начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Обжалване на акт за частна общинска собственост

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалване на акт за частна общинска собственост

Мнениеот kirile » 22 Авг 2009, 17:25

Здравейте ! Моля за съвет и мнение по мой проблем. Наследник съм на имот , отчужден от държавата за строеж на ЖСК през 1975 година. Запознах се с отчуждителната преписка на имота в архива на Общинска собственост , в която не открих платежните документи за преведени суми на собствениците на отчуждения имот , открих заповедта за отчуждаване , договора с който държавата отстъпва право на строеж върху държавен имот на ЖСК , други документи , но не и платежните от които да е видно , че държавата е заплатила имота на собствениците и след това отстъпва право на строеж върху вече държавна земя , така както би трябвало да бъде доколкото знам , затова с допълнително заявление поисках копие от тези платежни документи , като предполагах че може би се съхраняват отделно от отчуждителната преписка. Писменият отговор от Общинска собственост беше , че тези документи липсват. Дори се консултирах с директора , който устно ми обясни че тези документи би трябвало да се съхраняват , но тяхната липса е факт , който е единствено в моя полза. Имам вътрешна информация от служител , който ми каза че дори на имоти отчуждени през 1954 година платежните документи се пазят и са в наличност и няма никаква логика тези от 1975 година да не се пазят. Това ме навежда на мисълта , че плащане не е било извършено и смятам да атакувам акта за частна Общинска собственост на УПИ в съда , който между другото е съставен през 2007 година , като претендирам че имота не е заплатен от държавата на собствениците мои наследодатели и да искам да се възстанови правото ми на собственост върху земята. Въпросите ми са - какви са ми шансовете да си взема земята от Общината , административно или гражданско дело , по какъв начин ще се определи съдебната такса ? Благодаря предварително !
kirile
Потребител

Re: Обжалване на акт за частна общинска собственост

Мнениеот sarbijanac » 22 Авг 2009, 20:30

Гражданско дело-иск за доказване на собственоста Ви.

що се отнася до шансовете-зависи как си наредите делото.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот kirile » 23 Авг 2009, 15:18

А как трябва да се нареди делото ? Общината няма платежните документи и аз твърдя , че имота не е платен. Не е ли иск за деактуване или оспорване на акта за Общинска собственост или на уреждане на сметки по регулация , при всички случаи ли е граждански иска ? Аз ли трябва да доказвам че имота не е платен или Общината трябва да доказва че е платила ? Моля за малко по-подробен отговор !
kirile
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 23 Авг 2009, 15:50

kirile написа:А как трябва да се нареди делото ? Общината няма платежните документи и аз твърдя , че имота не е платен. Не е ли иск за деактуване или оспорване на акта за Общинска собственост или на уреждане на сметки по регулация , при всички случаи ли е граждански иска ? Аз ли трябва да доказвам че имота не е платен или Общината трябва да доказва че е платила ? Моля за малко по-подробен отговор !

за такъв сериозен казус следва да потърсите компетентна правна помощ на место. :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот zelen » 23 Авг 2009, 17:10

kirile написа:А как трябва да се нареди делото ? Общината няма платежните документи и аз твърдя , че имота не е платен. Не е ли иск за деактуване или оспорване на акта за Общинска собственост или на уреждане на сметки по регулация , при всички случаи ли е граждански иска ? Аз ли трябва да доказвам че имота не е платен или Общината трябва да доказва че е платила ? Моля за малко по-подробен отговор !

На друго място viewtopic.php?f=27&t=36678&p=357904#p357904 споделяте, че плащате на адвокат, комуто сте разрешили да почива!
kirile написа:Имам си адвокат , но в момента е в почивка , а мен не ме свърта да получа отговори , тъй като делата са няколко срещу различни длъжници , но с един и същи казус , а са решени от различни съдии по различен начин , освен това въпросът ми е един , а не два ! ...
,
а нас не само не ни изпращате на почивка, а ни разрешавате да работим безплатно за вас!

Вие нищо не трябва да доказвате - това ще направи вашият адвокат, след като се върне отпочинал и зареден с енергия, за да отстоява правата и интересите ви.
Имайте още малко търпение и действайте смело, освен ако пък вие не тръгнете да почивате след него.Имайте предвид обаче, че колегата няма да спосорира почивката ви! :D
zelen
Потребител

Мнениеот kirile » 24 Авг 2009, 12:09

Аз никога не почивам , а адвоката ми почива до 01.09.2009 , като ми е дал наставления през това време да събера нужните доказателства , за да прецени за делото. Просто исках предварително мнение и на други юристи относно въпроса какви са ми шансовете при положение , че твърдението ми ще се крепи единствено на факта че в Общината липсват платежните документи.
kirile
Потребител

Мнениеот zelen » 24 Авг 2009, 17:32

kirile написа:Аз никога не почивам , а адвоката ми почива до 01.09.2009 , като ми е дал наставления през това време да събера нужните доказателства , за да прецени за делото. Просто исках предварително мнение и на други юристи относно въпроса какви са ми шансовете при положение , че твърдението ми ще се крепи единствено на факта че в Общината липсват платежните документи.

предварителното мнение на други юристи е своего рода маркетинг, който дава по-големи шансове за успех на питащия, но не отчита интереса на тези, които ви помагат да повишите шанса за успех.
безплатно мнение на адвокат можете да вземете по сл.въпроси: кой ден сме днес, колко е часът, какво ще е времето и пр.....
По правни въпроси мненията са ноу-хау, което е ....
Спазвайте указанията на адвоката, комуто сте платил - другото е .....

успех ! :D
Последна промяна zelen на 18 Окт 2009, 13:15, променена общо 1 път
zelen
Потребител

Мнениеот kirile » 25 Авг 2009, 01:14

Дойдохме си на думата - безплатни обеди няма , дори и във форумите ! Ами аз ако нямам намерение да давам безплатни съвети , изобщо няма да си губя времето да влизам в подобни форуми и да отговарям на въпроси от типа на колко е часа и какво е времето ! От кога юристите станаха синоптици и дават само прогнозата за времето ?
kirile
Потребител

Мнениеот ch3oh » 25 Авг 2009, 11:57

"А как трябва да се нареди делото ? Общината няма платежните документи и аз твърдя , че имота не е платен. Не е ли иск за деактуване или оспорване на акта за Общинска собственост или на уреждане на сметки по регулация , при всички случаи ли е граждански иска ? Аз ли трябва да доказвам че имота не е платен или Общината трябва да доказва че е платила ? Моля за малко по-подробен отговор !"

Нима очаквате някой да ви напише исковата молба? Тук във форума?!?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот Standbay » 25 Авг 2009, 13:27

Редът е по чл. 64 ЗОС, приемам че имотът е общински, ако е държавен по чл. 78 ЗДС.
Заявление за отписване от актовите книги за общинска/държавна собственст - в случай на отказ иск за собственост по общия ред.

и малко съдебна практика:
РЕШЕНИЕ № 6770 ОТ 14.12.99 Г. ПО АДМ.Д. № 5772/99 Г., 5 ЧЛ.С-В

КАКТО ЗАПИСВАНЕТО, ТАКА И ОТПИСВАНЕТО ПО АКТОВИТЕ КНИГИ Е ВЪТРЕШНО-СЛУЖЕБНА ДЕЙНОСТ ПО РЕГИСТРИРАНЕТО И ОТЧИТАНЕТО НА ИМОТИ - ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ И ЗАПОВЕДИТЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ТАЗИ ДЕЙНОСТ НЕ СА ИНДИВИДУАЛНИ АДМИНИСТРАТИВНИ АКТОВЕ, ПОДЛЕЖАЩИ НА СЪДЕБЕН КОНТРОЛ. ЖАЛБАТА СРЕЩУ АДМИНИСТРАТИВЕН АКТ, КОЙТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА СЪДЕБЕН КОНТРОЛ ЗА ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТ Е НЕДОПУСТИМА.

ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 7282 ОТ 30.12.99 Г. ПО АДМ.Д. № 6952/99 Г., III ОТД.

АКТ ЗА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ИНДИВИДУАЛЕН АДМИНИСТРАТИВЕН АКТ И НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ ПО РЕДА НА ЗАП. НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ - ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ, НЕПРАВИЛНО АКТУВАНИ КАТО ТАКИВА, КАКТО И ТЕЗИ, ОСНОВАНИЕТО ЗА АКТУВАНЕТО НА КОИТО Е ОТПАДНАЛО, СЕ ОТПИСВАТ ОТ АКТОВИТЕ КНИГИ И СЕ ВРЪЩАТ НА СОБСТВЕНИКА СЪС ЗАПОВЕД НА КМЕТА НА ОБЩИНАТА, КАТО СПОРОВЕТЕ ЗА МАТЕРИАЛНО ПРАВО СЕ РЕШАВАТ ПО СЪДЕБЕН РЕД.
Чл. 64, ал. 1 и 2 от ЗОС
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот kirile » 25 Авг 2009, 22:05

STANDBAY много ти благодаря за безценния съвет , иначе щях направо да се нахакам на иск за собственост , тъй като не знаех за необходимостта от предхождащата стъпка със заявлението. Искрени благодарности !
kirile
Потребител

Назад към Административно право