начало

Съюзът на съдиите призова този ВСС да не избира главен прокурор и шеф на ВАС Съюзът на съдиите призова този ВСС да не избира главен прокурор и шеф на ВАС

Отнета книжка в румъния след ПТП

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот popo45 » 04 Фев 2009, 04:43

Причиних лека катострофа в Румъния по моя вина-счупен фар на моя и другия автомобил, изкривени калници. Няма пострадали. Моята кола поднесе и влезнах в насрещното. Не бях употребил алкохол.
Имах си застраховка със зелена карта, другият автомобил също беше изряден. Румънските власти писаха квото има да пишат. Накрая ми казаха, че ще ми задържат книжката и след 10-15 дена ще я изпратят в България.

От тогава минаха 3 месеца и половина. В Кат не знаят нищо, казаха че щом са я взели ще я изпратят но кога не знаят.

Оттогава карам без книжка и явно още дълго време ще карам така. Въпросът ми е подлежа ли на санкция ако ме спрат. Ако да по кой член от закона.

Уточнявам че Кат не знаят къде е моята книжка аз им казвам че е взета в Румъния но те не са заинтересовани да ми я издирват.

Уточнявам, че правото да управлявам кола не ми е отнето, според данните на КАТ в България аз съм пълноправен водач без наложено каквото и да било наказание. Явно няма никакво комуникация между КАТ в Румъния и България в същото време книжката ми е отнета, но в България никой не знае това а това е български документ за самоличност.

Попитах лично шефа на КАТ имам ли право да карам при това положение - отговора беше "ами.....питайте румънските власти".

Моля за компетентно юридическо мнение. Само за да ви помогна в разсъжденията ще кажа, че българските катаджии нямат право да отнемат книжки на чужденци - така ми казаха от КАТ.
popo45
Потребител
 
Мнения: 118
Регистриран на: 31 Яну 2009, 22:29

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот popo45 » 04 Фев 2009, 04:58

Дооточнявам, че веднага след катастрофата се прибрах в България с колата и оттогава не съм ходил в Румъния.
popo45
Потребител
 
Мнения: 118
Регистриран на: 31 Яну 2009, 22:29

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот Гост. » 04 Фев 2009, 06:29

Само за да ви помогна в разсъжденията ще кажа, че българските катаджии нямат право да отнемат книжки на чужденци - така ми казаха от КАТ.


Само да ви опровергая- ама взимат. :wink:
Друг е въпросът, че има специална норма в ЗАНН за много бързо производство.../ така нареченото изключение, което тормози толкова колегата Инспектор от МВР/
Трябва да попитате колега от Румъния- тук няма да ви се отговори, или поне малцина е възможно да знаят отговора.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот popo45 » 04 Фев 2009, 11:06

"Трябва да попитате колега от Румъния- тук няма да ви се отговори, или поне малцина е възможно да знаят отговора".

Имате предвид да питам някой румънски катаджия ли? Не разбирам отговора ви?
Аз съм си в България, по телефон ли да ги питам? Те румънците знаят малко английски ама зависи кой ще вдигне.

Все пак не разбрах отговора ви.
popo45
Потребител
 
Мнения: 118
Регистриран на: 31 Яну 2009, 22:29

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот marmarinov » 04 Фев 2009, 13:52

Наскоро ми споделиха подобна история на територията на Италия. Разликата с Вашия случай е, че нашето момче получило известие от италианските власти, че следва да заплати глоба в размер на... по банкова сметка...и да след това да се яви да си получи свидетелството. Отговора е бил получен след около 4-ри месеца. Като се има предвид, че румънците щяха да шият униформи за италианците, но бяха прецакани от българска фирма, може и да почакате доста. Извън кръга на шегата колежката сякаш Ви е посъветвала да се обърнете към румънски адвокат.
marmarinov
Потребител
 
Мнения: 125
Регистриран на: 17 Дек 2008, 16:20
Местоположение: Варна

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот popo45 » 04 Фев 2009, 14:05

Това е ясно.....ако ме спрат по кой член на закона би следвало да ме накажат? Румънския акт замества ли книжката до издаване на НП? Питам хипотетично - незнам дали ще има наказателно постановление.
popo45
Потребител
 
Мнения: 118
Регистриран на: 31 Яну 2009, 22:29

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот zornunddorn » 05 Фев 2009, 01:50

към инициатора на темата:
бих изпратила писмо до ОД на МВР от където ви е издадена книжката с поставен въпрос и с молба да ви насочат към надлежния орган, който е компетентен да ви помогне. може би ще Ви отговорят, че не са получили документа и че трябва да с еобърнете към.... 1. румънските власти /тогава пишете до нашето МВнР, като посочвате, че сте лишени от възможността по съдебен ред да оспорите задържането на книжката или 2. конкретен компетентен български орган - на който излагате случая и отбелязвате, че ако е имало съдебна процедура вие не сте бил уведомен за същата и това е възпрепятствало достъпа до съда, както и възможността да осигурите своята защита.вярно е, че ще нещата ще се оттекат във времето.
мисля, че във вашата ситуация бих постъпила така... освен ако няма други конструктивни предложения /за Двойния повтарям - предложения и натъртвам - не консултации/.
Идеята за румънски адвокат / обсъдена по- горе / е най- правилна.
просто се замислих за друг вариант.
успех.
zornunddorn
Потребител
 
Мнения: 108
Регистриран на: 23 Дек 2006, 23:00

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот popo45 » 05 Фев 2009, 03:01

Разбирам вашите съвети, разбира се, че това изглежда резонно МВР после МВнР или румънски адвокат.
Въпросът е защо да го правя ако не подлежа на санкция в България? Виждал съм какво представляват НП там пише член от закона, който е нарушил водача. Протакането на книжката не работи ли в моя полза? Възможно ли е да ми бъде съставено НП в България за шофиране без книжка? Фактически шофирам с акта, което тук е законната практика.
Разбира се въпросът е и чисто психологически - какво ще реши пътния полицай, какво ще реши после неговия началник по НП и дали няма да се откажат от НП за да избегнат евентуална жалба за несвършена от тях работа по издирването на този документ. Това имах предвид като казах, че бавенето на книжката вероятно работи в моя полза.
Това разбира се са само предположения. Просто ми е любопитно как ще се развият нещата.
popo45
Потребител
 
Мнения: 118
Регистриран на: 31 Яну 2009, 22:29

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот kpavlova » 05 Фев 2009, 18:58

Освен всичко, което колегата zornunddorn Ви е написала така подробно, вижте това :
СЪОБЩЕНИЕ

Посолството на Р България в Букурещ обръща внимание на шофиращите български граждани на територията на Румъния, че:

- съгласно румънското законодателство, свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС) на водача може да се отнеме за всяко извършено нарушение. С отнемането на СУМПС се налага наказание “забрана за шофиране на територията на Румъния” за срок от 30 до 90 дни, което влиза в сила след 15 календарни дни след датата на отнемането на СУМПС.

При отнемане на СУМПС на водача се издава уверение – “dovada”, в което е описано кога е отнето СУМПС и че водачът може да обжалва наложеното му наказание в 15-дневен срок.

За да получи обратно СУМПС, водачът има следните възможности:

1. Да представи нотариално заверена декларация на румънски език, че няма да шофира на територията на Румъния за определения в наказателното постановление срок, срещу която получава обратно СУМПС. Декларацията се представя в Областната дирекция “Пътна полиция”, на територията на която е отнето СУМПС (или в Бригадата на пътната полиция, когато СУМПС е отнето в Букурещ) в рамките на15 календарни дни от датата на отнемането. Към декларацията се прилага и уверението.

ДЕКЛАРАЦИЯ

2. Да обжалва пред Окръжния съд (Judecatoria Judeteana) отнемането на СУМПС в 15-дневен срок. Срещу входящия номер на молбата за обжалване и уверението, представени в Областната дирекция “Пътна полиция”, на територията на която е отнето СУМПС, то се връща на водача.

3. След изтичането на 15-дневния срок СУМПС се изпращат от Областните дирекции “Пътна полиция” в Главна дирекция “Пътна полиция”, откъдето се препращат в консулска служба в посолството на Р България в Букурещ. Посолството ги изпраща в България, където водачът си получава СУМПС от РПУ, откъдето е издадено.

4. При поискване и срещу декларация от водача, че няма да шофира на територията на Румъния за периода на наказанието, СУМПС се връща на водача от консула.

Обръщаме внимание, че шофирането по време на наложена временна забрана за шофиране се наказва със затвор.



По българския закон имате задължение в 7-дневен срок от завръщена на родна земя да уведомите КАТ, че свидетелството Ви е отнето в друга държава.
Ако пак не сте разбрал- направете си консултация :)
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот popo45 » 05 Фев 2009, 21:16

С отнемането на СУМПС се налага наказание “забрана за шофиране на територията на Румъния” за срок от 30 до 90 дни, което влиза в сила след 15 календарни дни след датата на отнемането на СУМПС.

Книжката ми е отнета в края на Октомври. И да съм бил наказан да не шофирам то това вече е изтекло. Май съм изтърпял наказание без да знам че съм наказан.

Интересуваше ме дали имам право да шофирам в България, но както и да е.

Благодаря за съдействието
popo45
Потребител
 
Мнения: 118
Регистриран на: 31 Яну 2009, 22:29

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Фев 2009, 21:27

Абе Вие нищо ли не сте научили от баба си?
Отиваш в КАТ и казваш, че си си изгубил книжката!
Имам чувството, честе загубили елементарен инстинкт за самосъхранение.
Верно - изисква се немалко инстинкт - при кой рецепционист в КАТ ще отидеш, какво - що, едно друго.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5361
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот kpavlova » 05 Фев 2009, 21:34

Интересуваше ме дали имам право да шофирам в България, но както и да е.

Не става ли ясно, човече, от информацията на българското посолство :lol: . :oops:
При поискване и срещу декларация от водача, че няма да шофира на територията на Румъния за периода на наказанието, СУМПС се връща на водача от консула.
Това, като се замислите, какво може да означава ?
Защо ли ще ви я връща консула книжката? И защо ли ще декларирате за територията на Румъния ?
А това задължение да уведомите КАТ в 7 -дневен срок за отнемането на книжката в Румъния,но като си дойдете в България, според Вас за какво ли им е на КАТ в България ?
Е, щом не ми вервате :lol: , питайте си в КАТ, след като ги уведомите писмено: след това уведомление дали могат да Ви съставят актове, че шофирате без СУ ?
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот popo45 » 05 Фев 2009, 22:47

При поискване и срещу декларация от водача, че няма да шофира на територията на Румъния за периода на наказанието, СУМПС се връща на водача от консула.

Периода на наказанието е минал. - това е все едно да подадеш декларация че няма да пиеш при посрещането на новата 1998 година.

А за по горния пост - защо да казвам, че съм си изгубил книжката нали като пристигне след няколко седмици ще разберат, че съм излъгал - ти такива ли работи съветваш клиентите - да бягат пред вятъра?

Не разбирайте темата погрешно нямам за цел да ми оказвате правна помощ за да си върна книжката просто ми е интересна правната страна на нещата.
Книжката ще ми бъде върната от КАТ когато консула я прати.

Ако не знаете дали може да ми съставят НП за шофиране без книжка в България и това да е законово издържано кажете,че не знаете или изкажете хипотези и така....нали това е целта на форума, но не ме пращайте да питам КАТ щото питах шефът им и той не знае - вие във форума също не знаете - вероятно юристконсулта в КАТ знае, ако чете форума може да се включи щото на мен не ми се разкарва пак до там.

Благодаря за мненията
popo45
Потребител
 
Мнения: 118
Регистриран на: 31 Яну 2009, 22:29

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот kpavlova » 06 Фев 2009, 01:54

И на мене ми е интересна правната страна, да си Ви кажа, не е необходимо и задължително да Ви помогна особено :)
Конвенцията за лишаването от право да се управлява моторно превозно средство е ратифицирана от България, след присъединяването.Kонвенцията предвижда държавата на нарушението да уведомява държавата по местоживеенето за всяко наказание „лишаване от право да се управлява МПС. Държавата по местоживеенето е длъжна да признава за валидно решението, с което е наложено наказанието „лишаване от право да се управлява МПС” взето в държавата по местонарушението. Конвенцията урежда случаи, в които държавата по местоживеенето може да откаже да признае за валидно лишаването от право да се управлява МПС. С нея се изисква от всяка държава-членка да предприеме необходимите мерки, които да й позволят да се санкционира управлението на МПС на нейна територия, когато водачът е лишен от правото да управлява от държавата по местоживеенето.

България я е приела с Декларации .Една от тях е декларация по чл. 6, § 2 на конвенцията. Според тази декларация, ако по нашето право деянието не е закононарушение, за което водачът лишен от право да управлява моторно превозно средство, нашата страна не е длъжна да признава това наказание.

По член 9, параграф 2 от конвенцията Република България заявява, "че документите, предвидени в член 9, параграф 1, изпращани до нея от държавата по местонарушението, трябва да се придружават от превод на български език".

Ако България не е уведомена по надлежния ред, на какъвто и да било език, не виждам основание за санкции по ЗДвП.Но не е сигурно дали съм компетентна :oops: , за това предположих, че от КАТ ще са. структурно звено "Пътна полиция " е централен орган по тази Конвенция.
Лека нощ ви желая :) .
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот popo45 » 06 Фев 2009, 02:18

Абе хора то стана много интересно. Аз карам всеки ден и не са ме спирали до сега и няма как да проверим казаното от госпожата по повод конвенцията дали ще проработи в този казус. Щом като явно прависти с опит не могат да отговорят категорично на този въпрос как ще го направи един пътен полицай, той по лесно би ремонтирал ядрен реактор. Или той ще напише някакъв акт а после другите да решават пъзела.

Ако ме спрат ще ви напиша задължително какво е станало?
И дали катаджията ще се опита да прочете акта на румънски.

Обещавам да не му давам 20 лева да ме пусне, щото ми стана любопитно.

Благодаря за съдействието
popo45
Потребител
 
Мнения: 118
Регистриран на: 31 Яну 2009, 22:29

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот popo45 » 10 Мар 2009, 14:28

Днес си получих книжката от КАТ.

Отнеха ми я на 30 октомври в Румъния. Посланика я е изпратил за България на 20 януари и днес на 10 март си я получих от КАТ.

Та да знаете за какви срокове говорим.

глоба няма просто ми я върнаха.
popo45
Потребител
 
Мнения: 118
Регистриран на: 31 Яну 2009, 22:29

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот nikolai.pachevski » 11 Мар 2009, 18:55

Абе Вие нищо ли не сте научили от баба си?
Отиваш в КАТ и казваш, че си си изгубил книжката!
Имам чувството, честе загубили елементарен инстинкт за самосъхранение.
Верно - изисква се немалко инстинкт - при кой рецепционист в КАТ ще отидеш, какво - що, едно друго.

Имате ли представа колко хора са осъдени заради неверните декларации, които подписват?
В 100 процента от случаите на отнети свидетелства в чужбина се изпращат в България и отиват в КАТ по мястото на регистрация и после в най-добрия случай 78а НК...
Memento mori
nikolai.pachevski
Потребител
 
Мнения: 136
Регистриран на: 30 Апр 2006, 13:47
Местоположение: Плевен

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот popo45 » 11 Мар 2009, 19:42

Да действително този съвет да кажа че съм си изгубил книжката беше безумен, по простата причина че като пристигне след няколко седмици в КАТ ще разберат че, съм излъгал.

Та не винаги лъжата помага.
popo45
Потребител
 
Мнения: 118
Регистриран на: 31 Яну 2009, 22:29

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот nikolai.pachevski » 11 Мар 2009, 22:19

Дали е безумен не знам, но в болшинството от случаите, които съм срещал шофери, работещи в чужбина си сменят българските свидетелства с такива от страната в ЕС(почти всичките са в Кралство Испания), няма значение дали са били длъжни или пожелали така, но предали срещу подпис българското си свидетелство на органите на чуждата държава и ... прибират се в БГ и решават да си извадят българско свидетелство(има разумни причини да желаят това, макар незаконни) и речено сторено. Подпис под декларацията, заявление, АУАН, такса и всички знаем как става насетне.
Идва обаче края на тримесечието и кралските власти под списък пращат на българските иззетите от тях свидетелства. Списъците от бул"Мария Луиза" тръгват към съответните областни дирекции на полицията. Задължителна проверка от страна на ПП-КАТ и резултата е завеждането на заявителски материали по чл.313 НК. Без много мотаене към прокуратурата. От там досъдебни производства, които завършват с осъдителен диспозитив(78а НК или осъдителна присъда). Няма да ви разправям как обявени по такива дела хора за издирване, прибрали се в БГ (за Коледа примерно) полагат усилия делото да приключи до "края на седмицата", щото ще си загубят работата ако не се върнат на време, което при висящо дело и общодържавно издирване е доста трудно..., особено ако прокурорът по делото е командирован, съдията в болничен или не дай Боже дознателят в отпуск по майчинство.
Memento mori
nikolai.pachevski
Потребител
 
Мнения: 136
Регистриран на: 30 Апр 2006, 13:47
Местоположение: Плевен

Re: Отнета книжка в румъния след ПТП

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Мар 2009, 22:25

Лъжата я лъже адвоката - нали си оправихте работата.

Лъжата помага - не си казвайте истината.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5361
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Следваща

Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google Adsense [Bot] и 60 госта


cron