начало

Съюзът на съдиите призова този ВСС да не избира главен прокурор и шеф на ВАС Съюзът на съдиите призова този ВСС да не избира главен прокурор и шеф на ВАС

забрана за пътуване в чужбина

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


забрана за пътуване в чужбина

Мнениеот miradora » 19 Сеп 2008, 17:24

Здравейте,
имам забрана за пътуване в чужбина. Наложена ми е от АДВ заедно със забрана върху недвижим имот на които съм собсвеник. Въпроса ми е имам ли шанс след като обжалвам забраната за напускане на страната да получа положителен резултат? И освен това бих искала да се попитам след като имуществото ми е на мое име но е придобито чрез дарение от родителите ми и те имат пожизнено право на ползване върху имота, може ли АДВ да го обяви на публичен търг? И още- лихвите които текат по задължението могат ли да се обжалват? Благодаря ви предварително.
miradora
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 19 Сеп 2008, 17:04

Мнениеот miradora » 22 Сеп 2008, 20:32

Благодаря че ми отговорихте, мислех че никой няма да ми пише. Ами знаете ли, аз си плащам от две години на адвокат и завеждаме някакви дела които винаги завършват негативно за мен, и тъй като аз живея в чужбина и поради обстоятелствата споменати по горе не мога да се прибера, се опитвам да движа нещата от тук но май не се получава. Вече съм отчаяна напълно и не знам към кого да се обърна. В България няма кой да се занимава с моите проблеми, аз от тук реално само плащам и нищо не получавам, затова моля ви ако някои може да ме посъветва нека да ми пише. Благодаря.
miradora
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 19 Сеп 2008, 17:04

Re: забрана за пътуване в чужбина

Мнениеот kalahan2008 » 22 Сеп 2008, 21:44

miradora написа:Здравейте,
имам забрана за пътуване в чужбина. Наложена ми е от АДВ заедно със забрана върху недвижим имот на които съм собсвеник. Въпроса ми е имам ли шанс след като обжалвам забраната за напускане на страната да получа положителен резултат? Шанс винаги има, но...има си и срокове за обжалване, които са по АПК...И освен това бих искала да се попитам след като имуществото ми е на мое име но е придобито чрез дарение от родителите ми и те имат пожизнено право на ползване върху имота, може ли АДВ да го обяви на публичен търг? Да И още- лихвите които текат по задължението могат ли да се обжалват? Лихвите се оспорват по същия ред, по който се оспорва и публичното задължение - т.е. оспорват се пред публичния взискател (т.е. институцията, която е установила Вашите задължения). Най-често, когато става дума за големи публични задължения, това са Агенция Митници, НАП, НОИ или съдът, пред тях можете да оспорвате размера на задълженията си. Благодаря ви предварително.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4231
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: забраната

Мнениеот Гост. » 22 Сеп 2008, 23:07

pepone2005 написа:Какво ги питате тия некомпетентни лаладжии тука.Няма смисъл.Те са само едни невзрачни комплексарчета,които единствено тук и НИКЪДЕ ДРУГАДЕ могат да изказват простоватото си мнение и то да бъде смятано за вярно от някои,като Вас.
Та най-добре отидете при компетентен адвокат (а не при тези мижатурки тук),платете си и той ще Ви отговори на всички въпроси.
Желая Ви успех :)


:roll: Това? следва ли да се търпи? Само питам- не взимам отношение към особата, пишеща под този ник.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: забрана за пътуване в чужбина

Мнениеот Гост. » 22 Сеп 2008, 23:14

miradora написа:Здравейте,
имам забрана за пътуване в чужбина. Наложена ми е от АДВ заедно със забрана върху недвижим имот на които съм собсвеник. Въпроса ми е имам ли шанс след като обжалвам забраната за напускане на страната да получа положителен резултат? Не и при тези факти.
И освен това бих искала да се попитам след като имуществото ми е на мое име но е придобито чрез дарение от родителите ми и те имат пожизнено право на ползване върху имота, може ли АДВ да го обяви на публичен търг? Да, ще се продаде с тази тежест.
И още- лихвите които текат по задължението могат ли да се обжалват? Обжалвате вземането изцяло. Но на какво основание само лихвата, освен ако не е изчислена правилно?Благодаря ви предварително.

Но, ако този отговор не Ви е достатъчен, може някой друг да каже повече. Като пепончо... отговорът му е блестящ и подробен, вярвам сте го разбрали.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Мнениеот miradora » 23 Сеп 2008, 11:03

Благодаря ви за отговорите. Имам още един въпрос- щом може да се продаде с тази тежест имота, има ли шанс да бъде купен от родителите ми или от мен или от брат ми, в смисъл да остане в семейството макар и да трябва да го купим още веднъж? И защо двама адвокати от различни градове и с различен опит ми казаха че при това положение (запазено право на ползване) имоте ми не може да бъде продаден?
miradora
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 19 Сеп 2008, 17:04

Мнениеот barri » 23 Сеп 2008, 11:11

Без значение е кой ще купи имота, важно е кредитора да бъде удовлетворен. А вие вместо да мислите за вариант да си платите имота още веднъж защо не помислите да си погасите задълженията към АДВ.
barri
Потребител
 
Мнения: 680
Регистриран на: 19 Юни 2007, 11:42

Мнениеот miradora » 23 Сеп 2008, 12:09

Разбира се че логичния вариант е да си платя задължението, но то никак не е малко а оценката на имота ми е направо смешна. И освен това задължението не е реално, просто са пропуснати сроковете за предтавяне на поисканите документи и от там нататък данъчните инспектори са си следвали законовата процедура, аз не живея в България, уведомяват ме по индиректен начин, задължението отива в АДВ, лихвите текат и т.н...
miradora
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 19 Сеп 2008, 17:04

Мнениеот Гост. » 23 Сеп 2008, 13:34

barri написа:Без значение е кой ще купи имота, важно е кредитора да бъде удовлетворен. А вие вместо да мислите за вариант да си платите имота още веднъж защо не помислите да си погасите задълженията към АДВ.


Това е най- правилния съвет, но ...
Предвид следващия пост на питащата- трябва ви сериозна консултация с адвокат/ все има още такива !/ за да сте сигурни, че нещо няма да се обърка...
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Мнениеот miradora » 23 Сеп 2008, 14:18

Да, разбира се че трябва да се консултирам с адвокат и го правя, и си плащам, но за съжаление от разстояние е много трудно, да не кажем невъзможно. Не знам дали е напълно ясна ситуацията в която се намирам. В чужбина съм и ми е забранено да напускам България, следователно ако се върна- там ще си остана. Ако остана там ще си загубя работата тук, ако си загубя работата няма как да платя на АДВ дори и след 10 години работа в БГ. Търся изход от положението и открих този форум, струва ми се че сред много мнения, компетентни или не, бих могла да открия пътя по които да продължа. Разбирам че задължението ми ще си стои, но тъй като аз не го признавам, предпочитам да спася имота ми, които има сантиментална стойност за мен, а след това ще мисля за АДВ и за българската държава.
miradora
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 19 Сеп 2008, 17:04

Мнениеот barri » 23 Сеп 2008, 14:52

А мислили ли сте за варианта, при който жилището ви се окаже недостатъчно да покрие вашите задължения към АДВ. Тогава пак ще дължите нещо, ще ви се трупат лихви и докъде така. Освен това няма да е зле да влезете в контакт със самата АДВ ( някой от правния им отдел) и да видите какви са възможностите, които ви предлагат за погасяване на задълженията ви, и най-вече дали може да се измислли разсрочване. Търсете варианти да намерите сумата, защото едва ли ще получите съдействие от държавни органи ( ако поискате отмяна на забраната), след като дължите пари на самата държава.
barri
Потребител
 
Мнения: 680
Регистриран на: 19 Юни 2007, 11:42

Мнениеот miradora » 23 Сеп 2008, 15:36

Жилището по принцип от самото начало не покрива дори една пета от задължението според данъчната оценка. Това е мотива да ми наложат едновременно двете мерки- забрана за напускане на страната и възбрана върху недвижим имот. И от гледна точка на това че стойността на имота не покрива задължението, но в същото време могат и ще го обявят на търг, на мен ми се иска да си го купя, по точно да го купят родителите ми. Така същевременно ще платя част от задължението ми, нали? А колкото до разсрочване, вече говорих с ADB и ми отговориха че не може да се обсъжда такава възможност. Цялата сума ми е невъзможно да платя наведнъж, освен това вече има много лихви. Затова ми се иска някой да ми каже дали ако платя сумата по задължението, съществува вариант да преговарям за лихвите и да не плащам космическата сума която вече се е натрупала.
miradora
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 19 Сеп 2008, 17:04

Мнениеот miradora » 23 Сеп 2008, 15:37

Жилището по принцип от самото начало не покрива дори една пета от задължението според данъчната оценка. Това е мотива да ми наложат едновременно двете мерки- забрана за напускане на страната и възбрана върху недвижим имот. И от гледна точка на това че стойността на имота не покрива задължението, но в същото време могат и ще го обявят на търг, на мен ми се иска да си го купя, по точно да го купят родителите ми. Така същевременно ще платя част от задължението ми, нали? А колкото до разсрочване, вече говорих с ADB и ми отговориха че не може да се обсъжда такава възможност. Цялата сума ми е невъзможно да платя наведнъж, освен това вече има много лихви. Затова ми се иска някой да ми каже дали ако платя сумата по задължението, съществува вариант да преговарям за лихвите и да не плащам космическата сума която вече се е натрупала.
miradora
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 19 Сеп 2008, 17:04

Мнениеот Гост. » 23 Сеп 2008, 15:51

Това ще е последното, което пиша в тази тема!
Тълкувайте оттеглянето ми, като отказ на търсената помощ.

Чл. 169. (1) Публичните вземания се погасяват в следната последователност: главница, лихви, разноски.
(2) Разсрочените и отсрочените публични вземания се погасяват в последователност: главница, лихви, разноски.
(3) При наличие на няколко публични вземания, които длъжникът не е в състояние да погаси едновременно до започване на принудителното им събиране, той може да заяви кое от тях погасява пред съответния компетентен орган. Ако не е заявил това, те се погасяват съразмерно.
(4) Задълженията за данъци се погасяват по реда на възникването им, а когато се отнасят за една и съща година, лицето има право да заяви кое от тях погасява.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.) След образуване на изпълнителното дело ал. 3 и 4 не се прилагат, като публичните вземания се погасяват в следната последователност: разноски, главница, лихви.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Мнениеот kalahan2008 » 23 Сеп 2008, 19:15

barri написа:Освен това няма да е зле да влезете в контакт със самата АДВ ( някой от правния им отдел) и да видите какви са възможностите, които ви предлагат за погасяване на задълженията ви, и най-вече дали може да се измислли разсрочване.

АДВ няма правомощията да разсрочва плащането на публични задължения, това е в правомощията единствено на НАП и редът е посочен чл. 183 и сл. ДОПК.
miradora, обърнете се към адвокат, който ще Ви разясни процедурата по разсрчоване или отсрочване плащането на задълженията. Пак чрез НАП е единствената Ви възможност да обжалвате размера на дълга, а при отказ - чрез съда. Не очаквайте АДВ или НАП да Ви разясняват как да обжалвате тяхната процедура и действия, не е логично да очаквате от тях да Ви съдействат, дори и да искат.
Казвате, че оценката на имота била ниска, а защо не я обжалвахте пред изп. директор на АДВ? Това е редовният номер, чрез който длъжниците шиканират процеса и тъй като производството е безплатно, почти всички длъжници прибягват до него. Дори и АДВ да отхвърли жалбата Ви, след това разполагате с възможността да обжалвате отказа пред съда.
Адвокатът, който наемете, би трябвало и да Ви разясни възможностите за отмяна на забраната за напускане на страната - естествено, те са по съдебен ред, по АПК. Забраната се налага със заповед на съответния началник на сектор "БДС" и представлява индивидуален административен акт. Пред съда се доказва наличието или липсата на предпоставки за налагане на забраната (задължението да е над 5000 лв. и длъжникът да не притежава достатъчно имущество, което да обезпечава задължението). Всеки адвокат, който разбира от тази материя, е наясно кои са недостатъците на закона и на процедурата, за да доведе евентуално жалбата Ви до успешен край.
Производството и по ДОПК, и по АПК е административно и поради това е много важно спазването на закновите срокове - което изисква спешни и навременни и адекватни мерки. Щом сте стигнали до положението да питате в този форум, значи не сте се обърнали към адвокат или просто не сте намерили такъв, който да Ви съдейства.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4231
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Мнениеот miradora » 23 Сеп 2008, 20:46

Благодаря Ви за подробното обяснение. Искам да Ви кажа, че стигнах до този форум не защото не съм се обърнала към адвокат, а защото престанах да му вярвам. Забраната ми за пътуване в чужбина е поискана от АДВ, не от НАП. Пред НАП съм обжалвала решението им (на данъчната ревизия), отхвърлиха ми жалбата, заведох дело, резултата беше негативен и окончателен, без право на обжалване пред по-висша инстанция. Задължението ми е по-голямо от 5 000 лв. Обжалвах пред АДВ решението за забрана за пътуване в чужбина, отхвърлиха ми жалбата, заведох дело и загубих отново. Мотивът е че имуществото ми не обезпечава задължението. До тук съм стигнала до момента, с адвоката ми контактувам по телефона, трудно ми е от тук да си наема друг, а вече нямам надежда че ще ми помогне с нещо. И понеже и аз като Вас мисля че добрият адвокат трябва да е наясно кои са недостатъците на закона, търся точно това - добър адвокат.
miradora
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 19 Сеп 2008, 17:04

Мнениеот kalahan2008 » 23 Сеп 2008, 22:16

Длъжниците имат достатъчно средства за защита по ДОПК и по АПК - както посочих, действията и на органите на МВР, и на АДВ, и на НАП са все адм. актове, т.е. за да влязат в сила, трябва да бъдат съобщени и след това да изтече съответният срок за обжалване. Заповедта на органите на МВР напр., с която е наложена забраната, може да се обжалва отделно от обжалване действията на публ. изпълнител към АДВ, с които е поискал налагането на забраната. В хода на обжалването се преставят всички доказателства, вкл. и относно реалната стойност на имуществото. По същия начин се обжалва и разпореждането за определяне на оценката на имуществото. Съдът преценява дали стойността на имуществото е реално и обективно определена. Когато съдът се произнесе и потвърди актовете на АДВ, НАП и МВР, остава само да бъде заплатено задължението, тъй като са изчерпани всички способи за защита. Вариантите за разсрочено плащане ги посочих вече.
А иначе няма пречка да участвате Вие или който и да е друг в търга. Ако имотът или част от него е в режим на съсобственост с други, те се ползват с привилегията да изкупят дела на длъжника без търг.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4231
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Мнениеот miradora » 23 Сеп 2008, 23:24

Благодаря ти, kalahan2008, ти наистина с няколко изречения ми каза много повече отколкото адвоката, които ме представлява, ми е изяснил в продължение на две години. Още веднъж сърдечно ти благодаря.
miradora
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 19 Сеп 2008, 17:04

Re: забрана за пътуване в чужбина

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Сеп 2008, 18:30

Обжалвали ли сте основанието на което е наложена забраната?
Ако не сте били на адреса, тоест ако е приложено правилото потърсен - неоткрит имате шансове да се отмени Данъчно-ревизионният акт и да се отмени и забраната за пътуване. Също така забраната може да се обжалва в срок след получаване на Заповедта на сектор "бълг. документи самоличност".
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5361
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: забрана за пътуване в чужбина

Мнениеот miradora » 24 Сеп 2008, 21:26

С данъчните въпросът е приключен, задължението ми е в АДВ и забраната за напускане на страната е поискана от АДВ. Обжалвах я пред тях и после пред съда. Резултат- негативен. Мотивът е че имуществото, което притежавам, не покрива задлжението. Моята теза пред съда беше че живея и работя в чужбина, представих договор за работа и
заплата, че мога да платя това задължение само и единствено ако работя.
miradora
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 19 Сеп 2008, 17:04

Следваща

Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 53 госта


cron