начало

Адвокати обявиха мирен протест пред съдебните палати срещу избора на главен прокурор от този ВСС Адвокати обявиха мирен протест пред съдебните палати срещу избора на главен прокурор от този ВСС

спешно адвокат-наказателно право

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


спешно адвокат-наказателно право

Мнениеот geri_pelovska » 09 Май 2009, 00:03

имам следният казус: баща ми беше съден по политически причини от комунистическия режим-през 1944г. впоследствие излежа присъдата си в затвора, искаше да го реабилитират когато дойде демокрацията, но скоро след това се разболя и почина. Как може да стане това-да го реабилитират?-С молба от наследниците му? Трябва ли да търся адвокат по наказателно право, който да заведе дело за реабилитацията му и ако трябва, моля да ме насочите за такъв-тъй като такива почти не се намират. :|
geri_pelovska
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 20 Дек 2008, 17:36

Re: спешно адвокат-наказателно право

Мнениеот Гост. » 09 Май 2009, 00:05

Моите съболезнования,
но в РБългария да няма пеналисти и за мен си е новина. :)
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: спешно адвокат-наказателно право

Мнениеот kpavlova » 09 Май 2009, 11:29

Не бих казала да е чак върло спешно.На първо време си съберете всички архивни документи, които имате-присъда, доказателства какво е търпял от затвора, от кога до кога.Целта Ви подозирам е права по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресираните лица.Последния шанс - този закон го промениха и има нови срокове, няма да гадая- категориите лица са различни, също и сроковете според това.
Казвате осъден през 1944 г , от комунистическия режим, и говорите едновременно за нужда от съдебна реабилитация, явно става дума за осъден от Народен съд.
Трябва Ви колега , защото:
На първо място, трябва по присъдата и осъждането да прецени дали закона е приложим и дали сте в срок.
След това :
1.ще прецени дали не влизате в приложното поле на закона екс леге/без да е нужна реабилитация-това ако не е "Народен" съда по Наредбата/
2.Ако не, осъдените от Народен съд, понеже по интуиция приех да е така :oops: , имат права по този закон САМО ако са реабилитирани по съдебен ред, деянията им са амнистирани или присъдите им са отменени по реда на надзора
Прегледа по реда на надзора- отпада , до средата на 2000 г трябва да е можело, а и не сте страна за такова производство.
3.колега ще прецени дали не става дума за осъждане в приложното поле на някой Закон за амнистия- те са два касаещи осъдените от Народния съд -1964 г и 1991 г.
4.Ако няма амнистия и няма преглед по реда на надзора,трябва съдебна реабилитация- от съд, може по молба на наследниците на осъдения,Има проблем с подсъдността на тия молби, доколкото Народния съд е временно действащ и не е част от устройството на съдебната система.Принципно- до съда по място на извършване на деянието, на който иначе делото би било подсъдно/ това не мога да го обясня с прости думи :oops: , като най-често са и на Окръжен съд по род/.
Възможно е реабилитацията да е недопустима -ако човекът е бил осъден от Народен съд точно за въвличане на страната в световната война срещу съюзните народи и за злодеянията, свързани с нея...ама много грубо казано - равнява се на престъпление против мира и човечеството, такива лица не може да се реабилитират
За молбата и проц.представителство Ви трябва правна помощ,ако не сте юрист.Може и да сте.
Това е форум, не е място за рекламни послания /напоследък - баш за обратното/, а за правно общуване :oops: .Конкретно решение - от конкретния човек, а човека ще си намерите.Толкова - за ориентация, ако съм нацелила .
Ако само искате възстановяване на доброто име на човека после смъртта му, понеже времето не му е стигнало да го стори приживе, всичкото , дето го измлях по ЗГПР...го забравете или е било за обща култура :) .
Пак консултация - дали не се е случила амнистия или чл.88а от НК, и ако не е - молба за съдебна реабилитация
Сега търсете специалист по местообитание, на по -реален принцип, не са изчезващ вид и успех :) .
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Re: спешно адвокат-наказателно право

Мнениеот geri_pelovska » 09 Май 2009, 21:41

Благодаря за ичерпателният отговор-юристка съм, но имахме много проблеми с реабилитацията на баща ми. Знам, че докато беше жив подаде молба за реабилитация-но от областната управа в гр. Ловеч получи писмен отказ. Питахме и търсихме адвокати, но всеки отказваше, с това, че не води и не е водил такива дела-те били с особен характер. След това намерихме "псевдо" адвокат-не обичам да обиждам колеги, но тоя си го заслужи. Излъга ни , че ще заведе дело за реабилитирането на баща ми, взе ми такса от 1200лв.-говоря зя 2005г. и тотално се скри и нищо не направи. Търсихме го, но все беше зает, не бил в София, подал каквото трябва и др. лъжи. Накрая се отказах от гонитбата и прежалих дадените пари, които бяха прекалено много. Мислех и да подам жалба срещу него и до Адвокатския съвет-но и от това се отказах.Затова решихме да действам наново с др. адвокат.За баща ми беше от изключителна важност да си изчисти името още докато е жив, но така се стекоха нещата...
geri_pelovska
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 20 Дек 2008, 17:36


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google Adsense [Bot] и 58 госта


cron