начало

Предприемач е осъден за измама за 500 000 лева по дело на Европейската прокуратура Предприемач е осъден за измама за 500 000 лева по дело на Европейската прокуратура

Заплаха/Закана по facebook

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Заплаха/Закана по facebook

Мнениеот spasovi » 01 Сеп 2014, 14:21

Здравейте,

Преди няколко дни получих заплашително съобщение по фейсбук от профила на една приятелка. Съобщението беше написано от настоящето и гадже, което ме заплаши "че ще ме намери съвсем скоро време", тъй като по неговите думи аз съм спал с приятелката му когато те са станали гаджета.

Може ли някой да ме посъветва какво да правя в тази ситуация. Той знае как изглеждам и къде живея. Мога ли да потърся помощ от полицията? Като цяло не е много трудно да се проследи IP адрес и да се установи от кое устройство точно е изпратено съобщението.

Благодаря предварително!
spasovi
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 01 Сеп 2014, 14:16

Re: Заплаха/Закана по facebook

Мнениеот bludniq_sin » 01 Сеп 2014, 15:36

не е много трудно да се проследи IP адрес и да се установи от кое устройство точно е изпратено съобщението - да, ама това не означава, че зад въпросното устройство е седял именно човекът, който твърдиш, че ти е изпратил заплахата, а е важно не от кой компютър/таблет/телефон е изпратено нещо а кой е неговия автор и именно това не може да се докаже безспорно. Съобщението е изпратно от друг профил - т.е може да се твърди, че не е изпратено от момчето, а от момичето (примерно да си прави шега). Ако той сам не си признае, че е написал съобщението чисто юридически няма експертиза, която да потвърди 100%, че точно еди кое си лице е създало и изпратило каквото и да е електронно съобщение.
Какво може да направиш - най-разумното е да опиташ да се разберете (освен ако това, което го притеснява не е вярно де), другото е да се обърнете към полицията и да му съставят т.нар "протокол за предупреждение" - накратко предупреждават го писмено, че ако се готви да направи някоя глупост носи еди-каква-си отговорност и по-добре да се откаже (ама такова не съм виждал наживо - тук ще се намери някой да ме коригира ако бъркам), и третото ако му вярваш, че ще опита нещо едно спрейче си вземи от тия лютивите. Действа мн възпиращо ако се ползва както трябва ;) Друго за съжаление аз не мога да те посъветвам.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител
 
Мнения: 967
Регистриран на: 06 Яну 2011, 14:56

Re: Заплаха/Закана по facebook

Мнениеот votpuska » 01 Сеп 2014, 15:49

Блудни сине, може би не си наясно, че идентифицирането на интернет-връзката и устройството струва към 10 000 (не съм сигурен лева или долара), смяташ ли че ще се извършва за всеки на който му скимне да подаде неоснователна жалба. Е, да, ако имаше опция да е на негови разноски.. Към питащия - можете да се обърнете за помощ, не може и не следва да получите такава, т.к. нямате закана по смисъла на НК. Опитайте най-напред първия и ако не помогне - третия съвет на блудника ;)
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител
 
Мнения: 362
Регистриран на: 24 Ное 2012, 16:06

Re: Заплаха/Закана по facebook

Мнениеот bludniq_sin » 01 Сеп 2014, 15:58

Отпускар, нямам представа колко струва :) Ама чак пък 10 хилки ми се вижда нереално - след като си толкова категоричен приемам забележката, но не съм казал, че ще се прави. Просто информирам човека, че и да се уточни устройството от което е изпратено съобщението то не може 100% да докаже кой е неговия автор.

Кое в цялата работа струва 10 хил?
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител
 
Мнения: 967
Регистриран на: 06 Яну 2011, 14:56

Re: Заплаха/Закана по facebook

Мнениеот votpuska » 22 Сеп 2014, 23:07

Кое точно не знам. Казвали са ми го познати от съответните служби. Иначе изглежда елементарно - проверяват по IP кой e доставчика, изискват от него инфо за потребителя (на интернет връзката) - щурмуват адреса, изземват устройствата, сверяват МАC-a и машинния ID. Но има и комплицирани ситуации - проксита, сменен MAC, скрит ID, браузване в режим "Инкогнито" които ще изискват доста ровичкане от специалисти докато бъде установено устройството и след това да бъдат събрани доказателства (косвени - напълно съгласен съм с теб, друг въпрос е че всички си признават под напора на заплахите, шамарите, евентуално електрошока на маскираните - и тези признания се приемат от съда като достатъчно доказателство дори впоследствие обвиняемият да се е отрекъл от тях. Поне на мен не ми е известно да има практика в противна насока, бих се радвал ако не съм прав.) В обобщение - изказах се прибързано, вероятно цените варират. :)
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител
 
Мнения: 362
Регистриран на: 24 Ное 2012, 16:06


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 69 госта


cron