начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

Убийство и наказание

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Убийство и наказание

Мнениеот greta_79 » 13 Фев 2009, 12:54

Ако някой може, нека да даде правен съвет: Какво трябва да се направи от тук нататък?
15.09.2008 16:56 - 15.09.2008Добричкият окръжен съд задържа обвиняем за убийство
Добричкият окръжен съд наложи мярка за неотклонение „задържане под стража” на 42-годишния Борис Ж. Борисов от Добрич, обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост на 33-годишен мъж, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда.
Инцидентът става около 2 часа на 13.09.2008 г. до заведение в централната част на Добрич. Според представителя на Окръжна прокуратура – Добрич, огледът на местопроизшествието, свидетелските показания и извършените изземвания на доказателства, аргументират предположението, че Борисов е автор на деянието, за което е задържан. Предишните му осъждания и предвиденото от Наказателния кодекс наказание от 3 до 12 г. „лишаване от свобода”, ако бъде признат за виновен, навеждат на извода, че обвиняемият може да се укрие или да извърши друго престъпление. Прокурорът посочи и наличието на доказателства, че уличеният е бил провокиран да извърши деянието, за което е привлечен да отговаря. Държавният обвинител поиска съдът на наложи на Борисов най-тежката мярка за репресивна принуда – задържане в Следствения арест.
Защитата пледира, че подзащитният му не е действал по хулигански подбуди, а в състояние на силно раздразнение и поиска по-леката мярка за неотклонение – „домашен арест”. Адвокатът твърди, че не става въпрос за тежко умишлено престъпление и посочи, че Борисов е получил рана на веждата. След като бил предизвикан, той повалил пострадалия само с един удар. Обвиняемият е позвънил от мобилния си телефон на полицията и „Бърза помощ” след инцидента.
В последната си дума Борисов заяви, че се е „уплашил от потърпевшия, много съжалява за стореното и би искал да се реабилитира пред семейството му”.
Добричкият окръжен съд отчете, че има многобройни противоречия в свидетелските показания и необходимост от събиране на нови доказателства. Материалите по случая обаче не дават основание, да се приеме, че Борисов е посегнал на пострадалия при неизбежна самоотбрана или в състояние на афект. Съдът отчете, че независимо от настъпилата реабилитация, обвиняемият е осъждан за причиняване на средна телесна повреда, хулиганство и за измама в големи размери при условия на продължавано престъпление. Той има криминални регистрации за съставяне на документ с невярно съдържание, отправяне на заплахи и причиняване на средна телесна повреда.
Определението на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна, в срок от 5 дни.

15.09.2008 година Пресслужба Добрички окръжен съд



08.12.2008 08:53 - 05.12.2008 Съдът отхвърли молбата за по-лека мярка за неотклонение на 42-годишен, обвиняем за убийство
Добричкият окръжен съд остави без уважение молбата на 42-годишния Борис Ж. Борисов от Добрич, да промени в по-лека наложената му на 15.09.2008 г. най-тежка мярка за репресивна принуда по здравословни причини. Той е задържан за причиняване по непредпазливост на 13.09.2008 г. в центъра на Добрич на смъртта на 33-годишен мъж, вследствие на умишлено нанесена телесна повреда. Съдът констатира, че единственото ново обстоятелство по делото е промяна в обвинението, за което е разследван. Изготвената съдебно-медицинска експертиза показва, че смъртта на пострадалия е причинена от черепно-мозъчна травма. Тя може да се дължи на падане по гръб от собствения си ръст или на удар със значителна сила, или да е резултат на двете. Това означава, че срещу Борисов може да бъде повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост чрез нанасяне на средна телесна повреда, вместо първоначалната теза на прокуратурата за тежка телесна повреда. Престъплението обаче остава тежко умишлено, за което Наказателно-процесуалният кодекс предвижда мярка за неотклонение задържане под стража. Събраните доказателства мотивират обоснованото предположение, че Борисов е извършил престъплението, за което е разследван.
Съдът взе под внимание информацията на прокуратурата, че задържаният има регистрации в полицията за престъпления против личността и лоши характеристични данни. Това опровергава твърденията на защитата, че не съществува опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление. Съдът прецени също, представените документи за влошено здравословното състояние на Борисов не показват, че заболяването му е несъвместимо с условията в Следствения арест и в местата за лишаване от свобода.
Определението на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна, където евентуалната жалба ще бъде разгледана на 16.12.2008 г.

05.12.2008 г. Пресслужба Добрички окръжен съд




11.02 10:55 - 11.02.2009 Ефективно наказание за 42-годишен добричлия, убил по непредпазливост съгражданин
Добричкият окръжен съд одобри постигнатото с прокуратурата споразумение за прекратяване на наказателното производство срещу 42-годишният Борис Ж. Б. от Добрич. Той ще изтърпи наказание от 2 години лишаване от свобода при първоначален общ затворнически режим за причинената от него по непредпазливост смърт на 33-годишен съгражданин вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда. Днес Борис Б. се призна за виновен пред Добричкия окръжен съд, че на 13.09.2008 г., около 2 часа, при сбиване до заведение в централната част Добрич, той е нанесъл удар с ръка по лицето, от който пострадалият е паднал на земята и е починал от получената черепно-мозъчна травма, обусловила разстройство на здравето, временно опасно за живота.
Подсъдимият заяви пред съдебния състав днес желание да бъде одобрено сключеното между него и прокуратурата споразумение, което има значение на влязла в сила присъда. Представителят на Добричката окръжна прокуратура посочи, че Наказателният кодекс предвижда наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода за това деяние. Предвид многобройните смекчаващи обстоятелства и направеното самопризнание, наказанието, постигнатото със споразумението не противоречи на закона и морала.
Борис Б. е завършил средно образование, разведен е, неосъждан.

11.02.2009 г. Пресслужба Добрички окръжен съд
greta_79
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Фев 2009, 12:49

Re: Убийство и наказание

Мнениеот shakina_ » 13 Фев 2009, 15:00

Чета и не вярвам на очите си!!!!!!!!!!Това истина ли е?Споразумение по глава 2-ра,раздел І-ви НК(убийство)?Споразумение между прокурора И подсъдимия(къде отиде защитника).Всичко това наистина ли е или някой първокурсник е писал разни недомислици?
shakina_
Младши потребител
 
Мнения: 62
Регистриран на: 09 Яну 2009, 11:50

Re: Убийство и наказание

Мнениеот shakina_ » 13 Фев 2009, 15:08

Истина било всичко/спр.страницата на ДОС/.Дали защото бързам или по други причини,но найстина не намирам думи за коментар.Боже опази ни от некъдърни магистрати.......
shakina_
Младши потребител
 
Мнения: 62
Регистриран на: 09 Яну 2009, 11:50

Re: Убийство и наказание

Мнениеот RinTimTim » 13 Фев 2009, 19:23

Грета, да се подаде иск за вреди срещу извършителя пред гражданския съд (ако сте наследници на починалия), при който е необходимо да се доказва само размерът на вредите. За това кои от наследниците какви вреди могат да претендират си питайте адвокат.

А ако питането отива натам, че 2 години лишаване от свобода ви се вижда малко за причиняване на смърт по непредпазливост след само един удар при предполагаемо взаимно сбиване и считате за адекватно наказание примерно смърт чрез обесване или разстрел, то тогава трябва да се обърнете към законодателя.

Шакина, чети по-внимателно, но закона, преди да даваш квалификации кой е кадърен и кой не. Споразумение не се допуска за тежки умишлени престъпления от съответните раздели и глави - 381 ал. 2 НПК. Престъплението по чл. 124 НК не е умишлено, а такова при смесена вина - по отношение на по-тежкия резултат е налице непредпазливост.
RinTimTim
Потребител
 
Мнения: 343
Регистриран на: 24 Авг 2006, 13:32

Re: Убийство и наказание

Мнениеот shakina_ » 13 Фев 2009, 22:10

RinTimTim,писала съм глупости,отреагирах късно,извинявам се за което и благодаря.Хубав петък 13-ти Ви желая
shakina_
Младши потребител
 
Мнения: 62
Регистриран на: 09 Яну 2009, 11:50

Re: Убийство и наказание

Мнениеот RinTimTim » 14 Фев 2009, 02:31

Само който не работи (или в нашия случай - не пише във форума :lol:), не бърка :wink:
RinTimTim
Потребител
 
Мнения: 343
Регистриран на: 24 Авг 2006, 13:32

Re: Убийство и наказание

Мнениеот greta_79 » 18 Фев 2009, 15:52

А има ли някакъв начин да поискаме преразглеждане на делото, защото от самото начало е опорочено. Накратко: Живко (убития) и Иван (негов "приятел") са се запътили към нощното заведение. Борис (убиеца) е изгонен от същото това заведение, защото е предизвикал сбиване. Под действието на алкохола и афект, Борис налита на Иван и Живко без да е провокиран от тях. Иван е успял да избяга, но Живко за съжаление е убит. Убийството е между 01:15 и 2:00 часа сутринта на 13.09.2008г. Борис е задържан сутринта около 7ч. Задържан е само той, въпреки, че с него са били синът му и негов приятел. Борис е казал, че сам се е обадил на "Спешна помощ" от мобилния си телефон. На "Полиция" и "Спешна помощ" се е обадил някой (не стана ясно кой) от мобилния на Живко :!: . Никой не се е обадил на близките на Живко, за да им съобщи какво се е случило. Майка му сама стигна до истината, че синът и не е между живите. Тялото на Живко и бе предадено веднага! (Много чевръсти съдебни лекари в Добрич). Това което видях с очите си, въобще не беше следствие на "един удар". Живко беше обезобразен :!: . Цялото му лице беше в подутини, синини и рани. По пръстите на ръцете му нямаше кожа. Видимо беше ритан и газен... По една случайност познавам шофьорът на линейката, който е прибрал тялото от мястото на инцидента. Той сподели, че се е наложило да прибере ръцете му в найлонови торбички и да ги прекрепи към тялото, защото били натрошени :!: . Това с "един удар" не се получава.
Славата на Борис в града не е добра. От "осъждан" в началото стана чист като сълза в края. Не са му чужди триковете в съдебната система, брат му е адвокат. Не се изненадах и от споразумението. Но не го побира умът ми какви са тия хора, каква майка ги е раждала :?: . И Борис, и прокурора, и наетата адвокатка, която трябваше да защитава интересите на наследниците.
Познавайки косвено Борис, не вярвам че действията му са били по непредпазливост. Той абсолютно е действал по хулигански подбуди и е бил Живко докато издъхне. Да не забравяме, че е имал "помагачи"...
Има ли начин да го обвиним отново?
Близка съм на семейството и изкам да помогна, но не знам как. Искаме възмездие, но май никой не е на наша страна... И свидетелите избягаха в чужбина. Един от тях се отказа от показанията си...
Такъв порочен кръг, такава корупция.... Не знам какво да правя.
greta_79
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Фев 2009, 12:49


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 30 госта


cron