- Дата и час: 02 Дек 2024, 18:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Интересен казус-ТПраво
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
56 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Интересен казус-ТПраво
Драги колеги, не претендирам да изчетох цялата практика на ВС, но и не намирам изход по отношение на сл. казус, за който моля да ми помогнете.
Сключена е търговска сделка, представляваща запис на заповед, със страна- търговец и ФЛ, което към момента на сключването на сделката е било без ясното съзнание какво извършва /лице с психични отклонения, за което едва вчера бе подаден иск по чл. 5 ЗЛС/. На какво основание да искам унищожаването на сделката????
Благодаря Ви предварително за по-богатият и споделен с мен Ваш опит.
адв. Стефанова
Сключена е търговска сделка, представляваща запис на заповед, със страна- търговец и ФЛ, което към момента на сключването на сделката е било без ясното съзнание какво извършва /лице с психични отклонения, за което едва вчера бе подаден иск по чл. 5 ЗЛС/. На какво основание да искам унищожаването на сделката????
Благодаря Ви предварително за по-богатият и споделен с мен Ваш опит.
адв. Стефанова
- Gadjova
Re: Интересен казус-ТПраво
Съжалявам да го кажа, но защо се кичиш с това "Адвокат"! Явно за това адвокатите се ползваме с не дотам високо мнение сред обществото! Първо - запис на заповед не се "сключва", по простата причина, че менителничните ефекти (ако не си наясно що означава това, питай!) са едностранни сделки, а не договори. А за едностранните сделки СЪОТВЕТНО се прилагат правилата за договорите - чл. 44 ЗЗД. Ако имаш поне малко-от малко знания, сега ще си отговориш на този "сложен" въпрос. Съжалявам, че съм тъй агресивен, но днес проверявах едно девойче, което кандидатстваше за една длъжност и ми подейства тази среща доста тягостно. Бе завършила в прочутата Магнаурска школа - юрид. @!#$. на Благ. Унив. Та не знаеше що е юридически факт, ИАА, сделка, правоспособност, дееспособност... Та така „адвокате", преди да питате нещо, завършете що-годе свестен университет. Там се учи право, а не по форуми!!!!!!
- gega
А, забравих! Та какво му е интересното на този казус! Егати и юриститееееееееееее! Егати и елементарните въпроси, които се учат в СУ в ПЪРВИ, ПЪРВИ, ПЪРВИ курс!!!!!!!!!!!!!
- gega
без да твърдя че имам много или по-богат опит...:
търговецът бил ли е добросъвестен?
какво е проявлението на тези психични отклонения, може ли от тях един нормален непредубеден човек да умозаключи че на човека отсреща нещо му има?
Gadjova написа:
търговец и ФЛ, което към момента на сключването на сделката е било без ясното съзнание какво извършва /лице с психични отклонения....
има ли свидетели на често или системно такова поведение в периода когато е сключена сделката или на самото подписване на записа на заповед?
какво точно имате предвид под: "без ясното съзнание какво извършва"
акта на подписването, коя е другата страна по сделката, съдържанието на документа който подписва, или правните последици от подписването на записа на заповед?
има ли каквато и да е насрещна престация от страна на търговеца която да е обусловила подписването на записа на заповед от страна на ФЛ?
търговецът бил ли е добросъвестен?
какво е проявлението на тези психични отклонения, може ли от тях един нормален непредубеден човек да умозаключи че на човека отсреща нещо му има?
Gadjova написа:
търговец и ФЛ, което към момента на сключването на сделката е било без ясното съзнание какво извършва /лице с психични отклонения....
има ли свидетели на често или системно такова поведение в периода когато е сключена сделката или на самото подписване на записа на заповед?
какво точно имате предвид под: "без ясното съзнание какво извършва"
акта на подписването, коя е другата страна по сделката, съдържанието на документа който подписва, или правните последици от подписването на записа на заповед?
има ли каквато и да е насрещна престация от страна на търговеца която да е обусловила подписването на записа на заповед от страна на ФЛ?
- Anastassia Terzieva
Gega,в какъв смисъл си проверявал горкото девойче.Да не участваш в някаква комисийка?
А защо се пораждат в тебе такива тягостни чувства?Аз бих се радвал на твое място.
А защо се пораждат в тебе такива тягостни чувства?Аз бих се радвал на твое място.
- яstavrev
По мои скромни наблюдения записа на заповед много по-често се използва и за съжаление и възприема в практиката, не толкова в качеството му на ценна книга, а като някакъв сурогат на обезпечение на парично вземане на базата на чл.237 ГПК буква Д.
И този ред на мисли играе лоша шега ако трябва да се изкажеш юридически съвсем точно.
И този ред на мисли играе лоша шега ако трябва да се изкажеш юридически съвсем точно.
- Anastassia Terzieva
Аз овакантявам едно местенце, та търся заместник, за да мога до 15-на дни да го въведа в работата, която е доста специфична и обемна като количество. Но кандидатурите са под всякаква критика. Тягостно ми е, като се замислих, какви юристи бълват прочутите Магнаурски школи из цялата страна - в Благоевград, Варна, Бургас, РусИ и т. н. А и за себе си се замислих, защото все повече таквиз юристчета взеха да се напъхват в магистратурата. Та нали и ние работим със съдии и прокурори. Абе, направо избеснях! Първо си помислих, че съм прекалено взискателен, ама да ми говорят простотия след простотия, не мога да търпя. Затова от утре колегите да си ги избират, аз ще бъда само със съвещателен глас - все пак те ще работят с него! Абе, поне като нямат знания, да са хубавки, ама и това не са:))))))))) С една дума няма за какво да се захванеш:))))
- gega
Да,най-тъжното е че такива хора май нарочно ги слагат като съдии и прокурори.
- яstavrev
tova za Russe ne si prav
- donna2
- Потребител
Ще ми е твърде любопитно да ми обясниш как се става добър юрист от МЕИ за селско-стопанска техника. Само не ми обяснявай, че и там преподавали професори от СУ.
- gega
zavar6ila sam tam i prepodavatelite sa dobri
- donna2
- Потребител
vaprosut ne e samo do tova kakvi sa prepodavatelite, vaprosut e i kakvi sa studentite...
kogato vliazoh v SMG-to.. eh kolko otdavna beshe... edin nash uchitel ni nakara na purva stranica na tetradkata si s golemi bukvi da napishem.. ne niakoia matematicheska formula ili aksoima a slednoto:
NASILA OT CHOVEKA MOJESH DA VZEMESH POCHTI VSICHKO, NO NASILA NISHTO NE MOJESH DA MU DADESH!!!
v kraia na kraishtata yuridicheskite knijarnici sa pulni s literatura, nikoi nikogo ne e sprial ,ako iska da znae - da chete i da nauchi, kolkoto i negramotni da sa prepodavatelite mu, nali?
ne me e strah tolkova ot yuristi s nedostatachno znania i opit- vse pak nikoi ne se e rodil nauchen-
strah me e ot bezotgovorni advokati - te i da znaiat mnogo i da ne znaiat nishto vinagi e zle
zashtoto ako niamash savest i chustvo za otgovornost, kato se zaemesh s niakakva rabota ako se okaje che neshto ne ti e iasno chetesh, i po noshtite ako triabva , pitash, ako ne mojesh da se spravish preporachvash kolega s poveche opit, no za klienta rezultatut e ok.
a ako ti e vse taia za horata koito sa doshli pri tebe ili te marzi - kolkoto i da znaesh i kolkoto i opit da imash, kakva e polzata za klientite ti ot tova, ako ne si napravish truda da im svarshish rabotata kakto triabva?
kogato vliazoh v SMG-to.. eh kolko otdavna beshe... edin nash uchitel ni nakara na purva stranica na tetradkata si s golemi bukvi da napishem.. ne niakoia matematicheska formula ili aksoima a slednoto:
NASILA OT CHOVEKA MOJESH DA VZEMESH POCHTI VSICHKO, NO NASILA NISHTO NE MOJESH DA MU DADESH!!!
v kraia na kraishtata yuridicheskite knijarnici sa pulni s literatura, nikoi nikogo ne e sprial ,ako iska da znae - da chete i da nauchi, kolkoto i negramotni da sa prepodavatelite mu, nali?
ne me e strah tolkova ot yuristi s nedostatachno znania i opit- vse pak nikoi ne se e rodil nauchen-
strah me e ot bezotgovorni advokati - te i da znaiat mnogo i da ne znaiat nishto vinagi e zle
zashtoto ako niamash savest i chustvo za otgovornost, kato se zaemesh s niakakva rabota ako se okaje che neshto ne ti e iasno chetesh, i po noshtite ako triabva , pitash, ako ne mojesh da se spravish preporachvash kolega s poveche opit, no za klienta rezultatut e ok.
a ako ti e vse taia za horata koito sa doshli pri tebe ili te marzi - kolkoto i da znaesh i kolkoto i opit da imash, kakva e polzata za klientite ti ot tova, ako ne si napravish truda da im svarshish rabotata kakto triabva?
- Anastassia Terzieva
Извинявайте, но съм твърде далеч от Русе - от кой университет /институт/ завършват юристи? Доколкото знам там имаше само технически или аз нещо греша? Не се смейте на въпроса ми, а моля да ми отговорите, защото доста често във форумите се обиждате и докачате на тема Русе.
- boba
И аз завърших в Русе и се гордея с това, много ме радва че и ти си завършила там, защото те имам за много добрър юрист . Според мен, обаче, всичко си е до човека. Познавам и колеги от СУ, които са гола водал
Така, че, дайте да не се обиждаме!
Така, че, дайте да не се обиждаме!
- maria01
- Потребител
В Русенския университет "Ангел Кънчев", разбира се. За университета - наистина се изучават предимно технически специалности, но юридическият факултет е добър, щом се включваме във форума. Освен това сме и красиви за сведение на gega.
- maria01
- Потребител
Kazusa deistvitelno e elementaren.daite oba4e da ne se zahva6tame na tema juridi4eski fakulteti te ne sa kriterii za znania i umstveni vazmoznosti!!!!Kakvo zna4i zavar6il SU ta az napr- bjah prieta SU - Mezdunarodni otno6enia i v PU - Pravo
- polja
За пореден път се убеждавам, че вместо да помагате на колегите си им се присмивате. И като е толкова елементарен казуса, защо не прочетох нито един отговор? Или може би толкова много знаете, че на такива въпроси не отговаряте.
- не е лошо
ako se vklyuchi avtorkata i dade poveche informaciq, za koeto sum ia popitala shte vidia kakvo moje da se napravi
moje osven nevmeniaemost da e nalice greshka moje i izmama, moje da e podpisal v sledstvie na zaplaha ili da sa go iznudvali..., moje da e nedozakzuemo, kakvoto i da zleze che e.
osven tova shte e ot znachenie kakvo shte se proiznese sada po iska koito veche e zaveden.
inache sum savsem suglasna s tebe:
NEKA VSEKI KOITO TVARDI CHE NIOAKOI KAZUS E ELEMENTAREN ILI LESEN DA GO TVARDI SLED KATO DADE RESHENIE, PODOVABASHTO NA NEGOVITE ZNAIA I OPIT, SPORED KOITO E TAKAV !
ILI DA SI MALCHI!
moje osven nevmeniaemost da e nalice greshka moje i izmama, moje da e podpisal v sledstvie na zaplaha ili da sa go iznudvali..., moje da e nedozakzuemo, kakvoto i da zleze che e.
osven tova shte e ot znachenie kakvo shte se proiznese sada po iska koito veche e zaveden.
inache sum savsem suglasna s tebe:
NEKA VSEKI KOITO TVARDI CHE NIOAKOI KAZUS E ELEMENTAREN ILI LESEN DA GO TVARDI SLED KATO DADE RESHENIE, PODOVABASHTO NA NEGOVITE ZNAIA I OPIT, SPORED KOITO E TAKAV !
ILI DA SI MALCHI!
- Anastassia Terzieva
V tozi red na misli ne smaitate li che shjte e po-dobre chast ot foruma da e dostapen za pisane i chetene samo ot yuristi, taka nito niakoi spored niakoi shte se izlaga i shte izlaga i drugite izvun gildiata,
i shte ima mnogo po-malka opasnost niakoi bez yuridichesko obrazovanie da bude podveden
imam predvid po vseki posting nakraia da ima butoni "dostapno za vsichki" i "dostapno samo za yuristi" v sluchaia samo za chlenove na LEX.BG, koito ako vliazat prez profila si da vijdat pulnia forum a ako ne - samo konkretni saveti po konkretni zapitvania ot neyuristi
i celia razdel s postingi ot yuristi za yuristi da e vidim samo prez profila
i shte ima mnogo po-malka opasnost niakoi bez yuridichesko obrazovanie da bude podveden
imam predvid po vseki posting nakraia da ima butoni "dostapno za vsichki" i "dostapno samo za yuristi" v sluchaia samo za chlenove na LEX.BG, koito ako vliazat prez profila si da vijdat pulnia forum a ako ne - samo konkretni saveti po konkretni zapitvania ot neyuristi
i celia razdel s postingi ot yuristi za yuristi da e vidim samo prez profila
- Anastassia Terzieva
Колега, Вие да не сте забравили, че някога сте бил начинаещ. Освен това Софийският университет от известно време може да преименува на "селски" , защото нещата и там не са много добре. Имахме една стажантка, завършила СУ и ми говореше за "нищожен и унищожаем иск" . Тъй че проблемът с началната правна грамотност е доста по-комплициран, отколкото Вие си мислете. Да вземете да се извините на младата колежка, че нито е кавалерско, нито е прилично така да нападате момичето. Право се учи навсякъде и винаги, и форумът не е лош вариант за обмен на информация.
Златева
Златева
- Златева
56 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
|
|