начало

Съюзът на съдиите призова този ВСС да не избира главен прокурор и шеф на ВАС Съюзът на съдиите призова този ВСС да не избира главен прокурор и шеф на ВАС

Незабавни промени в НК от протестиращите полицаи ?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Незабавни промени в НК от протестиращите полицаи ?

Мнениеот kostadin.iordanov » 17 Яну 2009, 22:13

Изображение ... На среща между ръководството на МВР и контактната група, излъчена от протестиращите служители на МВР, беше сложено началото на диалог по професионални и синдикални въпроси. На ръководството бяха връчени исканията на служителите, формулирани в шест точки.

...
2. Незабавни промени в НК , предвиждащи по-тежки наказания и свеждащи до минимум възможността за освобождаване от наказателна отговорност и замяна на ефективната присъда с по-лека /условна, пробация/ за лице, извършило нападение срещу служител на МВР при или по повод изпълнение на служебните му задължения. Инкриминиране на съпротивата при арест и неизпълнение на полицейско разпореждане.
...

17 Януари 2009 г.
http://press.mvr.bg/News/news090117_02.htm


Не мога да разбера какво точно се има в предвид под 'нападение', 'съпротива' и 'полицейско разпореждане', и затова бих искал да попитам, ако в Наказателния кодекс действително се въведат такива разпоредби, това означава ли например, че когато ви спрат униформени полицаи и поискат личната ви карта, а вие поискате от тях първо да ви се представят, то ставате престъпник защото не изпълнявате полицейско разпореждане? И ако започнат да ви арестуват, а вие съответно да им обяснявате правата си, то следва че оказвате и съпротива при арест? И когато започнат да употребяват сила, а вие съответно да им повишавате тон и прочие, то значи извършвате и трето престъпление - вербално нападение срещу служител на МВР? И в крайна сметка пак няма да сте разбрал(а) как се казват съответните полицаи?
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Re: Незабавни промени в НК от протестиращите полицаи ?

Мнениеот 1968 » 19 Яну 2009, 12:39

Подобни хипотези на изпълнителни деяния си има и сега в НК, а и практиката е категорична относно квалифицирането на подобни деяния, така, че нищо ново под слънчето.Няма нужда от промяна на НК, а само от умни глави, които си четат закона и съответно го прилагат, както трябва.
1968
Потребител
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Окт 2005, 15:02

Re: Незабавни промени в НК от протестиращите полицаи ?

Мнениеот vinetu » 31 Яну 2009, 16:50

В ЗМВР пише, че при извършване на проверка от органи на МВР същите са длъжни да се лигитимират, като има една инструкция, която се гласи, че органите на МВР са длъжни преди да пристъпят към извършване на проверка да се легитимират: звание, фамилия и от кое поделение на МВР са. Ако не са се легитимирали, винаги има начин да разбереш кои са те, само трябва да наберете 166 и да съобщите къде се извършва въпросната проверка, че полицаите не са ви се легитимирали. Веднага ще изпратят контрола, която ще реши този проблем. Не забравяйте, че и полицаите имат права, а и че и вие имате задължения!!!
vinetu
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 21 Окт 2007, 11:00

Re: Незабавни промени в НК от протестиращите полицаи ?

Мнениеот kostadin.iordanov » 01 Фев 2009, 15:21

vinetu написа:В ЗМВР пише, че при извършване на проверка от органи на МВР същите са длъжни да се лигитимират, като има една инструкция, която се гласи, че органите на МВР са длъжни преди да пристъпят към извършване на проверка да се легитимират: звание, фамилия и от кое поделение на МВР са. ...


Длъжни са, разбира се, но когато мен например са ме проверявали униформени досега нито веднъж не са го правили по собствена инициатива, а когато ги питам, обикновено ми коства усилия за да получа някакъв отговор, макар и частичен, като това съответно води до последващи реакции от тяхна страна, включително и въпроси, на които аз не съм длъжен да отговарям и т.н. Затова се питам, сега, ако въведат тези допълнителни инкриминации, какви ще бъдат гаранциите, че гражданите сме защитени от полицейски своеволия и престъпления докато например си се разхождаме на открито (?).
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Re: Незабавни промени в НК от протестиращите полицаи ?

Мнениеот lexy21 » 01 Фев 2009, 18:39

Ако един юрист не знае какво е "нападение", "съпротива" и/или "полицейско разпореждане" ,това говори само за професионалните му качества и за нищо друго. Нечия лична вендета срещу служителите на МВР като цяло, поставени под общ знаменател, говори само за основни познания по математика. Натрапването на личната гледна точка чрез инициирането на дискусии с предварително зададен правилен извод, говори само за личностна нереализация и нужда от самоизява. Форумите са свободно пространство, в което най-добре се обективира некомпетентността, ограничеността, самовлюбеността и липсата на възпитание. Осъзнатото ми поведение на избяване на ненужна конфронтация се сблъсква с очакването ми да срещна
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2607
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34

Re: Незабавни промени в НК от протестиращите полицаи ?

Мнениеот lexy21 » 01 Фев 2009, 18:40

разбиране от адресата на темата "До г-н Карелов".
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2607
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34

Re: Незабавни промени в НК от протестиращите полицаи ?

Мнениеот kostadin.iordanov » 02 Фев 2009, 00:13

lexy21 написа:Ако един юрист не знае какво е "нападение", "съпротива" и/или "полицейско разпореждане"...

Наистина бих се радвал ако успеем да ги изясним в рамките на настоящата дискусия. Нека започнем с това какво е 'полицейско разпореждане' (?). Моля да поясните каква е субординацията в отношението между гражданите на Република България и нейните полицейски служители? ... При всички случаи ли отказът да се изпълни такова разпореждане ще превръща гражданите в престъпници? ...
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Re: Незабавни промени в НК от протестиращите полицаи ?

Мнениеот Inspector_MBP » 02 Фев 2009, 01:30

Г-н Йорданов, струва ми се lexy21 достатъчно дипломатично и същевременно ясно изрази становището си, че няма желание да Ви изяснява съдържанието на понятия, които е трябвало да Ви бъдат изяснени от преподавателите в университета, който сте завършил (който и да е той :roll: ).

Отговори на Вашите въпроси, сигурен съм, бихте могъл да откриете в лекционните курсове и научните трудове по дисциплините: Полицейско право, Административно право, Наказателно право, Конституционно право. Успех !
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител
 
Мнения: 419
Регистриран на: 30 Окт 2007, 13:49
Местоположение: Живее в Родината си.

Re: Незабавни промени в НК от протестиращите полицаи ?

Мнениеот Tisho_Sv » 02 Фев 2009, 10:21

Това е целта, да могат да бият безнаказано и да продължават със свинското си поведение...
Tisho_Sv
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 01 Май 2008, 20:17

Re: Незабавни промени в НК от протестиращите полицаи ?

Мнениеот kostadin.iordanov » 02 Фев 2009, 10:33

Inspector_MBP написа:... Отговори на Вашите въпроси, сигурен съм, бихте могъл да откриете в лекционните курсове и научните трудове по дисциплините: Полицейско право, Административно право, Наказателно право, Конституционно право. Успех !


Ако искате, можете да указвате такива препратки по време на преговорите с ръководството на МВР. И след като и тук няма да се обосновават исканията на протестиращите полицаи, остава само да вникнете в защитата, която действащата нормативна уредба и без това осигурява на полицаите. Или може би все пак ще посочите конкретен случай от действителността, когато тази нормативна защита се е оказала недостатъчна?
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google Adsense [Bot] и 51 госта


cron