начало

Адвокати обявиха мирен протест срещу избора на главен прокурор от този ВСС Адвокати обявиха мирен протест срещу избора на главен прокурор от този ВСС

Завеждане дело за клевата, обида

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Завеждане дело за клевата, обида

Мнениеот Asterix » 16 Май 2004, 16:16

На какви правни основания и закони може да стъпи една молба за дело за клевета или обида? И къде все пак е мястото на свободата на личното мнение и слвовото в тази ситуация?
Asterix
 

Re: Завеждане дело за клевата, обида

Мнениеот g-ivanova » 16 Май 2004, 16:44

На основание чл. 146 и 148 от НК посредством частна тъжба до районния съд.Свобода на словото може да има само до толкова, че с думите си или с действията си да не унизиш честта или достойнството на друг. Нали знаете - всяко нещо си има граница.
g-ivanova
 

Re: Завеждане дело за клевата, обида

Мнениеот etsotov » 16 Май 2004, 16:55

Две са правните основания, по които можете да заведете дало за клевета или обида. По реда на чл. 45 и сл. от ЗЗД, т.е. по исков ред или по реда на чл. 161 от НК във връзка с чл.146 до чл.148а от НК. За препочитане е да водите делото по исков ред, за да не доказвате вината на ответника. Освен това имате единствената възможност по този текст от закона да осъдите лице, ползващо се с имунитет - депутат, магистрат, дипломат, президент и т.н. Консултирайте се с адвокат.
etsotov
Младши потребител
 
Мнения: 32
Регистриран на: 03 Мар 2004, 14:10
Местоположение: Varna, Bulgaria

Re: Завеждане дело за клевата, обида

Мнениеот Asterix » 16 Май 2004, 17:14

Тук границите изглежда са много разтегливи. Можем ли да ги сложим все пак в някаква дефиниция. например някой пише книга, където споменава, че този и този човек (реални личности), според него са "глупави" или са такива, според мнението на друг герой от книгата (отново реална личност) и са постъпили неподчтенно, може ли да се подведе автора, който участва като герой в книгата, под такава отговорност? И ако книгата започва с това, че всички е измислено, макар да има непрекъснати факти , че не е, то може ли да се образува дело? например, ако някой е засегнат от това, което е казано по негов адрес в литературен стил? Как може да се избегне подвеждането под отговорност на автора?
Asterix
 

Re: Завеждане дело за клевата, обида

Мнениеот Spidermann » 16 Май 2004, 23:43

moje da se izbegne kato smeni imenata na lichnostite:))
Oswen towa triabwa da se razlichawa jurnalisticheskata ili pisatelska izmislica ot deistwitelnostta i dosta trudno shte se dokaje ,che liricheskiat geroi na awtora e imenno opredeleno realno lice.
Pri edin ustanowitelen isk za neimushtestweni wredi obshto weto moje da se predstawiat spored men dokazatelstwa ,che goliama chast ot subitiata opisani w knigata sa deistwitelni i ,che realno knigata e predizwikala otricatelna promiana w obshtestwenoto mnenie kum lichnostta na ishteca ili puk e predizwikalo dushewni terzania i problemi na ishteca.
Spidermann
 

Re: Завеждане дело за клевата, обида

Мнениеот Гари » 20 Май 2004, 01:32

В тази връзка колеги /за клеветата и обидата де/ нешто във великия НК не ми е ясно... ако погледнете чл.161/НК ще установите че горецитираните престъпления се преследват по тъжба на пострадалия, но тук има нещо неясно - а именно една миловидна запетайчица, която ми е много интересна. Дали това се отнася само ако е свързано с някакво особено качество на дееца, а именно "роднинска връзка с пострадалия" или само за последните цитирани членове се отнася роднинската връзка???? Ако някой се опита да ми разтълкува тази изумителна законодателна техника ще съм му безкрайно благодарен!

Да не забравя нещо очевидно - Всички престъпления се преследват по общия ред стига в изрични разпоредби да не е указано противното! И още литературата която съм изчел е малко противоречива - Стойнов смята че и двете престъпления без изключения се преследват по тъжба на пострадалия, а Гиргинов - че квалифицираните състави на обидата и клеветата са по общия ред!!!
Гари
 

Re: Завеждане дело за клевата, обида

Мнениеот obiden » 25 Май 2004, 16:04

Ako stava duma za knigata na Grigor Liliv, otma si go osudil
obiden
 

Re: Завеждане дело за клевата, обида

Мнениеот peshoplovdiv » 05 Окт 2009, 13:19

Здравейте приятели. Казвам се Петър и съм от град Пловдив. Аз имам един въпрос, но преди това нека да ви обесня подробно ситуацията на кратко.
Живея в Пловдив на квартира.
Един познат ми предложи да живея в неговия апартамент, той работи в Плевен, но ми обясни, че с неговата жена живеят разделени и той има приятелка в Плевен, с която живеят.
Предопреди ме за първата си жена, че понякога идва в Пловдив в апартамента, който той ми даде под наем, но това да не ме притеснявало, защото аз ще ползвам неговата половинка от апартамента.
Един месец след като се нанесох в апартамента, онзи ден жена му( първата) идва в Пловдив и съответно в апартамента, явно от съседи е уведомена, че има наематели,защото от врата започна със своите писъци, хуления и обиди.
Започна да мята предмети, да си отваря вратите с крак и постоянни нападки срещу мене. Аз мълчах, не исках да отговарям на всичко това, просто защото си помислих, ако в последствие се стигне до процес просто да съм с чиста съвест, че дори и една обида не съм нанесъл по нейн адрес.
Сега найстина ползвам на мъжът, който ми даде да ползвам неговата половинка от апартамента, но тя въпреки това ми постави условие до една седмица да съм се изнесъл от апартамента.
Те не са в процес на развод.
Въпроса ми е какво мога да направя за нанесени обиди срещу мен и имали сега право да ми поставя условия и ултиматуми при положение, че все още няма процес за подялба на имущество... И ако може да ми кажете с виковете по мен , ритането на врати и обидите какви точки от Наказателния кодекс е нарушила спрямо мен? Моля ви за по бърз отговор, защото искам да съм подготвен, когато дойде да мога да и обесня в какви нарушения.
Аз така или иначе ще се изнеса от апартамента. Но искам да и обесня какво е нарушила спрямо мен и евентуално да я подведа под съдебна отговорност.
Моля ви пишете ми на имейл адреса: peshopld@gmail.com
peshoplovdiv
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 05 Окт 2009, 12:57


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 55 госта


cron