начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

Internet prestupleniq

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Internet prestupleniq

Мнениеот QwE » 31 Юли 2003, 13:29

Nqkoi mojeli da mi kaje kakvi internet zakoni ima v BG i mojeli da te sudqt za takiva neshtaa?
QwE
 

Re: Internet prestupleniq

Мнениеот miron » 01 Авг 2003, 12:21

Za prestaplenijata, vkljuchitelno tezi v Internet, ima Nakazatelen kodex
Mogat da te sadjat i osadjat, da.
miron
 

Re: Internet prestupleniq

Мнениеот bgjurist » 01 Авг 2003, 16:15

Да, ама въпросът е в доказването
bgjurist
Потребител
 
Мнения: 966
Регистриран на: 11 Сеп 2002, 14:11

Re: Internet prestupleniq

Мнениеот Събудете се » 01 Авг 2003, 16:18

Наказателен кодекс Глава девета "а"

(Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.)

КОМПЮТЪРНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Чл. 319а. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) Който осъществи нерегламентиран достъп до ресурсите на компютър, копира или използва компютърни данни без разрешение, когато се изисква такова, се наказва с глоба до три хиляди лева.
(2) Ако деянието по ал. 1 е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително за извършване на такова деяние, наказанието е лишаване от свобода до една година или глоба до три хиляди лева.
(3) Ако деянието по ал. 1 е извършено повторно, наказанието е лишаване
от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева.
(4) Ако деянията по ал. 1-3 са извършени по отношение на сведения, съставляващи държавна тайна, наказанието е от една до три години лишаване от
свобода, ако не подлежи на по-тежко наказание.
(5) Ако от деянието по ал. 4 са настъпили тежки последици, наказанието
е от една до осем години.
Чл. 319б. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) Който без разрешение на лицето, което администрира или ползва компютър, добави, промени, изтрие или
унищожи компютърна програма или данни, в немаловажни случаи, се наказва с
лишаване от свобода до една година или глоба до две хиляди лева.
(2) Ако с деянието по ал. 1 са причинени значителни вреди или са настъпили други тежки последици, наказанието е лишаване от свобода до две години и глоба до три хиляди лева.
(3) Ако деянието по ал. 1 е извършено с цел имотна облага, наказанието е лишаване от свобода от една до три години и глоба до пет хиляди лева.
Чл. 319в. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) Който извърши деяние по чл. 319б по отношение на данни, които се дават по силата на закон, по електронен път или на магнитен носител, се наказва с лишаване от свобода до две години и с глоба до три хиляди лева.
(2) Ако деянието по ал. 1 е с цел да се осуети изпълнение на задължение, наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба до пет хиляди лева.
Чл. 319г. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) Който въведе компютърен вирус в компютър или информационна мрежа, се наказва с глоба до три хиляди лева.
(2) Ако от деянието по ал. 1 са настъпили значителни вреди или е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба до хиляда лева.
Чл. 319д. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) Който разпространи компютърни или системни пароли и от това последва разкриване на лични данни или държавна тайна, се наказва с лишаване от свобода до една година.
(2) За деяние по ал. 1, извършено с користна цел, или ако с него са причинени значителни вреди, наказанието е лишаване от свобода до три години.
Чл. 319е. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който при доставяне на информационни услуги наруши разпоредбите на чл. 6, ал. 2, т. 5 от Закона за електронния документ и електронния подпис, се наказва с глоба до пет хиляди лева, ако не подлежи на по-тежко наказание.


-------------------------------------------------------------------------
22. (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) "Компютърни информационни данни" е всяко представяне на факти, информации или понятия във форма, поддаваща се на
автоматична обработка, включително такава програма, която е в състояние да
направи така, че дадена компютърна система да изпълни определена функция.
23. (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) "Доставчик на компютърно-информационни услуги" е всяко юридическо или физическо лице, което предлага възможността за комуникация чрез компютърна система или което обработва или съхранява компютърни данни за тази комуникационна услуга или за нейните ползватели.
----------------------------------------------------------------------
Чл. 212а. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) Който с цел да набави за себе си или за другиго облага възбуди или поддържа заблуждение у някого, като внесе, измени, изтрие или заличи компютърни информационни данни или използва чужд електронен подпис и с това причини на него или на другиго вреда, се наказва за компютърна измама с лишаване от свобода от една до шест години и глоба до шест хиляди лева.
(2) Същото наказание се налага и на този, който, без да има право, внесе, измени, изтрие или заличи компютърни информационни данни, за да получи нещо, което не му се следва.
Чл. 212б. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., предишен чл. 212а, бр. 92 от 2002 г.) (1) Ако полученото имущество по чл. 212 бъде върнато или заместено до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд, наказанието е:
1. по ал. 1 и 2 - лишаване от свобода до пет години;
2. по ал. 3 - лишаване от свобода от две до осем години;
3. по ал. 4 - лишаване от свобода от пет до петнадесет години;
4. (изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) по ал. 5 - поправителен труд или глоба от сто до триста лева.
(2) В случаите по точка 2 на предходната алинея съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния и да го лиши от права по чл. 37, точки 6 и 7, а по точка 3 постановява конфискация на част или на цялото имущество на виновния и го лишава от права по чл. 37, точки 6 и 7.
------------------------------------------
Събудете се
 

Re: Internet prestupleniq

Мнениеот 1111 » 01 Авг 2003, 18:39

Samo che ne e utochneno na koi sud sa podsudni kato purwa instancia, koi ste se zanimava s razsledvaneto doznatel ili sledovatel, a i kak ste stava samoto dokazvane sushto ne e mnogo qsno. Taka ili inache praktika po tyah niama.
1111
 

Re: Internet prestupleniq

Мнениеот QwE » 01 Авг 2003, 20:00

A sled kato prestuplenieto e izvursheno ONLINE.....to moje da ne e v BG......TOGAVA KAKVO bi trqbvalo da stane?Tova e interesna tema!!!!!!!!
QwE
 

Re: Internet prestupleniq

Мнениеот Garry » 17 Авг 2003, 12:06

Имам информация за преписка срещу едно частно лице по повод "клеветническо твърдение" в интернет (лицето е администратор на въпросния сайт). Най-хубовото че като основно доказателство се исползва ... нотариално заверено копие на сайта !!!. Към копието има забележка на нотариуса ... "...принтерът е допуснал на отделни места замяната на отделни букви на другите ...!!!!". Още нещо - сайтът е на чужд език и хостингът му е в чужбина.

БРАВО!
Garry
 

Re: Internet prestupleniq

Мнениеот Гери » 26 Авг 2003, 01:20

Na men mi se struva che kompetenten shte e RS, deloto shte e OH i bi triabvalo da e v pravomoshtiata na OSS...
Гери
 

Re: Internet prestupleniq

Мнениеот pentasy » 26 Авг 2003, 03:33

Според мен, тепърва ще се гради и опит и практика и ще се обучават кадри и ще се привличат нови вещи лица... Не е важно дали е Онлайн или не.. важно е да е извършено с компютър.. НК колеги... сега друг е въпроса къде е извършено - територя тук е много разтегливо понятие... Абе май започваме да пишем ново право... не смятате ли? Дали е на БГ сървър, дали е на БГ език, дали е срещу БГ лице, дали е на сървър изобщо на физическата територия на БГ... локуми, размисли.... може би новата територия на страната - виртуалната ще се казва Уебтория, или Интертория, или Виртутория, или Неттория... Като станем законодатели ще решим. Лично аз ще вкарам законопроекта за изменение и допълнение на НК - чл. 93 най напред да разясним на народа що е то Еди-Кво-Си-тория и т.н. Какво мислите по въпроса. Иначе някъде имах статия за Регламентацията на комп.престъпления в пеналистичното ни законодателств, но трябва да изровя линка.... Най - вероятно утре.

----------
"Желанието включва в себе си потребност..."
<i><b>Nickolas Barbon</b>, "A Discourse concernin Coining the New Moneylighter in answer to Mr. Locker's Consideration etc." London, 1696, p. 2,3</i>
----------

Денис Моллов
pentasy
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 01 Май 2002, 23:32
Местоположение: Шумен

Re: Internet prestupleniq

Мнениеот indi_alex » 26 Авг 2003, 08:35

През 2001г. бях на акция с НС БОП за разпорстранение на детска порнография. Фирмата host бе българска, а сървъра в САЩ. Зад окена получили сигнал и направили разработка. Установили, че хостването става от БГ и ето ти акция. Иззети бяха около 30-на компютъра и т.н., но не знам какво стана после.
indi_alex
 

Re: Internet prestupleniq

Мнениеот Гери » 29 Авг 2003, 22:06

Денисе /Пентази/ не ми се скатавай :"))) никакъв не ми пишеш...
Гери
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 43 госта


cron