начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Чл.6 по ЗБДС

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Чл.6 по ЗБДС

Мнениеот aleks_m » 22 Сеп 2009, 00:55

Здравейте на всички във форума!
Искам да попитам , ако целостта на личната ми карта е нарушена (фолиото и от двете страни на ЛК е почти разлепено ), има ли право полицая да ми състави акт за това и ако да по кой член?
И второ , какви би следвало да са неговите действия спрямо мен?
aleks_m
Нов потребител

Re: Чл.6 по ЗБДС

Мнениеот andy70 » 22 Сеп 2009, 09:00

aleks_m написа:Здравейте на всички във форума!
Искам да попитам , ако целостта на личната ми карта е нарушена (фолиото и от двете страни на ЛК е почти разлепено ), има ли право полицая да ми състави акт за това и ако да по кой член?

И от двете страни ЛК е останала без фолио? Колко пъти е минала през пералнята, че да стигне до това положение?
Има право да ти състави АУАН. Наказанието е визирано в чл.81, ал.(1) т.3 предл.2 ЗБДС - 20-150 лева.
Неговите действия би следвало да са съставяне на АУАН. :lol:
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 22 Сеп 2009, 10:15

Преди всичко aleks_m, в описания от вас случай не може да се говори за чл. 6, а за чл. 7 ал. 1 от ЗБДС. С тази уговорка, без да обсъждаме маловажни въпроси като перални и прочие (от прекомерна употреба и моята л.к. е в доста плачевно състояние, но изчаквам новите документи!) и без да си изказваме подозренията си относно почтеността и интелектуалното ниво на полицая, който ви е съставил АУАН за това, можем да забележим следното:
Чл. 7 ал. 1 от ЗБДС казва: "Гражданите, ... , са длъжни да ги пазят от повреждане, ...". Въпросът тук е в това кой какво значение влага в думата "повреждане". Четим ли е документа? Има ли по него унищожени данни? Или повредите са несъществени за докуменра като такъв?
Същото се отнася и до приложението на чл. 81 ал. 1 т.3 предл.2 от ЗБДС.
Съгласен съм с andy70, че полицаят има право да съставя какъвто си иска АУАН. С останалата част от становището му не съм съгласен. Правата и отговорностите на полицая, обаче, свършват до тук. Съвсем отделен е въпросът дали на основание този АУАН трябва да бъде издадено от съответното компетентно и юридически грамотно длъжностно лице НП по чл. 81 ал. 1 т.3 от ЗБДС. За да бъде издадено такова, следва да са на лице редица условия и условности, нарушаването на които води до унищожимост или нищожност на това НП:
1. Деянието (в случая повреждането) трябва да е извършено "виновно". Не може да бъде издадено НП само по ЗБДС. Такова може да бъде издадено само чрез позоваване и на ЗАНН. Непозоваването на член от ЗАНН е основание да пледирате в съда унищожимост. Въпросът с вината се дискутира в съдебната зала и се доказва от съставителя на АУАН-а.
2. Проверката на документа ви за самоличност трябва да е извършена законосъобразно и в съответствие с чл. 61 ал. 1 от ЗМВР. За това не сте дал данни, поради което само го споменавам.
3. Повредата на документа ви трябва да води до съществена невъзможност докуменра да изпълнява функциите си.
Има и други основания за отмяна на НП от съд, но тези са основните.

Ако е притежавал правта по чл. 61 ал. 1 от ЗМВР да извършва проверка на документа ви за самоличност, полицаят не е трябвало да прави нищо. В случай че е бил добронамерен би могъл да ви предупреди, че повредите от несъществени могат в един момент да станат съществени и тогава ще носите отговорност за тях. Наказващия орган би трябвало да направи същото, в конкретния случай задължително, като приложи чл. 28 от ЗАНН.
Във всички случаи, ако бъде издадено наказателно постановление по случая, то е атакуемо в съда. Необжалваемият минимум е 10 лв. И според мен с очакван успех! Опитът ми показва, че много са полицаите, които още си живеят в милиционерските времена. Дори техни юристи нямат ясна представа, че от 20 години България е правова, а не милиционерска държава. Граждански дълг на всеки от нас е да се противопоставя на подобен полицейски произвол! Все пак ние гражданите очакваме от полицаите да ловят бандюгите, не да се дърлят с почтените граждани за глупости... :roll:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот aleks_m » 22 Сеп 2009, 10:48

Здр. !
Благодаря ви за изключителния коментар,много разбираемо и изчерпателно сте отговорили и двамата ,за което ви благодаря!
Така, а сега да обясня какво точно се случи :
Граничен полицай на пътя в граничната зона ме спря и след като се представи ми поиска да удостоверя самоличността си .Естественно подадох му същия и след като той го видя, ми заяви, че съгласно чл.7 от ЗБДС съм длъжен да го пазя от повреда и тн......
Наистина и от двете страни ми се беше разлепило фолиото (разбира се ако трябва да съм честен то се е разлепило почти до средата на ЛК , а от зад на ЛК сина ми ,който е на 3г.го е издраскал малко с химикал ).
Та същия този граничен полицай ми състави протокол за предупреждение, който гласеше ... "Да подменя в законоустановения срок ЛК", с което съм нарушил чл.7 ал.1 от ЗБДС..,след което ми заяви ,че следващия път ако му покажа такава ЛК щял да ми състави Акт.
Въпроса ми е следния :
- Правилни ли са действията на граничния полицай?
-може ли да ми състави Акт?
-може ли да ми изземе ЛК?
Благодаря !
aleks_m
Нов потребител

Мнениеот plamen_penev » 22 Сеп 2009, 11:12

Ако с това бяхте започнали, щяхте да ми спестите излишно писане и проверки да не сбъркам някой член... :(
Действията на полицая са абсолютно точни и законосъобразни aleks_m! За мен е удоволствие да чета за такива полицаи! Така си представям в мечтите си полицая на бъдещата ни ПРАВОВА ДЪРЖАВА!
Просто го подменете пустия документ!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот filkos » 22 Сеп 2009, 16:08

Граничният полицай може да ви състави акт-но не може да иземе лк :защото гранична полиция не органа който издава българските документи за самоличност
filkos
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 22 Сеп 2009, 18:52

filkos написа:Граничният полицай може да ви състави акт-но не може да иземе лк :защото гранична полиция не органа който издава българските документи за самоличност

Личната карта може да се изземе от граничен полицай, тя се изземва като доказателство, а не за унищожаване. В последствие се изпраща до съответната служба къде се описва, унищожава и се сменя статута й в националната база данни.

Мисля, че доста неточно сте описали в началото на темата случката - и наистина, не си играйте със съдбата, а отидете и си сменете ЛК - струва 10лв+снимки+заявление = около 20лв.
nikiboy
Потребител

Мнениеот filkos » 23 Сеп 2009, 06:47

Греших ники бои това го знам от работа си
filkos
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 23 Сеп 2009, 10:56

filkos написа:Греших ники бои това го знам от работа си

Ако Граничния полицай има правомощия да съставя АУАН по ЗБДС, той има пълното право ( в случая да изземе като доказателство ЛК ) да изземе ЛК.
Обаче пък като се замисля, изтекла ЛК се изземва, ама повредена ..... както и да е -

постигнахме консенсус в темата - Учтиво действие на полицая, културно запитване от страна на гражданина.
Първа тема чета без спорове и лични нападки.
Доволен 8)
nikiboy
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 23 Сеп 2009, 12:26

Защото не са се включили някои колеги форумци... И аз доволен :lol:
plamen_penev
Активен потребител

Назад към Административно право