начало

Адвокати обявиха мирен протест пред съдебните палати срещу избора на главен прокурор от този ВСС Адвокати обявиха мирен протест пред съдебните палати срещу избора на главен прокурор от този ВСС

Грешни решния на ВКС

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Грешни решния на ВКС

Мнениеот pyrokar87 » 31 Мар 2009, 00:13

Здравейте, обръщам се към вас с една молба. Студент съм по право и ми бе поставена задача да открия грешни решения на ВКС. Ако някой от вас може да ме насочи към информация от този род, ще съм ви безкрайно благодарен ( Ако може повече от едно грешно решение, тъй като и колегите имат нужда от помощ :roll: ) Още веднъж, мерси предварително.
pyrokar87
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 31 Мар 2009, 00:09

Re: Грешни решния на ВКС

Мнениеот zelen » 31 Мар 2009, 08:56

Ако не сте избързали с първоаприлската шега и действително ви е поставена първоаприлска задача, ще ви дам сламка- съдът е като господ :!: :shock:
zelen
Потребител
 
Мнения: 479
Регистриран на: 30 Апр 2006, 14:29
Местоположение: София област

Re: Грешни решния на ВКС

Мнениеот REVOLUTION » 31 Мар 2009, 09:01

zelen написа:Ако не сте избързали с първоаприлската шега и действително ви е поставена първоаприлска задача, ще ви дам сламка- съдът е като господ :!: :shock:


E , чак пък толкова :lol: .Иначе предполагам , че се има предвид решения на ВКС ,с които не сте съгласни.Но разбира се това не можем да ви го свършим ние.Четете , мислете , аргументирайте се и така.А иначе ако наистина ви е казано "грешни" решения на ВКС и упражнението е на 1 април , си правете изводите :lol: :lol: :lol: !
REVOLUTION
Активен потребител
 
Мнения: 4455
Регистриран на: 25 Сеп 2007, 11:26
Местоположение: гр.Пловдив

Re: Грешни решния на ВКС

Мнениеот 1968 » 31 Мар 2009, 10:02

Да нямаш предвид противоречиви по сходни казуси.
1968
Потребител
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Окт 2005, 15:02

Re: Грешни решния на ВКС

Мнениеот Melly » 31 Мар 2009, 16:32

Да, най-вероятно колегата е искал да ни каже точно това, но е използвал термина "грешни" решения на ВКС, какъвто термин в ГПК липсва.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8012
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Грешни решния на ВКС

Мнениеот advokat__nikolov » 26 Апр 2009, 23:57

Да, погрешни решения има, и то доста. Все пак никой не е безпогрешен.

Така например в някои решения се говори за "прекъсване на причинната връзка". :shock: Този израз не само е неправилен, но противоречив. Помислете защо.

Още по-абсурдни решения има. Например, че за чл. 12 ал.4 се изисквало патологичен афект :shock:

В други решения се смесват вината / тая грешка се допуска поради наличността на т.нар. теория на адекватната причина/, според която определен вид условия могат да причинят определен вид последици. Вън от това, деецът не носи отговорност за последици, които деянието не е в състояние да причини. Ето как се смесва вината с причинната връзка.

И най-голямата грешка въобще в Наказателното ни право е понятието за вина. Това дето го пише в чл. 11 е не само неправилно, но и много противоречиво.
Тия измислени руски теории са внедрени в нашия НК и продължават да се пишат подобни глупости и в учебниците в най-ново време.
advokat__nikolov
 

Re: Грешни решния на ВКС

Мнениеот malkiat_muk » 29 Апр 2009, 18:21

Извинете ако съм леко нахален, но малко се отклоняваме от целта на темата ....
Аз съм в същото положение и крайният срок наближава :? поради което наистина ви умолявам ако можете да ни дадете съвет ще сме ви много благодарни
malkiat_muk
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 29 Апр 2009, 18:16

Re: Грешни решния на ВКС

Мнениеот advokat__nikolov » 30 Апр 2009, 08:33

Еми, трябва да сте чели съдебна практика и второ-да имате знанията да ги оборите.

Аз например съм прочел около 1000 решения на книжни тела. Има много уникални решения, като например разликата между грешка в обекта и грешка в причинния процес. Чел съм практика на Царския Върховен съд и мога да кажа, че май тогава хората са били доста по-подготвени и 80 % от нещата са там.
advokat__nikolov
 

Re: Грешни решния на ВКС

Мнениеот ivan_lawyer » 30 Апр 2009, 17:51

Има едно противоречие между практиката по наказателната отговорност на длъжника - пазач на движимо имущество.

Едни съдебни състави приемат, че длъжника е назначен още със запорното съобщение за пазач и оттам - се счита наказателно отговорен за разпореждане с вещта, а други съдебни състави считат, че длъжникът е назначен за пазач, едва когато не бъде намерен друг подходящ персонаж (обикновено служител на кантора, някой съсед), като наказателната отговорност започва оттам - с втория акт на пристава по изпълнението (за краткост).

Вярно е второто становище, за съжаление съдебен състав, с известният юрист Р. Я. дава първото становище - разбира се, пеналистът е надделял, но все пак има статия на Пламен Панайотов, в която е развита темата и прочее.

Успех, не забравяйте, че следването е до време, но четенето започва на първията ден стаж от адвокатурата или друго поприще.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5361
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 71 госта


cron