начало

Адвокати обявиха мирен протест срещу избора на главен прокурор от този ВСС Адвокати обявиха мирен протест срещу избора на главен прокурор от този ВСС

Съдебен процес в Испания

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Съдебен процес в Испания

Мнениеот regina64 » 30 Ное 2009, 22:58

Здравейте!Мой близък е задържан на летище в Испания -транзитен полет , за притежание на наркотици преди 4 месеца. Уж е започнал съдебен процес. Сега научаваме, че е постъпила молба от България чрез нашето консулство да бъде предаден за паралелен съдебен процес в България. Испанският съд е отказал подобно предаване. Въпроса ми е кой подава такава молба, някоя от службите в България ли? И то чрез консулството ни?! При условие, че лицето нищо не е предприело и не е уведомено за това. Или това е стандартна процедура?
regina64
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Ное 2009, 22:30

Re: Съдебен процес в Испания

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Дек 2009, 00:39

Прокуратурата е повдигнала тази, така да се каже "препирня" за подсъдност. Тъй като е български гражданин, лицето подлежи на българският наказателен закон - там има едни общи правила за повдигане и окачествяване на престъплението.

То, спокойно - докато не види адвокат документите (доказателствата) по разследването - нищо тревожно не може да се очаква.

Един вид - Испания задържа лицето, но го предава на България - ние го съдим.

Испания може да го съди - но лицето се задържа от нас.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5361
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Съдебен процес в Испания

Мнениеот regina64 » 01 Дек 2009, 21:09

Много благодаря за успокоителния отговор, но нещата май са по-сериозни. От вчера вече знаем, че дело ще има през декември или януари, съответно присъда и излежаване на присъдата в испански затвор(Сото дел Риал). Също ни казаха, че е по-добре да лежи в чужбина, заради по-добрите условия, а и заради това, че 1 ден излежан в такъв затвор се брои за два излежани тук. Впрочем в това много се съмнявам, но дали е вярно?
regina64
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Ное 2009, 22:30

Re: Съдебен процес в Испания

Мнениеот voltron » 01 Дек 2009, 21:50

Ne bis in idem доколкото знам не се прилага винаги за такива престъпления. Както и да е не знам какво е "паралелен процес" в случая. Ако може по ясно да напишете?

А на мен ми е интерсно как ще се приложи Чл. 354б във връзка с Чл. 4. (1) НК. ако българче продава марихуана и хашиш в Амстердам :lol: .
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител
 
Мнения: 566
Регистриран на: 20 Юни 2009, 15:47

Re: Съдебен процес в Испания

Мнениеот regina64 » 01 Дек 2009, 22:07

Термина е точно така"паралелен съдебен процес"-цитиран ни е от българска адвокатка, работеща в Испания. Ще и спестя името засега, въпреки че изнуди приятелите ни да платят 2000 евро и въобще не е предприела нищо по защитата с изключение на едно посещение в затвора. А в същото време иска още 3000 евро преди да започне делото?! Точно затова и исках да науча нещо повече и нещо може би по-професионално от това което тя е представила!
regina64
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Ное 2009, 22:30

Re: Съдебен процес в Испания

Мнениеот taniajkv » 02 Дек 2009, 21:01

Моя съвет е: много добър адвокат!Моят съпруг е във същия затор, направихме грешка, че се доверихме на първия адвокат, който ни препоръчаха и за съжаление се развиха много зле нещата за нас, причината е слаба защита.Съвета ми е преди делото да отидете и да си направите консултация с 2-3-4 ако трябва и повече адвокати, да разпита и той в затвора, тогава преценете. Ако всички са на мнение, че ще има по голяма присъда съвета ми е да помислите за споразумение, на него би трябвало да му дадат по малко годинки.Ако работи, учи или има друго занимание му се броят 2 за 3 и тук се броят така! Има и още нещо,(но това е лично мое мнение)не се гледа с много добро око на българите престъпили законите им!
taniajkv
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 17 Ное 2009, 22:11


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 55 госта


cron