начало

Адвокати обявиха мирен протест срещу избора на главен прокурор от този ВСС Адвокати обявиха мирен протест срещу избора на главен прокурор от този ВСС

Кога се сключва споразумение?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Кога се сключва споразумение?

Мнениеот dobromira1964 » 02 Дек 2009, 14:05

Много моля да ми отговорите на въпроса кога се сключва споразумение - след като се предяви постановлението за привличане на обвинаем или след като прокуратурата внесе обвинителния акт в съда. Кога и под каква форма трябва да бъде изразено желанието на подсъдимия да сключи споразумение с прокуратурата. Известно ми е, че подсъдимия няма право да осъществява личен контакт с прокурора.
dobromira1964
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 06 Юни 2008, 18:40

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот sunrise » 02 Дек 2009, 14:58

Отговаряме не ние, а НПК:
Чл. 381. (1) След приключване на разследването по предложение на прокурора или на защитника може да бъде изготвено споразумение между тях за решаване на делото. Когато обвиняемият не е упълномощил защитник, по искане на прокурора съдия от съответния първоинстанционен съд му назначава защитник, с когото прокурорът обсъжда споразумението.
sunrise
Активен потребител
 
Мнения: 3621
Регистриран на: 04 Юни 2007, 14:34

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот andy70 » 02 Дек 2009, 15:57

Споразумението се сключва след като лицето вече е било привлечено като обвиняем. Извършва се във втория стадий на досъдебното п-во, а именно "действия на прокурора след приключване на разследването". Условията на споразумението се уговарят между прокурора и защитника. Обвиняемият не се допуска при обсъждане на условията на споразумението. Задължително е участието на защитник. Ако няма такъв, съдия от ПИС му назначава по искане на прокурора /нормата е императивна/!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител
 
Мнения: 883
Регистриран на: 25 Юни 2009, 11:09

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот analizatora » 02 Дек 2009, 16:18

Освен написаното от колегите ще прибавя и когато се признаете за виновен и заплатите щетите /ако има такива, става въпрос за материалните щети/.Така, че обобщавам:
1.Приключване на досъдебното производство; 2.Упълномощаване на адвокат; 3.Признаване на вината си и 4.Заплащане /репариране/на имуществените щети и не на последно място съгласието на прокурора.
analizatora
Потребител
 
Мнения: 137
Регистриран на: 05 Авг 2009, 12:13

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот georgiev_sfbg » 04 Дек 2009, 22:58

dobromira1964 написа:Много моля да ми отговорите на въпроса кога се сключва споразумение - след като се предяви постановлението за привличане на обвинаем или след като прокуратурата внесе обвинителния акт в съда. Кога и под каква форма трябва да бъде изразено желанието на подсъдимия да сключи споразумение с прокуратурата. Известно ми е, че подсъдимия няма право да осъществява личен контакт с прокурора.

...Сключва се, със съгласието на Прокурора и при всички случаи - с одобрението на Съд.състав от ПИС - съгл.НПК, а Вие (и адвоката Ви), ...можете да си "желаете" по всяко време - ...не пречи! :wink: :mrgreen:

:idea: :arrow: Юридически консултации на обвиняеми/подсъдими, се извършват от адвокати - срещу ЗАПЛАЩАНЕ! :wink:


andy70 написа:Обвиняемият не се допуска при обсъждане на условията на споразумението.

:shock: :| :mrgreen: ...Отново без коментар!
Последна промяна georgiev_sfbg на 04 Дек 2009, 23:16, променена общо 1 път
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот usra_ovcova » 04 Дек 2009, 23:09

dobromira1964 написа:Кога и под каква форма трябва да бъде изразено желанието на подсъдимия да сключи споразумение с прокуратурата.Трябва под формата на пари и адвокат-комулативно!
Известно ми е, че подсъдимия няма право да осъществява личен контакт с прокурора, но си осъществява!
usra_ovcova
Потребител
 
Мнения: 768
Регистриран на: 09 Окт 2009, 19:00

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот andy70 » 05 Дек 2009, 10:51

Георгиев, май не си запознат, че има два вида сключване на споразумение. Едното е в Досъдебното производство, а другото е в съдебна фаза. При сключване на споразумение в ДП то се сключва между прокурора и защитата. При договаряне на условията не се допуска обвиняемия. Сред като е изготвено той само се подписва, че е съгласен. Втория вид - в съдебна фаза - тогава се иска съгласието на всички.
Без коментар на "без коментар-а"!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител
 
Мнения: 883
Регистриран на: 25 Юни 2009, 11:09

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот georgiev_sfbg » 05 Дек 2009, 12:24

andy70 написа:Георгиев, май не си запознат, че има два вида сключване на споразумение. Едното е в Досъдебното производство, а другото е в съдебна фаза. При сключване на споразумение в ДП то се сключва между прокурора и защитата. При договаряне на условията не се допуска обвиняемия. Сред като е изготвено той само се подписва, че е съгласен. Втория вид - в съдебна фаза - тогава се иска съгласието на всички.
Без коментар на "без коментар-а"!

...Ооо, Манмохан Сингх! Къде се загуби? Започнаха да ми липсват юридическите ти творения, "бисери" и "мисли"!
...Хайде сега чети, "размишлявай" и се Учи, моето момче!:


...г-н "юристе", в поста си, се постарах да се изразя на кратко и на разбираем език, отговаряйки на питащия, имайки предвид, че не е юрист. ...Но към теб, ще е редно, да подходим по друг начин! И във връзка с което, бих желал, да ти задам следното ПИТАНЕ:
- Защо и как реши, че в ДП, "при договаряне на условията не се допуска обвиняемия"?

...Човек без необходимото юрид.образование, четейки поста ти, би останал с впечатлението, че сключването на Споразумение в ДП, е едва ли не някакъв друг "вид животно", при който не се изисква одобрението на ПИС! - Но това, не е така! - Споразумението се внася от прокурора в съответния първоинстанционен съд незабавно след изготвянето му заедно с делото. Съдът от своя страна, може и има право, да не одобри Споразумението, сключено в ДП!

Особен интерес за мен също така, би представлявал отговора ти, на следния въпрос:
Как тълкуваш Чл.384, ал.(3) - НПК? Какво разбираш под "страна" по НОХД (НЧХД)? - ...ще ти подскажа малко:
Страни по НОХД, са: прокурорът, подсъдимия, защитника, частния обвинител, гражданския ищец и гражданския ответник! (...вероятно, вече ти се "прояснява", защо законодателят, е посочил в Чл.384, ал.(3), че: "в този случай споразумението се одобрява само след съгласието на всички страни.") Именно това е разликата по същество, между Споразумението - сключено в ДП и това в СП! ...Но видно от мнението ти, явно според теб, страна по НОХД, е и Съда?! :| :mrgreen:
..."Размислите ти" по темата, навяват съмнения, че бъркаш и Спогодба - по ГПК, със Споразумение - по НПК! ...Въобще, пълна каша, ти е в главицата!
...И ти, май си чел НПК и НК - "на плажа" и "на бързо"?!

НПК
Глава двадесет и девета.
РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО СЪС СПОРАЗУМЕНИЕ

Споразумение за решаване на делото в досъдебното производство
Чл. 381. (1) След приключване на разследването по предложение на прокурора или на защитника може да бъде изготвено споразумение между тях за решаване на делото. Когато обвиняемият не е упълномощил защитник, по искане на прокурора съдия от съответния първоинстанционен съд му назначава защитник, с когото прокурорът обсъжда споразумението.
(6) Споразумението се подписва от прокурора и защитника. Обвиняемият подписва споразумението, ако е съгласен с него, след като декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.
Произнасяне по споразумението от съда
Чл. 382. (1) Споразумението се внася от прокурора в съответния първоинстанционен съд незабавно след изготвянето му заедно с делото.
(3) В съдебното заседание участват прокурорът, защитникът и обвиняемият.
(4) Съдът запитва обвиняемия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.
(5) Съдът може да предлага промени в споразумението, които се обсъждат с прокурора и защитника. Последен се изслушва обвиняемият.
(6) В съдебния протокол се вписва съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и обвиняемия.
(7) Съдът одобрява споразумението, когато не противоречи на закона и морала.
(8) Когато съдът не одобри споразумението, той връща делото на прокурора. В този случай самопризнанието на обвиняемия, направено по реда на ал. 4, няма доказателствена стойност.

Споразумение за решаване на делото в съдебното производство
Чл. 384. (1) При условията и по реда на тази глава първоинстанционният съд може да одобри споразумение за решаване на делото, постигнато след образуване на съдебното производство, но преди приключване на съдебното следствие.
(2) Съдът назначава защитник на подсъдимия, когато той сам не е упълномощил.
(3) В този случай споразумението се одобрява само след съгласието на всички страни.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот Гост. » 05 Дек 2009, 14:17

andy70 написа:............ Едното е в Досъдебното производство, а другото е в съдебна фаза. При сключване на споразумение в ДП то се сключва между прокурора и защитата. При договаряне на условията не се допуска обвиняемия. Сред като е изготвено той само се подписва, че е съгласен. Втория вид - в съдебна фаза - тогава се иска съгласието на всички.....


За съдебната- ясно и без спор.( друг е въпроса, че влезе ли в с.з. П вече иска кръв :lol: , и никога не съм приключвала със С)
За ДП- наистина договаряне на параметрите на споразумението се извършва между П и З, О не присъства на този разговор. По ред причини...
Но, няма спор, че договореното се обективира в лист, който се подписва от тримата :wink: и П го внася в съда :arrow: образува се дело до 7 дни, с.з. и ....
само ал.7 на 382 е интересна. До сега веднъж са ми изменяли споразумение.

Не ви разбирам спора- това е по-скоро технически въпрос.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот georgiev_sfbg » 06 Дек 2009, 10:59

poli_g написа:Не ви разбирам спора- това е по-скоро технически въпрос.

...Явно, на "andy70" - не му е ясен, най-вече Чл.384 ал.(3) от НПК..., както и:
- Кой дава "одобрение" и кой - "съгласие", съгл. текстовете по Глава 29-та от НПК?
- Кои са страните по НОХД (НЧХД)?
...и не на последно място - от кой текст в НПК, си съчини това твърдение, че:
andy70 написа:При договаряне на условията не се допуска обвиняемия.
...нямам представа! (...вероятно, му е трудно, да се изразява, юридически правилно и грамотно!);
:wink:
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот andy70 » 06 Дек 2009, 11:46

При договаряне на условията по споразумението в ДП, което се извършва от прокурора и защитника, тогава не се допуска обвиняемия. Тази "техническа" част се осъществява само между тях. Обвиняемия не влиза в контакт с прокурора по време на обсъждането. Виж чл.381, ал.(1) изр.2, г-н "юристе"!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител
 
Мнения: 883
Регистриран на: 25 Юни 2009, 11:09

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот Гост. » 06 Дек 2009, 12:06

Е, грубичък си. Но, напоследък и аз съм рязка :oops: ).

Чисто технически обвиняемият изобщо не присъства при т.н. преговори ...( не, че не се допуска- той изобщо не присъства и Анди е прав). Споразумението се сключва по предложение на защитата ( тая защита нали е изговорила възможните варианти с подзащитния си!?), а той го подписва на по-късен етап, когато вече е обективирано в лист хартия- ако няма забележки, защото последиците от постановеното О, когато влезем в с.з. са ясни. Сега се сещам, че имах един случай- влизаме в с.з., вс. беше ок, споразумението подписано от трима ни, но в с.з. обвиняемият промълви- "не съм съгласен с така изготвеното споразумение" и работата оттече. :lol: Ала гонехме си други цели там. :P
Това изобщо спор ли е? :roll:

ал.3 се отнася до друго- там вече без съгласието на страните конституирани по делото, ако ги има, си е мисията невъзможна.

А съда - 382, ал.7 :arrow: определение :arrow: решено дело... за статистиката.

п.п. 381, ал.1 цялата!
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот georgiev_sfbg » 06 Дек 2009, 12:30

andy70 написа:При договаряне на условията по споразумението в ДП, което се извършва от прокурора и защитника, тогава не се допуска обвиняемия. Тази "техническа" част се осъществява само между тях. Обвиняемия не влиза в контакт с прокурора по време на обсъждането. Виж чл.381, ал.(1) изр.2, г-н "юристе"!

... :mrgreen:
НПК - Чл. 381. (1) След приключване на разследването по предложение на прокурора или на защитника може да бъде изготвено споразумение между тях за решаване на делото. Когато обвиняемият не е упълномощил защитник, по искане на прокурора съдия от съответния първоинстанционен съд му назначава защитник, с когото прокурорът обсъжда споразумението.

...Ще ти задам, няколко въпросчета, понеже, си много голям "капацитет":
:?: :arrow: 1/ Във вр. с "любимия" ти Чл.381, ал.(1), изр.2 - е ли е възможно, обвиняемият, да присъства и да участва в обсъждането, ако желае, а Прокурорът и защитника в същото време, са съгласни и нямат нищо против? (...хипотетично!);
:?: :arrow: 2/ Е ли е възможно, обвиняемият, да "влиза в контакт" със защитника си, по време на обсъждането, ако желае, а Прокурорът и защитника в същото време, са съгласни и нямат нищо против? (...хипотетично!);
:?: :arrow: 3/ Е ли е възможно, обвиняемият, да "влиза в контакт" с Прокурора - по време на обсъждането, ако желае, а Прокурорът и защитника в същото време, са съгласни и нямат нищо против? (...хипотетично!);
...и във връзка с горното - за какъв "контакт" става въпрос и имаш предвид в изказването си - словесен или финансов ("под масата")?! :mrgreen:
:?: :arrow: 4/ Кой ОДОБРЯВА Споразуменията - съгл. Глава 29 от НПК?
:?: :arrow: 5/ Кои са страните, чието СЪГЛАСИЕ е необходимо, при сключване на Споразумение за решаване на делото в Съдебното производство (съгл. Чл.384, ал.(3) - НПК)?
:?: :arrow: 6/ Кои са страните, чието СЪГЛАСИЕ е необходимо, при сключване на Споразумение за решаване на делото в Досъдебното производство (съгл. Чл.381- НПК)?

...Ще почакам търпеливо и колкото ти е необходимо, да прочета юридическата ти "мисъл" - по горепосочените въпроси! :mrgreen:
п.п./ Правилните отговори - ги зная! :wink:
...И най-накрая, може да споделиш, къде е "грешката", която съм допуснал - в поста си в началото - от 04 Дек 2009, 21:58?!

...Поли, спорът ни с Манмохан Сингх, е теоретичен! ...Практиката, е болезнено известна! :wink:
Последна промяна georgiev_sfbg на 06 Дек 2009, 12:42, променена общо 1 път
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот Гост. » 06 Дек 2009, 12:42

:roll: Вие и двамата твърдите едно и също нещо. За това се питам- къде е спора.
Ала вие си знаете.
Приятен ден.

п.п. Никулден било- риба и прочие морски истории.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот georgiev_sfbg » 06 Дек 2009, 12:46

poli_g написа: Вие и двамата твърдите едно и също нещо. За това се питам- къде е спора.
Ала вие си знаете.
Приятен ден.

...Драска, спори и твори, някакви "бисери" - от 05 Дек 2009, 09:51 - на сетне... :| :mrgreen:

poli_g написа:Чисто технически обвиняемият изобщо не присъства при т.н. преговори ...( не, че не се допуска- той изобщо не присъства ...

Това, е нещо - коренно различно! - ...и с него съм съгласен! ...Но проблема е чисто теоретичен и главно в това, че на Анди-то, явно му е трудно - да се изразява юридически правилно и грамотно!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот georgiev_sfbg » 06 Дек 2009, 12:54

andy70 написа:При договаряне на условията по споразумението в ДП, което се извършва от прокурора и защитника, тогава не се допуска обвиняемия. Тази "техническа" част се осъществява само между тях. Обвиняемия не влиза в контакт с прокурора по време на обсъждането. Виж чл.381, ал.(1) изр.2, г-н "юристе"!

... :mrgreen:
НПК - Чл. 381. (1) След приключване на разследването по предложение на прокурора или на защитника може да бъде изготвено споразумение между тях за решаване на делото. Когато обвиняемият не е упълномощил защитник, по искане на прокурора съдия от съответния първоинстанционен съд му назначава защитник, с когото прокурорът обсъжда споразумението.

...Ще ти задам, няколко въпросчета, понеже, си много голям "капацитет":
:?: :arrow: 1/ Във вр. с "любимия" ти Чл.381, ал.(1), изр.2 - е ли е възможно, обвиняемият, да присъства и да участва в обсъждането, ако желае, а Прокурорът и защитника в същото време, са съгласни и нямат нищо против? (...хипотетично!);
:?: :arrow: 2/ Е ли е възможно, обвиняемият, да "влиза в контакт" със защитника си, по време на обсъждането, ако желае, а Прокурорът и защитника в същото време, са съгласни и нямат нищо против? (...хипотетично!);
:?: :arrow: 3/ Е ли е възможно, обвиняемият, да "влиза в контакт" с Прокурора - по време на обсъждането, ако желае, а Прокурорът и защитника в същото време, са съгласни и нямат нищо против? (...хипотетично!);
...и във връзка с горното - за какъв "контакт" става въпрос и имаш предвид в изказването си - словесен или финансов ("под масата")?! :mrgreen:
:?: :arrow: 4/ Кой ОДОБРЯВА Споразуменията - съгл. Глава 29 от НПК?
:?: :arrow: 5/ Кои са страните, чието СЪГЛАСИЕ е необходимо, при сключване на Споразумение за решаване на делото в Съдебното производство (съгл. Чл.384, ал.(3) - НПК)?
:?: :arrow: 6/ Кои са страните, чието СЪГЛАСИЕ е необходимо, при сключване на Споразумение за решаване на делото в Досъдебното производство (съгл. Чл.381- НПК)?

...Ще почакам търпеливо и колкото ти е необходимо, да прочета юридическата ти "мисъл" - по горепосочените въпроси! :mrgreen:
п.п./ Правилните отговори - ги зная! :wink:
...И най-накрая, може да споделиш, къде е "грешката", която съм допуснал - в поста си в началото - от 04 Дек 2009, 21:58, за да ме критикуваш "професоре"?!


...Поли, спорът ни с Манмохан Сингх, е теоретичен! ...Практиката, е болезнено известна! ...Но на Анди-то, явно му е трудно - да се изразява юридически правилно и грамотно! :wink:

Приятен ден и от мен, на всички!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот andy70 » 06 Дек 2009, 22:37

Хубави коледни картички правиш във форума, малкия. Поли ти каза кой е прав!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител
 
Мнения: 883
Регистриран на: 25 Юни 2009, 11:09

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот georgiev_sfbg » 07 Дек 2009, 09:43

andy70 написа:Хубави коледни картички правиш във форума, малкия. Поли ти каза кой е прав!

Голяма боза ти е в главицата, г-н "юристе"! :wink: :mrgreen:
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот andy70 » 07 Дек 2009, 20:33

poli_g написа:Е, грубичък си. Но, напоследък и аз съм рязка :oops: ).

Чисто технически обвиняемият изобщо не присъства при т.н. преговори ...( не, че не се допуска- той изобщо не присъства и Анди е прав). :P [/size]
Това изобщо спор ли е? :roll:


E!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител
 
Мнения: 883
Регистриран на: 25 Юни 2009, 11:09

Re: Кога се сключва споразумение?

Мнениеот georgiev_sfbg » 14 Дек 2009, 05:08

andy70 написа:E!

...Ще почакам търпеливо и колкото ти е необходимо, да прочета юридическата ти "мисъл" - по горепосочените въпроси! :wink:
п.п./ Правилните отговори - ги зная! :wink:
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 54 госта


cron