начало

Адвокати обявиха мирен протест пред съдебните палати срещу избора на главен прокурор от този ВСС Адвокати обявиха мирен протест пред съдебните палати срещу избора на главен прокурор от този ВСС

Престъпна група , или циркова трупа

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Престъпна група , или циркова трупа

Мнениеот miriam » 12 Май 2009, 10:30

Колеги , понеже виждам че някак сте възпалени напоследък , предлагам да спретнем един дебат по въпросите на чл. 321 НК .
Какви са характеристиките на този престъпен състав , и най вече какви са вашите впечатления от практиката-лесно или трудно доказуеми са обстоятелствата по този текст?!
До къде се простира престъпната група , от къде започва танцовата или цирковата трупа , келешите от махалата стават ли за повдигане обвинение по чл. 321, всяка колегиална среда и общност не презразполага ли възможност за прокуратурата да размахва химикалки върху обвинителни актове и с какво замесените по този състав се различават от обикновените съучастници :P

р.р.пропуснах , за сега няма да напускам :mrgreen:
miriam
Потребител
 
Мнения: 577
Регистриран на: 30 Апр 2007, 08:17

Re: Престъпна група , или циркова трупа

Мнениеот kpavlova » 12 Май 2009, 16:28

Какви са характеристиките на този престъпен състав , и най вече какви са вашите впечатления от практиката-лесно или трудно доказуеми са обстоятелствата по този текст?!

Нали само за 321 ще си говорим.Организираната престъпна дейност е усложнена престъпна дейност – субективно - задружна престъпна денност, което е повече от само просто съучастие, както и усложнена обективно престъпна дейност – най-често продължена и продължавана.Всичките тия квалифиц.състави с „ по поръчение на организация или група” ги махаме на страна, те само повишават обществената опасност- над десетина състава са, ама не съм ги броила.Махаме и задружните престъпления по глава първа и там против правата на гражданите етнически, верски...
Какво е организация, група, .. пише го още у Ненов, после в Михайлов, Филчев.... и на Марков има монография...
Само 321- връзка с 93, т.20
Сетиха се след седем години , 2009 г/ 93 т.20/, да го оправят текста, като му махнат користната цел, защото ако групата се ръководи от алтруистични подбуди- примерно ще поръчваме убийства, но не срещу печалба/, 321 отива на кино.
Това е предварителна престъпна дейност, но със самостоятелно наказателноправно значение.По същество прилича на приготовление/ намирането на съучастници/.Идеята на текста е да се пресича престъпността в организираната й проявна форма още в нейния генезис.Но е самостоятелно, понеже каквото и да е извършено престъпление, за разлика от съучастието, не поглъща това приготовление- отговарят в съвкупност.
Това т.е. е проста конспирация - отговаря се заради самото членство, а не доколкото чрез групата се е и осъществило и престъплението от общия вид престъпления, за които тя е създадена.
До къде се простира престъпната група , от къде започва танцовата или цирковата трупа

До НК се простира, според предмета на дейност на сдружението - според това дали е предвиден в НК или не е .Танците и цирка, освен ако не отидат в раздел „разврат” не става :) .
, келешите от махалата стават ли за повдигане обвинение по чл. 321

Дефинирай келешлък .Нали имаше тунеядство.Зависи от келешлъка и степента на еволюиране на келешлъка/ ако е станал работа, наказуема с ЛС над 3 г./Зависи от осъзнатостта на келешлъка и споделянето му.Когато келешлъкът стане занятието на сдружението и се наказва с ЛС над 3 г, може, да .

, всяка колегиална среда и общност не презразполага ли възможност за прокуратурата да размахва химикалки върху обвинителни актове

Зависи колегите какво правят.Не би трябвало всяка среда, само тая с установени по -трайно престъпни навици и намерения, които обективно са съвпаднали, но градят и общо бъдеще.
и с какво замесените по този състав се различават от обикновените съучастници

Прилича на наказуемо приготовление- намиране на съучастник, но то е
1.между три лица
2.постига се съгласие – това е обективен признак, не е само престъпна помисъл
3.да извършваме престъпления, нак.над 3 г, определени общо и по принцип.Не се приготовлявам да преведа през граница Х човека У утре по сумрак, а да превеждаме през граница, който гражданин на братска държава в хуманитарна криза се нуждае от спедитор и превозвач.Не е ад хок.
Т.е. идеен ни е проекта, не че нямаме инвестициони намерения :) Това би следвало на теория да улеснява доказването, защото не задължава обвинителя да доказва кога, какво къде и как ТОЧНО сме се приготовлявали КОНКРЕТНО да извършим.Поне така мисля аз.
Как се доказва – ами както дойде :oops: – с ония лица, дето стават ненаказуми и със „защитена” самоличност, както и със способи, предвидени освен в НПК и в другия закон и прилагани от специализирана администрация на Мин.или се познава по делата - по същинската престъпна деятелност и нейната системност.
Трудно или лесно – подозирам по –лесно ако и престъпленията са осъществени, като те са и от характерните за орг.престъпна дейност -с продължен, продължаван характер,системен, планиран, подготвен, и овеществяващи недвусмислено подготовка, обмисляне , планиране , координация...не ситуативен характер
Защо да има 321 в този вид:
1. приели сме една – две Конвенции, които ни задължават да се борим с организираната престъпност, щем не щем, включително с формите й, различни от обикновеното приготовление.
2. задружността на усилието и координацията обуславят по- ефективен престъпен бизнес, с по –лесно легализируем резултат, по -трудна разкриваемост, та трябва да се наказва сдружаването, първо, и второ , основното престъпление да се наказва по –тежко.Ще отговарят в съвкупност :) .
3.да се стимулират гражданите да не участват в тайни структури с предмет на дейност, различен от предвидения в ТЗ, ЗЗД, ЗЛС ЗК... и регламентиран от НК
4. да се стимулират гражданите, ако случайно попаднат в такава среда, да сторят нужното, за да им отпадне наказуемостта
5. не във всички състави на НК е криминализирано приготвянето за престъпление
3. доказателствено – връзките между членовете на ОПГ, когато се извършат основните престъпления, трудно се квалифицират и доказват по конвенционалния начин / а те не са и такива/на обикновеното съучастие – подбудителство, помагачество.Трябва група по 321, която да е решила, поръчала...предполагам.Иначе деец по 280 може да си остане само шофьора на камиона, примерно.
На посоки, Мириам, каквото можах :oops:
Последна промяна kpavlova на 12 Май 2009, 17:08, променена общо 1 път
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Re: Престъпна група , или циркова трупа

Мнениеот geovan » 12 Май 2009, 17:06

Браво колежке кпавлова , адмирации за точния анализ.
И така като се замисля по-внимателно защо този състав от НК също да не се прилага по-сериозно . Като почнем от правителството като формална или неформална група съмишленици ,минем през министерствата /може и отделни дирекции в тях/ , държавни агенции , някои общински съвети и стигнем до политическите партии /или известни ръководни части от тях/. :)
Май голям смях ще падне ако се направи безпристрастна преценка на действията им, които ,не малка част от тях, могат да се нарекат спокойно "престъпни деяния" .
Къде ли блее прокуратурата ... :evil:
geovan
Потребител
 
Мнения: 166
Регистриран на: 10 Дек 2006, 18:28

Re: Престъпна група , или циркова трупа

Мнениеот nikodim77 » 12 Май 2009, 19:17

Здравейте,
Тук ще се включа и аз като пряко заинтересуван от темата.
Кратка история - встъпването ми като участник в този форум беше поводът свързан със защитата от моя страна на близък роднина. Именно този роднина е с обвинителен акт основан на Чл. 321, ал. 3, предл. 2, т.2, вр. с ал. 2 от НК (друг е въпроса, че цялото обвинение се крепи смо на ВД събрани чрез СРС, което е в абсолютен разрез с Чл.177, ал.1 от НПК . Но за това ще отворя друга тема за да не токлонявам форумците от поставената от „miriam” тема.)
Та... Този Чл. 321 го изчетох от зад на пред, от пред на зад... и май, че го наизустих...
Мисля си, че човек, на когото му е повдигнато обвинение по него просто не знае срещу какво да се защитава, по простата причина, че въпросния „321” с неговата трта алинея го хвърля в „тъч”, особено ако е невинен и никой от дознанието или прокуратурата не му е казал: „бе човек ти си по „354а”, 253 или пък „280” и т.н.т...
И така въпросите повдигнати от „miriam” разломиха и мойта глава в последните месеци от мислене и четене на какви ли не нормативни и съдебни материали но „kpavlova” ме „разби”, за което я Адмирирам.
Предварително моля за извинение, че може би по представената тема ще съм предимно пасивен наблюдател. Вероятно ще се случи да задам някой тъп въпрос но както вече написах по горе темата е силно актуална за мен.
За сега ЧАО
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1272
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Престъпна група , или циркова трупа

Мнениеот miriam » 12 Май 2009, 20:43

!!!! Павлова , дай го тва умно чело/лапа насам , Браво бре девойко , сериозно започвай да обмисляш еле да пишеш учебници , еле да четеш поне лекции , гарантирам аудиторията ти хем ще внимава ,хем ще запомни, хем ще те разбере :D
Нямаше ме днес да си обгрижвам темата , то не че освен теб и другите две другарчета някой се е засилил да ми пише -но ти отсрами гилдията.Имам още няколко мисли да ти споделя, ама малко по късно :lol:
miriam
Потребител
 
Мнения: 577
Регистриран на: 30 Апр 2007, 08:17

Re: Престъпна група , или циркова трупа

Мнениеот miriam » 12 Май 2009, 20:52

geovan, някак си си надушил посоката в която се рееха и моите мисли неподредени сутринта, :mrgreen: като пуснах темата....
miriam
Потребител
 
Мнения: 577
Регистриран на: 30 Апр 2007, 08:17

Re: Престъпна група , или циркова трупа

Мнениеот Inspector_MBP » 12 Май 2009, 21:48

По мое мнение чл. 321 е прилично написан, изключае шестата му алинея, която... сякаш някой е турил в последния момент и сега си стои там, като апендикс в правния организъм... или пето колело на наказателно-правната каруца... примерно.

Иначе по останалите текстове:

kpavlova, както винаги е дала доста пълен анализ. Няма смисъл да повтарям нещата казани от нея, така че само бих добавил:

- По какво се отличава ОПГ от обикновените съучастници ?
Това струва ми се е "най-хлъзгавия" въпрос. Р. Марков имаше монография относно задружната престъпна дейност, вероятно е коментирал този проблем, но за съжаление така и не намерих време да прочета този негов труд. :oops:

Все пак смятам, че основните диференциращи признаци между двете понятия са: СТРУКТУРИРАНОСТ и ТРАЙНОСТ на сдружението. Разбира се, съществуването на всички елементи по дефиницията на чл. 93, т. 20 трябва да се докаже, но именно СТРУКТУРИРАНИЯТ и ТРАЕН характер на сдружението са иманентните и СПЕЦИФИЧНИ за ОПГ качества, които обуславят нейната висока степен на обществена опасност.

Лично аз считам, че това са и най-трудно доказуемите елементи. Именно затова, законодателят правилно е допълнил, че сдружението ще се счита организирано, дори и без да притежава някакви специални, формални признаци на организация. Достатъчно е съществуването на съвсем неформални проявни форми на организираност, например определена йерархичност в отношенията или утвърдил се определен ред за взаимодействие на участниците ПО ПОВОД престъпната дейност. Разбира се тези отношения в сдружението трябва да имат ТРАЕН характер.
Това, че кварталният тартор Гошо е събрал Сашо, Мустафа, Асен и Гариб заедно, решили са да "краднат жица" от трансформатора и Гошо, като тартор е разпределил различни задачи по изпълнението на своите "съдружници", съвсем не означава, че е налице престъпна група. Липсва трайност, както на отношенията в сдружението по повод престъпната дейност, така и по отношение на намерението за трайно/многократно осъществяване на престъпен състав / състави.

- Лесно или трудно доказуеми са обстоятелствата по този текст?
Смятам, че изцяло зависи от конкретния случай.
Фактите, които подлежат на доказване, обуславят и средствата, с които ще става това доказване. Казано на езика на криминалистиката, в случая е ясно, че ще се работи потчи изключително с "идеални" следи от престъпната дейност. А идеалните се възпроизвеждат, "материализират се", чрез показанията на лицата, които са ги възприели. Вторият път е събирането на доказателства посредством експлотация на СРС. В практиката двете вървят ръка за ръка, но когато се стигне до момента на повдигане на обвинение, задължително следва да се имат предвид особенните изисквания, които НПК поставя относно обосноваването на обвинение и присъда при изполсване на СРС или защитен свидетел. Което пък, поред мен е в ПЪЛНО противоречие на общите принципи на процеса, разписани в същия кодекс, но въпросът касае съвсем отделна тема.

Законодателят правилно е възприел чуждестранния опит в борбата с организираната престъпност, като е предвидил специални поощрителни норми относно онези членове на ОПГ, които окажат съдействие на органите на властта.

За съжаление, това удачно законодателно решение, в голяма степен е обезсмислено от разпоредбата на чл. 177, ал. 1. Щом като присъдата не може да се постанови по данните събрани със СРС, подкрепени от показанията на "разкаялият се", но в качеството на "защитен свидетел" член на ОПГ, каква е въобще ползата, оттова че сме освободили ( или намалили) наказтелната отговорност на този член ???

Ако никой не се осмели да застане "с лицето си" в с.з. и да даде показания, какви други доказателства ще издирваме, та да подкрепим вече събраните със СРС и защитен свидетел данни ??? Какви възможности остават ??? Май никакви.

Все пак на доказване подлежат не какви да е факти, а именно отношения между хора. Какво ни остава тогава ? Да се надяваме, че някой от членовете на ОПГ си е водел дневник с душевни откровения ? Че ние ще го намерим с претърсване и хоп с експертиза ще докажем, че почерка бил негов ?? :lol:

В същото време, докато свидетелите/участниците в ОПГ се страхуват повече от ОПГ отколкото от "наказателната мощ" на държавата, трудна работа някой да застане с лицето си в съда. Така де, тя държавата и без това достатъчно милостива. Инкяр до последно, пък ако стане дебела работата, тогава гл. XXVII или XXIX от НПК и хоп - пак присида под минимума по чл. 55 НК. Къде ти е ползата да рискуваш отмъщение с куршум, като гониш същия резултат ? :roll:
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител
 
Мнения: 419
Регистриран на: 30 Окт 2007, 13:49
Местоположение: Живее в Родината си.

Re: Престъпна група , или циркова трупа

Мнениеот doc03 » 14 Май 2009, 23:53

Мириам,
с над 20 (двадесет) такива групи съм работил.

Ако започна да изреждам, разказвам, ПОКАЗВАМ (някои са навън) - ще стане монография.

Ако нещо конкретно има значение, още повече - ако е лично, винаги съм на разположение. Питай лично.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: Престъпна група , или циркова трупа

Мнениеот miriam » 15 Май 2009, 08:19

Док, колко са внесени на съд и какво се случи след това-на какъв етап са?!
Какво и колко бе доказано ?:) срс , защитен свидетел , а с друго?
miriam
Потребител
 
Мнения: 577
Регистриран на: 30 Апр 2007, 08:17

Re: Престъпна група , или циркова трупа

Мнениеот doc03 » 15 Май 2009, 23:55

15-16 са "извън пределите....." От известно доста време не можем да правим ОДИ без наблюдаващия. (Та да могат хората да си идат)
(От една от тези горните един е тук, и понеже го прецакаха неговите си, лежи 7г.)

Едни са вътре (ама от 4 останаха 3-ма)

Един беше вътре, другия беше скрит и този от вътре взе че избяга и сега този вторият.....

Едни са вътре за 15. В Италия.


Много лошо питаш. Да не си адвокат? Или журналист? То по-лошо от тези ... Майтап.
По-подробно не мога.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: Престъпна група , или циркова трупа

Мнениеот kpavlova » 16 Май 2009, 10:53

Мириам, бях ти написала едно писание вчера, ама го изтрих, в него нямаше нищо конкретно секретно :) , а поради липса на информативност, по моему...и аз не знам защо, от въздържание.Нещо взех вместо да си прехапвам езика преди да пиша, да се затривам сама в тая среда на повишена раздразнителност :) , току виж съм се вкарала в някой нецелен сблъсък.
Та в обобщение - на въпроса :влизат ли в съд - да.Има ли осъдителни присъди с такива обвинения- да.Доказването: може не само СРС и разпити на свидетели с тайна самоличност.Излеждат като да страдат от доказат.дефицит на пръв поглед - какво, кога , кой и как се групирал, но се събират множество косвени.Нещо подобно на доказване на предварителен сговор, но от по -висока степен.Деянията са повтаряеми обикновено / по основното престъпление/, ролите са разпределени, та няма как да са случайни и неволни групиранията :oops: . Има и явни свидетели, обикновено служители, които не са изготвяли ВДС и не са извършвали ПСД.И широк кръг свидетели, на пръв поглед случайни и неотносими, но установяващи множество косвени факти - на връзки, познанства, движение на предмети, лица ...справки от мобилни оператори...др.справки, и по -аналитични....та в съвкупност хармоничната верига е сглобяема.МН задържане обикновено има в досъд.фаза, някой траят година.Санкциите - различни са, водеща е тежестта на основното престъпление, броя деяния.Най-често са с трафик на хора, 354а, контрабанда на нарк.в-ва, против паричната и кредитната система, склоняване към проституция, по -рядко данъчни престъпления.Вървят тромаво в съд.
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Re: Престъпна група , или циркова трупа

Мнениеот miriam » 16 Май 2009, 11:10

пиши си спокойно , тука ощипани и обидени не вярвам да се съберем по тзи тема. Инспектора сподели също ценни мисли по-горе. Каквото ти хрумне можеш да ми го пишеш , одеве си мислех във връзка с късите съединения в общуването , че аз по принцип, ако ще дозирам с капкомера по добре да се пръждосвам оттук.
Та , зачестяват 321НК. модно е , Европа много се кефи на такива обвинения. Слагат го наляво и надясно, поне като работно обвинение. Пишат като безумни до службите по вписвания-търсят имущество.Събират със/без разрешение слухтежи на проклетия. Окачват на клик и адвокатите, впрочем. За мен това не е нелогично , разбираемо е с оглед развилнялото се обществено очакване да се прочистят улиците и ъндърграунда , или поне да му оредеят редиците.
Обаче не мога да се оттърва от обзелото ме чувство, че престъпния състав е като ластъчна материя и можеш да я теглиш във всички посоки. Също ми се затаява впечатлението , че се действа избирателно, с оглед личността , в изпълнение на поръчки , в защита на регионални и конкретни не съвсем чисти интереси.Позволява го естеството на самата хипотеза.Вървят тегаво в съд , защото практически доказваш тирулиру , особенно ако не става въпрос за крупни материални и финансови резултати от нечия престъпна дейност .Ако лицата вътре в групата нямат никакво имущество, тогава какво следва?! Щото и такъв казус имам.Ами ако са кръвни роднини , къде ще им турим границата на кръвната близост и стремеж към взаимопомощ и от къде започва престъпният им интерес?!Удобно е вкарано навсякъде пустото му "длъжностно лице" , то хубаво , да изловим канцеларските мишки които чрез възползване на служебно положение заиграват с този /онзи в ущърб на обществените правила и норми, ама защо това се прилага избирателно. Ей я , кака ти данъчна , за нея няма 321, а ще излезе че тва ДДС го е влачила сама нагръб по поляните. Или кухите фирми с ДДС източването , ти специално виждала ли си данъчен по такива дела да е по 321 НК задърпан вътре?! Не , те са само свидетели , разбираш ли , гледа този данъчен неграмотния циганин крастав и сополив , обаче за да му въстанови данъчен кредит допуска че този ром има складове , цистерни , камиони , борса за строителни материали или там през каквото по фактурите са "точили" ддс. Трябва да извърши проверка , нали ?! Ама не е ходил до катуна да провери и е разписал. Щото му е изгоряло ухото за бай ром , или щото си е прибрал парите в джоба?! Така или иначе , няма 321 сигурно щото не знае прокуратурата към чия точно ГРУПА да причисли данъчния , три,уми се :mrgreen:
321 НК е изключително удобен състав за саморазправи. За набеждаване. За бой по конкуренцията.Предричам му чудесно и оборотно бъдеще.
Те тези неща ме тревожат в адвокатския смисъл на думата. :P
miriam
Потребител
 
Мнения: 577
Регистриран на: 30 Апр 2007, 08:17

Re: Престъпна група , или циркова трупа

Мнениеот doc03 » 16 Май 2009, 22:58

kpavlova написа: - на връзки, познанства, движение на предмети, лица ...справки от мобилни оператори...др.справки, и по -аналитични....та в съвкупност хармоничната верига е сглобяема.МН задържане обикновено има в досъд.фаза, някой траят година.Санкциите - различни са, водеща е тежестта на основното престъпление, броя деяния.Най-често са с трафик на хора, 354а, контрабанда на нарк.в-ва, против паричната и кредитната система, склоняване към проституция, по -рядко данъчни престъпления.Вървят тромаво в съд.


miriam написа:Вървят тегаво в съд , защото практически доказваш тирулиру , особенно ако не става въпрос за крупни материални и финансови резултати от нечия престъпна дейност . :P


В общи линии е това.
Ама от прокурорския или съдийския стол, както и от позиция на адвокатурата изглежда доста прозрачно.
Ама от другата страна е сложно. И трудно. Често физически.

А относно канцеларските плъхове. Ще Ви разкажа казус. Истински. От 2009г.
Полицаи засичат дилър. Спират със служебен автомобил (с лампа) пред автомобила на дилъра. Униформеният отваря вратата и започва да слиза от колата. В този момент дилърът тръгва. Удар във вратата на слизащия унифармен, вратата в крака и следва почти размазване между вратата и колонката. Натъртвания и контузии. Счупено няма. Лека телесна.

Знаете ли по кое го образуваха ?

Който противозаконно пречи на орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник-частен съдебен изпълнител да изпълни задълженията си, се наказва с лишаване от свобода до една година или глоба от сто до триста лева.


И ако се чудите, предположете защо стана така ?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: Престъпна група , или циркова трупа

Мнениеот karlson » 17 Май 2009, 09:23

doc03 написа:Който противозаконно пречи на орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник-частен съдебен изпълнител да изпълни задълженията си, се наказва с лишаване от свобода до една година или глоба от сто до триста лева.


И ако се чудите, предположете защо стана така ?


И по кой текст да го образуват?
Тук се връщаме до една стара моя теза за неадекватността на наказателното ни право по принцип... (не ми се пише дълго, че е неделя)
Какво се случва при един побой, при който десетина души бият човек и той за щастие не получава други увреждания, освен охлузвания...
Наскоро се наложи да искам едно дело от Германия, образувано за тяхното престъпление "нападение" (без сериозни телесни увреждания) и съм си го снимала за лична употреба (нали уж нашите НК и НПК са сходни с техните) - досъдебното производство се състои от 3 протокола за разпит на свидетели + 1 експертиза, съдебното е продължило в две заседания, а присъдата и мотивите на съда се намират в страница и половина...
karlson
Потребител
 
Мнения: 227
Регистриран на: 29 Юни 2007, 11:38

Re: Престъпна група , или циркова трупа

Мнениеот plamena26 » 17 Май 2009, 16:18

Интересна тема с един от любимите ми текстове.Освен на него ще обърна внимание и на някой пряко свързани с този текст, както и на други интересни текстове.КПавлова е изписала почти всичко необходимо, за преподаване незнам, но одавна я подозирам че е докторант по накзателно правo някъде, но от скромност не се е похвалила :wink: .
Действително обвиненията по чл.321 не са много.Повечето дела стават медийни, макар и само на местно ниво.Преобладават обвиненията свързани с 354а, аз съм попадала предимно на данъчни и те според мен превъзхождат трафика на хора.Ще се изненадате че почти всички дела обаче завършват с осъдителни присъди, въпреки че обвинението е от най-трудно доказуемите.Това е един от текстовете с най-висока оставаемост, както се изразяват колегите от прокуратурата :) .Почти винаги издържат и обвиненията в данъчни престъпления , както и пране на пари (едва 5-6 в СГС за миналата година).Май всички са приключили със споразумения или съкратено следствие.Бавно вървят, но стигнат ли до край оправдателните присъди са изключение.Някой сигурно не е доволен от присъди от по 2-3 години или малко повече, но виждам че има хора които работят в МВР и ще потвърдят че примерно в наркоразпространението само една мярка задържане под стража за 2-3 месеца изкарва завинаги лицето от играта.Трябва да е много голям бос, покровителстван от международни картели за да не бъде изместен.В България в момента има 3-4 такива лица (по оперативни данни).Винаги когато няколко души от върховете на този бизнес влезнат в ареста следват убийства на хора, които се конкурират за мястото им, или без да питат навлизат в териториите им, но не успяват да спечелят доверието на чуждестранните покровители и стават тяхна жертва.Подкупа няма нищо общо с групата, но като едно от най-нашумелите престъпления напоследък е хубаво да го спомена че също е с почти 100% осъдителни присъди.
Кои обаче са най-проваляните обвинения.По мои наблюдения това са за безстопанственост (чл.219); сключване на неизгодна сделка (чл.220)-повече от половината дела завършват с оправдателни присъди.Рекорда обаче се държи от престъпленията по служба чл.282-285 (над 2/3 от присъдите са оправдателни).
Що се отнася до мотивировката, макар и незадължителна се оформя практика за по кратки и стегнати мотиви, почти липсват отменителни присъди, заради непълнота на мотиви, превратно тълкуване, противоречие, неяснота и др.По принцип ако се изписват прекалено дълги мотиви няма как сам да не започнеш да си противоречиш от безбройни повторения, отклонения, безсмислени пояснения и т.н.
Когато множесто косвени доказателства кореспондират със СРС-та и защитен свидетел обвинението е с почти 100% гарантиран успех.
plamena26
Потребител
 
Мнения: 325
Регистриран на: 19 Ное 2006, 12:28
Местоположение: София


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 42 госта


cron