Здравейте първо!
Искам да се посъветвам с вас, защото просто няма с кого друг. Така...хванаха ме с амфетамин, около 0.2 грама в мен. Не бях ползвал никога амфетамин, но реших да опитам и си го купих през октомври. Трябваше да е за нова година(какъв глупак,а?). И ме хванаха с него. Бях 21 часа в арест. Пуснаха ме и след около месец ме викнаха пак. Направиха ми СПЕ(Съдебно Психологическа Експертиза) . И носих характеристика. Казаха ми че на 21 февруари ще ме викат да ми кажат дали ще ме съдят.
Обаче...налага ми се да замина за чужбина за около 6 месеца. Интерисува ме какво ще стане, ако не се явя? Дали ще има дело според вас. Никога не съм осъждан и никога не съм имал проблеми с полицията.
А ако не пресъствам на делото си какво става?
Благодаря ви предварително!
- Дата и час: 04 Дек 2024, 22:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Какво става, ако съм в чужбина и ме осъдят?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Какво става, ако съм в чужбина и ме осъдят?
Последна промяна suckme на 13 Яну 2008, 00:02, променена общо 1 път
- suckme
- Нов потребител
Имате ли повдигнато обвинение към настоящия момент.
Ако нямате - няма пречки да пътувате.Ако са Ви повдигнали вече -според зависи от наложената мярка за неотклонение.В тия случаи ако има наложена мярка за неотклонение прокурора може да Ви даде разрешение за определен срок да излезете от страната.
Ако сте извън страната също няма пречка да се образува срещу вас досъдебно нак.производство,но същото следва да се спре до завръщане.
Относно това дали ще бъдете осъден или не зависи от обстоятелството дали прокурора ще успее да докаже извършеното сдеяние и дали ще внесе обв.акт в съда.
В случай,че спрямо Вас се постанови осъдителна присъда и същата влезе в законна сила Ви грози опасност по чл.76,т.2 от ЗБДС,а именно налагане на принудителна мярка забрана за напускане на страната до настъпване на реабилитация.
Така,че ако все още не е късно.....
Ако нямате - няма пречки да пътувате.Ако са Ви повдигнали вече -според зависи от наложената мярка за неотклонение.В тия случаи ако има наложена мярка за неотклонение прокурора може да Ви даде разрешение за определен срок да излезете от страната.
Ако сте извън страната също няма пречка да се образува срещу вас досъдебно нак.производство,но същото следва да се спре до завръщане.
Относно това дали ще бъдете осъден или не зависи от обстоятелството дали прокурора ще успее да докаже извършеното сдеяние и дали ще внесе обв.акт в съда.
В случай,че спрямо Вас се постанови осъдителна присъда и същата влезе в законна сила Ви грози опасност по чл.76,т.2 от ЗБДС,а именно налагане на принудителна мярка забрана за напускане на страната до настъпване на реабилитация.
Така,че ако все още не е късно.....
- sarbijanac
- Активен потребител
suckme написа:Нямам повдигнато обвинение. на 21 ще вазбера дали ще има повдигнато обвинение или няма да има.
E ще разбереш,като ти го повдигнат и разпишеш постановлението.Повдигането е в деня на призоваването при дознателя.
Виж,не му е мястото тука да обсъждаме тия неща.Където и да си,сигурен съм,че има адвокати,към които да се обърнеш за съдействие.
- sarbijanac
- Активен потребител
Re: Какво става, ако съм в чужбина и ме осъдят?
suckme написа:Здравейте първо!
Искам да се посъветвам с вас, защото просто няма с кого друг. !
Как така няма с кого, при условие, че може да влезете в затвора?!
Или все още си мислите, че всичко е на шега.
21- ви въобще не е далеч, за да се надявате на чудо.
Тук в Бг стават не чудеса, а чудесии и то точно на тези, които си мислят, че на има по-подходящи от тях, на които трябва да се случи.
Най-много като се върнете от чужбината, да не видите не само нея, но и обичаната родина, освен от по-специален ракурс...
- zelen
- Потребител
Сега:
1. Наемете си адвокат, защото на 21.01.08 г. ще Ви предявяат постановление за привличане като обвиняем за престъпление по чл.354а, най-вероятно ал.5 НК. Без адвокат...лошо
2. Предвиденото наказание за този престъпен състав от НК е такова, че ще Ви "осъдят" на глоба до 1000 лв (това в случай, че нямате други осъждания за минали деяния и че дрогата е била толкова, колкото казвате). Всъщност няма да е съвсем "присъда", защото ще ви наложат глобата по административен ред, тъй щото това ще се отрази в бюлетина за съдимост като "административно наказание". Няма да се водите осъждан.
Но за да стигнете до този резултат трябва да имате адвокат, който да изгради защитната Ви линия и да формира най-доброто за Вас процесуално поведение. След това е добре да присъствате на съдебните заседания, когато трябва да се случи всичко това, защото иначе ще направите лошо впчатление и Съда може да не е благосклонен. Ако пък все още делото е в досъдебна фаза и излезете в чужбина следват 2 варианта: 1. Ще Ви обявят за общодържавно издирване (ако не сте уведомили разследващия за това си намерение) и делото ще се спре - ще се "замрази" до завръщането Ви. Изходът не е чак толкова благоприятен в сравнение с този, ако лично присъствате. 2.Уведомете разследващия, делото ще се "замрази" (спре) до завръщането Ви.
1. Наемете си адвокат, защото на 21.01.08 г. ще Ви предявяат постановление за привличане като обвиняем за престъпление по чл.354а, най-вероятно ал.5 НК. Без адвокат...лошо
2. Предвиденото наказание за този престъпен състав от НК е такова, че ще Ви "осъдят" на глоба до 1000 лв (това в случай, че нямате други осъждания за минали деяния и че дрогата е била толкова, колкото казвате). Всъщност няма да е съвсем "присъда", защото ще ви наложат глобата по административен ред, тъй щото това ще се отрази в бюлетина за съдимост като "административно наказание". Няма да се водите осъждан.
Но за да стигнете до този резултат трябва да имате адвокат, който да изгради защитната Ви линия и да формира най-доброто за Вас процесуално поведение. След това е добре да присъствате на съдебните заседания, когато трябва да се случи всичко това, защото иначе ще направите лошо впчатление и Съда може да не е благосклонен. Ако пък все още делото е в досъдебна фаза и излезете в чужбина следват 2 варианта: 1. Ще Ви обявят за общодържавно издирване (ако не сте уведомили разследващия за това си намерение) и делото ще се спре - ще се "замрази" до завръщането Ви. Изходът не е чак толкова благоприятен в сравнение с този, ако лично присъствате. 2.Уведомете разследващия, делото ще се "замрази" (спре) до завръщането Ви.
- babyfoot
- Потребител
Съдейки по никнейма Ви този май не е първият Ви досег с Правосъдието. Колегите са прави - България може би все още се води "третия свят", но уверявам Ви тук има закони, при това добри. Има и добри разслезващи органи. Ако се скриете сега - ще се криете цял живот с мисълта, че сте недосегаем. Но някой ден ще ви хванат - случайно - и тогава ще ви предявят Цялата сметка. И тогава ще започнете с оплакванията - България - това, Държавата - онова... Моят съвет е - съдействате на Правосъдието, разбира се без да се "киснете" излишно, и То ще оправдае същността си на справедливост. Що се отнася до адвокатската помощ - тя е задължителна и ако не си наемете адвокат, ще Ви назначат служебен. Изборът е Ваш...
- KREMENA
- Младши потребител
suckme написа:Здравейте първо!
Искам да се посъветвам с вас, защото просто няма с кого друг. Така...хванаха ме с амфетамин, около 0.2 грама в мен. Не бях ползвал никога амфетамин, но реших да опитам и си го купих през октомври. Трябваше да е за нова година(какъв глупак,а?). И ме хванаха с него. Бях 21 часа в арест. Пуснаха ме и след около месец ме викнаха пак. Направиха ми СПЕ(Съдебно Психологическа Експертиза) . И носих характеристика. Казаха ми че на 21 февруари ще ме викат да ми кажат дали ще ме съдят.
Обаче...налага ми се да замина за чужбина за около 6 месеца. Интерисува ме какво ще стане, ако не се явя? Дали ще има дело според вас. Никога не съм осъждан и никога не съм имал проблеми с полицията.
А ако не пресъствам на делото си какво става?
Благодаря ви предварително!
Явно мярката за неотклонение не е задържане под стража, след като сте си в къщи и планувате пътуване. Връчиха ли Ви обвинителен акт? (той идва по пощата).
Дело със сигурност ще има, тъй като ведъж образувана преписката Ви не може да се изхвърли в кошчето. Процедурата е следната - дознателят Ви след като Ви разпита и събере всичките си доказателства препраща цялата Ви папка до прокурор най-често с мнение за повдигане на обвинвние. Прокурорът от своя страна Ви изготвя и изпраща обвинителен акт (затова Ви питам дали вече го получихте, за да мога да се ориентирам на какъв етап сте). Най-вероятно членът, по който ще Ви обвинят е 354а от Наказателния кодекс. След това се насрочва дата за дело и Ви се изпраща призовка. Няма как да не се изпълни процедурата и да не се стигне до съд.
Колкото и тривиално да звучи вземете непременно адвокат. Помолете го да Ви направи споразумение за замяна на присъдата с глоба или малка условна присъда, защото Ви е за първи път, количеството е малко, предполагам характеристиката Ви е добра и т.н. В противен случай, ако се явите без адвокат рискувате да получите ефективна присъда, тъй като членът Ви предвижда до 6 год. затвор.
Относно пътуването - както вече Ви казах, за делото ще получите призовка и ако не се явите рискувате да Ви пуснат на издирване. По тревожното е, че веднъж неявил се има предпоставки да Ви бъде променена мярката за неотклонение, т.е. да Ви приберат в ареста и там да чакате нова дата за дело на базата на това, че не сте се явили доброволно или сте се укрили за предишната. Арестът е пълен с хора, които чакат по 6-8 месеца без присъда дата за дело...
А ако вече сте в чужбина ще Ви осъдят задочно и то на по-голяма присъда, защото минимума трябва да бъде поискан от Вас или Вашият адвокат, никой няма да Ви го предложи. При Ваше евентуално връщане ще е твърде възможно да Ви арестуват още на аерогарата.
Знам, че звучи страшничко, но не се плашете, станалото - станало. Оттук насетне трябва да си решите проблема адекватно, а лично аз мисля, че предприемане на пътуване на този момент ще доведе по-голям батак.
Успех!
- m_jivkova
- Младши потребител
babyfoot написа:Сега:
2.Уведомете разследващия, делото ще се "замрази" (спре) до завръщането Ви.
Колега babyfoot, това ми звучи малко невероятно. Никога в практиката ми не съм се сблъсквала с уважена молба на уличено лице делото му да бъде замразено, поради нужда от пътуване и размразено по негово желание на определена от него дата. Та нали дознателя има срок, в който да си предаде делото на прокурор, а той от своя страна - да го внесе в съд. Има ли възможност срока да бъде продължен на основание заетостта на уличения и ако има такава кой точно законов текст го урежда?
Извинете ме, не Ви опонирам, може и аз да не съм запозната, но както вече казах - звучи ми доста невероятно.....
- m_jivkova
- Младши потребител
m_jivkova написа: Връчиха ли Ви обвинителен акт? (той идва по пощата).
Успех!
Р а з д е л I
Връчване на призовки, съобщения и книжа
Органи и лица, чрез които се връчват
призовките, съобщенията и книжата
Чл. 178. (1) Връчването на призовки, съобщения и книжа се извършва от
служител при съответния съд, орган на досъдебното производство, община или
кметство.
(2) Когато връчването не може да стане съгласно ал. 1, то се извършва
чрез службите на Министерството на вътрешните работи или службите на
Министерството на правосъдието.
(3) Връчването на военнослужещи става чрез съответното поделение или
учреждение.
(4) На служители и работници връчването може да стане чрез работодателя
или негов служител, натоварен да приема книжа.
(5) Връчването на малолетни става чрез техните законни представители.
(6) На лишените от свобода и на задържаните под стража връчването става
чрез съответните учреждения.
(7) На физически и юридически лица, както и на учреждения, които се
намират в чужбина, връчването става съгласно договора за правна помощ със
съответната държава, а когато няма договор - чрез Министерството на външните
работи.
(8) В бързи случаи призоваването може да става по телефона, телекса или
факса. Призоваването по телефона или факса се удостоверява писмено от
длъжностното лице, което го е извършило, а по телекса - с писменото
потвърждаване за получено съобщение. Този ред за призоваване не се прилага за
обвиняемия.
(9) Присъствието на свидетелите по чл. 141 се осигурява от прокурора.
Това с пощата ..хм......нещо бърка връчването на обвинителния акт с постановленията по предварителната проверка/последните наистина ги изпращат по пощата/ ,но да и е простено!
- donna
- Старши потребител
m_jivkova написа: Връчиха ли Ви обвинителен акт? (той идва по пощата).
Аз пък мислех, че го пращат с пощенски гълъб
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Всички цитирате правни норми. Има ли някой колега, който има процесуален опит? Независимо какво гласят нормите на територията на София обвинителните актове се изпращат на получателите им на адрес и то без плик. Не го казвам, защото аз съм решила да е така, просто такава е практиката и каквото и да си пишете няма да ме убедите в противното, защото съм го видяла с очите си неведнъж. А дали е с призовкар или пощальон - това не е главният проблем на момчето в момента и смятам, че вобще не го интересува, кой ще му го донесе. Благодаря много на donna, че ми прости, нямаше да мога да спя, ако не бях чула опрощението на РПУ Свищов. На другите колеги - благодаря за поправката, но както вече казах, в изложеният казус тя не е от особено значение, по-важното е момчето да не тръгне за чужбина и като се върне да го чака неприятна изненада
- m_jivkova
- Младши потребител
Здравейте, разминах се с усовна присъда за 2 години. Благодаря за мненията! Иначе успях да замина и да се върна без проблем. Заминах но нещата ми се объркаха и се върнах месец след това. След няколко дена ми звъннаха от РПУ-то да ми съобщят ризултата.
Благодаря ви на всички!
ПС: Не съдете по ника на човек Това ми беше първи допир със закона )) Надявам се и последен!
Успешен ден!
Благодаря ви на всички!
ПС: Не съдете по ника на човек Това ми беше първи допир със закона )) Надявам се и последен!
Успешен ден!
- suckme
- Нов потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|