начало

Съюзът на съдиите призова този ВСС да не избира главен прокурор и шеф на ВАС Съюзът на съдиите призова този ВСС да не избира главен прокурор и шеф на ВАС

Разгласяване на "следствена" тайна от братя Галеви ?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Re: Разгласяване на "следствена" тайна от братя Галеви ?

Мнениеот RinTimTim » 26 Окт 2008, 13:30

Аз се изненадвам да науча, че Керелов било равно на "ние, българите" (да, де, знам, че всичко лошо е типично българско, та може би не трябва да се изненадвам)

Абе, портокалче, аз поставих знак на равенство между "Керелов" и "ние българите" да му направя комплимент, бре жена :D Но това "всичко лошо" съвсем не беше нужно да продължава равенството, не знам откъде го измисли... :D

Керелов, нещо не разбрах, но съм сигурен, че ще ме ориентираш - по знаковите дела откъде точно си направи изводът, че вината за провала им (липсата на осъдени) е в прокуратурата, а не в съда. Единият некадърен и/или корумпиран е внесъл обвинителния акт, обаче другият некадърен и/или корумпиран е постановил оправдателната присъда. Ако за опростяване на уравнението приемем, че нещата в правото са черни и бели, т.е. единият е винаги прав, а другият е винаги сбъркал и тъй като не познаваш самите случаи в детайли, боб ли хвърляш да разбереш кое от двете магистратски творения е било неправилното, та насочваш справедливия си гняв народен само в едната посока?

Конкретно по темата, явно нещо не си доразбрал и ще трябва да си повтаряме като папагали - дали има или няма "мегдан" за обвинение срещу братя Галеви за разгласяване на следствена тайна, е въпрос, който едва ли някой може да ти коментира компетентно въоръжен само с информация за случая от медиите.

Проблемът е, че според теб "за разгласяване на следствената тайна могат да се преследват само длъжностните лица, които водят или имат връзка с разследването", което просто не е вярно и ти посочих конкретно по кой текст (директен отговор на твоя въпрос "И по кой текст от наказателния кодекс това може да стане") други лица могат да носят отговорност за разгласяване на следствена тайна. А дали конкретните лица братя Галеви в конкретния случай има основания да бъдат обвинени, е съвсем отделен въпрос, на който аз не мога да ти дам отговор и да искам. Просто те информирах за нещо, което очевидно не знаеше, че принципно има текст в закона, по който отговорност за разгласяване биха могли да носят лица, които нямат никакво служебно отношение към разследването.
RinTimTim
Потребител
 
Мнения: 343
Регистриран на: 24 Авг 2006, 13:32

Re: Разгласяване на "следствена" тайна от братя Галеви ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 27 Окт 2008, 11:13

Драги ми,

Пак ли изскочихте отнякъде да ни показвате поредния си фокус ? Мисля, че с такъв даровит сътрудник на вестника направо ще му гръмне тиражът. :D А и прокурорите, видите ли, няма да се сърдят, че черните бобени зърна са само при тях, а белите - при съдиите. Ще им дадем и на съдиите малко черни бобчета, за да не излезне, че вестикът е едностранчив... :wink:

Не знам обаче някой да е казвал някъде, че прокурорите по природа били черни, а съдиите - бели. Познавам един колега, който като съдия, чудно защо, от време на време забравяше да разписва присъдите и те падаха естествено при обжалване в горния съд. Бъдете спокоен, той си напусна столчето по собствено желание без някой някога да му е търсил сметка за това. Само че присъдите му не бяха по знакови дела. Когато има знакови дела обаче за съдията е съвсем друго, защото там тези неграмотни журналисти го вкарват волю-неволю в обектива на камерата и после телевизията гърми. И понеже тази нежелана гласност увеличава отговорността му де факто (де юре той си остава толкова безотговорен, колкото и прокурора - сега-засега точното прилагане на закона не подлежи на никаква дисциплинарна проверка от така наречения квази Инспекторат към висшия съдебен съвет :shock: ), преди да съди, той си мисли малко каква присъда ще чете, осъдителна ли, оправдателна ли, или ще повръща делото пак в изходно положение, защото прокурорът нещо не си бил свършил работата както трябва, уж. :lol:

В тази връзка се сещам, когато нашите журналисти запрегнаха това лято директора на ОЛАФ (бивш старши германски прокурор) да каже какво точно упреква на наказателното ни правосъдие при преследването на злоупотребите с евро-парите, как той се изпоти. От една страна, не вървеше да нарежда на съдиите ни да раздават автоматично наказателни присъди при постъпили в прокуратурата сигнали на ОЛАФ за извършено престъпление - нали съдебната ни власт била уж независима. От друга страна, също не вървеше той да си мълчи, когато в Германия съучастниците в крупна евро-далавера бяха осъдени и си почиваха в германските затвори вече няколко месеца, докато българските им съдружници даваха интервюта на журналистите също като братята Галеви и нямаха още повдигнато обвинение (защото според него се ползвали с протекциите на президент и правителство :lol: ). След известно едноседмично пълно затишие, този многознайко отсече с всичкия си акъл: ние от ОЛАФ искаме само прокуратурата да вкарва делата в съда, пък после съдът да съди както си знае: ако ще да осъжда, ако ще да оправдава – към него претенции нямаме, защото съдиите са безупречни и им имаме пълно доверие. Та така и той, с гледаческите си заложби, реши, че по знаковите дела черните бобчета са само при прокурорите, а не при съдиите. :lol:

Сещам се и за делото на румънския журналист Бухнич, когато нашите учени прокурори го подгониха, че използвал скритата си камера като "специално разузнавателно средство". В Русе районният съд го осъди, окръжният съд го оправда. И познайте какво стана после ? Протест на прокуратурата пред върховния касационен съд. След което прокуратурата си оттегля протеста. Ама как така ? Е така ! Това е фокусът де: Фокус-мокус-препаратус ! :lol: Първо има престъпление, после няма. Докато главният прокурор се казваше Филчев, имаше престъпление. Като междувременно той си смени името на Велчев, изчезна и престъплението ...http://mediapool.bg/show/?storyid=115609

Та да си дойдем на братята Галеви, които се оказва, че си имат врагове в прокуратурата и полицията и те тръгнаха да ги тарашат. Но освен врагове, се оказва, че нашите братя си имат и приятели там, които своевременно ги предупредиха за лошавите работи, където им ги сглобяват душманите им. Резултат: лошите прокурори търсят, ама не намират, а братята Галеви им се хилят доволно по телевизията. И както журналистите, чули-неразбрали, нашите лоши прокурори, понеже се подразнили от медийните изяви на братята Галеви, разровили помагалото си и „се лепнали“ на въпросния член от наказателно-процесуалния кодекс.

Разгласяване на материалите по разследването

Чл. 198. (1) Материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.(2) Когато е необходимо, органът на досъдебното производство предупреждава срещу подпис лицата, които присъстват при извършване на действията по разследването, че не могат да разгласяват без разрешение материалите по делото и в противен случай носят отговорност по чл. 360 от Наказателния кодекс.

RinTimTim написа:това ще да е... да не говорим, че фактологията отново им куца:
.....и на прокурорите, де, не само на журналистите. :lol:

Така да се каже, „материалите“ по делото, ако са книжни, са между кориците на папката при прокурора, а ако са други вещи, те са в хранилището на полицията (под охрана и отбрана, ни успокояват постоянно :D ). Не знам защо прокурорите, следователите и дознателите имат лошия навик, извън тези „материали“ по делото, които си стоят в книжното Дело (служебната папка), да раздават на гражданите някакви хартийки при извършване на претърсвания на помещенията им, на които пише, с подпис и печат, дали нещо е иззето, и какво точно. Само че тези хартийки, наречени втори екземпляри от протоколи, вече не са в Делото, а са извън него и не са част от материалите по делото, които си стоят в Делото и не излизат от него, нали уж са тайни ..... :D Но при известна доза въображение и у съдиите, фокусът на прокуратурата може да не се окаже съвсем фокус, както ни показва присъдата на Бухнич от районния съд в Русе ..... :lol:

Та какво излиза накрая: че разлика между правните познания на журналистите и прокурорите по знаковите дела в България няма. :roll: Само където журналистите не могат да вкарват хората в затвора, а прокурорите - могат. :cry:
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Разгласяване на "следствена" тайна от братя Галеви ?

Мнениеот plamen_penev » 27 Окт 2008, 13:01

"по знаковите дела откъде точно си направи изводът, че вината за провала им (липсата на осъдени) е в прокуратурата, а не в съда."
RinTimTim , почитаеми!
Не знам в кой свят живееш, но за всеки, който поне малко се е "тръкнал" до делата прокурорски е на ясно, че при все проблемите с съда изобщо, главният ни проблем, в който се фокусират неудачите на нашето общество през 19-те "демократични" (демокрация за кого?) години се нарича "прокуратура"... Дори не е нужно да представям доказателства! Те са в такова изобилие...
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Разгласяване на "следствена" тайна от братя Галеви ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 28 Окт 2008, 11:41

ОЛАФ иска присъди, дори и да са оправдателни

http://mediapool.bg/show/?storyid=142717


Но може би ОЛАФ всъщност иска не съвсем оправдателни присъди, както научаваме впоследствие ! А присъди изобщо няма, защото сега-засега прокурорите не внасят обвинителни актове в съда, май-май .... Чакат си хората преди да пропишат, и като им дойде кефът, може би някой слънчев ден, ще внесат и обвинителни актове в съда ... :wink:
http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0000203
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Разгласяване на "следствена" тайна от братя Галеви ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 28 Окт 2008, 13:45

За разлика от братята Галеви Доган разгласява, и то истински следствени тайни, по делото за ("само" :roll: ) убийството на Ахмед Емин, но явно никой не му повдига обвинение за това, както на братята Галеви http://dnesplus.bg/Criminally.aspx?d=249886

Чудно защо ? :roll:

Сигурно защото прокурорите му носили на крак кафето в сарая му в Бояна, където уж му правили нещо като "1 час разпит". И как протекъл разпитът: той си седял със скръстени крака на миндерлъците и си сърбал кротко кафето, а те му стояли "в мирно" и само го зяпали в устата, без да могат да гъкнат ....... :lol:

http://dnesplus.bg/Criminally.aspx?f=101&d=248966
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Разгласяване на "следствена" тайна от братя Галеви ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 29 Окт 2008, 13:06

Велчев не знае как Доган е получил писмото на Емин

http://dnesplus.bg/Society.aspx?f=99&d=250133

както и тук http://dnesplus.bg/Society.aspx?f=99&d=250188

И вместо сега да се черви пред телевизията и да обяснява защо четата му преследва братята Галеви, а не преследва Доган, не е ли по-добре г-на Велчев да каже, че те изобщо по българския закон не могат да бъдат извършители на такова престъпление "разгласяване на следствена тайна" ?
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Разгласяване на "следствена" тайна от братя Галеви ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 29 Окт 2008, 15:20

Налбантов: Доган не е извършил престъпление
http://dnesplus.bg/Society.aspx?f=99&d=250197

"Фактът, че Ахмед Доган не е представил ксерокопие на съдържанието, а просто го е цитирал е водещото основание на прокурорите по делото да не смятат, че той е влязъл в разрез със закона." Да, съвсем правилно ! А някой може ли да ни каже каква точно е разликата за наказателното право между разгласяването на следствената тайна чрез разкриването й на журналистите устно чрез дословно цитиране на засекретен документ, и разгласяването на следствената тайна чрез разкриването й на журналистите писмено чрез връчването им на ксерокопие от този засекретен документ ? :roll:

Сигурно не е извършил вменяваното му "престъпление" Ахмед Доган, нали не се казва братя Галеви .... :wink:

И ако беше извършил престъплениe, според аршина на прокуратурата ни, (което всички видяха), какво от това ? Все едно ще тръгнем да му търсим сметка, така ли ?... :roll: Ами нали тройната коалиция ще вземе да падне още в същия ден..... :lol:

Абе, от жив резил, то си стана чист цирк ! :lol:
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Разгласяване на "следствена" тайна от братя Галеви ?

Мнениеот RinTimTim » 30 Окт 2008, 00:26

RinTimTim , почитаеми!
Не знам в кой свят живееш, но за всеки, който поне малко се е "тръкнал" до делата прокурорски е на ясно, че при все проблемите с съда изобщо, главният ни проблем, в който се фокусират неудачите на нашето общество през 19-те "демократични" (демокрация за кого?) години се нарича "прокуратура"... Дори не е нужно да представям доказателства! Те са в такова изобилие...


В този, в който и ти. Само че явно гледам на него по по-различен начин от теб.

Приеми на юнашко доверие, че се "тръквам" до делата прокурорски в пъти повече от теб. Да се твърди, че главният проблем на обществото през годините на демокрацията бил прокуратурата е ужасно нелепо и говори за тотална липса на каквато и да е представа за нещата.

В обществото продължава да битува схващането, явно останало от "другото" време, че прокурорът е някакъв всевластен свръхчовек и само каквото не е поискал, само това не е станало. Т.е. причината за това, че "престъпниците се разхождат по улиците", няма къде другаде да я търсим освен в прокуратурата, която може, но не иска да се разправи с тях. Простичката истина обаче е, че с всяко следващо изменение на законите, с които работи същият този прокурор, неговите правомощия от една страна стават все по-малко, а от друга - все по-трудно му е да ги упражнява. Законодателят е поставил пред наказателното преследване у нас такива спънки, за които всеки един човек в България, който се занимава с наказателно право, независимо дали е прокурор, дознател, съдия или дори адвокат, може да ти напише книга, ако е обективен. А ако има и минимална представа как се осъществява наказателното преследване в други държави, няма да му се сяда да пише изобщо.

Всъщност прокуратурата има толкова незначителна роля в целия процес по наказването на един престъпник, но това на обществото не му е ясно, то не може да го осмисли. Най-важното за наказателния процес са доказателствата, същинската част е "живото" разследване. Което трябва да се прави от полицията "на улицата", тя е тази, която трябва да събере доказателствата, това е, за което реваха от ЕС - направете полицейско разследване викат, както в целия свят, а ние какво направихме - кръстихме следователите дознатели и ги (до)заринахме в абсурдната бумащина на НПК. Когато доказателствата ги има, ще ги има и обвинителните актове, които излизат. Вече отделен и много обширен въпрос е как съдът (понякога) оценява събраните на досъдебната фаза доказателства и когато ги има, но нека не се отплесваме. След вкарването на обвинителния акт в съда, процесът спокойно може да мине и без прокурор, всичко се решава само и единствено от съда. И не само това, ами и съдът е длъжен оттук насетне да си досъбира нужните доказателства, т.е. той е и прокурор, и адвокат. Прокурорът, ако е добър, може само да си спечели уважението на съдията и последният да търси и се вслушва в мнението му, а не да си го пропуска покрай ушите, но всичко, което прави прокурорът в залата, е да дава мнение, нищо повече.

Та в заключение - най-лесно е да насочим показалеца: тоя некадърник повдигнал обвинение срещу братя Галеви за нещо, което не е престъпление, оня внесъл обвинителен акт за кражба на кебапче, третият корумпиран "забравил" да внесе тоя или оня протокол за одобрение в съда, на четвъртия галфон не му излязло делото. Трябвало да си внесем прокурори от чужбина да ни приключат делата...

Същинските проблеми на наказателното преследване обаче са на съвсем друго ниво.
RinTimTim
Потребител
 
Мнения: 343
Регистриран на: 24 Авг 2006, 13:32

Re: Разгласяване на "следствена" тайна от братя Галеви ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 30 Окт 2008, 09:34

Откровенията на Доган объркаха и прокуратурата
Обвинителите излизат с противоречиви тези разгласил ли е Сокола следствена тайна
http://www.novinar.net/?act=news&act1=d ... c4Njs2Mw==


Прокуратурата не посмя да посегне на имунитета на Доган
http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0000301
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Разгласяване на "следствена" тайна от братя Галеви ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 31 Окт 2008, 10:43

И накрая нещо пак не разбрахме ? Има ли наказателно-правна норма, която принципно да забранява точно на братята Галеви да разгласяват следствената тайна за направеното им претърсване, та да може изобщо да им се търси наказателна отговорност, или няма ?
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Разгласяване на "следствена" тайна от братя Галеви ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 15 Ное 2008, 14:11

Екссъветник на Румен Петков поема мисията ни в Казахстан
http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0000201

Някой може ли да каже каква е връзката между оперативно интересните братя Галеви, оперативно интересния Румен Петков и оперативно интересния нов (както и стар) български посланик в Казахстан, и известна ли е била тази връзка на прокурора, който тръгна да се разправя с братята Галеви ?
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Разгласяване на "следствена" тайна от братя Галеви ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 19 Ное 2008, 11:45

ТВ запис с Галеви затрудни експертите на МВР
Специалистите :lol: от Научно-изследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР не са успели да отворят файла, пратен им от Нова ТВ, с предаването, в което двамата размахаха протоколите от претърсванията в имението си по време на спецакцията в Дупница.
http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0000401
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Разгласяване на "следствена" тайна от братя Галеви ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 13 Дек 2008, 12:33

Прокуратурата проверява дали тече информация към Галеви :D http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0000402

Собственикът на хотела на Доган в Рибарица замесен в афера с ДДС :cry:
http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0000501
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Разгласяване на "следствена" тайна от братя Галеви ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 04 Фев 2009, 13:27

Хайде, и още един път казахме "Хоп", преди да сме скочили. Този път пък прокурорът сам си издава следствената тайнаааа ... :D

Златомир Иванов е призован чрез медиите да се яви днес в 14 часа в прокуратурата (за да го арестуваме) !!! :lol:
http://dnesplus.bg/Criminally.aspx?f=101&d=265973

То не че и без огласяването публично на тази любезна покана към Златомир Иванов той ще се обърка да иде при прокурора по своя воля, но след такова огласяване май въобще няма да се появи .... :D Това излиза малко като: ела при мен, та да те хвана .... :D

Е сега надминахме и бате Бойко с неговото: ние ги хващаме, те ги пущат ! :lol:

А като гледам и министърът Миков как е цъфнал, направо ще върже - и на него все журналистите му били криви, че издавали предварително тайните операции на МВР и така ги проваляли ! :D Ами ако никой не им ги казва, как те ще ги издават после по вестниците, телевизията и радиото ? :roll:

" На въпрос дали има съмнения за изтичане на информации за операции на МВР, Миков отговори: "Това е стар проблем. Информацията изтича и през медиите, които са добре информирани. Има редица случаи на санкционирани служители за изтичане на информация и ще има още такива". http://dnesplus.bg/Criminally.aspx?d=265984

и тук също http://mediapool.bg/show/?storyid=148623&srcpos=1

Въобще се отказвам повече да коментирам работата на правоохранителните и правораздавателните ни органи. Тя е направо под всякакъв коментар ! :oops:
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Предишна

Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google Adsense [Bot] и 46 госта


cron