начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

Правен въпрос свързан с КАТ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Правен въпрос свързан с КАТ

Мнениеот Milko_Yosifov » 03 Юли 2008, 08:30

Наказателното постановление за отнемане на книжката за употреба на алкохол(1.72промила) ми беше връчено на 14.11.2007г. Делото ми се състоя на 30.06.2008г. Изкараха ме подсъдим... макар че когато бях спрян и задържан(месеци преди датата на постановлението) действаха други закони,как е възможно да ме подведат под наказателна отговорност изобщо при положение,че тогава съм бил с други права.Дадоха ми пробация 6месеца и отнемане на книжката 6 месеца.Както и да е единственото нещо което е важно за мен в момента е да си получа книжката веднага.От датата на постановлението са изминали точно 7 месеца и 16 дни.Доколкото съм запознат трябва да се приспадне това наказание за времето в което съм нямал книжка и да ми бъде върната като отида в КАТ.Кажете ми това нали съм прав? И точно как да отида да си поискам шофьорската книжка?
Milko_Yosifov
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 03 Юли 2008, 08:21

Мнениеот blossom » 03 Юли 2008, 09:08

първо - не са ви "изкарали" подсъдим, а сте си точно такъв. Предпологам, че с призовката за делото са ви връчили и обвинителен акт, където ги пише тия работи. Преди това сте били обвиняем по досъдебно производство - това предполага да сте ходили при дознател за предявяване на обвинение, разпит и т.н. - тогава не сте ли разбрали, че сте обвинен в престъпление, не сте ли чели какво подписвате?:shock:
Второ - ако действително сте бил лишен от правото да управлявате МПС за някакъв период преди присъдата, това трабва да се приспъдне. Ако не е направено от съда - обжалвайте присъдата и искайте да се зачете. Ако е приспаднато - като влезе в сила присъдата отивате с препис нея в КАТ да търсите СУМПС.
И няма никаква промяна в законите, правата ви, грешка и т.н. Извършеното от вас си е престъпление от край време.
blossom
Потребител
 
Мнения: 202
Регистриран на: 20 Сеп 2007, 12:24

Мнениеот Milko_Yosifov » 03 Юли 2008, 11:31

Плюс това няма далак и ензимите ми разграждат много по бавно алкохола,аз бях пил много часове преди да се кача и да карам(нарочно не го споменах,защото аз знам че нямам далак и няма да се счете като оправдание) + това беше през деня + това карах с 30-40км/ч и естествено не съм правил никакво нарушение,просто случайна проверка в 8:30 сутринта в неделя :!:
Искам да добавя,че освен призовка получих и постановление.След края на делото нито служебния защитник,нито съдията не ми дадоха какъвто и да е било документ,освен че ми казаха присъдата - пробация 6мес,лишаване 6 мес.Въпросат е има ли смисъл да ходя до КАТ с "празни ръце" :?:
И още нещо,никой не ми каза дали присъдата ми е влезнала в сила.Казах на .................. още едно такова опрделение за колега и цялата тема ще отиде в по-добър свят........ съдия - Извинете може л ида попитам нещо.И той ми каза -НЕ!
Milko_Yosifov
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 03 Юли 2008, 08:21

Мнениеот Inspector_MBP » 03 Юли 2008, 21:34

Уважаеми г-н Йосифов,

Ужасно съжалявам да чуя, че Вашите ензими разграждат алкохола по-бавно от ензимите на обикновените хора. Потресен съм също така от лошия късмет, да бъдете спрян за проверка (абсолютно безпричинно разбира се) посред бял ден в 8:30 и то в неделя. Каква несправедливост. И то без да сте извършил никакво нарушение (освен че карате пиян).

Искам обаче да подчертая, че въпреки патологично бавната дейност на Вашите ензими, това по никакъв начин не променя факта че сте управлявал автомобила си със 1,72 о/оо (!!!) алкохов в кръвта си.
За да бъда още по-ясен, тази концентрация на алкохол в кръвния поток означава, че Вие, докато сте управлявал МПС сте бил. не просто "под въздействие на алкохола". Вие сте бил ПИЯН !!! Бил сте пиян като ........ , уважаеми г-н Йосифов.

А за да бъда още по-най-ясен по отношение на "правния" Ви въпрос, ще уточня, че шофирането с такава висока концентрация от все време си е било обявено за ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, а не просто за нарушение на ЗДвП.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител
 
Мнения: 419
Регистриран на: 30 Окт 2007, 13:49
Местоположение: Живее в Родината си.

Мнениеот TheOldMan » 03 Юли 2008, 21:56

Колкото и да се опитвам да съм "контра" във форума, тук ще трябва да се съглася със мненията на преждеписавшите.

На мен лично ми прилича на някаква постановка, спретната от полицаите, но това в никакъв случай не ви оправдава, че сте седнали на мястото на водача и сте подкарали колата (дори и за 5 метра). Не се сърдете на полицаите или на съдията - закона е категоричен. Мисля, че и всички участници в движението трябва да са толкова категорични и да се проявява нулева търпимост към появяване на водачи в неадекватно състояние на пътя.

Аз освен запален по автомобилите съм и голям маниак по компютрите. Имам си всички аксесоари за каране на рейс симулатори (волан, педали и т.н.). И аз си мислех, че "обръщането" на 2 бири не е кой знае какво (40+ години, 90 кила и сериозен стаж в почерпките :) ) , но безпристрастния хронометър на симулатора сочи съвсем друго - резултатите ми след 1 бира са с около 10 % по-слаби, отколкото на трезво. След втората бира са плачевни - често дори не стигам до финала. Затуй не си позволявам да посягам на ключовете за колата дори и след чаша бира. Само пред РС-то :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Мнениеот Milko_Yosifov » 03 Юли 2008, 22:10

Ти нормален ли си? Специално отворих скоба за да кажа,че като съм без далак това не ме оправдава,обаче явно вие сте недоразбрали или може би разбрали,но защо да не заядете безпричинно господин инспектор,нали работите в полицията не може да сте по назад от вашите колеги.Делото е минало,тези неща са зад гърба ми,интересува ме само дали е трябвало да получа някакъв документ за влизане на присъдата в сила.Може и да потърся консултация с адвокат,обаче не беше ли това целта на интернет форумите? Да си помагаме един на друг.Не познавам автомоньор в автомобилен форум който да е поискал пари,както и доктор в здравен форум да е поискал пари.А в нашият форум mazdabg.com дори аз отворих раздела - ПОДАРЯВАМ.Така че който има добро желание да отговори,аз ще съм му много благодарен и предполагам,че мога да съм му полезен с нещо :wink:
Milko_Yosifov
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 03 Юли 2008, 08:21

Мнениеот Clavdivs. » 03 Юли 2008, 22:33

Айде яко някой има добро желание да отговори на въпроса на питащия... Лаф-моабети за далаци, ензими и въздействието на алкохола - на ЛС.

Clavdivs.
Clavdivs.
Потребител
 
Мнения: 639
Регистриран на: 17 Апр 2007, 13:20

Мнениеот TheOldMan » 03 Юли 2008, 22:37

Добре де, ти какви документи по случката имаш? Би трябвало да имаш акт от КАТ, с който са ти отнели талона. На него има дата. Не знам дали върху него има заверки за продължение на срока му на "годност". Ако няма - значи 30 дни след съставянето на акта си бил без документи за управление на МПС. Ако има - 30 дни след последната "заверка" си бил де факто без книжка. Ако оттогава са изтекли 6 месеца, поне според мен значи, че си си "излежал" присъдата. Отиваш в КАТ и си искаш талона.

Другото е да се разходиш до съда и да искаш препис от решението, с което са те "осъдили". Там трябва да е упоменато кога са ти отнели правото да управляваш МПС. 6 месеца след туй трябва да можеш да си вземеш тапията.

Но все пак може би трябва да се завлачиш с всички бумаги по случая при някой адвокат, който да ти разтълкува кое какво означава.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Мнениеот Milko_Yosifov » 03 Юли 2008, 23:28

Благодаря ти мисля че ще се оправя и сам,утре отивам да искам препис от решението.Иначе акт нямам,само наказателно постановление.То ми беше издадено на 14.11.2007год. ,когато бях спрян и задържан на 01.10.2006год. аз бях с откраднати документи и те дефакто не ми взеха книжката :) Много след това разбрах,че трябва да подам молба за изгубена книжка и веднага след това ми излезе наказателното постановление.Значи според мен една преписка от съда ще е достатъчна да удостовери това,че наказанието от 6 месеца е изтекло и в КАТ трябва да започна борбата май :)
Milko_Yosifov
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 03 Юли 2008, 08:21

Мнениеот Milko_Yosifov » 23 Юли 2008, 20:15

Здравейте отново,бях по морето и сега отново ходих до районния съд,влезнах в наказателната колегия отидох на 97 състав попитах за дело 15999 и оттам лелката ми каза че МОТИВИТЕ по РЕШЕНИЕТО не са при нея.Аз я попитах добре МНОГО УВАЖАВАНИЯТ ГОСПОДИН СЪДИЯ,колко време му трябват да благоволи да ги остави при нея.Тя ми каза,че незнаела.След това и казах дали има право 2-3 годинки така да ги забави,тя ми отговори най-услужливо - Ми,че може и 5 години да чакаш.Аз изключително много се зарадвах на отговора й напуснах съда.
Значи имам присъда в действие,срока за облжалване от 2 седмици го отсвирих,единственото което искам да направя е лелката да ми даде право да напиша молба,чрез която ще ми даде някакъв докюмънт с който да отида в КАТ където нещата стават ПЕТХИЛЯДИ ПЪТИ ПО-ЛЕСНО и в крайна сметка да си получа по най-законното право декимйента за управление на МПС Б категория.Но лелката няма да ми даде тия права докато разбирате ли,някакви ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНИ МОТИВИ не пристигнат при нея.Кажете сега какво да правя :?:
Milko_Yosifov
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 03 Юли 2008, 08:21

Мнениеот Milko_Yosifov » 24 Юли 2008, 17:49

Къде мога да намеря някой който разбира от такъв тип дела за да отида да се консултирам,евентуално ангажирам да се занимава с нещата ми за които вече споменах в този пост.Естествено срещу заплащане :)
Milko_Yosifov
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 03 Юли 2008, 08:21

Мнениеот vetre » 24 Юли 2008, 20:27

абе човек,ти защо не прочете ЗДП и щеше да ти стане ясно

Чл. 190. (1) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2006 г.) След влизането в сила на наказателно
постановление, с което се налага наказание на водач или собственик на моторно
превозно средство, препис от него се предоставя на съответното структурно звено на
Министерството на вътрешните работи, където се водят на отчет водачът и моторното
превозно средство. Иззетите в този случай свидетелства за управление се изпращат на
съответната служба на Министерството на вътрешните работи за съхранение и отчет.
(2) Наказанието "лишаване от право да се управлява моторно превозно
средство" тече от датата на изземването на свидетелството за управление.
vetre
Потребител
 
Мнения: 388
Регистриран на: 24 Юли 2008, 20:11
Местоположение: скапана държава

Мнениеот Milko_Yosifov » 24 Юли 2008, 23:05

Човек :) на мен това ми е ясноооо.Ако можеш ми кажи как да отида да си взема книжката.Ето - от датата на наказателното постановление(14.11.2007г.) са изминали точно 8 месеца и 10 дни.Аз знам че мога да си взема книжката на ТЕОРИЯ,но на практика НЕ МОГА,защото отивайки в КАТ аз трябва да представя нещичко на служителите на определеното гише,като например че делото е свършило и те като погледнат датата на наказателното постановление да ми задействат процедурата по връщане на ш. книжка.И така да се върнем на питането ми от предния пост :)
Milko_Yosifov
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 03 Юли 2008, 08:21

Мнениеот vetre » 25 Юли 2008, 01:01

бе бат милко,ти до кат не си ли ходил досега да си я искаш книжката?
или какво стана дето щеше да искаш препис от тешението на съда?
иначе голямо нападане те нападнаха дето си карал пил, не е хубаво ама
се случва понякога.а човек когато е пил за кратки разстояния може да си концентрира вниманието и да шофира по-добре от някой неопитен или преуморен водач.примерно когато ме прибира жена ми когато съм пил-дава ми аз да паркирам,че не можела
vetre
Потребител
 
Мнения: 388
Регистриран на: 24 Юли 2008, 20:11
Местоположение: скапана държава

Мнениеот Milko_Yosifov » 25 Юли 2008, 14:53

Така е :) Всичко е в мислите и концентрацията.Аз не пея песни като карам пил,а карам мега внимателно и се оглеждам(с едното око) :D :D
И сега по същество - като поисках препис от решението на съда ми се отговори,че съдия не е изпратил във въпросната наказателна колегия още цитирам "мотивите по решението".Докато не БЛАГОВОЛИ този смешник да ги прати,ми беше обяснено че аз нямам право да подавам молба за получаване на препис от решението,с което да отида до КАТ и да си получа книжката обратно.И така аз реших да наема адвокат който може би знае владее някакви съдебни фатки и да успее да изкопчи въпросните мотиви час по скоро :)
Бай дъ уей чукнах 6000км без книжка 8) 8) 8) Фък дъ систем форева :!:
Milko_Yosifov
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 03 Юли 2008, 08:21


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 33 госта


cron