начало

Адвокати обявиха мирен протест срещу избора на главен прокурор от този ВСС Адвокати обявиха мирен протест срещу избора на главен прокурор от този ВСС

Гражданско дело за ПТП

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Гражданско дело за ПТП

Мнениеот pleomaks » 21 Дек 2009, 20:11

Здравейте!!!

Надявам се, избрал съм точния раздел за тази тема, ако не, извинявам се и моля да бъде преместена където трябва.

Имам следния проблем:
На 12.12., при движение на хлъзгав път, управляваната от майка ми кола се завърта и удряме насрещно движеща се кола. В нашата кола (аз съм собственик по талон) сме аз и майка ми, а в другата кола - семейство мъж и жена. Вината за катастрофата естествено е на майка ми, което тя никога не е отричала.

Аз се обаждам на 112 и викам Бърза помощ и КАТ. Линейката откарва семейството от другата кола и майка ми, аз оставам на мястото на катастрофата. Няколко часа по-късно се дознателите се обаждат на КАТ-аджиите и им казват, че семейството са си тръгнали доброволно от Спешното и са се подписали, няма средни телесни повреди. Колите веднага бяха освободени и си тръгнахме всички по живо по здраво. Тук може би, а може би не моята грешка - работил съм в болница и познавам някои добри лекари и дадох моя визитна картичка на дъщерята на семейството с думите "ако мога с нещо да помогна, моля, обадете се".

Дотук добре - ПТП е регистрирано, майка ми разписва акта без възражения, семейството завеждат претенция за обезщетение по моята застраховка ГО, която е към Булстрад. В протокола за ПТП като единствен пострадал е записан шофьора на другата кола с диагноза "контузна рана на главата".

В петък, обаче, ми се обажда жената от семейството и заявява, че иска поне 1000 лв. или щяла да съди майка ми. Каза че, от Булстрад са им определили 729 лв. обезщетение, което не им стигало. Затова да плащам, или - съд.

ВЪПРОСЪТ Е - какви са шансовете да спечелят евентуално заведено дело - не ми каза дали ще съди заради телесни повреди или заради колата??? Доколкото я разбрах, не са подавали претенция за телесни повреди към Булстрад, поне засега, но не мога да съм сигурен.

Моля за съвет как да постъпя, за да съм подготвен за евентуално дело!!!!

Поне засега, пари не смятам да им дам, тъй като няма гаранция, че утре няма да поискат още и/или пак да заведат дело. Освен това, 1000 лв. накуп поне засега нямам.

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО НА ВСИЧКИ ОТЗОВАЛИ СЕ!!!
pleomaks
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 21 Дек 2009, 19:53

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот ovasilev » 21 Дек 2009, 20:27

Не давайте пари - за това е ГО
ovasilev
Младши потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 09 Ное 2009, 22:45

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот pleomaks » 21 Дек 2009, 20:44

Така смятам и аз, но те твърдят, че ще съдят нас, не Булстрад.

Иначе, на мен като заинтересован в случая ми идва следния въпрос - за какво плащам ГО, щом всеки може да ме съди и след като е получил обезщетение???
pleomaks
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 21 Дек 2009, 19:53

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот urist11 » 21 Дек 2009, 21:25

Работил съм 2 години, като дознател по ПТП, със средни и смърт. Един съвет, нищо не давайте, нека се пробват.Плюс това Ви изнудват, за пари ;). Нека да видим каква жалба ще дадат и къде. Човешката наглост и алчност няма край, така ,че нищо не давайте! Нагледал съм се на всякакви хора. Дори и дадете, те пак могат да пуснат жалба. А ако дадете нека ви се разпишат собственоръчно на декларация,че сте им дали тези 1000 лева и те не желаят да ви съдят ;) за претърпените телесни повреди от въпросното ПТП,тъй като тази сума ги устройва, но всичко вътре да е написано подробно. Да видим дали ще искат така. Не ходете при адвокат няма нужда. А нали и все пак затова е застраховка "ГО". Така ,че споко. Просто някой "умник" им е дал съвет и те сега искат да "изцоцат" някой лев. А ако имате свидетели ,че са ви искали пари, за да не ви съдят, и са ви изнудвали - :) , я им '"праснете" Вие една жалбичка , ама директно до прокуратура.А за колата ако не се лъжа значителните щети бяха над 3200 лева, за които се води ДП. Така ,че не вярвам да карат "самолет" все пак , а и имат най вероятно касако ако е скъпа колата. Така ,че спете спокойно и не ги мислете тези.Нека си подават каквото си искат.А ако опре вече ножа , тогава вземайте адвокат. Но все пак " ножа е с 2 остриета ;) ".
Последна промяна urist11 на 21 Дек 2009, 21:34, променена общо 1 път
Аватар
urist11
Младши потребител
 
Мнения: 36
Регистриран на: 21 Окт 2009, 12:09

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот pleomaks » 21 Дек 2009, 21:33

БЛАГОДАРЯ ТИ МНОГО!!!

Твоето мнение е силно успокоително за мен!!!

Надявам се, че евентуално просто са се пробвали - ако мине. Ако не - ще направя всичко по силите си да се боря. Мнения като твоето само затвърждават решението ми да не говоря повече с тях извън съда. Ако толкова искат, нека заведат дело.

БЛАГОДАРЯ още веднъж!

Edit: Имам свидетели на моята част от телефонния разговор. Това достатъчно ли е за жалба? Мислел съм и за това, но поне засега смятам да подам жалба, само ако заведат дело. Но ако ще помогне за евентуално дело, заведено от тях, няма да ги жаля изобщо.
pleomaks
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 21 Дек 2009, 19:53

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот urist11 » 21 Дек 2009, 22:04

НК
Чл. 214. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага принуди някого чрез
сила или заплашване да извърши, да пропусне или да претърпи нещо противно на волята му и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за изнудване с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от хиляда до три хиляди лева, като съдът може да наложи конфискация до 1/2 от имуществото на дееца. (2) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) За изнудване при условията на чл. 213а, ал. 2, 3 и 4 наказанието е:

1. по ал. 2 - лишаване от свобода от две до десет години и глоба от четири хиляди до шест хиляди лева, като съдът може да постанови конфискация до 1/2 от имуществото на дееца;

2. по ал. 3 - лишаване от свобода от пет до петнадесет години, глоба от пет хиляди до десет хиляди лева и конфискация до 1/2 от имуществото на дееца;

3. (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) по ал. 4 - лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна и конфискация на не по-малко от 1/2 от имуществото на дееца.

(3) (Нова - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) За изнудване наказанието е от пет до петнадесет години лишаване от свобода и глоба до петстотин лева, като съдът може да постанови конфискация до една втора част от имуществото на виновния, ако:

1. е придружено с тежка или със средна телесна повреда;

2. деянието представлява опасен рецидив.


Малко , са неизползваеми тези свидетели да ти кажа чесно , но все пак не е без нищо, все пак са коствени свидетели. Запомни часа ,на обаждането и телефонните номера от които сте си звънели, можеш да ги ползваш записани на лист, така е по НПК, ако те разпитват. Пробвай с една жалба , нищо не губиш, посочи си свидетелите , които са били при теб , но по имена. И в жалбата не обвинявай директно някого за извършено престъпление ,просто посочи ,че искаш да се установи дали има такова.Защото в противен случай те могат да те съдят за набеждаване ако не се установи извършител. Ама поне ще ги поразкараш ти малко така да мирясат ;)
Аватар
urist11
Младши потребител
 
Мнения: 36
Регистриран на: 21 Окт 2009, 12:09

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот urist11 » 21 Дек 2009, 22:05

В случая , след като не си дал пари, това може да мине за опит за изнудване, така ,че пак си е престъпление по НК.
Аватар
urist11
Младши потребител
 
Мнения: 36
Регистриран на: 21 Окт 2009, 12:09

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот pleomaks » 21 Дек 2009, 22:13

ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ ОТНОВО!!!

Особено за конкретните указания за жалбата!!!

Въпрос - тъй като желанието ми е по възможност повече по никакъв начин да не се занимавам с тях, има ли значение ако подам жалба след евнтуалното започване на делото? Както казах и по-нагоре, обаче, изобщо няма да ги жаля, така че този въпрос е по-скоро, така да се каже, между другото :)

ОЩЕ ВЕДНЪЖ БЛАГОДАРЯ!!!
pleomaks
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 21 Дек 2009, 19:53

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот system » 21 Дек 2009, 22:16

"Заплахата" със съд с искане за пари не е изнудване по смисъла на чл. 214 от НК. Съжалявам, но в тази му част намирам съвета на urist11 за погрешен. По-добре е питащият да не прибягва до перпоръчаните от колегата действия - жалба за "изнудване", а да се съсредоточи върху защитата на майка си при евентуален иск от пострадалите срещу нея за обезщетение.
system
Активен потребител
 
Мнения: 1873
Регистриран на: 22 Ное 2007, 10:34

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот pleomaks » 21 Дек 2009, 22:28

БЛАГОДАРЯ и на теб за мнението!

Аз нямах и нямам намерение да съдя или преследвам някого за изнудване. Все пак, обаче, това телефонно обаждане не представлява ли противозаконно или евентуално поне доказуемо неморално действие - т.е. нещо, което мога да използвам при евентуално бъдещо дело, за да защитя майка ми, доказвайки, че тези хора просто искат пари - още пари извън обезщетението по моята ГО, и то неоснователно?

И отново да попитам - какви други действия, ако изобщо има такива, мога да предприема, за да сме готови за съда?

БЛАГОДАРЯ още веднъж!
pleomaks
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 21 Дек 2009, 19:53

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот urist11 » 21 Дек 2009, 22:29

:) оки , нека да прави както колегата казва, аз защо да не е. А нима това не е действие противно на волята му??? или той иска да го съдят??? не вярвам ;). Квалификациите по НК, се тълкуват с деянията. Виж колега ,аз не споря , но съм доклдавал доста диспозитиви за привличане на обвиняем така ,че...
Пък другото да ти кажа ,че от прокуратура образуват почти всичко:
1.Защото няма те да го работят.
2.Защото са страхливи да не объркат.
3.Страх ги е да не ги накажат, а дори и да няма престъпление постанолвението за отказ за образуване на ДП е една бланка ;)
4.Блъскал съм си главата с дела образувани за кражба на 10 камъка ;) - така че.Да точно 10 броя обикновении камъка.
5.Доста хора така си оправят личните проблеми, като разходят някой 2-3 пъти до полицията ;)
6. Като поработиш в някое РУ ще разбереш кое на практика как става и защо става.И другото ,че НК и НПК важат , но не е чак така както е написано там ;) - грешка е, но практиката е такава ;)


Всичко написно е без лоши мисли от моя страна :)
Аватар
urist11
Младши потребител
 
Мнения: 36
Регистриран на: 21 Окт 2009, 12:09

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот urist11 » 21 Дек 2009, 22:30

ИИИИИ има една много стара Истина - Нападението е по добрата защита ;)
Аватар
urist11
Младши потребител
 
Мнения: 36
Регистриран на: 21 Окт 2009, 12:09

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот pleomaks » 21 Дек 2009, 22:40

Тук се връщаме на въпроса с "ножа с двете остриета" - ако съм сигурен, че ще заведат дело, още утре ще подам жалба по начина, който си описал. Ако обаче само са се пробвали дали ще мине искането на пари, да не взема да предизвикам тях, от самозащита, да заведат това прословуто дело?

Въобще, трудно е малко да се мисли при цялата несигурност на ситуацията: ще има дело/няма да има. Сигурен съм, че затова няма и лесен отговор на моите въпроси и затова още веднъж БЛАГОДАРЯ на всички отзовали се по темата!!!

Във връзка с горното - какво значение има и как би го приел съдът, ако заведа жалбата чак след като на евентуалното дело бъде дадено ход?

Иначе, много съм щастлив и ти БЛАГОДАРЯ за мненията на човек отвътре, който е видял всичко това отвътре. Написаното е много ценно за мен!!!
pleomaks
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 21 Дек 2009, 19:53

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот jiji2 » 21 Дек 2009, 23:44

Забравете полецейски съвети за жалби за изнудване и т.н. Нищо общо няма това с вашия случай. Законът е катерогичен: "Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму". Това е по ЗЗД - "граждански" закон, не наказателен. Така че, щом не отричате, че майка ви е виновна за катастрофата и от нея има пичинени щети - на колата и на хората, то виновника е дъжен да обезщети пострадалия. Да, това обезщетение трябва да се плати от застрахователя, но сте бил длъжен да го уведомите в срок за катастрафата. Можете да влезете в преговори с пострадалите и едновременно със застрахователя - той да плати за щетите. Ако се споразумеете тримата - ще си вземете адвокат да ви уреди едно писмено споразумение, за да няма после нови претенции.
Дела в съда за такива неща се водят само, АКО ХОРАТА НЕ СЕ РАЗБЕРАТ ДОБРОВОЛНО И СЕ НАЛАГА СЪДЪТ "ДА ГИ РАЗБЕРЕ". Така че, моя съвет е да посетите адвокат - поне да ви обясни КОМПЕТЕНТНО какво да правите. В делото също трябва да искате да се конституира застрахователя и също - да насочите срещу него претенциите на пострадалите - т.нар обратен иск! За това има и срокове, които ако пропуснете - става лошо.
Така че, ЗАБРАВЕТЕ СЪВЕТИТЕ НА ХОРА, КОИТО НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ГРАЖДАНСКО ПРАВО И ПОТЪРСЕТЕ АДВОКАТ. Парите от 1000 могат да станат и 5 000 лв. Най-добре е да се разберет доброволно и ДА ПОДПИШЕТЕ НОТАРИАЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ, ЧЕ ОБЕЗЩЕТЯВАТЕ ВСИЧКИ ИМУЩЕСТВЕНИ И НЕИМУЩЕСТВЕНИ ЩЕТИ И пострадалата няма да има повече никакви претенции спрямо вас и спрямо майка ви най-вече!
jiji2
Потребител
 
Мнения: 378
Регистриран на: 11 Фев 2004, 21:38
Местоположение: Варна

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот pleomaks » 22 Дек 2009, 01:31

БЛАГОДАРЯ ЗА СЪВЕТИТЕ!!!

Сега да попитам - доколкото знам аз, застрахователя по ГО се счита за уведомен, независимо дали виновния или пострадалия са го уведомили. А пострадалия го е уведомил много бързо (от 12.12 до 18.12 са провели 3 огледа на автомобила), завел е щета и дори ще получи обезщетение (730 лв.), което обаче му се струва малко, което всъщност е целия проблем. Прав ли съм за уведомяването??? Много е важно.
Аз също уведомих Булстрад, но по телефона. Нищо писмено, за съжаление. Какви са сроковете за уведомяване, ако знаете разбира се?

Съгласен съм, че виновния трябва да обезщети каквото е причинил. Но нали, когато става въпрос за МПС, за това е ГО? Не съм съгласен да се иска от граждански иск допълнително пари от виновния, след като е заведена щета и получено обезщетение по ГО на същия този виновен. Ако на някой не му харесва размера на обезщетението, смятам за редно да заведе иск срещу този, който го определя - а това не е майка ми. Разбира се, може би закона и правото не смятат :) като мен, но пък съм чувал за доста искове срещу застрахователни компании по ГО, а не срещу шофьора (повечето неуспешни). Ако нямах гражданска, не щяхме да плащаме, ами не знам какво. Но случаят не е такъв.

Благодаря на всички за мненията и желанието да помогнат!!!

С адвокат задължително ще се консултирам. Въпросът е какво да правя. Както казах, искането на пари, при това без насрещен документ, не ми харесва и не смятам да плащам - ще трябва да разчитам на думата на тези хора. Следователно, целта ми е да се подготвя да защитавам евентуално и в съда позицията си, изложена и по-горе, че не може да искаш обезщетения за едно и също нещо от 2 места, просто защото от първото не ти харесва колко дават.

Още нещо, което умишлено премълчах, защото може много лесно да се промени още утре и да не участва в делото изобщо - въпросната жена заяви в телефонния разговор, че Булстрад им е предложил и 4ти оглед, като от тях се иска да свалят всички счупени части и от двигателя, за да бъдат обезщетени и за тях. Сега цитирам: "времето е студено, това ще го правим напролет". Затова не мога да приема, че това е нещо по-различно от изнудване.

Но, ако законите са такива, че въпреки, че те са завели щета по ГО и пак може да съдят майка ми, че и да спечелят, то тогава ще плащаме, няма къде да ходим. За преговори поне засега не може и да става дума, поради гореизложеното :(

Аз търся помощ тук и скоро при адвокат (когато намеря подходящ), защото искам да съм готов и да не загубя, заради някоя дори техническа грешка или в случая пропуснат срок, за който просто не знам.

БЛАГОДАРЯ още веднъж на всички!!!
pleomaks
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 21 Дек 2009, 19:53

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот jiji2 » 22 Дек 2009, 09:35

Виновният е длъжен да поправи ВСИЧКИ вреди. Застрахователя трябва да плати до размера на обезщетението, което е покрито от застраховката. Във вашия случай предполагам, че последното е в минималните граници, определени от закона. Които пак не са малко.
Увреденият може да иска директно от застрахователя да му плати обезщетението, но това не го лишава от правото да иска от виновника, ако не получи пълния размер от застрахователя. Затова в бъдещото дело, ако има такова, ще трябва да участват всички - и пострадалия, и виновника, и застрахователя. Съдът ще определи какъв е размера на щетата, колко е платена до момента и колко трябва да се доплати. Ако остатъкът е в границите на застраховката - просто застрахователят ще я доплати. Ако не - разликата ще бъде доплатена от виновното лице.
При все това - пак казвам, че няма пречки страните да се споразумеят и да не взилазт в съда. Това, което Ви плаши - че няма "насрещен" документ се нарича споразумение и при плащането следва да изискате и получите разписка, че сте изпълнили всичко по него и пострадалия няма повече никакви претенции към виновника.
Ако все пак имате колебания - прочетете законите, които касаят случая - за застраховането, за задълженията и договорите. Ако не ви се чете - адвокатът ще Ви разкаже тези неща.
jiji2
Потребител
 
Мнения: 378
Регистриран на: 11 Фев 2004, 21:38
Местоположение: Варна

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот pleomaks » 22 Дек 2009, 10:38

отново голямо БЛАГОДАРЯ!!!

Не знам съдът какво може да присъди, но тяхната кола, която е Опел Кадет, не знам коя година е, за сметка на това знам, че последната произведена е през 1993 или 1994 г., след това Опел продава модела на Деу. Тоест - такава кола по пазарна оценка не струва повече от 1000-1200 лв. А те, вече взели 730 лв. НЕ за цялостна щета все пак, поради "студено време" сами отказват допълнителни пари от Булстрад. Искат да си ги вземат на топло в съда.

А ако имат някакви травми - това поне проверих, лимита на ГО е 200 000 лв. Според мен, поне, повече от справедливото обезщетение за "контузна рана на главата".

За насрещния документ - благодаря за пояснението!!! Просто обаче, тя, когато я попитах - каква е гаранцията, даже да платим, че няма да продължи с исканията по телефона или в съда, тя каза - няма. Тогава, разбира се, не знаех за възможността за такъв документ.

Сега ще се консултирам с адвокат, който ми препоръчаха познати, че се занимавал само със застраховки от години. След това, евентуално, по преценка на адвоката, ще влезем в някакви преговори с Булстрад или пострадалите. Такива са законите, вече разбрах. Въпреки че по мое мнение, тяхното не беше нужда от финансова или лекарска помош, а желание да изкарат някой лев по лесната процедура.

След преговорите, ще пиша какво решение е взето.

БЛАГОДАРЯ ОЩЕ ВЕДНЪЖ НА ВСИЧКО ОТЗОВАЛИ СЕ ПО ТЕМАТА!!!
pleomaks
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 21 Дек 2009, 19:53

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот bzlatkov » 22 Дек 2009, 11:35

И аз да се намешам малко.Няма нищо страшно ако заведат делото срещу вас.При тово положение трябва просто да си ангажирате адвокат, който да привлече в процеса, като трето лице помагач Булстрад и да предявите срещу тях обратен иск - което на прост език означава съдът с решението си да осъди Булстрад да плати вместо вас сумата, която е определил. По този начин е невъзможно срещу вас да има осъдително решение.
bzlatkov
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 17 Окт 2009, 10:52
Местоположение: гр.София

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот pleomaks » 22 Дек 2009, 12:20

БЛАГОДАРЯ МНОГО И НА ТЕБ!!!

Днес имам уговорка с адвокат, пък да видим. Евентуално, ако имаме късмет разбира се, и при преговори, и при дело, може би ще платим само хонорара на адвоката.
Но ще видим...
pleomaks
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 21 Дек 2009, 19:53

Re: Гражданско дело за ПТП

Мнениеот littlegin » 22 Дек 2009, 13:17

Здравейте,
Включвам се по темата не за да изкажа мнение по проблема на започналия тази тема, а за да помоля за съвет тези, които изказаха мнения по проблема на колегата.
Аз за съжаление съм в позицията на пострадал от ПТП.С 2 думи ситуацията е следната: мъжа ми е на път с предимство, другия участник в ПТП-то не спира на стоп и го удря като от удара колата се завърта и се удря в метален стълб на уличното осветление.Ударилия го няма нито см. спирачен път.Резултата е помляна задница,крив заден мост и греди, да не говорим за врати, пластмаси ит.н.За щастие мъжа ми е усетил, че другия няма да спре на стопа и за да избегне удар директно в шофьорската врата е дал малко газ и удара е бил в областта на задната гума, та поне той не е пострадал.Колата има каско, но какво от това да не ви описвам какво ходене по мъките е.Нещата вървят към тотална щета и по предварителна информация застрахователите ще платят сума, която в никакав случай няма да отговаря на стойността на колата.Какви са нашите права в този случай? Можем ли да заведем гражданско дело срещу причинилия ПТП, защото сумата от каското няма да покрие нашите загуби? Или пък ако нямаме законово основание да го правим, какви са правата ни пред застрахователите?
littlegin
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 18 Дек 2009, 20:30

Следваща

Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google Adsense [Bot] и 45 госта


cron