начало

За 7 години по искане на прокурор са подслушвани и следени 11 прокурори, трима следователи и един съдия За 7 години по искане на прокурор са подслушвани и следени 11 прокурори, трима следователи и един съдия

Измама с кола

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Измама с кола

Мнениеот valio_vn » 18 Мар 2010, 23:13

Здравейте ,
Бих желал да споделя с Вас един казус и да получа от Вас някакво напътствие и съвет. Предварително Ви благодаря .
Както се вижда и от заглавието на темата става въпрос за измама.
Ето и самия случай.
На 6.03.09 год в гр. Варна закупих лек автомобил " Опел корса " втора употреба от продавачите Ахмед Абдулразак Дияб (сирийки гражданин постоянно пребиваващ в страната ) и неговата супруга Моника Мухтарова Диаб.Подписахме договор за покупку-продажба на колата , като продавачите подписаха пред нотариуса 2 бр декларации с които удостовериха , че автомобила който ми продават няма тежести, неплатени задължения и запори по изпълнителни дела. След като се подписа договора аз , лично пред нотариуса и неговата помощничка предадох сумата от 2360 лв на един от продавачите - Ахмед Абдулразак Дияб. Той взе парите и ми предаде големия талон , малкия талон , 1бр полица гр.отговорност и 2 бр ключове на автомобила. Аз заплатих и държавната такса и данъка за продажбата на автомобила. След 14 дни , аз отидох в КАТ - Варна , за да си прехвърля колата на мое име. Но бях "полят с студена вода" защото от компютъра на КАТ се установи , че автомобила който ми е продаден е запориран по изпълнително дело от 2006г. Веднага отидох при ЧСИ направил запора и оттам , чрез направена справка се установи , че лицето Ахмед Дияб (продавача) е бил уведомяван многократно с писма с обратна разписка , че колата му ще бъде запорирана , тъй като не си е изплатил някакъв предишен дълг. И така оттук започва моето ходене по мъките . Естествоно , отидох при продавача и поисках обяснение защо ми е продал запорирана кола. Той ми каза , че не е знаел за запора . Тогава разбрах , че ме лъже. След това започна да ми насрочва разни дати на които трябваше да ми се прехвърли колата . Това обаче се не ставаше по разни причини. И така минаха 20 дати , аз се надявах да оправим въпроса по доброволен начин и да не стигаме до съд. Но вместо това , получих подигравателно отношение. В един момент аз разбрах , че този човек напрочно се опитва да протаква и бави прехвърлянето на колата . Всъщност той не може да ми е прехвърли , преди да си плати стария дълг . Явно обаче той нямаше намерение да го прави . Затова един ден след поредният неушпешен опит да си прехвърля колата , аз вече не издържах и го заплаших със съд . Той обаче въобще не се притесни от това точните му думи бяха " ОТИВАЙ КЪДЕТО ИСКАШ ,НЕ МЕ ПРИТЕСНЯВА " .Пуснах веднага жалба до прокуратуратурата , като обясних че не мога да стана собственик на колата след като съм е платил. Още няма никакв отговор от там . Искам обаче парарелно с това да внеса и граждански иск за обещетение за нанесени вреди и щети . Защото сумата за автомобила аз изтеглих като кредит от две банки . Сега аз не мога да се разпореждам с колата и не мога да е продам за да върна парите на банките.
Тук искам да внеса и малко пояснение за социалното си положение . Аз страдам от тежко заболяване , имемно затова исках да си закупя кола , защото заболяването ми не ми позволява да извършвам тежък физически труд или да ходя пеша на по-дълги разстояния . В момента не работя , доскоро бях в болница за лечение . Изчаквам и решението на ТЕЛК за степен на инвалидност . Но нямам никави доходи и съм на издръжка на инвалидните пенсии на мойте родители . Искам да попитам мога ли да се обърна за правна помощ към Националното Бюро за Правна Помощ за да ми се отпусне безплатен адвокат който да защити правата ми на собственик . Искам този адвокат да подаде молба и иск до съда да се обяви договора за продажба на колата да бъде обявен за унищожаем и да получа право да си искам парите обратно. Аз самостоятелно не мога да си позволя адвокат , защото нямам доходи , не съм в състояние да извършвам физическа работа , не получавам социални помощи , тъй като не ми е излязло още решението на ТЕЛК .
Моля да ме посъветвате какво да правя .
Освен това след като подадох жалба , полицай е посетил въпросният Ахмед който ми продаде запорираната си кола. В отговор на това бях заплашен от продавача , че колата ми ще бъде отнета с помоща на полиция , тъй като тя се води на негово име , а договора пред нотариуса той обяви за фалшив и отказва да го признае . Моля Ви помогнете ми , сега колата стои пред нас паркирана и се опасявам да не се направи нещо с нея (открадната или потрошена )
Моля спешно за помощ
valio_vn
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 18 Мар 2010, 22:22

Re: Измама с кола

Мнениеот inspectora » 19 Мар 2010, 01:20

Кое му е спешното? След като една година не сте потърсили правна помощ ... :shock:
Колата уж купена, пък после Ахмед не искал да я прехвърля ... :roll:
Запор от 2006г. ... :roll: ... и до сега само си стои, без да е изнесена на публична продан ...
Нищо не се споменава за наказателно дело срещу Ахмед ... /щото продажба на запорирана вещ е престъпление, а прокуратурата е сигнализирана/ ...
Не е ясно пък защо не сте собственик :roll: ... и защо не можете да се разпореждате с колата :roll: ...
Нещо "не се връзва" ... :oops: ... или по-точно нищо "не се връзва" ...
inspectora
Активен потребител
 
Мнения: 2794
Регистриран на: 11 Мар 2003, 14:47

Re: Измама с кола

Мнениеот diaida » 19 Мар 2010, 04:18

inspectora написа:Кое му е спешното? След като една година не сте потърсили правна помощ ... :shock:
Колата уж купена, пък после Ахмед не искал да я прехвърля ... :roll:
Запор от 2006г. ... :roll: ... и до сега само си стои, без да е изнесена на публична продан ...
Нищо не се споменава за наказателно дело срещу Ахмед ... /щото продажба на запорирана вещ е престъпление, а прокуратурата е сигнализирана/ ...
Не е ясно пък защо не сте собственик :roll: ... и защо не можете да се разпореждате с колата :roll: ...
Нещо "не се връзва" ... :oops: ... или по-точно нищо "не се връзва" ...


Еееее, Инспекторе ! Ще рече човек, че вие живеете в Париж, та за първи път се сблъсквате с такава несправедливост у нас :roll: !~ То за къде-къде по-големи работи е сезирана Прокуратурата, а състоянието на нещата е като езеро през август - неподвижно, та вие сега за човечеца и грешните му парици ... айде под вола телета разровихме да търсим!
Ами така стават нещата! ... и не само ... Утре, в други ден онзи сириец ще му цъфне, захапал ножа на вратата и Валката от Варна ще забрави, че изобщо някога му е давал пари, пък камо ли за кола?!

Човекът задава и един въпрос, дето не е за пренебрегване ... Инвалид е !!! Чака си ТЕЛК-а и пита има ли право на ПОМОЩ от правната система като такъв.
Може да сте всякакъв инспектор и детектор може да сте, но не ви прави чест да отговорите по този груб начин на един човек с проблеми (включая здравословните). То правото си е право, кривото - криво, ама и малко човещинка бе, инспекторе ...

Пишете ми на лични съобщения, Вальо от Варна!
Лично ще се опитам да Ви свържа с подходящ юрист, който да ви помогне безплатно, доколкото сте в правата си!
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител
 
Мнения: 2595
Регистриран на: 21 Май 2007, 14:57
Местоположение: Sofia

Re: Измама с кола

Мнениеот valentor » 19 Мар 2010, 11:18

Инспектор, в подкрепа на предходното мнение, питам:
1.Възможно ли е ОБИКНОВЕНИЯ гражданин на милата сегашна майчинина да провери с кого договаря и има ли последният висящи задължения или да е длъжник по изпълнение ?
2.Продажбата на запорирана кола Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ (то и питащия това казва) , а кой е престъпилият законЯ.
Или т.н. правозащитни органи се помайват безконтролно и безотговорно

А това, което сте изявили
inspectora написа:Не е ясно пък защо не сте собственик :roll: ... и защо не можете да се разпореждате с колата :roll: ...
Нещо "не се връзва" ... :oops: ... или по-точно нищо "не се връзва" ...

Човекът обяснява : ходих при нотариус,подписахме договор,платих, те подписаха декларации.
Обясненията му са абсолютно адекватни на съществуващата практика за прехвърляне собствеността върху МПС.
Странно е защо за Вас съществува съмнението : “Не е ясно пък защо не сте собственик”
Странно е ,за мен, защо не намерихте нещо неорганизирано в тази “мила територия”, а сякаш се понахвърлихте върху човечеца.

Подсъдими са :
лъв и кон
Конят дава показания:
Г-н съдия, с него ,с лъвът мамехме , насилвахме , убивахме. С него. Той даваше замисълът.
Съдията (ядосан) вдига книгата с лицевата страна към коня и го пита:
Ти тука виждаш ли к`во пише, БЕ ?
Пише за кон , ЗА КОН . Разбра ли ?
ЗА КОН .
За лъв нищо не пише.
Тук строгостта на законите се компенсира с тяхното неизпълнение
valentor
Младши потребител
 
Мнения: 87
Регистриран на: 09 Май 2008, 10:02

Re: Измама с кола

Мнениеот diaida » 19 Мар 2010, 15:44

Човекът емоционално е изписал цял ферман и е споделил съвсем чистосърдечно положението си, а получи "начукване по канчето или т.нар. чембер", но тук често се случва, така че, ако смята да ползва форума трябва да свикне с домошарското отношение на някои форумци !

Во кратце Вальо е подал е жалба до Прокуратурата, въпросният Ахмед е бил "посетен" от полицай, което явно никак не му се е понравило (разбираемо защо). Заплашил е купувачът, че ще си вземе обратно колата, дори :shock:
Къде отива, обаче нотариално завереният договор за пок. прод. на МПС-то, с всичките талони и документи за колата, които понастоящем са в Купувача. Сега Ахххмед е решил да обяви договора за фалшив :shock:, именно онзи договор в който пише, че му е платено в брой, при положение, че е сключен в нотариална кантора по всички правила на "играта".
Е колкото и да не разбира човек, от където и да го погледнеш Вальо следва да си потърси правата, а имайки предвид и от къде пристига в милата ни татковина Ахххмед, да ни учи на "номера", нещата хич не изглеждат розови за него.

Уважами, Вальо, аз не съм юрист, но ако има юрист от Варна тук, който да съдейства ще е много по-лесно за вас. Ако ли не, писала съм вече, че ще се опитам да помогна по някакъв начин. Слава богу, познавам и юристи които са по-отзивчиви към хората със здравословни проблеми.

р.р. Вальо, не сте си активирал личните съобщения и няма как да ви отговоря на съобщението.
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител
 
Мнения: 2595
Регистриран на: 21 Май 2007, 14:57
Местоположение: Sofia

Re: Измама с кола

Мнениеот valio_vn » 19 Мар 2010, 18:01

Много Ви благодаря за подкрепата. Мисля ,че активирах ЛС.
valio_vn
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 18 Мар 2010, 22:22

Re: Измама с кола

Мнениеот Гост. » 20 Мар 2010, 00:15

inspectora написа:Кое му е спешното? След като една година не сте потърсили правна помощ ... :shock:
Колата уж купена, пък после Ахмед не искал да я прехвърля ... :roll:
Запор от 2006г. ... :roll: ... и до сега само си стои, без да е изнесена на публична продан ...
Нищо не се споменава за наказателно дело срещу Ахмед ... /щото продажба на запорирана вещ е престъпление, а прокуратурата е сигнализирана/ ...
Не е ясно пък защо не сте собственик :roll: ... и защо не можете да се разпореждате с колата :roll: ...


С риск и цялото съзнание, че ще провокирам негативизъм, ама Инспектора е точен в поставените въпроси. Фактите са такива, без емоции.

И да е сезирана прокуратурата- пари обратно без гражданско дело няма да видите. А, след като има образувани ИД и е сложена ръка над МПС- дори и да го осъдите, скоро париците си няма да видите.
Такива работи.

п.п. В една тема, с оглед предмета на едно мое дело, написах- вече ще искам по разните му там разпоредителни сделки- удостоверение от ОДП за липса на образувани нак.п-ва ( не, че законът указва такова задължение, но парен каша духа), а с оглед "ик. отношения"( много модно словосъчетание :wink: )- няма пречка да се иска от продавачите на МПС удостоверение и от КАТ за липса на наложени запори.
Дали някой прави разлика между помощ преди и след?
Е, след като прочетете темата ще сте наясно.

За разноските:
(
2) Такси и разноски по производството не се внасят от физически лица, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да ги заплатят. По молбата за освобождаване съдът взема предвид:
1. доходите на лицето и на неговото семейство;
2. имущественото състояние, удостоверено с декларация;
3. семейното положение;
4. здравословното състояние;
5. трудовата заетост;
6. възрастта;
7. други констатирани обстоятелства.


За служебен адвокат:
чл. 22 и чл. 23 от http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135511185
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Измама с кола

Мнениеот diaida » 20 Мар 2010, 01:32

Дамм, не е розово положението, но все пак е отговор и насока - този на Поли. Всъщност това търсеше и Вальо, според мен. Сам е написал: "да получа право да си искам парите обратно", пък вече какъв ще е изхода от едно дело - друг въпрос ... :roll: Това, че се е предоверил "преди" и "след" това е понесъл тези негативи, също е ясно, но се случва на всеки обикновен човек в тази страна. Хубав е вицът за коня и лъва. На някой "лъв" нямаше да се случи, то е ясно!
Нотариусът също е могъл да разгледа по-подробно документите и да изиска въпросното удостоверение, ама нали е по-лсно да си прибере таксата и ... good by!

А мен лично ме подразни тона с който инспектора му е отговорил. За компетентността му не коментирам, но отношението :( ... при все че човека беше помолил само за съвет, при това повече от учтиво:

Искам да попитам мога ли да се обърна за правна помощ към Националното Бюро за Правна Помощ за да ми се отпусне безплатен адвокат който да защити правата ми на собственик . Искам този адвокат да подаде молба и иск до съда да се обяви договора за продажба на колата да бъде обявен за унищожаем и да получа право да си искам парите обратно. Аз самостоятелно не мога да си позволя адвокат , защото нямам доходи , не съм в състояние да извършвам физическа работа , не получавам социални помощи , тъй като не ми е излязло още решението на ТЕЛК .
Моля да ме посъветвате какво да правя .
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител
 
Мнения: 2595
Регистриран на: 21 Май 2007, 14:57
Местоположение: Sofia

Re: Измама с кола

Мнениеот Гост. » 20 Мар 2010, 01:57

Наде, дори и да приемем, че съдът го освободи от ДТ, че му удовлетвори и искането за служебен адвокат- веднага ти казвам- за да е наложен запор на МПС, значи, че не може да се сложи ръка на възнаграждението( ако го има ще да е малко по размер) и определено не е имотен.

Стигне ли се до запор на МПС или опис на движими вещи- пиши си вземането по делото в забвение.

п.п. Нотариусът не е задължен, а и законът не му дава право на това, да иска още писмени доказателства извън изчерпателно изброените.
Той не се грижи за интересите на двете страни ( същото, като брокерите, ама ония са по-зле дори, така щото един брокер се грижел за интересите на двете страни... лумпенизирана теза), а дали са спазени изискванията на закона...
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Измама с кола

Мнениеот valio_vn » 20 Мар 2010, 14:35

Четох закона за договорите и там пише ,че една от страните по договора може да поиска от съда да обяви договора за нищожен или унищожаем . Е аз искам съда да обяви моя договор за такъв , защото в него пише , че ако някой от клаузите на договора бъде нарушена , то той се счита за невалиден и продавача трябва да възстанови парите ми в двоен размер ! Включая ако се окаже , че декларацията с която се удостоверява , че колата няма тежести е с невярно съдържание , то договора се унищожава . Това обаче трябва да стане с акт на съда - да обяви договора за невалиден и да ми издаде изпълнителен лист за принудително събиране на сумата по договора. Защото ако няма договор , то тогава мойте пари са присвоени и откраднати, тъй като срещу тях аз не съм получил никаква материална стойност. Искам да ви кажа нещо за този Ахмед . Той има магазин за електродомакински уреди , прави добър оборот , разполага с налична стока на около 20 000 евро , има голям недвижим имот , разполага с няколко автомобила.
Аз обаче , нямам нищо , мечтаех да си купя кола и едвам успях да изтегля пари от банки за да е купя. Нещо повече , аз съм болен от много тежка болест - ХРОНИЧНА БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ - 2ст , в напреднала фаза . Това заболяване е с фатален край ! Не искам да прекарам остатъка от живота си в неправда , измама , мизерия и глад. Защото аз не мога да работя , но не ми се отпуска и пенсия , защото сам нямал поне 5 год стаж. В същото време този арабин който ми открадна последните пари , си живее живота !
Същия този арабин ако беше направил тази измама в неговата си страна , много дълго време нямаше да види слънце и можеше и да не доживе. Но ние сме България тук може да се краде , да се убива , да се правят измами , всичко каквото един зъл мозък може да измисли , тук може да се приложи и в повечето случай да остане ненаказан .
valio_vn
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 18 Мар 2010, 22:22

Re: Измама с кола

Мнениеот nikiboy » 20 Мар 2010, 22:12

А ти сигурен ли си, че този арабин е постоянно пребиваващ, защото познавам един с почти същите имена, но от много години е с българско гражданство. Да не би при покупко-продажбата да е използвал ЛК на постоянно пребиваващ и да се опита да изкара че не е бил той :?:
Скъпа ли е колата?
nikiboy
Потребител
 
Мнения: 983
Регистриран на: 31 Авг 2006, 08:05

Re: Измама с кола

Мнениеот valio_vn » 20 Мар 2010, 23:14

Подигрвката с страданието на другите е тежък грях , не се знае как може да се обърне колелото на съдбата , има провидение и наказание !
valio_vn
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 18 Мар 2010, 22:22

Re: Измама с кола

Мнениеот Гост. » 20 Мар 2010, 23:20

За някои колата вече се е обърнала, та и да играеш на тази струна... така!

Не се мотай по форумите, а се свържи с http://vak.lex.bg/
И, един съвет- забрави този речник, който си придобил покрай четенето на разни нормативни актове. С думи прости обясни, какъв ти е проблема - все ще измислят нещо там.

Ето и адреса( АК, понякога се чудя, толкова ли им е трудно да си поддържат старниците?!?) http://vak.lex.bg/contacts.html
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Измама с кола

Мнениеот nikiboy » 21 Мар 2010, 00:52

valio_vn написа:Подигрвката с страданието на другите е тежък грях , не се знае как може да се обърне колелото на съдбата , има провидение и наказание !

О, не се притеснявай, това са дежурни мнения тук. Макар че има малка промяна в репертоара.... някои "мнения" ще ми липсват.
nikiboy
Потребител
 
Мнения: 983
Регистриран на: 31 Авг 2006, 08:05

Re: Измама с кола

Мнениеот valio_vn » 21 Мар 2010, 02:57

Все още нямам отговор от прокуратурата , но как мислите според изнесените факти , дали прокуратурата ще откаже да образува дело за наказателно преследване на продавача и ако не , то каква ще бъде моята полза . Без гражданско дело и иск , не бих могъл да си върна парите . Мисля , че всеки адвокат би се справил с това.Всичко е ясно . Всички доказателства и факти са на моя страна. Има договор за продажба , има дадени пари , но колата се оказва запорирана и не може да бъде продавана . Следва продавача да върне парите .
valio_vn
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 18 Мар 2010, 22:22

Re: Измама с кола

Мнениеот svettoslav » 24 Мар 2010, 00:59

valio_vn написа:от valio_vn на 21 Мар 2010 01:57 am
Все още нямам отговор от прокуратурата , но как мислите според изнесените факти , дали прокуратурата ще откаже да образува дело за наказателно преследване на продавача и ако не , то каква ще бъде моята полза . Без гражданско дело и иск , не бих могъл да си върна парите . Мисля , че всеки адвокат би се справил с това.Всичко е ясно . Всички доказателства и факти са на моя страна. Има договор за продажба , има дадени пари , но колата се оказва запорирана и не може да бъде продавана . Следва продавача да върне парите .

Вероятно прокуратурата ще откаже да образува наказателно преследване за "измама" или "продажба на запорирана вещ"(такова престъпление няма).
За опит за измама може да се помисли,доколкото все още няма настъпила вреда.
Купувачът си е собственик на МПС.Но ако впоследствие колата бъде продадена от съд.изпълнител-отиваме към довършена измама.
Другата възможност е да излезе някое от документните престъпление във връзка с тая декларация(тя пък не е дадена пред орган на властта-313,ал.1).Остава евентуално ал.3-ч.документ,макар и да е озаглавен "декларация".Дали ще е съставомерно обаче зависи и от това по силата на какъв нормативен акт се подписва тая декларация пред нотариуса.
Опитът за измама обаче тук е интересния въпрос.Може ли да има такъв,когато деецът с цел... се съгласява евентуално да настъпят вредите за купувача.Които обаче все още не са настъпили.
Договорът може да бъде развален,но това са вече адвокатски работи.
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3901
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11

Re: Измама с кола

Мнениеот svettoslav » 24 Мар 2010, 14:30

Да.Така се оказва.Хвана ме. :) Пиша си двойка :(
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3901
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11

Re: Измама с кола

Мнениеот svettoslav » 24 Мар 2010, 15:32

... написа:Мнение леко извън темата.

Не бих казал че е извън темата,дори и леко.
Чл.217,ал.3 наистина има предвид и длъжника.
Неправилно съм отбелязал и че купувачът е станал собственик.Няма всъщност как да стане,тъй като чл.78 ЗС не важи.Ако беше купил самолет -може,но за МПС-нотариална заверка,не може.
Явно,че и на прокурора не му е лесно.
Така че ако имаме измама,то тя си е довършена,барабар с документното престъпление.Излиза така обаче,че ще се постави въпроса за наличие на евентуално две престъпления с един едниствен резултат,нещо,което се приема,че еневъзможно.
Става дума за ал.4 на чл.217 и за измамата.И в двата случая има вредоносен резултат.Ще се приложи само чл.217 НК без измамата.
В предишното ми мнение много съм ги оплел,тъй като изхождах от това,че е придобил собствеността.Тъй като това не е така,за него има вредоносен резултат-няма ги парите.Ако обаче наистина я беше приобил(т.е.чл.78 ЗС намери приложение),може да има само опит за измама,тъй като вредоносен резултат не може да настъпи(и тук-само доколкото няма приложение 217,ал.4).
Така или иначе чл.217 е специален и дори и в процесния случай,където явно,че собственост не е преминала, изключва измамата,щом вредата е предвидена и двата състава.Единствената възможност да имаме измама е вредите да не са "значителни" по смисъла на 217,ал.4.В този случай си е налице обикновена измама,заедно с чл.217,ал.3 плюс евентуално документно престъпление по 313 ал.3 НК.
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3901
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11

Re: Измама с кола

Мнениеот svettoslav » 24 Мар 2010, 15:47

... написа:От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е.

Значи не разбираш от народна музика.Чак пък "Слава Богу" :) Нещата са мнооого деликатни.Аз свиря на гъдулка.Мога да ти обясня.Е,вече не активно,но "чалга" като "чалга",кво толкоз.Вярно,че с фолклора има тясна връзка.Понякога просто няма граница,всичко е въпрос на усещане.Сега ми каже и че Борис Машалов не слушаш и ша се гръмна..Или пък Костадин Гугов.Има доста яки парчета.
Все едно имаш казус за кражба на химикалка от магазин на стойност 20 лв.Престъпление ли е?А ако е 30лв.?При равни други условия,цената е 45 лв.?
Няма ясен критерий.При народната музика и "чалгата" нерядко не можеш да определиш откъде започва кючека.Но това е друга тема 8)
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3901
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11

Re: Измама с кола

Мнениеот svettoslav » 24 Мар 2010, 17:04

... написа:Не зная кое провокира обрата в мнението, че питащият е собственик.

Оставам с такова убеждение от чл.451 и чл.452 ГПК-налице е относителна недействителност,освен ако приобретателят може да се позове на чл.78 ЗС.Той обаче не може да направи това,тъй като е налице пречка- изискване за нотар. заверка на подписите.
Конкретният порок,поради който не може да премине правото сякаш е противоречие със закона,в случая това се явява чл.451,ал.1 ГПК.
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3901
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11

Следваща

Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


cron