начало

Адвокати обявиха мирен протест пред съдебните палати срещу избора на главен прокурор от този ВСС Адвокати обявиха мирен протест пред съдебните палати срещу избора на главен прокурор от този ВСС

Край със съкратеното съдебно следствие

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Re: Край със съкратеното съдебно следствие

Мнениеот system » 07 Апр 2009, 15:21

Здравейте отново, извинете ме за кратковременното "излизане" от форума.
portokal:
Вината в смисъл елемент от престъплението (умисъл или непредпазливост и там подвидовете им) си е факт наред с останалите фкти.
Изводът за съставомерност на признатите факти не би трябвало да се "обхваща" от признанието - то само това остава.

Колкото и да е теоретично непрецизно, признаването на фактите + вината на практика означава признаване съставомерността на деянието, а признаване на фактите без вината - оспорване на съставомерността.
portokal:
Вината - умисъл или непредпазливост - нали също е факт (подлежащ иначе на доказване), само че не е изразен във "външната" действителност, а е "скрит" в... психиката на подсъдимия.

Така е, но признанието в чл. 371 т. 2 от НПК включва фактите от обстоятелствената част на обвинителния акт - според мен това следва да се тълкува като признаване на факти - събития, явления, процеси, действия или бездействия, от обективната действителност, а не тяхното проектиране във вътрешния (психичния) мир на подсъдимия, както го наричаше Ст. Павлов. Защото това е съдржанието на обстоятелствената част на обвинителния акт. Изводите на прокурора за вината (макар че - ДА - вината също е факт), по-скорно клонят към правните изводи, а не към фактическите такива, защото те, ведно с фактическите изводи, вече са свързани пряко със съставомерността на деянието.
Ако продължавате да ме карате да разсъждавам, съвсем ще се оплета :roll: :D
system
Активен потребител
 
Мнения: 1873
Регистриран на: 22 Ное 2007, 10:34

Re: Край със съкратеното съдебно следствие

Мнениеот kpavlova » 07 Апр 2009, 16:03

май и аз мисля като Карлсон и Портокал/ нали еднакво мислите :oops: / - ако разбрах правилно :oops: - за признанието на фактите.Вината като това ,което се е случвало в главата ми, докато ръководено от нея, тялото е извършвало деянието :) , е факт, но от невидимата действителност.За него се съди по видимата действителност.
Съдът признава за виновен, когато установи, че има деяние / обективна реалност/, има вина/ субективната ми реалност/, тези две реалности, неповторимо приличат на текст от НК/грозящата ме реалност/- от обективна и субективна страна.
В ОА се съдържат факти, най-често от видимата действителност. Но се съдържа и твърдение за съзнателно психическо отношение.Това пак е фактическо твърдение.
При ССС се признават фактически твърдения на прокурора
quote]Допустимата защита на подсъдимия остава ограничена в рамките на признатите фактически положения по обвинителния акт
..
Не се признават правни изводи.
1.Възможно е в ОА да се твърди несъставомерно поведение
2.може да е по друг текст съставомерно
очертаване на аргументи за обективните и субективни признаци на престъпния състав и обоснованата от тях правна квалификация, визирана в особените норми на наказателния кодекс;

3.Фактите на прокурора си остават.
В тези предели могат да се установяват и противопоставят правопроменящи и правопогасяващи обстоятелства, свързани с приложимия материален закон, с предпоставките и съдържанието на наказателната отговорност.

Чл.2, ал.2
Закон за по -леко наказуемо престъпление
Общата част на НК също важи, мога да твърдя, че съм наказателнонеотговорна :) , ....че давността е изтекла, че съм възстановила щетите...
Когато става дума обаче за "допустимо установяване на факти", те трябва да не противоречат на твърдените от прокурора- преценката дали доказателствено искане при ССС въобще да се допусне, е дали това, което ще се установява с него , влиза в колизия с твърдените от прокурора факти.

Това ли се чудите за вината или не съм разбрала :oops: :oops:
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Re: Край със съкратеното съдебно следствие

Мнениеот portokal » 07 Апр 2009, 20:43

Изводите на прокурора за вината (макар че - ДА - вината също е факт), по-скорно клонят към правните изводи, а не към фактическите такива, защото те, ведно с фактическите изводи, вече са свързани пряко със съставомерността на деянието.

Не съм много съгласна, ако говорим за вината в смисъла на чл. 11 от НК, т.е. в значението на вина - факт, на съществуващо психическо отношение на дееца към деянието - независимо, че винаги за нея правим само косвен извод по външно наблюдаваните признаци, защото мисли не можем да четем. :oops:
Нали всеки един факт е свързан със съставомерността на деянието, но сам по себе си не я изчерпва.

Авече в ината в смисъл виновност, в смисъла "признава за виновен", пък е според мен: съставомерност (= всички обективни + субективни елементи на състава, вкл. умисъл / непредпазливост) + липса на освобождаващи от отг-ст обстоятелства + ...(може и да има още нещо, за което да не се сещам).

Е, мисля, че всички се разбрахме, де. :)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5518
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Край със съкратеното съдебно следствие

Мнениеот Гост. » 13 Апр 2009, 14:06

http://193.192.48.71/bg/laws/ldoc/2135628020

Измененията вече са факт.

§ 70. Параграфи 36, 50, 51, 52, 53 и § 64, т. 1 влизат в сила от 10 април 2009 г., а § 1, 2, 3 и § 64, т. 2, 3, 4, 7 и 8 влизат в сила от 1 юни 2009 г.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Предишна

Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 65 госта


cron