начало

Съюзът на съдиите призова този ВСС да не избира главен прокурор и шеф на ВАС Съюзът на съдиите призова този ВСС да не избира главен прокурор и шеф на ВАС

Чл. 75 от НК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Чл. 75 от НК

Мнениеот marek972 » 19 Фев 2009, 19:42

Чл. 75. (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) (1) В досъдебното производство пострадалият има следните права: да бъде уведомен за правата си в наказателното производство; да получи защита за своята сигурност и тази на близките си; да бъде информиран за хода на наказателното производство; да участва в производството съгласно установеното в този кодекс; да обжалва актовете, които водят до прекратяване или спиране на наказателното производство; да има повереник.

(2) Правата на пострадалия възникват, ако той изрично поиска да участва в досъдебното производство и посочи адрес в страната.


Не мога и не мога да го проумея, честно ...Нека някой ми го изтълкува някак си ...
каква е практиката на колегите дознаттели при оформяне на протокола за разпит на пострадал, съобразена с това прясно изменение ...
marek972
Потребител
 
Мнения: 535
Регистриран на: 07 Апр 2008, 13:34

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот marek972 » 19 Фев 2009, 19:44

зашо не мога да си редактирам глупостите ?
имах предвид НПК разбира се ..
marek972
Потребител
 
Мнения: 535
Регистриран на: 07 Апр 2008, 13:34

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот RinTimTim » 19 Фев 2009, 22:50

Аз го разбирам така: докато го разпитваш като свидетел, ти задължително трябва да си траеш пред пострадалия за правата му в наказателното производство, защото първото от "следните му права" е правото да бъде уведомен за правата си, а правата му "възникват" само, ако той изрично поиска да участва в досъдебното производство и посочи адрес в страната :lol: Сещаш ли се :D От буквалния прочит излиза, че пострадалият трябва да е по всяка вероятност юрист или най-малкото физик с богата юридическа култура, за да знае, че трябва да направи изрично волеизявление за участие в досъдебното производство, гарнирано с посочване на адрес в страната, че да му възникнат правата, сред които и това да го уведомят какви права има :lol:

Но предполагам, че аз съм в грешка и не съм прозрял гения на родния нормотворец, който прозира от новата редакция и на тоя текст. Със сигурност е имал нещо друго предвид, искам да кажа :D
Кому е нужен Закон за амнистия, след като си имаме НПК
RinTimTim
Потребител
 
Мнения: 343
Регистриран на: 24 Авг 2006, 13:32

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот Inspector_MBP » 19 Фев 2009, 23:20

:D ДА... И по аргумент от противното, нещастният пострадал няма НИКАКВО право на защита на личната си сигурност, ако не пожелае изрично да участва в производството и посочи адрес в страната. :lol:
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител
 
Мнения: 419
Регистриран на: 30 Окт 2007, 13:49
Местоположение: Живее в Родината си.

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот kpavlova » 19 Фев 2009, 23:30

Правата на пострадалия възникват, ако той изрично поиска да участва в досъдебното производство и посочи адрес в страната

Сигурно е могло по -умно :D
Значи човекът по начало си е "пострадал", т.е. някак си "съществува" :) за процеса, но без права до доказване на противното- докато каже "искам" и живеят еди къде си.
Тъй че явно :oops: за протокола :
Можете да участвате/ да се конституирате/ в наказателния процес като пострадал.Следва да изразите това изрично и посочите валиден адрес. И сега вече Ви питам : Желаете ли да участвате в наказателното производство като пострадал?
И като пожелае- тогава цялото там разяснение с умното изречение..... :D
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот RinTimTim » 19 Фев 2009, 23:38

Тъй че явно за протокола :
Можете да участвате/ да се конституирате/ в наказателния процес като пострадал.Следва да изразите това изрично и посочите валиден адрес.


Ама колежке Павлова, много ви се моля :lol: Как така ще го уведомява за правото му да участва в наказателния процес, след като за да ВЪЗНИКНЕ това право (да бъде уведомен, че може), той трябва да направи изрично излявление, че иска да участва (и да посочи адрес в страната, да не забравяме) :D

Аз искам да попитам от гледна точка защита правата на обвиняемия :oops: Не се ли нарушават правата на обвиняемия от едно незаконосъобразно допускане на пострадал в досъдебното производство, каквото безспорно би било това по предлагания от теб вариант :D Жалко, че нарушението е неотстранимо, иначе щеше да има нови идеи за връщания :D
RinTimTim
Потребител
 
Мнения: 343
Регистриран на: 24 Авг 2006, 13:32

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот marek972 » 19 Фев 2009, 23:45

"да бъде информиран за хода на наказателното производство"

хайде едно е да не бъде информиран какво става в досъдебното производство, а и често хората просто не искат да ги занимават, особено при кражба ако вещите им са били върнати ...
но НАКАЗАТЕЛНОТО предполага и съдебнот такова, а това си е доста крайно

но най ме притеснява "да има повреник"
добре, не иска да участва в досъдебното и си крие адреса ...
но в един прекрасен момент си назначава адвокат и аз какво "неее
не може да имате адвокат, вече сте ми се подписали че не ви се участва
а и имахте наглостта да не си кажете адреса, освен този който написах в протокола горе ... "никакъв повреник за вас"
виж за циганиина обрал ви цялата покъщнина, да , той по всяко време
има право на адвокат, ако пък няма пари, ние ще му назначим (за да може да го сключи това проклето споразумение)
marek972
Потребител
 
Мнения: 535
Регистриран на: 07 Апр 2008, 13:34

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот kpavlova » 20 Фев 2009, 00:02

..аз как го разбирам: латентният пострадал, ужас, :oops: - дето е претърпял вредите, ако иска може да участва и като проц.субект пострадал :) Като поиска - тогава му разясняваме с какви права.Но е редно да го запитаме иска ли или не иска да е участник, защото фигурата е диспозитивна,а не да си мълчим , защото има чл.15, ал.4 на пострадалия се осигуряват необх.проц.средства за защита- поне да го запитаме ще участва ли :oops: На обв.му се нарушават правата ако зорлем възникне пострадал/ не ще, а служебно го конституираме ..../подобно на съдебна фаза - пострадалият, верно, вече пострадал като субект в досъдебната фаза- но тая преценка в досъдебното производство относно правосубектността не ангажира съда, се пита- : искате ли да се конституирате като ЧО / ГИ/ :oops: и като е да - тогава - правата.
Не е много умно :) , ама аз друга формулировка освен "имате право да участвате като пострадал- тука нито дума с какви права-", ако поискате изрично и посочите адрес"....чакаме реакция....Искам да участвам, живея ...Тогава правата ви са еди какви си :) не мога да измисля.
Един ден ще настане кодекс, в който пише- имате право да участвате като обвиняем, ако изразите изрично желание за това и посочите адрес за съобщения :oops:
До кога може да иска.При първия разпит явно трябва да е запитан - иска ли не иска ли, и като каже, че не иска ....край :oops: Не бива.Щом може да стане ЧО/ГИ в съдебната фаза, без това по никакъв начин да е обвързано с участието му в досъдебната фаза, излиза, че следва да може да поиска да се включи във всеки един момент, да си оттегли предходното изявление за отказ и никакви права не му се преклудират :oops: Стига разследването да не е приключило ?
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот Гост » 20 Фев 2009, 00:28

:lol: Павлова, това вид ново деление на пасивен, и активен пострадал ли е? :lol:
"Латентният пострадал"ми хареса много :lol: :lol: :lol: :lol:
Гост
 

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот kpavlova » 20 Фев 2009, 00:38

Ами ...докато не се определи като активен/ в процеса съм/, пасивен/ не съм в процеса/, явно си е "латентен"/ процесулано :oops: де / :lol: Иначе - най-честно - отвсякаде съм "прекаран" :oops:
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот marmarinov » 20 Фев 2009, 12:33

Колеги, не залитайте в неправилна посока, Законотвореца е винаги с мисъл различна от вашата :D В чл.253 НПК пострадалия е описан само като страна в съдебното производство. С тая хитра поправка може вече да участва и в досъдебното :wink: с повереник да речем, нищо, че с такова право е и свидетеля. Така става още по разбираемо кой си, ако случайно не си разбрал че са ти задигнали колата, да не давам други примери за бития и...
marmarinov
Потребител
 
Мнения: 125
Регистриран на: 17 Дек 2008, 16:20
Местоположение: Варна

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот sokrat » 20 Фев 2009, 15:54

За мен това на практика нищо не променя.На практика основното се свежда до това иска ли пострадалия да му се предявят материалите по производството или не.И съответно прави волеизявление иска или не иска.При условие че е поискал и не са му предявени е съществено процесуално нарушение.
sokrat
Младши потребител
 
Мнения: 89
Регистриран на: 22 Фев 2006, 20:32

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот sokrat » 20 Фев 2009, 15:59

Алинея втора е създадена ,за да не се бави наказателния процес поради отсъствие на обвиняем ако е в чужбина и няма настоящ адрес в страната.Въпреки че и досега ако пострадалия не е намерен на посочения от него адрес то материалите по делото не му се предявяват.
sokrat
Младши потребител
 
Мнения: 89
Регистриран на: 22 Фев 2006, 20:32

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот kpavlova » 20 Фев 2009, 16:01

За смисъла май няма спор :oops:, всички го разбираме еднакво и не е нов .Човекът мисля, че питаше - като разследващ- как да си оформи протокола текстово :oops:
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот marmarinov » 20 Фев 2009, 16:22

Докато отпечатат нови бланки с това изменение аз бих бих написал:

Уведомен съм за правата си по чл.75,ал.1 от НПК и желая да участвам в досъдебното производство, като при нужда да бъда призоваван/уведомяван/ на посочения от мен по горе /следния :D/ адрес
ПОСТРАДАЛ:п /не се чете/ :wink:

Копи-пейст :D
marmarinov
Потребител
 
Мнения: 125
Регистриран на: 17 Дек 2008, 16:20
Местоположение: Варна

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот marek972 » 20 Фев 2009, 17:40

което естествено води до следващия въпрос, след като желае да участва,
как трябва да бъде информиран за хода на наказателното производство, какво при всяко действие по разследване трябва да го уведомявам ли?
и как ? по телефона (те наш`те заплати не са много големи) или с призовка да се яви
и да му кажа най търженствено "какво ме лъжиш че телефона ти струва 400 лева, я виж експерта какво е писал-220..или там колкото ще бъде минималната заплата след време ...)

и все пак marmarinov ще те копна :D

досега така го пишех аз накрая протокола:

Разяснени ми са правата като пострадало лице, съгласно чл.75 и следващи от НПК, както и правото да предявя граждански иск срещу виновното лице, за претърпени от престъплението вреди. Ще реша дали да предявя такъв иск при гледане на дело в съда.
Не желая да участвам в досъдебното производство, не желая предявяване на материалите по разследването след неговото приключване, както и не желая да бъда запознаван с хода на наказателното производство.
marek972
Потребител
 
Мнения: 535
Регистриран на: 07 Апр 2008, 13:34

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот kpavlova » 20 Фев 2009, 18:51

какво при всяко действие по разследване трябва да го уведомявам ли?
и как ? по телефона (те наш`те заплати не са много големи) или с призовка да се яви


Не, има право да бъде информиран за "хода"- за развитието на производството, а не на всяко действие по разследването.
За образуването, за отказа да се образува
за предявяването на разследването,
за прекратяването,
за спирането,
за образуването на съд.производство по ОА
За привличането на обвиняем - може и да не се уведомява.
по Рамковото решение Съвета на ЕС - на което се дължи редакцията на текста на НПК :)
2. Всяка държава-членка взема мерки жертвите, които са заявили желание за това, да бъдат информирани относно:
а) крайния резултат след подадена от тяхна страна жалба;
б) необходимите условия, за да имат възможност, в случай че е повдигнато обвинение, да бъдат запознавани с хода на наказателното производство срещу лицето, което е обвинено в извършване на престъпление спрямо тях, освен в изключителни случаи, когато биха могли да възникнат неблагоприятни за правилното разглеждане на делото последици;
в) постановената от съда присъда.


Да си запознат с хода на делото СРЕЩУ лицето означава да си запознат и кое е лицето, което е обвиняем по делото и за какво.Може да не се информира пострадалия, ако ще затрудни разследването- по преценка :oops:
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот marmarinov » 21 Фев 2009, 14:18

Дано съм помогнал :wink: И аз мисля като Павлова, което на практика само ще рече, че в досъдебното само пращаш призовка да се яви за запознаване с материалите по делото /добре е да бъде изписана целта,че ако не дойде да си бере сам ядовете/ За останалите неща би трябвало да го уведоми прокурора, нали за това е Биг Бос :D
marmarinov
Потребител
 
Мнения: 125
Регистриран на: 17 Дек 2008, 16:20
Местоположение: Варна

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот marek972 » 21 Фев 2009, 18:12

това с призовката хубаво, но често призовката съпроводена с писмо пътува десетина дни..
и между другото в някои прокуратури предявяването на материалите може да бъде извършено след изтичане на законния срок, според други не ...
как е при вас?
marek972
Потребител
 
Мнения: 535
Регистриран на: 07 Апр 2008, 13:34

Re: Чл. 75 от НК

Мнениеот marmarinov » 22 Фев 2009, 12:47

С тази с която аз работя всичко си е в срок. "Действия по разследването, извършени извън сроковете , не пораждат правни последици, а събраните доказателства не могат да се ползват пред съда при постановяване на присъдата." Всичко това звучи като повод за съда да метне делото обратно. Според мен заложи спрямо обвиняемия всичко да е наред и го призовавай винаги последен, така срока ти ще бъде винаги удължаван при нужда. Когато в строто НПК имаше подобна ситуация се научих, че 90% от работа можеш да я свършиш по телефона и скъсяваш дните за призоваване от 10 на 2-3, нали за това има колеги :wink:
marmarinov
Потребител
 
Мнения: 125
Регистриран на: 17 Дек 2008, 16:20
Местоположение: Варна


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 47 госта


cron