат ...


Може би защото "износа" осъществяван чрез кораби , тирове и тежка добивна техника , в крайна сметка би могло да причини повече щети от тумба цигани въоръжени с хускварна.Пък и правосъдието все пак доказва , че има капацитет да се бори с циганската престъпност-90 % от затворниците са цигани , но като се замеси "износ" , "износители"- нещата става по-сложни... :D
Не загрявам коя е политическата сила.Виждам ти знаеш , ами кажи я де...
REVOLUTION
Активен потребител
 
Мнения: 4455
Регистриран на: 25 Сеп 2007, 11:26
Местоположение: гр.Пловдив

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот bird_of_paradise » 07 Фев 2015, 16:25

REVOLUTION написа:Ти сериозно ли? :lol: :lol:
Не знам дали 111888 ти пуска ниска топка ама твоята зари към земното ядро.Малко звучиш като БНБ и компания, които громяха няколко дни преди да затворят завинаги КТБ , лошите неразбращи от финанси политикани , които разспространяват зловредни и неверни слухове около иначе намиращата се в отлично състояние банка.Та и ти , режели само по план-"узрелите" дървета... :lol: :lol:

Съвсем сериозна съм за гората, колкото и да не ти се вярва- няма да те убеждавам.
За КТБ няма да коментирам- когато преценя, че нещо не ми е ясно не създавам излишество от букви.

Износа.... е въпрос на пазарно търсене. Пропускате факта, че се изнася ЗАКОННО добита дървесина ( тези неща се следят, има възможност да се обработи информацията- съпровождащия товара документ за произход, указващ кога( дата, час, отдел, дървесен вид, количество) е натоварено и къде, кога( същия ден, защото документа има давност 12 или 24ч. няма да търся точно в наредбата), проверява се какво количество е разтоварено на пристанището и какво добито/следва да се добие от съответния отдел - останалото е въпрос на прости математически сметки... ). Както и да е- ще пропусна, защото съвсем ще ударя ядрото, според теб, но и няма да споделя вашите мисли по въпроса.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот doc03 » 07 Фев 2015, 17:54

REVOLUTION написа:Не загрявам коя е политическата сила.Виждам ти знаеш , ами кажи я де...


http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0% ... 0%BE%D0%B2

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2097209

... винаги съм бил недоверчев към хора, реализирали главоломен скок в професионалното, научното, общественото, социалното и ... "международното" си развитие, който скок настъпва по време или след вярна служба на определена политическа сила ... и страшно скептичен относно подбудите им, в един точно определен момент да привличат вниманието на електората, акцентирайки върху проблем, който стои от преди няколко ... изборни кампании ...
И да! Считам, че тежката техника, камионите, влаковете и корабите, които имат квоти и определени места за сеч, едно, че отстъпват на хилядите тумби с хускварните, и второ - именно тумбите извършват поголовната сеч където им скимне. Но нито едното нито другото имат значим принос в наводненията ... само че популизмът изисква на народа да се казва това, което му харесва и би искал да чуе, което е с един удар - две зайчета, особено ако по този начин се оплюва политически (икономически) опонент.

И! Да, 90% от осъдените са цигани, защото 8 от 10 извършители са цигани, защото същите вече дори и не се крият, когато крадат, защото като основен дял в разкритите престъпления имат тези, които са елементарни за работа, а и защото сред ромите всеки втори е предател. Ай точно на мен не ми ги пробутвай тия за капацитета на правосъдието, щото ще отида и ще се издрайфам ...

П.П. Четейки те тук, си бях изградил мнение като за добър професионалист, и най-важното - за мислещ реалист, но ... нещо си променям мнението. Не че ти пука, само като инфо ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот 111888 » 08 Фев 2015, 10:26

ЧЕТИРИСТОТИН И ТРИДЕСЕТ И ВТОРО ЗАСЕДАНИЕ
София, петък, 3 декември 2004 г.
Открито в 9,00 ч.
http://www.parliament.bg/bg/plenaryst/ns/1/ID/838


ЕВДОКИЯ МАНЕВА (ОДС): Благодаря Ви, господин председател.
Колеги, госпожо министър! Вече два пъти се обръщам към Вас с призив да изпълните функциите си и да спрете безобразията в Национален парк “Пирин”, свързани с концесията на ски-зоната в гр. Банско. През м. септември на мой въпрос за обектите, които се изграждат в този район, Вие в писмен вид отговорихте, че се изграждат три обекта. Всъщност нещата стоят съвсем различно и в този район се работи върху 11 обекта, 8 от които са незаконни. Ще спомена ски-пътя “Бъндеришка поляна” – Банско, специално ще обърна внимание на седалковата въжена линия за ски-пистата “Железен мост-Платото”, които са изрично забранени с решението по ОВОС, които са извън териториално-устройствения план и засягат резервата “Юлен”, да спомена седалковата въжена линия “Бъндеришка поляна-Коларски път”, пътната връзка горната станция на кабинкова въжена линия “Бъндиришка поляна” и т.н. Това са обекти – ново строителство, които са извън териториално-устройствения план. Нито един от тези обекти не е в териториално-устройствения план.
Освен това всички обекти, които са в концесията, не се изпълняват съгласно изискванията. Нарушенията са повсеместни. Отново ще дам само един пример – начина на изграждане на основната писта “Бъндеришка поляна” – връх “Тодорка”, който въпреки че е разрешен да се изпълни в ширина 30 метра, е изпълнен на ширина 150 метра, в резултат на което са започнали активни свлачищни процеси. В момента се извършва моделиране на пистата, което е абсолютно забранено с решението по ОВОС.
Такива нарушения има и по всички останали обекти, по резервоара за вода и т.н. Никъде по строителните обекти не е извършена рекултивация.

Грубите нарушения за съжаление са ставали пред погледа на служителите на Министерство на околната среда и водите, отговорни за спазването на концесионния договор. Нарушени са три закона, нарушени са международни конвенции, не е изпълнен планът за управление на парка. И най-обезпокояващо е, че тези нарушения са одобрени с Ваши писма - с писмо от м. май 2004 г. за одобрение на инвестиционната програма, с писмо от м. септември 2004 г., с което съветвате консеционера да пристъпи към изменение на териториално-устройствения план, за да узакони вече консумираните нарушения.
Освен това изсечените 20 декара 300-годишна бяла мура и 8000 метра дървесина са маркирани от инспекцията и са продадени от инспекцията. Всичко това говори за недопустим отказ от изпълнение на задълженията на министерството.
Искам да Ви попитам при този огромен брой нарушения какви санкции са наложени от Министерство на околната среда и водите за нарушенията на териториално-устройствения план и на концесионния договор за ски-пистата в “Национален парк “Пирин” в района на Банско?
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Благодаря Ви.
Има думата министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова, за да отговори на актуалния въпрос, след което ще изпълним гласуваното процедурно предложение за отговора на въпроса, зададен към министър Шулева.
Заповядайте, госпожо министър.
МИНИСТЪР ДОЛОРЕС АРЕСНОВА: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаема госпожо Манева! Както вече е добре известно, изграждането на ски-зона с център гр. Банско се осъществява посредством предоставено от Министерския съвет особено право на ползване – концесия върху защитена територия – изключителна държавна собственост, с площ 95,5 хектара за срок от 30 години. Предмет на концесията е поддържане, изграждане и експлоатация на съществуващите и новоизградени трасета и съоръжения за ски-спорт в границите на концесионната територия.
Строителството на обекти и съоръжения се осъществява в съответствие с действащия подробен устройствен план на ски-зона с център Банско, сключения концесионен договор и съгласувани от страна на министъра на околната среда и водите годишни инвестиционни програми.
Министерството на околната среда и водите има контролни функции по отношение законосъобразното упражняване правата на концесионера, които се осъществяват от дирекция “Национална служба за защита на природата”, Комисия за контрол на предоставените концесии като пряко и непосредствено наблюдение върху дейността на концесионера се осъществява от специализирания регионален орган на министерството – дирекция “Национален парк “Пирин”, както Вие споменахте в своето експозе.
При извършване на ежедневните проверки служители от дирекция “Национален парк “Пирин” са констатирали нарушения, свързани със строителството на писти и ски-съоръжения към тях.
На 2 и 6 септември 2002 г. са фиксирани отклонения от предварително съгласуваните и одобрени дейности, в резултат на което са били съставени два акта за административни нарушения. Касае се за отсичане на дървета извън очертаните граници на 7-километровото трасе на обекта Кабинкова въжена линия Банско-“Бъндеришка поляна” и на обекта детска писта. Наложени са глоби на концесионера в размер съответно на 10 и 6 000 лева, които са заплатени.
На 9 юни 2003 г. с протоколи са констатирани две нарушения от страна на фирма-изпълнител на обекта Седалкова въжена линия “Бъндеришка поляна” – връх Тодорка, а именно, отсечени дървета извън предварително маркираните очертания на трасето, което не е довело до съществена промяна на просеките. Издадени са наказателни постановления за съответно 5 и 2 500 лева. Сумите са внесени по сметка на Национален парк “Пирин”.
На 12 юли 2003 г. са съставени два акта за отсечени дървета извън границите на ски-писта “Бъндерица”. Издадените две наказателни постановления за глоби са по 4000 лв.
На 7 август 2003 г. е съставен акт за извършено нарушение от страна на друга фирма, наета по договор от концесионера, за извършване на строителни работи. Наложено е административно наказание глоба в размер на 5000 лв. за използване на верижна машина при разкопаване на терена. За събиране на наложената глоба е сезирана Агенцията за държавни вземания.
На 6 октомври 2003 г. са констатирани две нарушения на различни места по протежение на обект ски-път “Шилигарника – Чалин валог”. Отсечени са били дървета по 2 км и 700 м трасе, което не е довело до съществено изменение на същото. Издадени са наказателни постановления за 5000 и за 8000 лв. на две лица, явяващи се контрагенти на концесионера.
Поради обстоятелството, че за трети пореден път е било констатирано нарушение, извършено от една и съща фирма, директорът на Парк “Пирин” е изискал от концесионера отстраняването й от работа. За 2004 г. до настоящия момент са констатирани общо три нарушения, представляващи осъществяване на нерегламентирана дейност, а именно: използване на верижна техника и ненавремнно съгласуване на работния процес с администрацията на парка. Съставени са актове за установяване на административни нарушения на 29 юли, 30 юли и на 3 август 2004 г., въз основа на които са издадени три наказателни постановления за налагане на глоби в размер съответно на 9000, 7000 и 5000 лв. Сумите по глобите вече са преведени по сметка на Парк “Пирин”. За тези три поредни нарушения подизпълнителят е отстранен от работа след прекратяване на договора му с концесионера.
В резултат на всички влезли в законна сила наказателни постановления са събрани глоби в размер общо на 49 500 лв. На Агенцията за държавни вземания са предоставени за събиране по реда на Данъчния процесуален кодекс наказателни постановления за наложени глоби в размер на 21 000 лв. Конфискувани са 325 куб. м дървесина, която е продадена чрез търг. Отсечените дървета са на различни места по протежение на съответните обекти, поради което не е налице съществена промяна в площите на просеките.
Коментирайки тези проблеми, свързани с упражняване на дейности в защитени територии може да се отчете и икономически и социален ефект от устойчивото и контролирано ползване на уникалната природа на парка. Общият размер на инвестициите, които концесионерът е вложил до настоящия момент, са повече от 39 млн. лв. Той надхвърля многократно задължението му по концесионен договор. За изграждането на тези обекти са ангажирани множество хора от местното население. От друга страна, с факта на предоставяне право на концесия държавата в лицето на концедента Министерски съвет приема обстоятелството, че в една или в друга степен ще бъде упражнено въздействие върху природната среда. Целта е благата и ресурсите, с които разполагаме, да бъдат използвани и регулирани пестеливо със съзнанието, че природата следва да бъде съхранени в максимална степен за бъдещето поколение. Благодаря ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на народния представител Евдокия Манева, която има право на реплика.
ЕВДОКИЯ МАНЕВА (ОДС): Госпожо министър, отговорът Ви показва, че там наистина се извършват системни нарушения. Аз твърдя, че глобите, които сте наложили за пораженията, които са нанесени на планината, са съвсем символични. Но Вие не дадохте представа за мащаба на последиците, необратимите последици за планината. И отново казвам – извън концесионния договор.
Затова аз напомням още веднъж. Твърдя, че е извършено престъпно нарушение на три закона, на международна конвенция и на плана за управление на парка. Твърдя, че структурите на Министерството на околната среда и водите бездействат. Това е Комисията по концесиите, Националната служба за защита на природата, Дирекция на парка, Дирекция ОВОС. Това, което съобщихте са символични санкции. Те просто са смешни на фона на това какво представлява концесионната зона. Всеки, който е бил там, потръпва от безобразията, които са се случили.
Твърдя, че има отказ от изпълнение на задълженията на министерството и вместо да се наказват по силата на закона нарушителите, на тях им се съдейства и юристите търсят начин законите да бъдат заобиколени. И ако в министерството има служители, които са мотивирани със солидни суми да се държат така, аз Ви призовавам да поискате най-строга отговорност от лицата, които са Ви заблуждавали, да освободите директора на Дирекция “Парк “Пирин”; да освободите директора на Национална служба за защита на природата, защото това е най-малката мярка, която можете да предприемете в случая; да направите постъпки за разваляне на концесионния договор за системните нарушения. И ако Вие не предприемете тези действия, аз имам основания да считам, че ръководството на Министерството на околната среда и водите недопустимо е ангажирано със случая. Аз вярвам, че нарушенията, които са направени там, които не могат да бъдат скрити, ще бъдат предмет на внимание на прокуратурата, защото наистина безобразията са недопустими.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Госпожо министър, имате право на дуплика.
МИНИСТЪР ДОЛОРЕС АРСЕНОВА: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители. Не съм се и съмнявала, че отговорът ми би Ви удовлетворил, защото това, за което става дума тук, като че ли не е въпрос за екология и околна среда, това е изцяло политически въпрос, както и Вие го насочихте в репликата, която имахте възможност да изкажете.
Ние с Вас като че ли имаме коренно различна представа за политиката. Вижте, аз знам, че нито аз, нито правителството на НДСВ и ДПС сме перфектни. Перфектни правителства има само по време на авторитарните режими. Между другото вие претендирате вашето правителство да е било перфектно, но аз вярвам, че добрата политика е онази, която не създава конфликти. И аз не съм си позволявала да бъда агресивна през всички тези три години и половина, няма да си го позволя и днес, защото, ако вие предпочитате, в една или друга степен агресията, то аз предпочитам диалога и партньорството.
ЕВДОКИЯ МАНЕВА (ОДС, от място): Аз искам да пазим природата. Тук политиката няма никаква връзка.
МИНИСТЪР ДОЛОРЕС АРСЕНОВА: И накрая, ако ми позволите, искам да Ви кажа още, че не е нужно да бъдете толкова гневна, госпожо Манева, защото в политиката гневът помага, но оптимизмът избира. Благодаря ви.
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот 111888 » 08 Фев 2015, 10:40

Какво пише в наказателния закон:

"Чл. 235. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който без редовно писмено позволително или с редовно позволително, но извън указаните в него места, срокове, количество и дървета сече, събира, добива, взема или извозва от горския фонд каквито и да било дървета или част от тях, включително отсечени или паднали, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) С наказанието по ал. 1 се наказва и този, който укрие, товари, транспортира, разтоварва, съхранява или преработва незаконно добит от другиго дървен материал.
(3) За престъпление по ал. 1 и 2 наказанието е лишаване от свобода от една до осем години и глоба от пет хиляди до петнадесет хиляди лева, ако:
1. е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително за неговото осъществяване;
2. е извършено в съучастие със служител по горите, който се е възползвал от служебното си положение;
3. е извършено чрез използване на неистински или преправен документ или на документ с невярно съдържание;
4. е извършено повторно;
5. предметът на престъплението е в големи размери.
(4) Когато престъпленията по ал. 1 - 3 са извършени от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група или представляват опасен рецидив, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години и глоба от десет хиляди до сто хиляди лева.
(5) Когато предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от петдесет хиляди до петстотин хиляди лева.
(6) (Нова - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) В маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба от сто до триста лева.
(7) (Предишна ал. 6 - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, а ако липсва или е отчужден, се присъжда неговата равностойност.

Чл. 236. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 86 от 1991 г., изм. - ДВ, бр. 85 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който унищожи или повреди по какъвто и да е начин горски дървета, младеняк, подраст, горска култура или горски разсадник, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с глоба от сто до триста лева, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода до пет години"


-------------------------------------------------------------

Четем отговора на министъра-отпреди 10 години. Говори се за незаконно изсечени дървета-което е установено по съответния ред, и за наложени административни глоби. И толкова.Нищо друго. В Народното събрание се
чете отговор за закононарушения, далеч излизащи извън обхвата на някакво си административно нарушение, и толкова-оставаме само с литературното четене.
Днес вероятно давността е изтекла. Късно е за каквато и да е друга отговорност. Налице е бездействие на държавни органи, нарушение на закона-установено от държавните органи и нищо-никакви сериозни последици според адекватния закон, освен някакви си административни глобички за симулиране на дейност.
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот REVOLUTION » 08 Фев 2015, 11:33

Не се занимавай с концесионери , износители , търговци и покровителите им.....Нали ти обясниха те имат квоти, определени места за сеч и най-вече изрядни "докименти".. :lol: :lol:
Циганите са виновни и тук преимуществено , занимавай се с тях.Те са новите "евреи" , които удобно се подхвърлят като враг на българския народ от политическата класа.
REVOLUTION
Активен потребител
 
Мнения: 4455
Регистриран на: 25 Сеп 2007, 11:26
Местоположение: гр.Пловдив

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот bird_of_paradise » 08 Фев 2015, 13:58

Глупости...

Подхвърляте ми стенограма от преди 10г. касателно НП Пирин- да бяхте написали тема конкретно за това, не да се криете зад името на трети, посочил виновни за наводненията.
Коментарът ви от последния пост показва, че не сте и практик.

REVOLUTION написа:Циганите са виновни и тук преимуществено , занимавай се с тях.Те са новите "евреи" , които удобно се подхвърлят като враг на българския народ от политическата класа.

Бай м`ангал има своята вина( отклонила съм се в темата за нея), защото сече където, както и когато му е удобно ( е, т`ва е дивашка сеч), но по същество се включих заради тези думи:
Според проф. Михаил Константинов намаляването на горите е основната причина за наводненията в страната и проблемът ще се задълбочава в следващите години.

Както вече обясних при ползване до три години се провежда задължително залесяване за създаване на нова гора ( народните лумпени от 2014г. добиха малко разум и поправиха идиотията на онея от 2011г., като намалиха срока от 7г. на 3).
Вярно е, че тези 3 години действие на новия ЗГ са загубени за гората години, но ОСНОВНАТА причина за наводненията не е там.

Ако нещо смятате, че може да се направи за българската гора- питайте Министъра на МЗХ къде са парита на фонд " Инвестиции в горите" и като как е разпоредил последните 4г. да се разходват кумулираните средсва в него. :) Тогава ми говорете за НК, прокуратура и съд.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот 111888 » 31 Мар 2015, 09:37

"За семейните връзки и дървената мафия в малкия град
Как се спъва работата на вещите лица по делата за незаконна сеч"

статия в mediapool
http://www.mediapool.bg/za-semeinite-vr ... 32348.html
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Изсичат българските гори съвсем законно

Мнениеот petttto » 20 Май 2015, 18:35

Че те останаха ли български гори Изображение
petttto
Младши потребител
 
Мнения: 77
Регистриран на: 12 Ное 2010, 15:48

Следваща

Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 103 госта


cron