начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

Официален език в общините

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Официален език в общините

Мнениеот kreslio » 05 Сеп 2010, 11:36

Здравейте
искам да запитам има ли наредба закон или кодекс за езика с които трябва да се говори в общинските администрации и кои е тои?

Случаят които ме възмути е разговорът ми с длъжностно лице, държавен служител които запита колегата си на чужд език които не владея по моя въпрос и отговорът съответно беше на същия език.
Като им направих забележка, че не разбирам за какво говорят и че ако е възможно да коментират пред мен на български които е официалния език бях изгледан злобно и изкоментиран на същия език пак.....

ще съм много благодарен ако има хора тук изпадали в такава ситуация да ме насочат към съответния нормативен акт да се запозная с него и да знам правата си в такава ситуация

благодаря
kreslio
Нов потребител

Re: Официален език в общините

Мнениеот TheOldMan » 05 Сеп 2010, 20:05

Официалния език с който служителя на администрацията е българския, и трябва да комуникират с вас само на този език, когато сте от другата страна на гишето. Но в случая мисля, че малко преигравате - "вътрешнофирмената" комуникация може да се води на какъвто и да е език. Ако служителката отиде да се консултира за нещо по вашия случай с началника си, вие ще настоявате ли да я придружите и да присъствате на разговора? Ще настоявате ли да надзъртате в монитора й, докато тя въвежда дадена информация или чете дадена справка по вашия случай?
Така че оставете служителите да вършат работата си така, както сметнат че е най-добре. Ако смятате, че не сте обслужен качествено, подайте жалба. Но оставете етническите задявки.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 05 Сеп 2010, 20:52

Чувал съм, че в Търговище в Общината по коридорите рядко се чува българска реч. И от страна на държавните служители, и от страна на гражданите.

Аз пък не мисля, че е етично да се разговаря на чужд език между две лица, при присъствие на трето, при положение, че и трите лица владеят един език. А в държавно учреждение..... че те може да са си говорили за пазвата на клиентката, за краката й, за майка й, за семейното й положение и т.н. ?
nikiboy
Потребител

Мнениеот portokal » 05 Сеп 2010, 21:29

Малко демонстративно :oops: ми се вижда да го правят пред "клиента", който е от българска народност. Но след като с него са общували на български, и аз мисля, че той няма основание за претенции относно езика. Е, това със злобното гледане и коментиране "на същия език" след забележката си е малко нещо невъзпитано от страна на общински служител.
Иначе надали са си говорили за пазви и крака. :D
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2010, 14:33

:D по тази тема ще ви каза един виц :D двама катаджии стоят на едно кръстовище при тях спира един чужденец и ги пита дали говорят анг език двамата се споглеждат и вдигат рамене човека ги пита дали знаят немски пак същото после френски пак същото после руски пак същото,накрая човека махнал с ръка и си тръгнал .Тогава по младият катаджия казал на по старият ей трябва да почнем да учим някой език за да може да се оправяме а старият му казал а тоя като ги знаеше 5-6 можа ли да се оправи
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2010, 14:49

и тук по темата в РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ във всяка дьржавна институция се говори на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК недопустимо е чиновник които работи в такава институция като обслужва БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН да говори на друг език независимо с кой, така че уважаеми адвокати кажете на питащият точно къде да се жалва защото може да се случи и на вас. :D но не се и учудвам вече след някоя и друга година ще имаме ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК издаван на няколко езика
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Общи дискусии