начало

Адвокати обявиха мирен протест срещу избора на главен прокурор от този ВСС Адвокати обявиха мирен протест срещу избора на главен прокурор от този ВСС

обида

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


обида

Мнениеот aniii » 24 Ное 2009, 20:26

Добър вечер на всички!Аз искам да знам някои неща за обидата.Известно ми е от чл.146 ал. 1 НК какво е обида.При мен я има,но тя е по телефона.Знам от кого е,знам също, че обида може да има и по телефона.Също така имам получено съобщение на мобилния си телефон с обидни изрази от същото лице.Интересува ме, как мога да осъдя това лице,какъв е реда за това? Полученото съобщение на мобилния телефон достатъчно дококазателство ли е,оспоримо ли е в съда?Аз искам да го осъдя,как да направя това?Благодаря предварително.Ще се радвам да получа отговор на моите въпроси
aniii
Младши потребител
 
Мнения: 22
Регистриран на: 02 Окт 2007, 21:42

Re: обида

Мнениеот namakak » 24 Ное 2009, 21:56

Има ли закон ,който задължава да не ти откраднат телефона или тайно някой да ти го ползува без да знаеш?
При тоя неграмотен народ,може и да са объркали някоя буква,а вие да го приемате като обида.
Не бих се учудил на гальовно "парцалче как си"-подател "шкурка",или други епитети,които са творени от ценностна система,но не непременно да ви обидят.
Може да е шега,може да ви изпитват,може да ви оценяват...Знае ли човек,какво е забивка от простолюдие,но с желание за друго.
В такъв случай вие може да го нараните или обидите.
Всичко е възможно,но в състояние на афект и вие като запазите съобщението ,може да му отговорите или да го запитате подобаващо.
Че кой ще обиди такова възпитано момиче,освен ако не е отхвърлен и е имал такива добри намерения? :roll:
Аватар
namakak
Потребител
 
Мнения: 960
Регистриран на: 10 Юни 2008, 16:21

Re: обида

Мнениеот aniii » 24 Ное 2009, 22:09

Да,наистина прав сте!Не бях се замислила.Аз знам, че не е нещо подобно, знам че наистина е обида, но съда няма как да знае нали? :) Тежеста на доказване на мен се пада сигурно.Бях прочела в един учебник по Наказателно право на Ал.Стойнов, че обида може да е и по телефон и за това си помислих така.А тази обида е от мой роднина, по точно брат.Искам да осъдя брат си.Сигурно звучи смешно, но си е така!
aniii
Младши потребител
 
Мнения: 22
Регистриран на: 02 Окт 2007, 21:42

Re: обида

Мнениеот namakak » 24 Ное 2009, 22:37

От майка ми помня,като се закарахме,после като си проговориме без да сме си простили,тя ми казваше майка и деца ,най-близки винаги си прощават,затова са си близки.
Не бъдете категорична,има дни в които само той може да ви е опора,не прибързвайте.
Може да е комплексиран,може да няма на кого да си изкара,вие сте му сестра.
Мълчанието е злато,адвоката си е с пари :wink:
Кръвта на вода не става,особено ако сте от едни родители,така че недейте се нервира.Него да го хване срам,освен ако не сте го придизвикала с нещо нам неизвестно,което е семеен спор или скандал и всеки знае ,че намеша ли може и той да излезе виновен.
Простете му излишните си главоболия.
Винаги може да осъдите някого за обида,зависи от защитите ви.Незабавяйте,че може да ви осъдят за клевета,зависи от защитите ви. :roll:
Аватар
namakak
Потребител
 
Мнения: 960
Регистриран на: 10 Юни 2008, 16:21

Re: обида

Мнениеот aniii » 24 Ное 2009, 23:01

Да,от едни и същи родители сме.При нас караниците са от доста години.Не мисля,че има оправия в отношенията ни.С прощавания също не става.Не мога цял живот да прощавам на човек, който няма и елементарно уважение към мен!Може би и аз имам вина в цялата тая работа, но аз съм си категорична.Има неблагодарни хора на тоя свят.Ако не стане да го осъдя за обидите, мога ли да се откажа да му бъда сестра?Да не ми е брат вече?
aniii
Младши потребител
 
Мнения: 22
Регистриран на: 02 Окт 2007, 21:42

Re: обида

Мнениеот teogeo » 25 Ное 2009, 19:01

aniii написа:Да,от едни и същи родители сме.При нас караниците са от доста години.Не мисля,че има оправия в отношенията ни.С прощавания също не става.Не мога цял живот да прощавам на човек, който няма и елементарно уважение към мен!Може би и аз имам вина в цялата тая работа, но аз съм си категорична.Има неблагодарни хора на тоя свят.Ако не стане да го осъдя за обидите, мога ли да се откажа да му бъда сестра?Да не ми е брат вече?


Няма такова чудо като "отказване от роднинство". Май преди е имало, но.... за към момента съм сигурен, че няма.

Обидата не трябваше ли да е изречена публично?
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: обида

Мнениеот aniii » 26 Ное 2009, 13:12

Незнам дали трябва да е публична,но знам, че трябва да бъде възприета от пострадалия.Не беше ли за клеветата да е публична,незнам,да не коментирам нещо което незнам.Боже, какви времена настанаха, вече и роднини искат да се съдят!!!
aniii
Младши потребител
 
Мнения: 22
Регистриран на: 02 Окт 2007, 21:42


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 34 госта


cron