начало

Предприемач е осъден за измама за 500 000 лева по дело на Европейската прокуратура Предприемач е осъден за измама за 500 000 лева по дело на Европейската прокуратура

Съдът в Страсбург компенсира български журналисти, описали к

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Съдът в Страсбург компенсира български журналисти, описали к

Мнениеот 111888 » 19 Яну 2015, 23:56

Европейският съд за правата на човека в Страсбург обезвъзмезди двама български журналисти, осъдени в България за клевета за свои материали за корупция в образованието.

Случаят е от 2000 г., когато Божидар Божков като кореспондент на в. "Сега" в Бургас и Катя Касабова, репортер в регионалния в. "Компас", пишат за приема в елитните гимназии в морския град. Двамата излизат със серия от публикации, в които разкриват, че 157 деца са приети в гимназиите въпреки слабите си резултати на конкурсните изпити, като са представили медицински бележки за различни заболявания.

Проблемът за двамата възниква, след като започват да пишат, че четирима експерти от инспектората на министерството на образованието трябва да бъдат уволнени за корупция, ако ведомството приеме заключенията за корупция и сигнала за подкуп срещу тях. Касабова пише колко деца са приети незаконно в езикова гимназия и колко са платили родителите на всяко от тях.


Четиримата служители на инспектората завеждат дело за клевета срещу Божков и Касабова и двамата журналисти са осъдени да платят големи суми - Касабова - около 7500 лв., а Божков - 6300 лв. Тогава двамата завеждат дело в Страсбург.

В днешното си решение европейските магистрати признават, че Божков е можел да се изразява по-внимателно, когато обяснява, че четиримата експерти ще бъдат наказани, както и за точните причини за това. Коментират и че Касабова е трябвала да направи по-сериозна проверка на тежките обвинения за корупция, които отправя. Въпреки това съдът в Страсбург заявява, че Божков е действал като отговорен журналист, но не счита за нужно да се произнася относно работата на колегата му.

Европейските съдии специално подчертават, че твърде строгото отношение на българския съд към професионалното поведение на журналистите може да доведе до обезсмисляне на задължението им да информират обществото. Затова Страсбург препоръчва на българските магистрати всеки път, когато решават дело срещу журналист, да преценяват не само конкретния случай, но и въздействието му върху медиите като цяло.

В заключение европейските съдии завяват, че наказанията на Божков и Касабова са били прекалени и непропорционални за вредите, които с публикациите си двамата са причинили на четиримата служители от инспектората по образованието в Бургас.

Затова те присъждат на Касабова 11 800 лв. за претърпените вреди и разноски за делото в Страсбург, а на Божков - 27 000 лв.
http://www.dnevnik.bg/evropa/2011/04/19 ... urnalisti/
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Съдът в Страсбург компенсира български журналисти, описа

Мнениеот 111888 » 20 Яну 2015, 00:04

За сведение-приетите през 2000г деца ,БЕЗ КОНКУРС, с документи за заболяване, без да са болни не бяха отстранени , а завършиха елитните гимназии, въпреки незаконния прием. прокуратурата отказа да разследва случая. Бяха осъдени журналистите за клевета, изнесли информация по случая-как деца на местни големци влизат без конкурс в елитни гимназии. давността за документите с вписано заболяване, без да има такова е изтекла безвъзвратно, а част от приетите незаконно в езикови гимназии днес вече са млади юристи...


Прочетете и тази статия от 2011 г http://www.desant.net/show-news/22111/

По името на дватата журналисти сами можете да откриете статиите, и още подробности за случая
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08


Re: Съдът в Страсбург компенсира български журналисти, описа

Мнениеот 111888 » 22 Май 2015, 09:13

Изобщо случая отпреди 14 г с незаконния прием в елитни училища (например езикови гимназии)в Бургас е много ,много грозен. Незаконно приетите без конкурсен изпит не бяха отстранени, а завършиха. Част от тях вече са и юристи. И са разбрали още от малки основния житейски урок от ситуацията тогава - че с тарикатлък всичко се постига, и за нечестност, за заобикаляне на правилата-няма санкции. Напротив-спазващия правилата е прецакан. Местата взети от тарикатите, всъщност бяха отнети от лица, които трябваше да учат в тези училища по "каналния" ред-по редовите правила за прием.
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 95 госта