начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Въпрос относно Акт за установяване на адм. нарушение

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно Акт за установяване на адм. нарушение

Мнениеот wavemastaa » 21 Ное 2009, 22:40

Здравейте!
Нов съм във форума, надявам се не съм объркал раздела.
Вчера ми вдигнаха колата от синя зона и след като отидох да си я прибера от паркинга пред театър софия ми съставиха такъв акт. Относно този акт имам много въпроси и понеже нямам друг към когото да се обърна, пиша тука. Надявам се да успеете да ми помогнете.
Първият ми въпрос е дали някой знае каква е санкцията според този и акт и има ли смисъл да си правя устата да обжалвам и общо взето да "влизам във филма". Бях паркирал пред автокъща капитолия (там се водело парк Борисова градина), наоколо знаци няма, и все пак ми вдигнаха колата. Платих си "евакуирането" и "престоя" и ми съставиха въпросния акт, като ми казаха да си чакам наказателното постановление. Та идеята ми е ако някой друг е получавал наскоро такова наказателно постановление - да ми каже горе долу какъв е бил размерът на санкцията, какви са последиците, ако не го платя и т.н.
Също така искам да знам има ли мисъл да обжалвам акта, тъй като забелязах няколко нередности по него.
Но дугите въпроси след време.
Сега ми е по-интересно да разбера за "честитка" на каква стойност горе долу да се подготвя :)
Благодаря предварително :)
wavemastaa
Нов потребител

Re: Въпрос относно Акт за установяване на адм. нарушение

Мнениеот wavemastaa » 22 Ное 2009, 19:16

някой няма ли да се произнесе ?!?!
wavemastaa
Нов потребител

Мнениеот hristo2834 » 22 Ное 2009, 19:34

взеха ли ти талона?
изчакай да излезе НП и тогава пиши.
да обжалваш акта няма смисъл ...поне такава е практиката.
имай предвид че ако НП е до 50 лева не можеш да обжалваш в съда.
това е, ще си покаже
hristo2834
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 22 Ное 2009, 21:38

АУАН-а не се обжалва, wavemastaa, но имате право да напишете "възражение" или "обяснение" и да го представите на наказващият орган. Срокът ви е 3 дни, следователно 23 ноември 17:00, понеделник. В него можете да представите мотивите си за това да не ви бъде издадено НП. Ако нямате такива мотиви, не си струва да си губите времето, а ако не можете да напишете такова възражение, няма защо да обжалвате и НП. Тук разбира се ще ми скочат някои адвокати и с право, защото самото НП може да съдържа формални пороци, които да доведат до отмяната му в съда. Но както ви съветва и hristo2834, изчакайте да ви издадат НП и тогава продължете темата. Вероятно е НП да е под 50 лв. и тогава всеки разговор по въпроса губи своя смисъл... Освен ако искате да атакувате в Страсбург порочната практика да се издават НП без право на обжалване, но това е съвсем друга тема.
plamen_penev
Активен потребител

Назад към Административно право