начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

лека телесна повреда - обезщетение

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


лека телесна повреда - обезщетение

Мнениеот Въпрос! » 30 Апр 2005, 14:57

Обезщетение в какъв размер може да се претендира за причинение множество контузнира рани, всяка от които по принцип се считам по отделно за лека телесна повреда ?
Въпрос!
 

Re: лека телесна повреда - обезщетение

Мнениеот hahu » 06 Май 2005, 11:22

Вие явно говорите за производство от частен характер с подаване на тъжба до Районен съд, а не производство от общ характер където обвинител е прокурора. От това което пишете става ясно, че телесните повреди са леки. Като подавате тъжбата няма да дефинирате всяко охлузване поотделно като отделна телесна повреда защото практиката не е такава. Явно са причинени болки и страдания със, или без разстройство на здравето /това следва да го пише в медицинското Ви/. Това са неимуществените ви вреди /болки и страдания/. Обикновено размера който се предявява за тях при положение че телесната повреда е лека варира между 2000 - 3000 лева. По малка сума е нереална, по -голяма е възможна. Защото съда обикновено сваля от сумата, така че по-добре е да се предяви повече като сума. Съда я определя по справедливост, съгласно константната съдебна практика на ВКС. Няма фиксиран размер. За присъждането на по - голяма сума от съществено значение са показанията на вещото лице в съдебна зала - какви са били страданията, последствията, болките и т. н.
hahu
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 06 Май 2005, 10:57

Re: лека телесна повреда - обезщетение

Мнениеот shveda » 08 Май 2005, 19:01

Колегата е прав, но за съжаление съдът присъжда много ниски обезщетения. За средна тел. повреда присъжда около 2000-3000 лева, пък направи си извод за лека какво ще е. Обаче наистина искай по-висока сума, пък каквото ти присъдят.
shveda
Потребител
 
Мнения: 513
Регистриран на: 04 Юли 2004, 18:44

относно тъжба за причиняване на лека телесна повреда

Мнениеот нов » 29 Юни 2005, 14:41

Не може в няколко реда да се посочи как ще протече цяло едно наказателно дело, пък били то и от частен характер. Обърнете се към юрист /явно Вие не сте/, за да съберете всички необходими доказателства.
нов
 

Мнениеот Жана Д'арк » 30 Юни 2005, 18:18

Колегите са прави 2000-3000 лв е добре да се поиска,но обикновено се присъжда по-малка сума ,всичко е въпрос на доказване, а и ако трябва да сме откровени зависи и от състава на който попаднете.Изкарайте си медицинско удостоверение,намерете няколко свидетеля и се въоръжете с голямо търпение защото делата от ЧХ са доста бавни .
Успех!
Жана Д'арк
 

Мнениеот janado » 25 Юли 2006, 00:31

Сега ще ти кажа какво най-вероятно ще стане.Дори да заведеш дело ще си наеме оня някакъв адвокат,който ще цели отлагане на делото по всевъзможни причини.А те наистина са много.Тези 2000 и 3000 лева звучът примамливо,но няма кой да ти ги даде.И аз водя дело,но вече взех да съжалявам.Има някаква давност,която след като изтече КРАЙ !!!Остават ти нервите и разходите на твой гръб.Ти реши как да си търсиш правата!Има много начини....
janado
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Юли 2006, 00:00


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 32 госта


cron