начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

КОНТРОЛНИ ТОЧКИ НА НЕПРАВОСПОСОБЕН?!

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

КОНТРОЛНИ ТОЧКИ НА НЕПРАВОСПОСОБЕН?!

Мнениеот nikodim77 » 23 Яну 2010, 23:59

Здравейте,
Питането ми е продиктувано от нещо, което струвами се е абсурдно. Поради това ми се ще да чуя (прочета), някое и друго мнение по въпроса.
На съседът ми му е съставен АУАН за управление на МПС без СУМПС. Респективно – получава НП чрез, което АНО му налага най-високото наказание – 300 лв. съгласно Чл.177, ал.1, т.2 от ЗДвП. (Няма лошо, да е мислил...)
Понеже не е финансово цветущ, обмисля да жали НП. с искане да му бъде намалено наказанието. Та дойде да се посъветва с мен. Препоръчах му познат Адвокат, но и се изумих след като прочетох НП. от факта, че му отнемат контролни точки, без никога да е бил водач и да е притежавал СУМПС!?
Цитирам написаното в НП-то:
„На основание наредба № I-1959 на МВР се отнемат общо 6 контролни точки – по Чл. 177, ал.1, т.2 от ЗДВП
Към 13.01.2010 г на водача остават 33 контролни точки.
Постановлението може да се обж. ...”

Добре де, контролните точки не са ли само за праоспособни водачи?
Или законодателят е презумирал бъдещото получаване на правоспособност и следователно при получаване на СУМПС броят на контролните точки да е и без отнетите? Ако разбира се получаването на СУМПС стане в рамките на две години.
nikodim77
Активен потребител

Re: КОНТРОЛНИ ТОЧКИ НА НЕПРАВОСПОСОБЕН?!

Мнениеот sunshine_75 » 24 Яну 2010, 00:40

Това са просто глупавите КАТ-аджийски бланки - нямат в програмата такива, пригодени за неправоспособни водачи... Струва ми се изнесеното от Вас са изобилсващо с основания за "събаряне"...
sunshine_75
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 24 Яну 2010, 01:53

Трябвало е да попрочета повечко!!! :oops: Запознах се със съдържанието на наредба № I-1959 на МВР., и ми стана ясно!
Моля за извинение за глупавото питане!

пп. Макар, че си оставам с въпроса къде е логиката в цялата тази работа?
Контролни точки на не-шофьор?!? :roll:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 24 Яну 2010, 05:06

Чл. 4. (1) За нарушения на ЗДвП от водач на МПС се отнемат контролни точки, както следва:
1. за управление на МПС, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително (чл. 174, ал. 1 ЗДвП) - 10 к.т.;
2. когато нарушението по т. 1 е извършено повторно (чл. 174, ал. 2 ЗДвП) - 13 к.т.;
3. за отказ на водач, който управлява МПС, трамвай или самоходна машина, да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или неизпълнение на предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта (чл. 174, ал. 3 ЗДвП) - 12 к.т.;
4. за управление на МПС без притежаване на съответното свидетелство за управление или когато то е отнето по реда на чл. 171, т. 1 ЗДвП (чл. 177, ал. 1, т. 2, предл. 1 и предл. 2, алт. 1 ЗДвП) - 6 к.т.;
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Назад към Административно право