начало

Адвокати обявиха мирен протест пред съдебните палати срещу избора на главен прокурор от този ВСС Адвокати обявиха мирен протест пред съдебните палати срещу избора на главен прокурор от този ВСС

Принудително лечение и излежаване на присъда в болница

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Принудително лечение и излежаване на присъда в болница

Мнениеот svetlamn » 11 Мар 2009, 12:55

Здравейте!

Работя в Информационна линия и се обаждат хора с казуси, за чието разрешаване ми е необходима по-подробна информация. От моето търсене установих как стоят нещата, но само в общи линии. Ето два казуса, за които имам нужда от помощ:
1. В семейство има зависим от алкохол или наркотици, който не желае да се лекува. Този човек често упражнява тормоз или направо насилие над роднините си, но те са безсилни. Полицията нищо не може да направи или дори отказва да се занимава. Въпросът ми тук е какво може да се направи. Съществува ли в България все още възможността за принудително лечение и ако да, по какъв ред минава процедурата? В кой закон е уреден този въпрос и с кой член? За съжаление нямам необходимото образование и трудно се ориентирам, четейки законите.
2. Пълнолетен мъж е осъден на лишаване от свобода. Той е зависим към наркотици, а след психиатрична експертиза му е поставена и диагноза шизофрения. Подписал е споразумение (тук не съм сигурна, може би с прокурор), че желае да се лекува в психиатрична болница, но така, че в това време присъдата му да тече. Тук въпросите ми са: какъв точно е редът за замяна на затвор с лечебно заведение; кои са лечебните заведения, в които осъденият може да се лекува без прекъсване на изпълнението на наказанието и как става прехвърлянето там; кой закон урежда тези възможности и кои членове?
Първата ситуация е изключително често срещана в България, но хората не са наясно какво могат да предприемат. Аз самата разбрах, че то не е много, но все пак трябва да съм максимално точна. Ще съм много благодарна, ако можете да ми помогнете! Ако е необходимо нещо да доизяснявам, ще пиша.

Поздрави!
svetlamn
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Юли 2008, 10:11

Re: Принудително лечение и излежаване на присъда в болница

Мнениеот 1968 » 11 Мар 2009, 14:04

1.ЗЗ - задълчително лечение
2.Чл.89 от НК
1968
Потребител
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Окт 2005, 15:02

Re: Принудително лечение и излежаване на присъда в болница

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Мар 2009, 09:33

Според мен, ако Информационната линия е държавна (или поне хуманитарна), няма проблем да го обсъдим, в подробности, тъй като няма да навредим на интереси.
Но ако е приватизирана агенция някаква и това е бизнес, не е много коректно да Ви предаваме информация.

Но разбирам, от цялото Ви изказване, че сте хуманитарна организация - иначе, бихте била инструктирана от Вашите шефове.

По принцип така е сложно - тъй като макар и това да са доста масови случаи - масово има хора с алкохолна зависимост и неуредени присъди, но стъпките са много и има различни разклонения в процеса на прилагането.

Например - поставянето под запрещение, както и настаняването в лечебно заведение е под шапката на съда - процедурата е съдебна (което е единственият правилен начин - иначе от полицията ще приберат всички). Затова от полицията правилно са отказали да се намесят.

Изобщо и двете процедури са съдебни, а не зависят от някакви сложни прокуратури или органи.

Желателно е да насочвате такива обаждания към адвокатурата - примерно за град София това е втората спирка на метрото - Константин Величков, има нова сграда на Адвокатския съюз.
Там има и Бюро за правна помощ, което може да поеме ангажимента при определени условия - материални доходи.

По принцип, при стабилни доходи (заплата на трудов договор, каквото и да е), да не е крайна бедност - но и това не е фатално, най-желателно е да се насочват гражданите към адвокат.
Желателно е да е техен познат - приятел - примерно обяснявате подробно, че адвокатите имат приемно време, да търсят чрез познати, съседи, колеги познат адвокат - така ще се намери добър адвокат.
Оттам натам няма проблем - адвоката си знае работата.
Освен това ще успокои значително обстановката - адвоката е и психолог, умее да слуша, а това е доста полезно в такива случаи - в крайна сметка ще се заздрави обстановката и окол самите останали хора.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5361
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 51 госта


cron